Nieuwsbrief nr. 113
 
December 2019
 
Beste ,
 
Hoe is het voor jou om terug te kijken op het afgelopen jaar? Had je dromen, zijn ze uitgekomen, zijn er zaken die je zó over zou doen, heb je goede voornemens voor het nieuwe jaar of doe je daar niet aan?

Zelf heb ik geen goede voornemens of het moeten dezelfde zijn als die ik elke dag heb. Goed zijn voor anderen en jezelf, gezond eten, op tijd naar bed, durven genieten, de boog niet altijd gespannen hebben, dat soort dingen. Is al moeilijk genoeg, toch?!
 
  
Ooit in een van de nieuwsbrieven plaatste ik een recept van kruidnootjes en kreeg er leuke reacties op. Ze zijn erg lekker en deze maand past het als de beste, daarom nogmaals het recept.
 
Special, Speculaas!
 
Omdat het recept zo goed beviel, nogmaals het recept. Eenvoudig te maken en kán bijna niet mislukken.
 
Bron: Tip culinair
 
Vergrijzing als zegen
 
 
Elke leeftijd heeft zijn bekoring, vooral als je erop terugkijkt. Ouder worden is lang gezien als niet omkeerbaar ongewenst proces waarbij je als oudere een beetje het gevoel kreeg buiten de boot te vallen. Jong en dynamisch moest je zijn want jongeren hadden de toekomst. Maar inmiddels is daar een andere kijk op ontstaan. We weten allemaal nog hoe we aankeken tegen die oom van over de 50, die stond al met één been buiten de maatschappij en in het graf.
Omdat mensen een steeds hogere leeftijd bereiken is het gewenst om goed voor jezelf te zorgen. Als we ouder worden willen we graag wel vitaal ouder worden. Hierbij horen beweging (elke dag even lekker naar buiten is beter dan een keer per week naar de sportschool) en gevarieërde voeding.
 
Het in 2013 verschenen boek van Ard Schenk, de oud-schaatser, is hier een leuke aanvulling op en heet "Je tweede jeugd begint nu". Nog steeds een goed boek.
  
Voor een inhoudelijk artikel over de vergrijzing als zegen wil ik je graag doorverwijzen naar de onderstaande link.
Bekijk het filmpje van Prof. dr. Leo van Wissen, economisch demograaf.
 
Agenda
 
Aanleg & onderhoud moestuin
De winter is de tijd om je tuin rond te gaan met een kladblok en een pen. Waar ging het goed dit seizoen, wat wil je verplanten, snoeien, uitspitten, verplaatsen. Ook de grove lijn wordt zichtbaar waardoor herindeling eenvoudiger wordt.
Samen sparren, mogelijkheden inventariseren, het kan bij je thuis in de tuin of in Vlodrop. 
  
Plukken, proeven en proosten of spelen met vuur
Vanaf onderstaand adres kun je mee op een kruidenexcursie. We beginnen met een wandeling van een uur langs de Roer naar een Geluksplek waarbij ik vertel over de bermkruiden die we tegenkomen. Deze kruiden zijn zo oud als de weg naar Rome en hebben een heel verhaal te vertellen. Je leert ze kennen. Bij mij in de tuin plukken we daarna in de moestuin het eten dat we bereiden op houtvuur. Hiervoor gebruiken we de Fornetto en een Tundra Grill, met grote gietijzeren pannen, de zogenaamde Dutch ovens. 
Daarna eten we met elkaar onder het genot van een glas wijn, bier of sap. De kosten zijn 55 euro. Daarvoor krijg je een kruidenwandeling, uitleg, recepten en heerlijk eten en drinken en je hoeft niets op te ruimen. Dat duurt bij elkaar ongeveer 3-4 uur. Vanaf 3-4 personen. Voor informatie of het maken van een afspraak klik hier.
 
 
Kasteel Aerwinkel wandeling
Elke eerste zaterdag van de maand kun je met mij (vogelaar/plantenkenner) op stap  voor een natuurwandeling. Een wandeling over het landgoed van Kasteel Aerwinkel waarbij ik je vertel over wilde (on-)kruiden. Ondertussen staan we stil bij de vogelgeluiden die we horen. Je leert er een paar herkennen. Start 9.00 bij Kasteel Aerwinkel op het middenplein. Duur ca. 1,5 uur. Voor aanmelding mail je even.
 
Cursus voedsel wecken, fermenteren en drogen
Op zaterdag 11, 18 en 25 januari ben je van harte welkom. We starten om 9.30-12.30. Maximaal 6 deelnemers, kosten 45 euro voor de hele cursus inclusief materialen en beschrijving.
 
Nieuwjaarswens
 
 
 
Ik wense u een jaar, dat zacht als zijde is;
ik wense u een jaar, dat blank en blijde is;
ik wense u een jaar, dat ver van krank is,
een deugdelijk jaar zo breed als 't lang is;
ik wense u een jaar, dat als 't voorbij is,
een zalig jaar voor u en mij is.
 
Guido Gazelle
 
En dat wens ik jou!
 
Gelukscoach
 
   
 
Sinds juli ben ik Gelukscoach, na een leerzame, intensieve, dagopleiding bij Leo Bormans in een fascinerende omgeving in een klooster en de kloostertuinen in België. Bij de VVV zijn de wandelingen te boeken. Wie weet zien we elkaar wel binnenkort en kom ook jij je geluk vergroten.
 
 
Marianne Janssen-Willems
Voedingsdeskundige
Natuurgeneeskundige
Tussen de Bruggen 14 - 6063 NA Vlodrop
0475 527561 - 06 46022065
 
 
 
Foto's zijn eigendom van Marianne Janssen-Willems (tenzij anders vermeld)
Copyright - niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.