Cuba                  
Nieuwsbrief over Cuba: 4 november 2018
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD 
 
  1. Van de redactie: geen verbetering mensenrechten
  2. Aantal aanhoudingen in oktober onveranderd
  3. Prijsvraag op Twitter tegen Decreet 349
  4. Nee, tegen het embargo
  5. Filmfestival IDFA 2018: driemaal Cuba
  6. Volkskrant over Che Donald
  7. Castro's neef in oud-ambassadeurswoning
  8. Cubaanse affiches in Stedelijk Museum Amsterdam
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich hier voor een gratis abonnement aanmelden.
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven: klik hier
 
Voorgaande nummers
CubaTips als E-magazine verscheen voor het eerst in april 2002. Alle nummers vanaf 15 mei 2016 zijn hier op internet te lezen.   



Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
 
 
  Alle actuele berichten over Cuba op Facebook
BEST GEÏNFORMEERDE
WEBLOG OVER CUBA
 
 
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Deze nieuwsbrief CubaTips is de grootste wekelijkse onafhankelijke nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
VRIJWILLIGERS



Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze Nieuwsbrief niet goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken: klik hier.
 
1. Van de redactie: geen verbetering mensenrechten
Over de inhoud van dit nummer
In deze CubaTips wordt aandacht geschonken aan twee recente onderzoeksrapporten over de mensenrechtensituatie in Cuba. Een van de conclusies luidt dat het aantal schendingen van mensenrechten zich stabiliseert.

Onder de nieuwe president Díaz-Canel wordt het niet erger, maar de opvolger van Raúl Castro heeft ook geen verbeteringen gebracht. Enkele sectoren van de samenleving worden extra hard getroffen zoals de mensenrechtengroep Damas de Blanco. En de wereld van de kunstenaars wordt scherp in de gaten gehouden nu het verzet tegen Decreet 349 (zie CubaTip 2) groeit. Zelfs de kunstenaarsbond van het regime UNEAC staat onder curatele. Daar is met één pennenstreek beklonken dat deze organisatie is uitgesloten van debatten over de aanstaande nieuwe grondwet. De uitsluiting volgde op enkele kritische uitspraken van UNEAC-leden over censuur in Cuba

In deze CubaTips is er ook aandacht voor het verleden. Dat wordt zichtbaar door de Cubaanse affiches in het Amsterdamse Stedelijk Museum en de tekst van Olaf Tempelman over Che Guevara en Donald Trump.
 
En tenslotte is er nieuws van het filmfestival IDFA 2018 met drie documentaires over Cuba.
 
We wensen u veel leesplezier!
 
2. Aantal aanhoudingen in oktober onveranderd
Volgens de Cubaanse Commissie voor Mensenrechten en Nationale Verzoening (CCDHRN) vonden in oktober om politieke redenen minstens 202 arbitraire en kortdurende arrestaties van vreedzame opposanten en leden van de onafhankelijke civil society plaats. Dat aantal is ongeveer gelijk aan het aantal arrestaties in juli, augustus en september van dit jaar.
 
In oktober was er sprake van 14 bedreigingen en 6 gevallen van fysieke agressie op instigatie van de geheime politie van Cuba of door deze uitgevoerd.
De vrijlating van de politieke gevangene Tomas Nuñez Magdariaga na 62 dagen hongerstaking, is met vreugde door zijn familie en vrienden van de Patriottische Unie van Cuba UNPACU en andere oppositiegroepen ontvangen.
 
Damas de Blanco
In oktober waren het opnieuw de Damas de Blanco de belangrijkste slachtoffers van de politieke onderdrukking terwijl in diverse provincies van het land leden van het Verenigde Antitotalitaire Front (FANTU) doelwit waren van vervolging.
 
Vrijheid op het net
In een recente publikatie Freedom on the Net merkt Freedom House op dat, hoewel er in 2017 minder arrestaties werden verricht dan in voorgaande jaren, het aantal fysieke aanvallen op leden van het maatschappelijk middenveld toenam van 5.155 in 2016 tot 9.940 vorig jaar. ‘Onafhankelijke digitale media en hun correspondenten worden getroffen door ontslagen, arrestaties, pesterijen en juridische procedures,’ zegt Freedom House, die verwijst naar de situatie van journalist Sol García Basulto, medewerkser van de website La Hora de Cuba en correspondent voor 14ymedio. Zij werd veroordeeld tot huisarrest samen met haar collega Henry Constantín.
 
Bron
* Maandrapport CCDHRN, oktober 2018

Link
* Rapport Freedom House over vrijheid op het internet, 1 november 2018 (Engels / Spaans)
 
3. Prijsvraag op Twitter tegen Decreet 349
Het onafhankelijke initiatief van Cubaaanse kunstenaars Puente a la Vista dat protesteert tegen de criminalisering van onafhankelijke kunstvormen en haar beoefenaars door het regime in Havana, lanceert een prijsvraag #349Cuba op Twitter.
 
 
Centraal staat de afschaffing van Decreet 349 die de Staatscourant op 10 juli jl. publiceerde en die erop gericht is onwelgevallige presentaties van kunstenaars, maar ook de verkoop van boeken (‘schadelijk voor de ethische en culturele waarden’, aldus de wettekst) onmogelijk te maken.
De prijsvraag loopt tot 31 januari 2019. Cubanen in en buiten het land kunnen er aan deelnemen. Affiches, teksten, foto’s, video’s (korter dan 1 minuut) en ander materiaal kunnen worden ingezonden. In februari en maart 2019 worden via bevriende sites de resultaten geëxposeerd.

Linken

* Spaanstalige informatie over de regels voor deelname aan de prijsvraag.
 
4. Nee, tegen het embargo
 
 
Vreugde over de veroordeling van het Amerikaans embargo in de Algemene Vergadering van de VN.
 
Cartoon is afkomstig van het Cubaans persbureau ACN.
 
5. Filmfestival IDFA 2018: Driemaal Cuba
Van 14 tot 25 november wordt in Amsterdam het International Documentary Film Festival (IDFA) gehouden. Op het programma staan dit jaar drie films met het thema Cuba. Klik op de linken om de trailers te kunnen zien en de aanvangstijden van de films.
 
Internationale PremièreTo War
Francisco Marise
Spanje, Argentinië, Portugal, Panama
2018, 65 min
De jaren zeventig van de vorige eeuw liggen al decennia achter ons, maar de Cubaanse Andres, ook wel ‘Mandarria’ genoemd, is er nog dagelijks mee bezig. Ooit vocht hij in naam van de revolutie met kameraden in Angola en Nicaragua. Terwijl zij daarna hun burgerleven oppikten, bleef hij strijdlustig. Mandarria traint nog elke dag voor de strijd die naar zijn idee zeker komen gaat. In beeld en geluid toont dit experimentele portret hoe hij dat ervaart.
 
Met de structuur van een trainingsgids voor militairen volgt de film Mandarria terwijl hij vecht-, camouflage-, en aanvalstechnieken beoefent in de jungle, steeds gefilmd in statische close-ups. Nachtelijke missies worden met point-of-view-shots gereconstrueerd in korrelige beelden. Het geluid van een zware ademhaling, stampende kisten, dreigend onweer en radiogeluidsgolven benadrukken de ernst van zijn bezigheden. Tussendoor tracht de geïsoleerd levende zestiger telefonisch oude strijdmakkers te traceren. Het zijn pijnlijke gesprekken, die zowel de protagonist als de toeschouwer terugbrengen in de eenzame realiteit van Mandarria’s hier en nu.
 
Wereldpremière La Bonita
Maria del Mar Rosario
Cuba, Puerto Rico
2018, 18 min
Er zullen vast mannen zijn die eloquentie en belezenheid supersexy vinden, maar over hen hebben de vrouwen in deze korte studentenfilm uit Cuba het niet. Met het beeld nog op zwart wordt de man gekenschetst als jager en de vrouw als gewillige prooi die er alles voor over moet hebben om seksuele interesse op te wekken en vast te houden. De als aasgieren op de loer liggende concurrentie dient genadeloos uitgeschakeld te worden en zelfs in je eigen huis moet je het niet wagen in een oude duster en op slippers rond te sjokken.
 
 
Wereldpremière The Olden Heralds
Luis Alejandro Yero
Cuba
2018, 23 min
Esperanza en Antonio ‘Tatá’ González leven in een met platen bij elkaar gehouden hutje op het Cubaanse platteland. Bijna negentig jaar oud zijn ze, maar nog steeds zelfvoorzienend. In een paar rake, prachtig gekadreerde en uitgelichte zwart-witbeelden met heel soms een vleugje kleur vertelt filmmaker Luis Alejandro Yero het verhaal van dit hoogbejaarde echtpaar. Tatá hakt hout; hij maakt buiten een traditionele houtskooloven van aarde, terwijl Esperanza wegdommelt op de bank. De diepe groeven in hun markante gezichten zijn het resultaat van een lang, ijverig leven zonder enige luxe.
 
 
6. Volkskrant over Che Donald
Als je in klassieke Che-speeches ‘bourgeois capitalism’ vervangt door ‘fake news media’ krijg je Che Donald, aldus Olaf Tempelman in de Volkskrant van 1 november.
 
Wie nog betwijfelde dat de tegencultuur in 1968 stevig links was en in 2018 hard rechts, moet kijken naar foto’s van Trumps recente verkiezingstournee. Daarop zien we Trump-jongeren in rode T-shirts waarop Alberto Korda’s iconische Che Guevara de ogen, neus en mond van The Donald heeft gekregen.
 
Che-aanhangers zijn not amused: hun mooie held die tegen rijken streed heeft ineens een proletenkop en verlaagt belastingen. Wat bezielde T-shirt-verkopers die Che Guevara degradeerden tot Che Donalda? Misschien hebben die gekeken wat er gebeurt als je in klassieke Che-speeches ‘bourgeois capitalism’ vervangt door ‘fake news media’.
 
Wie strijdt tegen elites, uit zich in een bepaald soort zinnen. Polderen is daar niet bij. Een Che met de ogen en mond van Wim Kok was geen succes geworden, Che Rutte evenmin.
 
Bron
* Olaf Tempelman, 1 november 2018
 
7. Castro's neef in oud-ambassadeurs-woning
Hij volgde zijn grootvader Raúl Castro als een schaduw en was zichtbaar op veel foto’s bij internationale bezoeken. Francois Hollande, oud-president van Frankrijk, wees hem in 2016 nog terecht toen hij zich in Parijs op de voorgrond wurmde. Raúl Guillermo Rodríguez Castro, de neef en bodyguard van oud president Raúl Castro, is nu (tijdelijk?) in de voormalige woning van de Spaanse ambassadeur getrokken.
 
De villa meet 6.700 vierkante meter volgens satellietbeelden en is gelegen in El Laguito, een luxe en exclusieve buurt in Havana. Voor de rest wonen er ambassadeurs en worden de woningen gebruikt als protocolwoningen bij officiële gelegenheden. Een van de appartementen werd gehuurd door de overleden president van Venezuela Hugo Chávez toen hij in Cuba een behandeling tegen kanker kreeg. De Colombiaanse schrijver Garcia Marquez kreeg in 1982 zo'n woning cadeau van president Fidel Castro vanwege de Nobelprijs van Literatuur die hij toen had gekregen. Volgens Airbnb-websites zijn de woningen voor ruim 877.00 convertibele peso’s of 947 dollar per nacht te huur.

Bron
* Periódico Cubano, 28 october 2018
 
8. Cubaanse affiches in Stedelijk Museum Amsterdam
Tot 6 januari 2019 is in het Stedelijk Museum in Amsterdam de expositie Amsterdam, Magisch Centrum over de jaren zestig te bezoeken. Onderdeel daarvan is een zaal vol revolutionaire affiches uit Cuba die in 1970 door conservator Ad Petersen werden verzameld.

De toenmalige directeur Edy de Wilde had Cuba al in 1967 bezocht en kunstenaars als Ed van der Elsken, Corneille en Harry Mulisch volgden zijn voorbeeld want ‘Cuba is hot and happening in the 60s’. Veel kunstenaars betuigden hun solidariteit met de Cubaanse revolutie. Met de hulp van de Cubaanse schrijver Edmundo Desnoes kwam Petersen met ongeveer 250 Cubaanse posters terug in Nederland. Die maken nog steeds deel uit van de collectie van het
Stedelijk Museum zoals het affiche hierboven van Jesús Forjans met uitspraken van Lenin.
 
Lees verder
* Suzanna Héman, assistent curator van het Stedelijk Museum Amsterdam schreef op de website een Nederlandstalig artikel over de expositie.
 
9. Culturele Agenda
Muziek, exposities, lezingen enz.
* Concert Los Van Van: zondag 18 november in Amsterdam
Al decennia lang is Los Van Van een salsa-orkest van wereldklasse waar niemand bij stil kan blijven staan. De zestienkoppige formatie blijft aansluiting vinden bij deze tijd door middel van Cubaanse ritmes en Caribische passie. Vandaag de dag bestaat Los Van Van uit een selectie van de beste muzikanten van de eerste generatie én nieuwe Cubaanse talenten en vocalisten, onder leiding van Samuel Formell, zoon van de legendarische oprichter van de band, Juan Formell. Een concert voor liefhebbers van latin en salsa!
 
Meer informatie:
- Email: info@q-factory-amsterdam.nl
- Telefoon: 020-7606780        
- Locatie: Q-Factory, Atlantisplein 1, 1093 NE Amsterdam     
- Tijd: zondag 18 november, 19.30 – 22.30 uur     
- Entree: € 29,-
 
* Cubaanse affiches: tot 6 januari 2019 in Stedelijk Museum Amsterdam
Tot 6 januari 2019 is in het Stedelijk Museum in Amsterdam de expositie Amsterdam, Magisch Centrum over de jaren zestig te bezoeken. Onderdeel daarvan is een zaal vol revolutionaire affiches uit Cuba die in 1970 door conservator Ad Petersen werden verzameld. (meer informatie: zie hierboven onder 8)
 
* Hitmusical Carmen La Cubana: 25 januari tot en met 10 februari 2019 in Amsterdam
De Cubaanse hitmusical Carmen La Cubana komt naar het DeLaMar Theater in Amsterdam. De musical is gebaseerd op de wereldberoemde opera van Georges Bizet en is van 25 januari tot en met 10 februari 2019 exclusief daar te zien.
Een 14 koppige live Latin band, de beste Cubaanse zangers & dansers en een prachtig decor nemen het publiek mee naar de bars en clubs van Havana. ‘De beroemde opera van Bizet heeft altijd een opzwepend en passievol karakter gehad, maar in deze Cubaanse bewerking spat dat gevoel nóg sterker van de bühne af’, zegt DeLaMar Theater directeur Margreet Wieringa.
 
- Info en kaarten: DeLaMartheater
 
10. Het laatste nieuws
Dagelijks worden actuele berichten gepubliceerd in onze Cuba-weblog
Katholieke kerk verwerpt monopolie partij en homohuwelijk (29 oktober 2018)
De Cubaanse Bisschoppenconferentie spreekt zich in een pastorale brief uit tegen openstelling van het huwelijk voor personen van hetzelfde geslacht, voor afschaffing van de doodstraf en tegen abortus. De Cubaanse bisschoppen roepen de gelovigen op om op verantwoorde wijze deel te nemen aan de raadplegingen voor een nieuwe grondwet, die nu overal in Cuba plaatsvinden en die zullen uitmonden in een referendum op 24 februari aanstaande. Ze vragen de autoriteiten om ‘rekening te houden met de meningen en bijdragen die tijdens de raadplegingen worden verzameld’. Zij betreuren ‘het gebrek aan erkenning van de diversiteit van politieke opvattingen’ hoewel de autoriteiten spreken van een ‘debat’. Lees verder 
 
Protest van kerken is opportunistisch (30 oktober 2018)
‘Ik sta verbaasd over de bezorgdheid en betrokkenheid van de kerk in Cuba over de mogelijkheid in Cuba het homohuwelijk in te voeren. Het verbaast me en lijkt me een daad van totaal en absoluut opportunisme’. Dat schrijft de website Habanero 2000 in een reactie op publieke protesten uit de evangelische en katholieke gemeenschappen in Cuba. Hier volgt de tekst van het commentaar. Lees verder 
 
* Investeerders met durf gezocht (31 oktober 2018)
President Díaz-Canel opende maandag jl. de 36e editie van de Internationale Beurs van Havana / Feria Internacional de La Habana (Fihav). Meer dan 60 landen zijn er vertegenwoordigd. Wie zaken doet met Cuba moet echter bereid zijn risico’s te nemen: bureaucratie, wanbetaling en rechtsonzekerheid blijven het land parten spelen bij het aantrekken van buitenlands kapitaal. Een Italiaanse ondernemer zegt: ’Nu is het nog een zeer riskante investering, maar ik hoop dat over vijf jaar alles ten goede is gekeerd.’ Lees verder
 
* 27ste veroordeling Amerikaans embargo tegen Cuba (1 november 2018)
Voor de 27ste maal heeft de Algemene Vergadering van de VN een resolutie aangenomen waarin de VS worden opgeroepen een einde te maken aan het al ruim 50 jaar bestaande embargo tegen Cuba. Lees meer
Lees ook: VS vertragen veroordeling embargo in de VN
 
* Pensioenen verhoogd met 1½ dollar per maand (3 november 2018)
Voor de eerste keer in 10 jaar worden de minimumpensioenen in Cuba verhoogd van 200 nationale peso’s of 7½ dollar naar 242 peso’s of 9 dollar per maand. Ook de maatschappelijke bijstand wordt verhoogd tot 70 nationale peso’s of 3 dollar. De maatregel wordt in november van kracht. Een woordvoerder van het Ministerie van Arbeid en Sociale Zekerheid deelde mee dat de regering werkt aan plannen het salarisgebouw te hervormen waarbij niemand ‘in de kou zal staan’ en zal optreden tegen de kloof die er bestaat tussen de geringe koopkracht en de dure producten op markten. Lees verder