logohkwvl

 

 


Heemkunde West-Vlaanderen

Nieuwsbrief Sprokkels 2023 - nr. 76

 

1

 

 

 

Heemprijs 2023

 

Op zaterdag 24 juni vond de jaarlijkse heemdag van Heemkunde West-Vlaanderen plaats. Afspraak van het gebeuren was de gemeente Wevelgem. Bij het afsluiten van de dag werd de jaarlijkse heemprijs uitgereikt.

Lees verder

 

 

 

 

Heemdag 2023 in Wevelgem

 

 

Ook dit jaar waren er heel wat aanwezigen op onze heemdag. Gastkring was dit keer de Heemkring Wibilinga, Moorsele-Wevelgem vzw in Wevelgem.

 

 

Lees verder

 

 

 

 

 

Artikelendatabank-overleg

 

 

Heemkunde West-Vlaanderen wil polsen of we rond de werking van de artikelendatabank acties kunnen ondernemen. De databank zorgt ervoor dat we op de hoogte komen van het vele werk van vrijwilligers die artikels schrijven voor de vele heemkundige tijdschriften

 

 

Lees verder

 

 

 

 

 

7 oktober2023: Dag van het West-Vlaamse onderzoek: Geschiedenis – Kunstwetenschappen – Archeologie

 

 

Ben je benieuwd naar het meest recente historische onderzoek en heb je interesse in lokale geschiedenis? Wil je jezelf verdiepen in het erfgoed van jouw gemeente, maar weet je niet altijd waar te beginnen? Of zoek je inspiratie voor nieuwe projecten?

Lees verder

 

 

 

 

 

Heemkring Aan de Schreve – Poperinge: Museum Meester Adriaen in Poperinge

 

 

 

 

 

Nog tot 15 augustus kunt u in Poperinge de overzichtstentoonstelling ‘Museum Meester Adriaen’ gaan bekijken. deze veearts had een enorme passie voor archeologie en geschiedenis.

 

Lees verder

 

 

 
   

 

23 september 2023: Eerste Histories Festival!

 

 
 
 
 

 

De inschrijvingen voor het Histories Festival zijn geopend! Op het Histories Festival is van alles te beleven. Kijk onder de rokken van een reus, leer werken met een metaaldetector, ontcijfer middeleeuwse handschriften ...

Lees verder

 

 

 

 
   

 

Op de boekenplank: De strepen van Gernay. 110 jaar textiel- en familiegeschiedenis in Waregem en het drama van 12 juli 1943.

 

 

 

Marc Crabeels deed jarenlang onderzoek naar de geschiedenis van het textielbedrijf Gernay-Delbecque in de Olmstraat en naar het bombardement op deze fabriek op 12 juli 1943, de zwaarste luchtaanval op Waregem tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 2018 resulteerde dit in het oprichten van een memoriaal voor de slachtoffers.

 

Lees verder

 

 

 

 
   

 

 

 

 

Op de (digitale) boekenplank: Ons Heem staat online

 

 
 

 

Ons Heem was decennialang het lijfblad van en gemaakt door heemkundigen, gepubliceerd door het Verbond voor Heemkunde en later Heemkunde Vlaanderen,

Lees verder

 

 

 

 
     
 

 

10.000 foto’s van het Ministerie van Openbare Werken uit de periode 1890-1940 online raadpleegbaar!

 

 
 

 

Vanaf eind 19de eeuw beschikte het Ministerie van Openbare Werken over een fotografische dienst. Decennialang liet het ministerie in heel België bruggen, wegen, lanen, straten, tunnels, overheidsgebouwen, sluizen, kanalen, rivieren, … fotograferen.

 

Lees verder

 

 
     
 

 

Heemkring Winckel-Capelle: tentoonstelling ‘de geschiedenis van de jongensschool.

 

 
 

 

Op zaterdag 8 juli (14-18 uur) en op zondag 9 juli (10-12 uur en 14-18 uur) is er in de L!nk in Sint-Eloois-Winkel een tentoonstelling over de geschiedenis van de jongensschool.

Lees verder

 

 
 

 

Niet te missen data:

 

23 september 2023: Histories Festival in GENT !!

7 oktober 2023: Dag van het West-Vlaams onderzoek in Kortrijk KULAK

 

   

 

UW ACTIVITEIT KON HIER STAAN !!

contacteer ons en stuur uw activiteitenkalender op

 

 
 
 
 

 

 

Wenst u een activiteit of een bijdrage in deze nieuwsbrief?
Stuur dit dan door op redactie@heemkunde-westvlaanderen.be. Een illustratie wordt het best, apart van de bijdrage meegestuurd.

U mag deze nieuwsbrief gerust doorsturen of vrienden uitnodigen om zich in te schrijven voor de volgende nieuwsbrieven.


oude nieuwsbrieven kunt u lezen in

ons archief

 

 

[SUBSCRIPTIONS]