VZW DUIKCLUB SCUBA COLLEGE
0488/41.11.96
www.scubacollege.beinfo@scubacollege.be
http://www.facebook.com/ScubaCollege
 IBAN BE57 0016 8546 5835  (BIC GEBABEBB)
Monday
morning
mail
jaargang 2022
 
nummer 27
 Mmm ... Scuba College Duikclub! - mmm20220718
"Mmm" Scuba College staat voor de "Monday Morning Mail" van onze duikclub, dewelke - hoe kan het ook anders ! -  op maandag verschijnt en jou op de hoogte brengt van recente of toekomstige weetjes of activiteiten. Zo blijf je altijd op de hoogte van het reilen en zeilen van onze duikclub en hoef je echt niets te missen !
 
Het feit dat je deze mmm ontvangt, betekent dat je ingeschreven bent in de 2022 ledenlijst en mailinglijst van Scuba College Duikclub.  Enkel leden 2022 van onze club ontvangen immers de mmm.  Mocht je om een of andere reden bv. in de Nekker je lidmaatschap moeten bewijzen en je hebt (nog) geen officiële lidkaart van ons, dan kan je de ontvangst van de mmm hiervoor eventueel gebruiken.
 
 
In deze mmm :
 
 
 
Clubduik 31 juli  : Boschmolenplas
Clubduik 14 augustus : Put van Ekeren
Specialty of the month - Nitrox
Last call: steengroeveweekend 27 en 28 augustus
Aow challenge 24 juli : verplaatst naar 4 september
  
 
 
 
Aow challenge 24 juli : verplaatst naar 4 september.
 
 
Was je ook nieuwsgierig naar wat de geplande AOW challenge was?  Wij ook!  We zullen er helaas nog even op moeten wachten.  De voorbereidingen zijn al volop aan de gang, maar nog niet ver genoeg om het nu al te laten doorgaan, maar op 4 september verwachten we je met open armen.
 
Clubduik 31 juli  : Boschmolenplas
 
 
De Boschmolenplas is een zeer populaire duikstek met helder water, veel leven en een groot aantal objecten. Het is de favoriete duikstek voor liefhebbers van zowel klein als groot onderwater leven. Het schone water trekt bijzondere soorten aan zoals de hydra en het zakvormig mosdiertje. Ook de faciliteiten zijn goed. Je vind  hier een vulstation, kleedruimten, leslokalen, spoelkranen en een grote horecagelegenheid met buitenterras. Er is ook een werkplaats voor reparatie, onderhoud en fleskeuringen aanwezig. Onderwater vind je een groot aantal duikobjecten waaronder diverse wrakken, een apache helikopter, een piratenschip, een containerpark en zes oefenplatforms op verschillende diepten.
We doen er 2 duiken.  Duiken is niet gratis, een dagkaart kost 12,50 voor een duiker (4,50 voor niet-duikers).  Geen huisdieren toegelaten.
Bosmolenplas is geschikt voor alle niveaus  Inschrijven via duikclub@scubacollege.be. Aangezien wagens langer dan 5 meter niet toegelaten zijn op de parking, zal de camionette niet aanwezig zijn.  Heb je materiaal nodig, laat dan iets weten bij je inschrijving.  We proberen dan een moment af te spreken waarop je je materiaal op voorhand kan oppikken.
 
Adres : Boschmolenplas,Boshmolenweg 14,Panheel,Heel (NL)
Datum : 31 juli
Uur :  Ter plaatse om 9 uur.  Eerste duik om 10 uur, tweede duik rond 13.30
Minimum brevet : Alle niveaus.
 
Clubduik 14 augustus : Put van Ekeren
 
De put van Ekeren is een ideale duikplek voor de beginnende duikers, en ondertussen al goed bekend bij iedereen. Maar deze keer gaan wel om een speciale reden naar ginder : er zijn daar dan demosessies van Seawolf, een poolse fabrikant van droogpakken. Deze droogpakken zijn alleen online te verkrijgen en hebben in onze club een solide reputatie. Voor iedereen die erover denk om een eerste, of een nieuw, droogpak te kopen, een unieke gelegenheid om ze uit te testen. Verdere details hierover in een volgende MMM.
Ook als je geen droogpak wil kopen, mag je natuurlijk komen duiken meto ns.
 
Om te mogen duiken in de put, heb je een vergunning nodig.  Deze kan je aanvragen bij ons, en kost   10€ voor 1 jaar, of 25€ voor 3 jaar. Als je ons snel laat weten dat je nog een vergunning nodig hebt, lukt het normaal gezien wel om die tegen zondag te hebben. Graag op voorhand inschrijven via duikclub@scubacollege.be.
We spreken af om 10.00u aan de parking, en doen om 13.00 een tweede duik. De camionette zal aanwezig zijn en je kan dus materiaal huren.
 
Adres : Ekersedijk, 2030 Antwerpen
Datum : 14 augustus
Uur : op de parking om 10.00, tweede duik rond 13.00
Kostprijs : Gratis als je een vergunning hebt (aan te vragen via duikclub@scubacollege.be)
Minimum brevet : de Put van Ekeren is geschikt voor alle niveaus
 
 
Specialty of the month - Nitrox
 
 
 
Wil je net dat iets langer onder water blijven? Ben je nieuwsgierig naar andere duikers aan boord die met een andere fles lijken te duiken dan wat jij hebt? Sommige flessen hebben geel-groene stickers en elke duiker lijkt wel een specifieke fles voor hem of haar te hebben. In veel gevallen blijven we ook langer onder water. Duiken met verrijkte lucht geeft je dus een groter comfort en een verlenging van de nultijd.
 
Deze specialty telt mee als één van de 5 specialties die je nodig hebt voor het Master Scuba Diver brevet. Indien je 5 PADI specialties hebt, kan je dit brevet aanvragen!
 
 Vereisten
  • 15 jaar zijn of ouder
  • Open water diver (of gelijkgestelde certificering)
 Theorie
  • Theoriesessie
  • Handboek met alle nodige info
  • Herhalingsvragen voor de duik en bespreking met de instructeur
 Adventure duiken
In dit programma zal je  1 (optionele) buitenwaterduik maken.
 
 
Specialty of the month korting!
 
Als  je je inschrijft voor 1 augustus, krijg je deze korting aan de prijs van 129€ (als je lid bent van scubacollege)
 
Steengroeveweekend 27 en 28 augustus
 
 
 
Voor wie dit nog niet gedaan heeft, krijg je nu een laatste kans om je in te schrijven voor één of meerdere duiken tijdens het steengroeveweekend
 
Het duikweekend eind augustus is al vele jaren een vaste waarde waar we steeds vol enthousiasme naar uitkijken, en dit jaar brengen we een bezoekje aan enkele van de prachtige steengroeven die België rijk is. Alle info over dit tripje, de duikstekken en de planning lees je hieronder. Dus relax, en lees rustig verder …
 
 
 
Nu nog een laatste oproep: Wil jij graag mee voor een gans weekend of voor één duik, schijf dan onmiddelijk in via duikclub@scubacollege.be !
 
Indien je om een of andere reden belet bent om het hele weekend te komen, maar toch graag afkomt voor één (of zelfs een halve) dag, gelieve dan heel duidelijk bij je inschrijving te vermelden welke duiken je zal meedoen.
Voor iedereen die zich inschrijft, vermeld ook duidelijk of je meedoet aan de twee etentjes ‘s avonds, zodat we ook daar op tijd alles kunnen vastleggen.
 
In het kort ziet het programma er als volgt uit:
 
Zaterdag 27/08
 
9:45 : Afspraak voor Duik 1 in Carrière de Rochefontaine
14:00 : Duik 2 in Lac de l’Eau d’Heure
19:00: Etentje in Le Rôtiss’Heure
 
Zondag 28/08
 
10:00: Duik 3 in Vodecée
13:00-16:00: Duik 4 in Vodelée
18:00: Etentje in Steackhouse Gerpinnes
 
Logies (zelf te boeken)
De logies moet ieder voor zich boeken (dat kan gemakkelijk via booking.com). Iedereen is natuurlijk vrij om zijn / haar verblijf te kiezen (hotel, camping, B&B ...), maar om toch zoveel mogelijk leden samen te krijgen, opteren we net als vorige keer voor het volgende hotel, dat het meest geschikt is voor een grote groep, en bovendien erg centraal ligt voor onze duikexcursies in de buurt.
 
Golden Lakes Hotel van de meren van l’Eau d’Heure is een 4 sterren hotel gelegen in een uniek stukje natuur van België met uitzicht op Lac de l'eau d'heure.
 
Golden Lakes Hotel, Route de la Plate Taille 51, 6440 Froidchapelle
 
Eten (deelname vermelden bij inschrijving)
 
Zaterdagavond
Ook dit jaar is er mogelijkheid om, voor wie wil, samen een hapje te eten. 
Er wordt gereserveerd op 27/08 om 19h00 bij Restaurant/Brasserie Le Rôtiss’Heure.
 
Zondagavond
Wie het weekend mee nog wil afsluiten met een etentje, is er ook op zondagavond de mogelijkheid om samen aan tafel te gaan.  https://steackhouse.be/restaurant-gerpinnes/
 
 
Details Duikplanning:
Als eerste duikstek doen we La Rochefontaine aan, een karakteristieke voormalige rode marmergroeve waarvan de kraan nog steeds hoog boven het water uit torent en het diepste punt op 53 (!) meter ligt. Heel anders qua uitzicht is dan weer Barrage de l’Eau d’Heure dat gelegen is in het grootste watergebied van België. Een zacht aflopende kant, waar naast een zogenoemde zanderige zone ook zones met stenen en zones met slakken en zoetwaterkreeften te vinden zijn. Deze duikstek staat qua omvang in schril contrast met het iets minder bekende Vodecée (ook “La Croisette” genoemd), een kleine visrijke rode marmergroeve uit begin 20e eeuw met loodrechte wanden en tal van interessante objecten. Eindigen doen met een klepper van formaat in de grijze en rode marmergroeve van Vodelée. Dit wordt door vele duikers als de mooiste duikstek van België beschouwd. Er is maar één manier om hier zelf achter te komen, en dat is natuurlijk door er een duikje te doen!
 
Voor wie nog niet vertrouwd is met het duiken in steengroeven, de temperatuur is er in de zomer doorgaans wat kouder dan in andere Belgische wateren (lees: lekker verfrissend), je kan duiken op de diepte die je zelf graag wil (voor elk niveau is er wat wils!), en in iedere groeve liggen er tientallen interessante objecten in het water (zoals een kraan, een sleepboot, een vliegtuig, een halve Porsche, een helikopter, …). Je zal gegarandeerd verschillende vissoorten tegenkomen zoals karpers, snoeken, barbelen, forellen … en met wat geluk zwem je in La Rochefontaine of Vodelee zelfs een opmerkelijke lepelsteur tegen het lijf!
 
Lees je graag meer over de verschillende duikstekken, neem dan zeker ook een kijkje op duiken-in-belgie.com.
 
Zaterdagochtend 27 Augustus
Carrière De Rochefontaine
Uur :  Ter plaatse om 9u45
Poort opent om 10u00 
(Om 13u00 moeten we het terrein verlaten.)
Kostprijs :  8 euro (ook te betalen bij annulering !!)
Adres : Centre de PlongéeCarrière de Rochefontaine, 1B-5600 Franchimont (Philippeville)
 
Zaterdagnamiddag 27 Augustus
Lac de l’Eau d’heure
Uur :  14u
Kostprijs : 5 euro (ook te betalen bij annulering !!)
Adres rue d'Oupia, n°2 6440 FROIDCHAPELL
 
Zondagvoormiddag 28 Augustus
Vodecee (La Croisette)
Uur :  10u (sluit om 13u30)
Kostprijs : 6 euro (ook te betalen bij annulering !!)
Adres : Rue de Merlemont 26, 5600 Philippeville
 
Zondagnamiddag 28 Augustus
Vodelée
Uur :  nog te bepalen ( zal tss. 13u en 16u zijn)
Kostprijs : 8 euro (ook te betalen bij annulering !!)
Adres : Route de Gimnee, 5681 Vodelée
 
Alle duiken worden op voorhand geboekt en betaald.
Deze duikplaatsen zijn populair en plaatsen zijn beperkt.
Vol = Vol en een geboekte reservering kan helaas niet worden terugbetaald.
Graag bij inschrijving het juiste bedrag overschrijven op de clubrekening.
 
Duiken in de Nekker 
 
 
 
Wil je samen met ons duiken in de Nekker, dan  moet je je inschrijven via duikclub@scubacollege.be.  Op die manier weten we met wie we allemaal rekening moeten houden.
 
Meer informatie over het duiken in de Nekker, en zelfs 2 kaartjes die je onderwater kunnen verder helpen, vindt je terug in de bijgevoegde infopedia.  In die infopedia staat nog meer informatie over de duikclub en duikschool, dus zeker eens lezen. De temperaturen beginnen te dalen, maar dan wordt het zicht in de Nekker ook veel beter.
 
Let wel : de camionette komt alleen maar als er inschrijvingen zijn, en als die mensen materiaal van de camionette nodg hebben.  Vermeld dat dus duidelijk bij je inschrijving!
 
 
 
 
Kostprijs : gratis voor clubleden
Minimum brevet : alle niveaus
Datum : elke donderdagavond (19.00 u) en elke zaterdagvoormiddag ( 9.00)
 
 
 
 
 
het bestuur.                  
onze sponsors
 
DVHydraulics
 
 
Immo Dyck