Voor zondag 24 januari 2021
Goedemorgen Oppepper-lezers,

Hier is er weer een, een Oppepper voor de zondag.

Het vertrek van Trump is voor velen ook een oppepper van de bovenste plank. Er zijn veel filmpjes en cartoons over.
Deze is wel leuk en ook nog mooi gemaakt.
 
En iets heel anders, een grappig katten-filmpje.
Prettige zondag,
van Henja, Henk, Ko, Claire, Helmi, Freek en Ineke.
   ....   
 
 
Klassieke muziek - Arabische en Amerikaanse muziek
Het Nederlands Blazers Ensemble voerde met nieuwjaar zonder bezoekers, een spetterende nieuwjaar show op. Het was zo’n aangenaam luister- en kijkspel dat het de moeite waard is nog eens onder jullie aandacht te brengen: Toccata Arpeggiata, van G.G. Kapsbergen. Maar het gaat hier vooral om de uitvoering.

In het binnenring zien je op een mooi tapijt naast elkaar: Flamencogitaar, kora, theorbe, oud (spreek je uit als ut) en een blues gitaar. Zij spelen de toccata. Maar ze draaien rond in een klankgordijn van de buitenring bestaande uit fluit, hobo’s, hoorns, trombones, klarinetten, fagotten, trompetten, strijkbas. Elk keer krijg je een ander achtergrondgeluid te horen. Het stuk is gearrangeerd door Julian Schneemann.
 
In mijn familie (schrijft Claire Verlinden) werd dit uit Podium Witteman  veel gedeeld:  Nai Barghouti & Khalil Khoury Li Beirut  Een ontroerend lied over de explosie in Beiroet.
Nog meer Arabische muziek, ook uit een nieuwjaar concert van een tijdje geleden: Erbarme dich in het Arabisch.



Lia Kaptein stuurt voor deze bewogen Amerika-maand Amazing grace.

 
Amanda Gorman, 'The hill we climb'
Wilt u het gedicht nog eens nalezen dat de 22 jarige dichteres Amanda Gorman voorlas bij de inauguratie van Joe Biden? Hieronder de tekst in het Nederlands. Amanda Gorman was de eerste persoon die werd uitgeroepen tot Nationale Jeugddichter.


De hoge heuvel die ons wacht
 
Als het dag wordt vragen we ons af
wanneer zien we ooit licht in deze eindeloze nacht?
Elk verlies dat we dragen,
is een zee waar we door moeten waden
We trotseerden de buik van het beest
We leerden dat rust niet altijd staat voor vrede
En dat begrip, de waarde
van wat gerechtig is
Niet altijd rechtlijnig is
En toch voor we het goed beseffen
behoort de dageraad ons toe
 
Lees het gedicht verder

 
Iets met kunst - door Henk Roos
 
Vooral voor de podiumkunsten heeft het coronavirus dramatische gevolgen. Veel musici, dansers en acteurs moeten hun activiteiten staken, of ze onderzoeken hoe zij binnen de mogelijkheden van de coronamaatregelen hun werk toch kunnen opvoeren. Ze gebruiken dan online alternatieven zoals streaming om hun werk te kunnen delen met het publiek.
 
Club Classique - Moving Art door Club Classique – voordekunst

Een mooi voorbeeld is het ‘Moving Art’ project van Club Classique, waarin klassieke muziek en schilderkunst op unieke wijze met elkaar worden verbonden. Schilderijen worden met muziek tot leven gebracht. Kijk zelf op de site ‘voordekunst’.



       
 
Een ander voorbeeld van muziek geïnspireerd door kunst:

Begin deze maand verscheen de nieuwste CD van de Finse musicus Kari Ikonen. Zijn muziek is uniek, geen klassiek en geen jazz, een volkomen eigen geluid. In zijn CD ‘Impressions, Improvisations and Compositions’ laat hij zich onder meer inspireren door Wassily Kandinsky:


 

Luister hier naar ‘Blue’.


 

Wassily Kandinsky, ‘Blue’, 1922
     
 
Puzzelfoto van de week
Vraag van vorige week
Dit keer dachten dat het best wel moeilijk zou zijn maar al gauw bleek dat  het helemaal niet zo ingewikkeld was. Bij Senver zitten heel veel leden die hun dorp goed kennen. Leuk hoor!
De goede oplossingen kwamen van Glenn van Koppenhagen, Bouwewijn Quint (hij noemde het de Nissenhut, maar die naam heeft een gebouwtje op de Dalweg. Hij lokaliseerde het wel op het juiste adres dus we rekenen het goed), Othie Jaakke, Claire Verlinden (ze bracht het onlangs nog een bezoek met haar familie), Winfried Gall (daar is tie weer!), Jeanne Lindemann, Aleid Honing (die een leuke herinnering over dauwtrappen in de stromende regen ophaalde van zo’n 48 jaar geleden), Cobi Buschman (weliswaar na een kleine hint), Frits van Keeken, Harriet Fennema, Harriet Ickelsheim en uiteraard ook weer Marjan en Jaap Leeflang.

      
Het was dus: De dakconstructie bevindt zich aan het Padvindershuisje op de hoek Schuttersweg en Sterrelaan. Gebouwd als Verenigingsgebouw voor de Padvinderij, naar ontwerp van architect J. van Laren. 1921 in de Amsterdamse School stijl. Het is een Rijksmonument. Destijds werd de bouw gefinancierd door een aantal vermogende families, oa. fam. Van Mesdag.
Opvallend is dat de dakconstructie refereert aan een tentdak. Niet verwonderlijk als je weet dat het voor de padvinderij bestemd was.  Het is nu de thuisbasis van de  padvinders Zuiderkruisgroep, maar het staat al jaren te verkommeren.
    
Nieuwe opdracht
 
Waar staat het monument waar het plaatje bij hoort dat je links ziet? Stuur je antwoord naar oppepper@senver.nl. Uiterlijk maandagmiddag.
    
 
Feuilleton III, aflevering 16. Door Hetty Blaauw
Gerrit ziet er een getatoeëerd hart op staan met daaronder ‘Tamara’. Allerlei gedachten schieten door zijn hoofd, maar dan beseft hij dat hij daarmee moet ophouden. Hij kent de man niet eens, heeft alleen maar een onvolledige kant van het verhaal gehoord en zou daarop een mening over iemand baseren! Kijk eerst maar eens naar de puinhoop in je eigen leven en ga die op orde brengen.