'Op een Blaadje'
Kook- en Voedingsadviesbureau
 
 
Nieuwsbrief nr. 26 - November 2011
 
Beste ,
 
Het kolenseizoen is weer begonnen. Nee, niet die zwarte dingen voor de kachel of de bbq maar sterke, stoere planten die we nodig hebben om onze eigen kachel brandend te houden. Juist in de winter levert de Brassicafamilie de voedingsstoffen die we hard nodig hebben. Het eten van een 'vliegtuig-kunstmest-sperzieboon' uit Peru is dan liever weggelegd voor een zon- of feestdag.
Alle kolen zijn de winterse leveranciers van vitamine C en calcium bij uitstek. Het zijn langzame groeiers, van eigen bodem. Voor de vertering kun je schermbloemigen toevoegen: karwei, venkelzaad, ook pepermuntblad, mierikswortel of laurier. Een korte kooktijd bevordert een lichtere vertering. De thermische kwaliteit van kool is neutraal. Met andere woorden niet verkoelend (zoals komkommer) en niet verhittend (zoals peper).   
Spruitjesfabriek
 
Agenda
 
Mollenvlied september 2011 
 
Elke 1e avond van de maand Workshop Energie Herstelplan in Boerderij Landzicht, Hofgeesterweg 6, Velserbroek. Dus vandaag (maar deze inschrijving is al gesloten),  donderdag 1 december, woensdag 1 februari, donderdag 1 maart, enz. We beginnen om 19.00 en de avond eindigt omstreeks 22.00 uur. De kosten zijn 52 euro per persoon. Dit is inclusief eten en thee, koffie en een aantekeningenboekje. Klik hier voor aanmelding of vragen.
 
Zondag 13 november: dag van de spiritualiteit. Met lezingen, bodyscan, yoga en boekenruilbeurs. Zie hieronder.
 
Er staat weer een reinigingsweekend gepland in samenwerking met Prana Massage en wel van 20 t/m 23 april 2012. De week eraan voorafgaand wordt er onder mijn begeleiding vanuit je eigen huis gestart met de afbouw van de maaltijden. Hetzelfde geldt voor de opbouw, na de reinigingskuur. Voor meer informatie kun je contact  met me opnemen.
 
 Maand van de spiritualiteit
 
November is de maand van de spiritualiteit en op tal van plaatsen zijn activiteiten te volgen. Natuurlijk zijn wij er dan als de kippen bij omdat we graag onze missie uitdragen: je gezond voelen door middel van de juiste voeding en koken en eten met aandacht. Dat doen we op zondag 13 november in Boerderij Landzicht. Dan is daar een dag vol workshops, lezingen, massages en een boekenruilbeurs. Hou deze dag alvast vrij in je agenda en kom kijken of meedoen. Neem je oude boeken mee want misschien kun je ze ruilen voor een boek dat je al langer zocht. Voor iedereen staat er wat lekkers klaar. Van 12.00-16.00 uur, Hofgeesterweg 6, Velserbroek, gratis entree. Je kunt je hier aanmelden.
 
 
Quizvraag 
 
Hoe train je je wilskracht en voorkom je dat je wordt verleid door pepernoten, speculaasbrokken en kaassoufflé's? Weet jij het? Het heeft met de automatische piloot te maken. Je vindt het antwoord onderaan de nieuwsbrief.
 
 Op een Blaadje
 
 
Sommige dingen zijn natuurlijk gewoon ronduit plesant: zoals je eigen logo in een houtsculpture. Gekregen van lieve vrienden. Hierop een uitstalling van de allerlaatste oogst van tomaten en komkommertjes uit de kas. Maar je kunt ook gekochte tomaten gebruiken en groene voor deze aparte tomatenjam die zich goed laat smaken bij vlees en kaas.
 
Groene Tomatenjam
 
Nodig:
I kilo onrijpe/rijpe tomaten in stukjes
2 rinse groene appels (Granny) in stukjes
2 uien, in kleine stukjes
stuk komkommer zonder zaadlijst
een stukje gember (5 cm) versgeraspt
I kopje kleine witte druiven zonder pit
I teentje knoflook, fijngesneden
5 eetlepels appelazijn
5 eetlepels suiker
2 eetlepels honing
6 kruidnagels
zout en een snufje peper naar smaak
2 deciliter appelsap
 
Bereiding:
Laat alles in een pan met dikke bodem een dik uur zachtjes pruttelen. Zo nu en dan roeren. Wilt je het zoeter, voeg dan suiker toe. Als de jam een homogeen geheel is geworden en iets is ingekookt, afvullen in schone potten. Bewaren in de koelkast. Heerlijk in combinatie met een geitenkaasje.
 
 Bonen, erwten en peulen
 
Foto uit Culinaire Saisonnier
 
In de keuken zal het misschien niet zo nauw komen , maar onder moestuinders heerst er orde in de verdeling tussen bonen, erwten en peulen. Immers de erwt en peul oogst je in het voorjaar en de boon in de zomer en het najaar.
Van de boon (Phaseolus) zijn zo'n 40 soorten bekend maar het aantal variaties is enorm. Erwten (Pisumgroep) behoren, net als de bonen en peulen, tot de vlinderbloemigen. Zeg maar, Lathyrusachtigen. De bekendste erwten zijn: doperwt, kapucijner, spliterwt, grauwe erwt en peultjes.
De meeste peulvruchten lijken qua smaak en bereiding best veel op elkaar. Het verschil zit hem voornamelijk in het uiterlijk. Bovendien ziet een rauwe, droge peulvrucht er vaak weer anders uit dan wanneer hij gekookt is. Hier begint de naamsverwarring. Een boterboon staat bekend als gele sperzieboon of witte pronkboon. De Engelsman noemt de Limaboon butterbean.
We zien ook verschil in de gladde soort en gekreukte soorten. De gekreukte soorten bevatten amylopectine, die ze zoeter maakt. Goed om te weten in de keuken.
Droge peulvruchten zijn handig om in huis te hebben. Denk maar aan de Mexicaanse chili con carne, de Zuid-Franse cassoulet of de Noord-Hollandse combinatie met stroop en boter. De meeste soorten gaan eerst 8-10 uur in de week en daarna 1-2 uur aan de kook.
Rungis, dé grote bonenspecialist biedt de horeca heel veel soorten aan, die hij rechtstreeks bij kleine telers haalt. Over bonen is veel te vertellen. Op internet vind je een compleet overzicht. Het heet 'gedroogde peulvruchten, deel 1 & 2'.
 
 Melk 
 
Ken je dit gezegde van Walter Willett?
 
‘If you want to prevent bone fractures, forget the milk and take your cow for a walk’.
 
Het is een fabel dat wij drie glazen melk nodig hebben om ons te beschermen tegen botbreuken en osteoporose. In landen waar veel minder melk wordt gedronken komen deze klachten minder voor. Er is een duidelijk artikel geschreven dat ik je niet wil onthouden. Lees hier het hele artikel van Nature Foundation.
 
 Opbouw na afbraak
 
Halvestadbrug A'dam
 
Wat zien we hier? Een bulldozer die bezig is stenen te verplaatsen teneinde ruimte te maken voor een nieuw gebouw, van steen.
Zo is het met onze stofwisseling ook. De hele dag zijn allerlei processen gaande vergelijkbaar met de bulldozer, schuivend met stenen. Oud eruit, nieuw erin. Deze hele bouwtechniek van afbraak en celvernieuwing in ons lichaam gaat aan onze belevingswereld voorbij, tenzij we iets verkeerds hebben gegeten. Dan merken we ineens waar ons eten zit en hoe snel het ons lichaam wil verlaten.
Het hoort bij het parasympatisch zenuwstelsel dat deze processen ongemerkt verlopen. Dat is maar goed ook. Wie wil er nu de hele dag stilstaan bij een spijsverteringsproces? Toch is dat wat we af en toe zouden moeten doen. Bewezen is dat als we goed kauwen, we met 20% minder voedsel toekunnen. Reken maar uit wat dat voor jou op jaarbasis is. Door goed te kauwen zijn enzymen in staat voedsel om te zetten in pepsine en amylase, waar de maag en darmen hun voordeel mee doen. De vertering verloopt gunstiger, vitaminen en mineralen worden beter getransporteerd en je bent eerder verzadigd. Goed kauwen dus.
 
Even voorstellen ...
 
Het Knopig Helmkruid dat, als je het uitgraaft en goed naar de wortelstok kijkt, je meteen een idee geeft waar deze plant goed voor is. Inderdaad de wortelknolletjes hebben wel iets weg van aambeien. In de middeleeuwen werd Knopig Helmkruid dan ook al ingezet bij de behandeling van aambeien en chronische klierzwellingen, de knolletjes hebben een enorme samentrekkende kracht.
 
Knopig Helmkruid (Scrophularia Nodosa)
bron: Knipke
 
Toch is het geen plant die je kwistig kan gebruiken. Hij komt namelijk uit
dezelfde familie als het Vingerhoedskruid, die op het hart inwerkt. Er komt bij aanraking een sterke brandlucht vrij. Een oud volksgebruik is om de knolletjes op de huid te dragen, dit zou prima helpen bij aambeien. Mocht dit nou niet afdoende werken, dan heb ik een aantal potjes zelfgemaakte crème op voorraad staan die beslist werken. De zalf maak ik op basis van vaseline. Helmkruidzalf werkt trouwens ook bij spataderen.
 
Barbara van der Poll – Vermaat / almamater@live.nl
 
Vegetarische bonen-granensoep
 
Ingrediënten
200 gram gemengde bonen*    
50 gram gort
50 gram spelt of tarwe
1 ui
paar stengels snijbiet
5 kruidnagels
2 laurierblaadjes
2 theelepels karwijzaad
2 tenen knoflook, in plakjes
125 gram winterwortel in plakjes
1 peterseliewortel met groen in blokjes
150 gram pompoen in schijfjes
zout en vers gemalen peper
scheutje olijfolie
bosje lente-uitjes
bosje salie
 
* linzen, flagiolettes, barlotto’s, kievits- of olifantenbonen, kidneybeans, pintoboontjes
 
Bereiding
Was de bonen en granen en laat ze apart in ruim water 1 nacht weken. Schil de ui en steek er de kruidnagels in vast. Doe dat samen met de grote bonen, het laurierblad en het karwijzaad in een pan met 1½ liter water en breng aan de kook. Schuim af en laat ½ uur zachtjes koken. Voeg dan de kleine bonen en de granen toe en laat nog 1 uur met het deksel op de pan zachtjes pruttelen. Voeg de laatste 15 minuten de wortel, snijbiet, peterseliewortel (zonder het groen) en pompoen toe en laat mee koken. Breng op smaak met peper en zout en een scheutje olijfolie. Neem de ui uit de pan. Snijd de lenteui en het peterseliegroen fijn en garneer daarmee de soepborden.
 
Quiz-antwoord
 
Het geheim is de linkerhersenhelft ... 
 
 

Volg Praktijk 'Op een Blaadje' op Twitter
 
 
Kook- en voedingsadviesbureau
'Op een Blaadje'
 
J. Michaëlpad 108 1992 AV Velserbroek
 
 
 
023 - 5382874
06 - 46022065