Quote
Week 20
Jaar 2014
 
 
Alleen dode vis gaat met de stroom mee.


 
 
Met dank aan Jo Verbrugghe voor het aanreiken van dit citaat met de vraag het eens te behandelen. Zelf schreef hij dat “vissen waar wat leven in zit zwemmen wel eens tegen de stroom in. Soms is het dus wel interessant om niet zomaar ‘mee te lopen’ met de mening van je directe leidinggevende of je directie.”
We kunnen hem hier alleen maar in bijtreden. Akkoord  gaan met de mening van anderen of met wat anderen doen, is gemakkelijker dan er tegen in te gaan. Maar als iedereen zo zou denken en handelen dan komt ‘de goede dingen doen’ soms in het gedrang. En dat is nochtans iets dat van een leidinggevende mag verwacht worden naast ‘de dingen goed te doen’.
Om tegen de stroom in te durven zwemmen is morele moed een vereiste. Indien je deze kardinale deugd wil aanscherpen dan vind je inspiratie in de bijdrage van Edgar Karssing en Marijn Zweegers ‘Durf moedig te zijn: enkele bemoedigende oefeningen’ uit het Integriteitshandboek 2012 van de Openbare Sector.
Als leidinggevende kan en mag je geen lemming zijn.
P.S.: Als je een leidinggevende functie hebt in de private of de sociale sector dan is dit geen excuus om hier toch niet het een en het ander van op te steken. 
 
 
P.S.: Heb je ook een citaat dat je graag zou willen behandeld zien? Laat het ons weten. Wij zoeken dan voor een interessante bedenking of toepassing ter illustratie.
 
 
Wil je reageren op deze quote? Klik dan hier.
 
 In het archief kan je alle vorige quotes terugvinden.