Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

BHIC krijgt archief ‘Javanen in de Polder’

Deze week kregen we het archief van de Stichting Comité Herdenking Javaanse Immigratie: veel foto’s, films, audioverslagen én verhalen. Iedereen kan binnenkort kennisnemen van dit bijzondere stukje Brabantse historie. Bovendien is dit het eerste digitale particuliere archief dat is opgenomen in ons e-depot! lees meer

'Gezicht' voor Brabantse gesneuvelden 

Het BHIC heeft samen met de Stichting Herdenking Brabantse Gesneuvelden het initiatief genomen tot een ‘digitale’ eregalerij voor Brabanders die tijdens oorlogen zijn gesneuveld. De ‘eregalerij’ zal in 2019 op het internet staan, Brabant viert dan 75 jaar vrijheid. lees meer

Wat gebeurde er in achterkamertjes en achter struiken?   

Een vader die zijn dochter als prostituee beschouwde, een schoolkind dat onzedelijk werd betast, of soldaten met een geslachtsziekte… Onderzoeker Klaas de Graaff heeft een boek geschreven over zedendelicten in Brabant in vroeger tijden: ‘Bronstig Brabant’. lees meer
BHIC Nieuwsbrief

Beste verhalen deze maand

Help je me met mijn onderzoek?
Ik ben Tycho Levels, een derdejaars Geo Media & Design student en loop nu stage bij het BHIC. Ik doe onderzoek naar het beeld van de online gebruikers van het BHIC. Wil je me helpen? Dat kan door deze korte enquête in te vullen. Veel dank!
Familieverhaal uit de oorlog
Het begon allemaal met een foto van een Langenboomse boerderij die in de Millse Koerier stond. Diny Hendriks herkende de boerderij en ging op zoektocht. Dat leverde een meeslepend familieverhaal op.
Chique op z’n Bosch
“Na de oorlog kwam mevrouw De Quay verontrust naar mijn grootmoeder. De koningin kwam naar Den Bosch, maar er was geen geschikt verblijf voor haar. Immers, de Duitsers hadden het provinciehuis in de oorlog gebruikt. Gelukkig hadden mijn grootouders dé oplossing.” (bijdrage: Marleen Floris)
Haske de smid
“In de tijd dat er nog amper een radio was in ons dorp en men van televisie nog nooit gehoord had, kuierden de mensen na het avondeten nogal eens naar de buren om een praatje te maken. Mijn vaders favoriet was Haske.” (bijdrage: Mariette van Riet)
Foute liedjes in de achtertuin
Mijn moeder Laura werd voor een tijd ondergebracht bij het nette meisjespensionaat St. Ursula in Weert. Maar wat schrok iedereen thuis toen uit haar onschuldige mondje de hele top tien van Adolf Hitlers meest gevierde fascistische liedjes ten gehore werd gebracht. (bijdrage: Adri Ekstijn)
Krijgsheer in geweldsorgie oorlogen
Maarten Schenck van Nijdeggen was één van de bepalende figuren in de strijd omstreeks 1580 tussen Willem van Oranje en de Koning van Spanje. Een mooie recensie over het onlangs verschenen boek waarin deze krijgsheer de hoofdrol speelt. (bijdrage: Peer Meurkens)
Spookkapel in Mill
“Niet ver van 't station Mill ligt vlak langs de spoorbaan de ruïne eener oude kapel. Ze rijst op uit een uitgestrekte boschage eiken hakhout en op een honderd schreden afstand kronkelt 'n beekje door 't plantsoen. Wat was dat voor een kapel?”
Nog één keertje het Duits lijntje?
Gerard de Bie vertelt over deze laatste mogelijkheid om bij wijze van attractie met een oude dieseltrein op en neer van station Boxtel tot aan het oude station in Veghel te reizen. Ga je mee?
 
BHIC Nieuwsbrief

Tweet van de maand

Meer weten over dit puike intiatief van het BHIC? Kijk dan hier lees meer

Vragen over Vroeger? Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen
Volg ons in de online media
Volg ons in de online media
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen