Nieuwsbrief januari - februari 2018
De winter is bijna voorbij nu MOTORWERK je weer een nieuwsbrief stuurt. Er is dan ook weer genoeg te vertellen. Dus, volgens aloude traditie willen wij jullie dit nieuws dan ook graag geven.
 
Ofschoon "winter"..., bijna is de herfst vrijwel naadloos in de lente overgevloeid. Maar, nu pakt koning Winter toch zijn kans. Een hoge luchtdruk gebied ligt voor lange tijd voor anker in Rusland en zorgt ervoor dat koude lucht uit Siberië naar ons land wordt geblazen. En we hebben al een dikke week spattend zonlicht met een paar graadjes boven nul overdag. In Freisland zijn de kleinere waterwegen al stilgelegd. Daar mag geen boot meer door, zo graag willen de Friezen weer eens schaatsen! En zoals het ernaar uitziet kunnen we de bekende winterplaatjes van oude schilderijen nu weer "live" gaan meemaken.

 
Precies het goede weer om je winterpak aan te trekken en erop uit te rijden. Het kurkdroge zout waait toch weg, dus wat houdt je tegen om een mooie toerrit in het winterzonnetje te rijden?

Wij wensen in elk geval een zonnig restant van de winter en wie weet vinden de diverse "Elefantentreffen" nu weer plaats in echte winterse omstandigheden - net zoals in 2017!
 

Foto: Klaus Kühnl - Elefantentreffen 2017, naar beneden gaat sneller!

JIALING klant Richard Schönfelder schrijft een lezerbrief
En dat doet hij in het bekende tijdschrift voor zijspanrijders "Motorrad Gespanne". In zijn brief is hij vol lof over zijn JIALING JH600B-A. Maar, hij begrijpt eigenlijk niet waarom er ineens geen nieuwe JIALING zijspanmotoren meer mogen worden verkocht. In onze laatste nieuwsbrief valt al het een en ander daarover te lezen. Maar, het lijkt toch zinvol om nogmaals op deze Euro-IV problematiek terug te komen.
 
In 2013 vraagt de JIALING fabriek bij de Europese instanties een L4e Euro-III typegoedkeuring aan. Een goed half jaar later krijgt JIALING dan ook deze EU L4e Typegoedkeuring voor Euro-III voertuigen. En daarmee werd de verkoop voor ons en onze dealers ineens een stuk gemakkelijker.

Echter, op dat moment wierp de Euro-IV norm al zijn schaduw vooruit. De EU had namelijk al ver daarvoor deze nieuwe toelatingseisen aangenomen en de EU landen hadden zich verplicht dit te gaan invoeren. Wereldwijd waren de motor- en autofabrieken al lang bezig om hun produkten aan de nieuwe, veel strengere eisen aan te passen.
 
En nu, sinds 1.1.2018 geldt alleen nog de Euro-IV norm. Zelfs laatste voorraden aan Euro-III motorfietsen mogen nu niet meer worden verkocht en toegelaten voor het wegverkeer. De overgangsperiode was op 31.12.2017 afgelopen. Over en uit dus!
 
Slimmerikken, net zoals wij, hadden al ruim daarvoor hun voorraad compleet op kenteken gezet. Dergelijke voertuigen die vóór de sluitingstermijn een kenteken hebben gekregen, mogen ook nu nog gewoon als nieuwe motorfiets worden verkocht.
 
Wij hebben hier de aller- allerlaatste twee JIALING, rijklaar en met kenteken staan. Een zwart en een olijfgroen exemplaar. En daarna zijn er geen nieuwe JIALING JH600B-A meer te koop.

En, je kunt het je waarschijnlijk goed voorstellen, blij zijn wij daarmee natuurlijk helemaal niet!
 
Maar, het is niet anders. JIALING produceert ca. 20.000 exemplaren per jaar voor het Volksleger. En dan zijn die 60 zijspanmotorfietsen die wij in D, CH,A en NL hebben verkocht op zich best goed - een marktaandeel van 5% nieuw verkochte zijspannen - maar economisch niet realistisch om daarvoor een Euro-IV motor te gaan ontwikkelen. Heel vervelend, maar wel te begrijpen.

Daar komt nog bij dat onze handelsverdragen met China niet toelaten dat produkten zonder EU Typegoedkeuring naar de EU worden geëxporteerd. Dus, al zouden we het toch willen, JIALING kan ons niets meer verkopen.
 
De andere kant van die medaille zijn echter de RDW en TÜV instanties in deze wereld. Wij hebben dik twee jaar met deze keuringsorganisaties geprobeerd of er niet tóch mogelijkheden zijn: individuele keuring, toelating kleine series, ontheffing en zo voorts. Maar, niets was mogelijk. Nieuwe motorfietsen moeten aan de Euro-IV normen voldoen. Punt uit.

Waarbij onze dappere JIALING JH600B-A bijna aan de nieuwe milieunormen voldoet.  Kijk maar:

Euro-IV eisen:             CO=1140 mg/km          HC=380 mg/km       NOx=70 mg/km
Euro-III L4e JH600B-A: CO=1380 mg/km          HC=190 mg/km       NOx=100 mg/km

Alle overige eisen worden overigens wel vervuld!

Toch merkwaardig: waarom mogen vrijwel alle personenauto's die op diesel rijden gewoon worden verkocht en toegelaten, terwijl alle betrokkenen weten dat deze voertuigen op geen stukken na de nieuwe NOx norm halen?
 
Het antwoord: de markt van zijspanliefhebbers is klein en "zij" zijn erg groot. Kennelijk is de wet niet altijd voor iederen gelijk. Met enorme milieuproblemen in onze steden als resultaat, nota bene....


De heer Weyrauch gunt zich zijn  JH600B-A
Vlakbij Keulen woont een liefhebber van klassieke NSU motorfietsen. Samen met een groepje vrienden zijn zij al jaren actief in de oldtimerwereld. En dan toch een JIALING JH600B-A gekocht? We vertellen graag hoezo.
 
Op een mooie nazomerdag in oktober heeft dit groepje van vier liefhebbers een afspraak bij MOTORWERK. En of zij dan ook proefritjes mogen rijden? Ja hoor!
 
Nou moet je weten dat mensen uit en rond Keulen een typische brutaal-vrolijke volksaard hebben. Het daarbij gesproken dialect lijkt sterk op ons dialect, dus wij konden vrolijk meedoen met hun onderlinge plaagstootjes, grappen en grollen. De atmosfeer was kortom erg goed. En toen zij hoorden dat wij zelf ook wel wat klassieke motoren hebben en rijden, werd de middag voor hun perfekt. O ja, die JIALING proefritten hebben we overigens ook gedaan.
 
Het viertal vertrekt weer en wij proberen uit de chaos enige orde te scheppen. We dachten dat we het begrepen: de heer Weyrauch wil een JIALING kopen en die andere drie zijn zijn adviseurs. Zo ongeveer, of zit het toch anders?
 
Enige tijd later belt de heer Weyrauch op, het was al begin november. Ja, ik koop de JIALING! Hij wil eerst een paar van zijn klassieke motoren verkopen en dan koopt hij onze JH600B-A zijspanmotor. De gemakkelijke en erg wendbare besturing, de achteruit in de versnellingsbak, de solide indruk en de proefrit hebben hem overtuigd. En hij had naar zijn adviseurs geluisterd: jonger word ik er niet op, ik ben nog goed gezond, dus liever nog jarenlang wat stabieler op drie wielen motorrijden! En zijn NSU Quickly bromfietsen verkoopt hij niet. Die zijn licht en daar wil ik ook nog mee rijden.
 
Omdat zijn zwarte exemplaar al rijklaar en toegelaten in het magazijn staat, leveren wij korte tijd later de motorfiets af en halen samen zijn nieuwe kentekenplaat op bij het stedelijk toelatingsburo. De heer Weyrauch kan beginnen met zijspanrijden!

In de laatste mooie najaarsdagen rijdt hij dan de eerste honderden kilometers en dan wordt het hem te koud. Zijn garage heeft hij piekfijn opgeruimd en hij parkeert zijn JIALING voor de komende wintertijd. Een druppellader voor de accu heeft hij al klaar liggen. Laar die winter maar komen...
 
Trots toont heer Weyrauch zijn JIALING garage
 
JIALING JH600B-A bijna uitverkocht!
Net zoals onze klant Richard Schönfelder het zelf beschrijft (z. boven) is de JIALING een goede zijspanmotorfiets.
 
Er rijden nu 60 exemplaren rond in D, CH, A en NL. De klanten zijn erg tevreden en de JH600B-A levert alles zoals beloofd. Daarbij overtuigt ook de solide kwaliteit van de JH600B-A.
 
 
Dus, grijp je kans voordat het te laat is!
 

 

JIALING JH600B-A: gekentekend, rijklaar en 2 jaar garantie.
Maak een afspraak voor een proefrit en een gesprek!
 

Royal Enfield 350 Bullet bijna onderweg
Onze leverancier in New Delhi heeft inmiddels de restauratie, vernieuwing en motorrevisie van onze bestelde motorfietsen klaar. Zie beneden voor een korte beeldreportage.
 
Momenteel worden de Royal Enfield 350 Bullets plus een kist met onderdelen voor onze webshop ingepakt. Wij hopen dat over 4 weken deze levering in ons magazijn staat. Daarvan is een motorfiets (bj. 1973) al verkocht, dus wacht niet te lang als u een oogje hebt op deze schitterend gerestaureerde en rijklare Royal Enfield 350 Bullet!

 
De basis zijn oude Enfields met papieren

De motoren worden  - al lang bekend - erg goed gereviseerd en met behulp van nieuwe onderdelen in bijna nieuwstaat gebracht

Deze Royal Enfield 350 Bullet staat al klaar

Wist u overigens dat deze Royal Enfield 350 Bullets af fabriek geschikt waren voor zijspangebruik?
 
Het portfolio van INDER Eports van lichte, maar welgevormde zijspannen (met geremd wiel, swingarm vering en veel toebehoren) past optimaal bij een 350 Bullet. Met zijn 18 pk motor kan deze zijspanmotor verrassend vlot en wendbaar rijden.

Heeft u interesse, neem dan contact met ons op. Het tijdschrift Motorrad Gespanne heeft destijds een rijtest van deze zijspancombinatie gepubliceerd. Die sturen wij u dan graag per e-mail of post toe!
 
Royal Enfield 350 Bullet met INDER Royal Retro zijspan

AWO en M72 éénpansgerecht?
 
 
Wintertijd, is ook (korte) vakantietijd!  Begin februari zijn wij een week in het mooie en winterse Thüringen geweest. Vanuit Ilmenau naar Suhl is maar een kattensprong. Heel lang geleden in de 90-er jaren hebben we daar al eens het Motormuseum bezocht. Want, er werden in Suhl al heel lang motorfietsen gemaakt zoals Rensteig, Krieger-Gnädig, AWO en Simson.

Het huidige museum is veel groter en goed bereikbaar midden in het centrum van Suhl gelegen. Men heeft deze kans benut om er naast de merken uit Suhl ook andere motor- en autoprodukten uit de tijd voor en van de DDR te laten zien. Je bent dan ook echt wel een middag bezig om alles goed te zien. En daarna, meteen het oude centrum in om dat eens goed te bekijken.

Je zou bij het zien van deze AWO met een M72 zijklepper-boxer erin kunnen denken, wat heeft zo iets hier nu te zoeken? Dat heeft toch nooit bestaan. Toch wel. In de tijd dat de AWO nog volop werd geproduceerd, moesten de motorrijders het maar doen met wat er te krijgen was. En een AWO had nu eenmaal een eencylinder met een 250 ccm blok erin. Wilde je meer, dan was creativiteit in je motorkeuken wel vereist. Destijds heeft de eigenaar het aangedurfd om zijn AWO met een Sovjet M72 motorblok als éénpansgerecht te koken. Had hij toch maar mooi een AWO met een 750 ccm motor erin!

Het resultaat is iets voor fijnproevers en smaakt kennelijk prima. Want, diezelfde eigenaar rijdt er nog steeds oldtimerrally's mee.
 

  De AWO met 750-er SV-Boxer staat naast een echt Simson prototype, dat nooit in produktie is gegaan
 
Ziet er bijna net zo uit als een M72 of Chang Jiang 750!
 

Chang Jiang 750, wil je er ook een?
Een korte vraag. Als je ook het genoegen wilt beleven van een Chang Jian 750, neem dan even contact met ons op.

De laatste levering is praktisch uitverkocht en we kunnen weer een volgende levering van refurbished oude ex-leger zijspanmotoren bestellen.

Een afspraak voor een proefrit en een gesprek kun je altijd met ons maken, ook op zaterdag. De demomotor staat daarbij voor je klaar!
 

 
 
MOTORWERK biedt nu ook KENDA banden plus andere merken!
Wij hebben besloten om een keuze van motorbanden met de nadruk op zijspanrijden in de webshop op te nemen.

Een belangrijk feit is daarbij dat wij nu ook de originele OEM band voor de JIALING JH600B-A, de KENDA zijspanband 4.10 x 18, voor een betaalbaar bedrag kunnen aanbieden en met E-keurmerk!

Daarnaast hebben wij een selectie voor andere zijspanbanden én banden voor de Royal Enfield en andere merken met 19" banden.
 
 

 

 
Op de bandenmarkt heerst een ware prijzenoorlog. Toch zijn wij van mening dat deze selectie een goed en betaalbaar aanbod is.
 

Klant Kloppert en APE
Pardon? APE, aap? Is er met klant Günther Kloppert soms iets ergs gebeurd?
 
Nee, hoor. Hoogstens heeft Günther ooit een Italië-infectie opgelopen. Net zoals velen van ons ook. Bij hem heeft dat virus ertoe geleid dat hij absoluut een Piaggio Ape wilde hebben. Als afwisseling voor zijn zijspanpassie, of het rondtoeren met toeristen in zijn badplaats aan de Oostfriese kust. Of iets dergelijks.

Hoe dan ook, graag laten wij de plaatjes zien die hij ons trots als een aap heeft toegestuurd.Quindi, viva la dolce vita e tante auguri con la tua APE!
 
"Topless" kan nu ook in Oost-Friesland...


Central Classics in Houten weer een groot succes!
Central Classics in Houten heeft zich tot een van de belangrijkste oldtimerbeurzen in Nederland ontwikkeld. Helaas is de voorjaarsuitgave dit keer komen te vervallen. Er waren te veel agenda en activitieiten conflicten. Maar, de decemberuitgave gaat weer gewoon als altijd plaatsvinden.
 


December jongstleden werd de beurs zeker op zaterdag, maar ook op zondag goed bezocht. En MOTORWERK was er ook weer bij. Zo te horen niet alleen voor ons een goede en succesvolle Central Classics!

 
MOTORWERK stand in de motorhal van Central Classics
 


NSU Max uit 1953 is contant geld
Verder boven staat het verhaal hoe en waarom klant Weyrauch zich een JIALING JH600B-A heeft gegund. Daarvoor moesten enkele van zijn klassiekers het veld ruimen. Dus, heeft hij ons gevraagd of hij met een goed gerestaureerde NSU Max uit 1953 een deel van de rekening zou mogen betalen.

Zoals men dan pleegt te zeggen: "Na lange en taaie onderhandelingen zijn partijen het eens geworden". Was ook zo. Een grondige inspectie en een proefrit vormden enkele voorwaarden. Dat liep allemaal goed af en na aflevering van de JIALING ging de aanhanger mét NSU Max weer mee naar huis.

Na een wat grotere proefrit, gevolgd door wat kleine werkzaamheden kon de kentekenkeuring bij de RDW worden aangevraagd. En, zoals het in december zeker kan gebeuren, de rit naar en van het keurstation met een ééndagskenteken werd in de sneeuw gereden. Niettemin, wel goedgekeurd en inmiddels heeft de 65 jarige NSU Max zijn kenteken!
 
 
De NSU reclameslogan uit de 50-er jaren geldt nog steeds: "Mit Motorrad meint man Max!"
 
 


Kalender
 
 
Momenteel zijn er nog geen beurzen geboekt.
 
 
 
Tip:
Klik op Andere Acties
-> Weergave in Browser voor correcte weergave (d.i. een Windows probleem)
------------
 
Inhoud
 
JIALING klant Richard Schönfelder schrijft een lezerbrief

De heer Weyrauch gunt zich zijn  JH600B-A

JIALING JH600B-A bijna uitverkocht!

Royal Enfield 350 Bullet bijna onderweg

AWO en M72 éénpans-gerecht?

Chang Jiang 750, wil jij er ook een?

MOTORWERK levert nu KENDA en andere motorbanden!
 
Klant Güther Kloppert en APE

Central Classics in Houten weer een groot succes!

NSU Max uit 1953 is contant geld

Agenda
 
 
 
 
 
 

 
MOTORWERK -  betaalbaar modern en klassiek motorplezier -  www.motorwerk.nl