Markt Frederiksoord Nieuwsbrief
  Kerst 2016
 
Zaterdag 24 december is het een speciale markt voor Kerst.
Er zal verse groentesoep zijn, die uit een heksenketel wordt geserveerd, kopje koffie of speciale kerst thee. Een lekker blokje kaas en stukjes worst.
Verder gaan we een kerstpakket verloten aan het eind van de markt. Het pakket bevat allemaal producten die u op de markt zou kunnen kopen. Wilt u kans maken op het kerstpakket, kom dan 24 december naar de markt, vul uw naam, adres en telefoonnummer in en stop dat in onze kerstpakketverlotingspot. Om kwart voor twee zal er een naam uit de pot getrokken worden en bent u misschien wel de gelukkige winnaar van het kerstpakket.
 
Deze zaterdag op de markt:  Groente  Brood  Kaas  Kruidenierswaren  Vlees  Bio-kleding  Wijn  Kruidenthee  Dierenvoer
 
De groenteboer heeft een speciaal kerstaanbod van o.a. courgettes, cranberries en nog veel lekkere luxeproducten voor een heerlijk biologisch kerstdiner.
 
Biologische Portugese wijnen
Vanuit mijn passies voor Portugal en duurzaamheid is het idee gegroeid vaak nog onbekende eerlijke wijnen in de aandacht te brengen. De wijnen zijn biologisch gecertificeerd en zelfs veganistisch.
 
De Biologische Boerenmarkt te Frederiksoord staat voor kwaliteit en kleinschaligheid en daar voel ik me goed bij. Duurzaamheid is toch zeker ook een direct en goed contact tussen klant, product en verkoper?
Nu heb ik gekozen voor de wijnen van 2 kleine wijnboeren met wie ik een persoonlijk contact heb opgebouwd. In het nieuwe jaar ga ik er weer vrijwillig meewerken en dat is erg leerzaam. Voor de wijnen geldt dat er behalve beperkte hoeveelheden sulfieten ter conservering, geen chemische middelen zijn gebruikt in de wijngaard of bij de bereiding van de wijn. Dat is niet eenvoudig en vergt gemiddeld veel meer werk en aandacht dan bij het produceren van reguliere wijnen.
In deze periode voor kerst wil ik graag de Espumante aanbevelen en laten proeven. De Espumante is de Portugese versie voor wat Champagne is in Frankrijk en
Cava in Spanje. Deze droge (Bruto – Super Reserva) is een witte bubbel wijn en op traditionele wijze bereid met een 2e gisting in de fles. De typische Portugese druivensoorten Arinto en Fernao Pires zorgen voor een frisse en zachte smaak.
Het zou zonde zijn de bubbels te laten verdwijnen dus voorzichtig openen en zo drinken of beter nog zoals de Portugezen doen, te combineren met spijzen. De maaltijd kan naar keuze veganistisch zijn, maar ook vegetarisch, of kiest u voor vis, zeevruchten of wit vlees, deze wijn kan het goed aan.
 
Een fles, 0.75 liter kost 15 Euro pers stuk en de laatste dozen per 3 bied ik aan voor 40 Euro.
 
Marchienes Jansen
 
Oudjaarsdag
Op zaterdag 31 december is er ook markt.
Deze zaterdag op de markt:  Groente  Brood  Kruidenierswaren  Kaas  Vlees
Bakker Bolhuis heeft ook oliebollen.

Op zaterdag 7 januari is er géén markt, de markten beginnen weer vanaf 14 januari.