Producentbyrån Nyhetsbrev 19 augusti 2020

Varför är det så tyst?
 
Just nu krisar stora delar av det svenska kulturlivet. Och då handlar det inte bara om det till stora delar offentligt finansierade kulturlivet som vi oftast arbetar med. Nu hörs fler och fler röster inom det traditionellt sett mer kommersiella kulturlivet i den offentliga debatten.
 
Grunden till missnöjet är så klart de ologiska, obegripliga och bitvis orättvisa regler som gäller för olika verksamheter. För hur kan det finnas en logik i att vi får samlas i tusental på köpcentrum och stränder? Att vi får sitta över hundra personer på en restaurang och åka kollektivt på allt mer fulla spårvagnar och bussar. Men ska vi arrangera en konsert eller en teater- eller dansföreställning så får det absolut inte vara mer än 50 personer i publiken. Oavsett hur stor lokal vi har och att vi kan visa på åtgärder för hur vi kan upprätthålla social distansering.

Självklart – det handlar naturligtvis om fler perspektiv som t.ex. hur människor tar sig till och från kulturarrangemang. Vi fattar att vi gemensamt måste hjälpas åt för att begränsa smittspridningen och att kulturen kanske inte är högst upp på priolistan just nu. Men det är inte detta det handlar om. Det handlar om att reglerna ser olika ut för olika delar av samhället och om den orättvisa som det här skapar. Det handlar om att vi vill ha något slags svar. Om att kunna planera framåt. Om att överleva.

Vår kulturminister Amanda Lind befinner sig nu i skottgluggen. Och det ska hon göra också, för det har varit öronbedövande tyst väldigt länge nu. Trots löften om snabba besked. Självklart ligger inte hela ansvaret på henne. Detta är en mycket större fråga, där regeringen gemensamt måste fundera kring och agera i frågor som rör hur vi gemensamt kan stötta vårt kulturliv. Hur vi gemensamt kan vara konstruktiva i att hitta lösningar så att vi kan genomföra kulturarrangemang på ett smittskyddssäkert vis. För det är klart vi kan det?

Vsst, vi vet att det finns större problem i världen just nu och att vi ändå befinner oss i en otroligt privilegierad situation. Men samtidigt tycker vi inte att det är orimligt att begära att kulturbranschen behandlas rättvist, eller att den åtminstone uppmärksammas från politiskt håll. Att vi får svar. Och ur ett rent själviskt perspektiv… Det enda vi vill är att få fortsätta arbeta med alla dessa fantastiska scenkonstnärer som skapar förtrollande, viktig och utmanande scenkonst. Det är vad vi vill, mer än någonting annat.
 
Hälsningar
 
Producentbyrån
 

GRUPPER
Danskompaniet Spinn
I månadsskiftet juni/juli tillbringade Danskompaniet Spinn två fantastiska veckor på Kungsbacka Teater i ett residens genom Rum för Dans. Kommande duetten Hannah Felicia växte där fram, trots den långa fysiska distansen till Island där koreografen Lára Stefánsdóttir och kompositören Högni Egilsson befann sig. I början av augusti togs föreställningsbilder i Änggårdens naturreservat i Göteborg. Fotografen Anna Ósk Erlingsdóttir fick – med hjälp av fantastisk kostym av Charlotte von Weissenberg och makeup och hårstyling av Hannah Lindoff – till några helt underbara bilder på dansarna Felicia Sparrström och Hannah Karlsson. Några av bilderna kan ni se här.

För tredje året i rad var Spinn och Spinnstudion en del av Danscentrum Västs sommarresidens för danskonstnärer verksamma i Västra Götalandsregionen. Residenset går ut på att ett antal konstnärer får tillgång till studios för att utveckla antingen sitt konstnärskap eller för att arbeta med en specifik produktion. Under sommaren arbetade koreografen och dansaren Carmen Olsson i Spinnstudion med sin kommande föreställning echo of f. Och på tal om Spinnstudion… För danssugna vill vi tipsa om Dansutbildningen Språngs danskurser som snart sätter igång. Klasserna hålls i Spinnstudion och mer info hittar du här.

Och så avslutningsvis dessvärre en mycket tråkig nyhet. Harri Heikkinen som har arbetat med Spinn under åren har gått bort. Harri var från början dansare och arbetade under en period som balettmästare på GöteborgsOperan. Han utbildade sig till massageterapeut och har den senaste tiden varit anställd inom vården. Han var en mycket uppskattad samarbetspartner till Spinn och både våra och Spinns tankar går till Harris familj i Sverige och Finland.
 
Bild från föreställningen Hannah Felicia. Foto: Anna Ósk Erlingsdóttir
 
 
PROJEKT
Step
Som en del i både efterarbetet med festivalen 2020 och som ett förberedande arbete inför festivalen 2022 har vi nu börjat inleda dialog med ett antal regionala aktörer vad gäller att ytterligare stärka det regionala nätverket inför nästa festival. Men det finns också spännande tankar kring vad Step skulle kunna göra och vara även under de år då det inte är någon festival.

Det är självklart en lång väg fram till nästa festival, men vi fick precis mycket goda besked från Västra Götalandsregionen vad gäller en uppdaterad tidsplanen för arbetet framåt. Så vi jobbar på mot festivalen 2022 och förhoppningsvis har vi möjlighet att genomföra en del roliga aktiviteter längs vägen. Allt med förhoppningen om att Step på sikt ska kunna bli en bredare resurs för dans för barn och unga i regionen och nationellt.

www.stepfestival.se
 
Foto: Lina Ikse
 
 
Göteborg Art Sounds
Precis innan sommaruppehållet gick Göteborg Art Sounds ut med nyheten att det glädjande nog blir en festival i oktober som planerat. Men självklart blir det en bitvis annorlunda festival mot vad som var planerat. En stor del av konserterna kommer att streamas, från Göteborg men även från Kanada och Storbritannien. Det kommer även – förutsatt att ingenting radikalt sker – ges tillfälle att uppleva musik live, om än med reducerad publikkapacitet. Delar av festivalen flyttas även till maj 2021. Mer information om årets upplaga av GAS-festivalen kommer i september.

www.gas-festival.com
 
Foto: Polina Ulianova
 

NYA SAMARBETEN
Vi har precis inlett ett samarbete med dansaren och koreografen Liza Penkova. Inledningsvis kommer vi att arbeta med ansökningar inför en dansproduktion med premiär under 2021. Under sommaren har Liza haft residens på både 3:e Våningen i Göteborg och på MDT i Stockholm och hon har också ett residens på Stora Teatern i Göteborg under augusti.
 
Karin M. Nilsson är pianist, musikpedagog, kyrkomusiker och musikskapare. Karin arbetar med traditionella konserter, annorlunda scenupplevelser med musik och dans och minikonserter med interaktiva moment och dialog. Hon har även skapat projektet Pop-Up Schubert som vi kommer att arbeta med under hösten.

Tillsammans med ett antal andra aktörer kommer vi att medverka under en inspirationsdag kring Skapande skola som Region Halland arrangerar den 23:e oktober. Dagen riktar sig till fria aktörer verksamma i regionen.
 
JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med Dansutbildningen Språng och scenkonstkollektivet mold vad gäller administration. Malin Enberg sitter med i styrgruppen för nystartade regionala satsningen Dansakademin som ska arbeta med att stärka produktionen av dans för barn och unga i Västra Götaland. Vi jobbar även med Malmöbaserade Jan Unestam som var en av grundarna av Cirkus Cirkör.

Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se