Nyhetsbrev #3 2019
 
Redan ett par veckor in på barnens sommarlov, och med semestern runt hörnet för många vuxna, sätter vi punkt för denna vår med ett sista nyhetsbrev.
 
Våren 2019 har fokus främst har legat på våra tre nya grovmanus, som har presenterats både här hemma i Göteborg och på Scenkonstbiennalen i Sundsvall. Texterna finns nu för läsning, se mer lite längre ner här på sidan.
 
Som nämnts i tidigare nyhetsbrev ska vi i höst belysa att FN:s barnkonvention blir svensk lag 2020. Vi tar ett brett grepp på frågan genom en rad arrangemang; det kommer också märkas i våra nyhetsbrev under hösten.
 
Serien inleds med ett dubbelseminarium med Åsa Ekman och Ylva Ågren. Åsa ska guida oss i barnkonventionen och vad det kan innebära att omsätta den som lag, medan Ylva bjuder in till en undersökning av barnsynen i olika kulturyttringar. Utförligare information följer efter sommaren, men boka gärna redan nu in måndag den 30 september (kvällen)!

Även höstens BiG-symposium med sina angelägna frågor om barns olika villkor, kommer tangera barnkonventionen. Läs mer om symposiet här till höger!
 
En mycket glädjande nyhet: Göteborgs Stad har efter ett gediget utredningsarbete beslutat att sjösätta en akademi även på dansens område (målgrupp barn/unga). Stort grattis till alla berörda! Vi ser mycket fram emot följa Dansakademins arbete och så klart olika former av samverkan!

Nu tar strax undertecknad projektledare sommarledigt. Jag önskar er alla sköna dagar - och må sommaren 2019 bli skonsammare mot skogar och marker.
 
Vi ses till hösten!
 
Kristina Ros
Projektledare
 
Tre nya texter för de yngsta finns nu för läsning!

Efter en offentlig presentation och reading i Göteborg, och dito vid Scenkonstbiennalen i Sundsvall, kan vi stolt presentera tre sprillans nya texter. Jamennej av Åsa Björklund, Grönsakslandet av Talajeh Nasiri och Det stora regnet av Erika Wachenfeldt. Det fina resultatet av vår dramatikertävling med inriktning på målgruppen 2-5 år.

Det rör sig om tre stycken, mycket långt gångna, grovmanus som nu finns tillgängliga för branschen och under begränsad tid kan beställas till ett subventionerat pjäsarvode
.
Klicka på denna länk så finner ni såväl pjästexter som presentationer av dramatikerna.
 
God läsning!
 
 
Barnteaterakademins styrgrupp
 
Ledamöter från teatrar:
Dimen Abdulla - Regionteater Väst, dramaturg
Heidi Saikkonen - Hagateatern, scenograf o kostymdesigner
Johanna Larsson - Angereds Teater, konstnärlig ledare o regissör
Kristina Ros - Masthuggsteatern, dramaturg
Lisa Nowotny - Backa Teater, producent
Rebecca Alverfors - Kurage, skådespelare o konstnärlig ledare
Stefan Åkesson - Backa Teater, dramaturg
Torben Sigelius Kulin - Teater Jaguar, skådespelare, konstnärlig ledare
 
Teatercentrums ledamot:
Marcus Lilliecrona, verksamhetsledare
 
Valbara ledamoter:
Anna Berg - styrelseledamot i ASSITEJ och Bibu. Samt dramaturg.
Ylva Ågren - barnkulturvetare, lektor i barn-och ungdomsvetenskap vid Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande
 
Valbar, adjungerad, ledamot
Ida Kaivola – Kulturförvaltningen, barnteaterkonsulent 
 
Projektledare
Kristina Ros
 
 
Barnteaterakademins publikationer

Samtal om devising, Makt och maktlöshet, Kultur -nytta eller mening, Nio röster - nio pjäser
 
Finns att hämta på en rad teatrar - Angereds Teater, Andra Stället, Backa Teater (biljettkassan, öppen vid föreställning), Folkteaterns biljettkassa, Hagateatern, Masthuggsteatern, Regionteater Väst (Uddevalla), Teater Jaguar, Teater Sesam och Teater Uno.
 
Det finns ingen garanti för att det alltid finns exemplar av samtliga publikationer på alla uthämtningsställen. (Och Makt och maktlöshet finns endast kvar i mycket få exemplar.) Så för säkerhets skull: maila eller ring i förväg till respektive ställe!
 
Det går också att få våra publikationer per post. Man står då för portokostnaden; själva böckerna är gratis. Maila info@barnteaterakademin.se för vidare information!
 
 
Barnteaterakademin startades 2005 och verkar på uppdrag av Göteborgs Stads Kulturnämnd.

I Barnteaterakademin uppdrag ligger att stimulera produktion av ny dramatik för barn och ungdom, att med olika medel bidra till en kvalitetsmässig utveckling av barn- och ungdomsteatern samt att främja samarbetsmöjligheter och kontakter mellan olika teatrar, dramatiker, arrangörsled och skola.
 
Sedan 2008 är Angereds Teater huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp, i huvudsak bestående av representanter från barn- och ungdomsteaterfältet i Göteborg och Västra Götalandsregionen.
 

Tips och notiser 
 
Teater Uno blir två
Efter dryga 40 år som fri teatergrupp har Teater Uno ombildats till två delar:
Esperantoscenen som ska drivas vidare med verksamhet som teater, musik, litteraturkvällar med mera. Medan Enteater främst kommer fokusera på uppsökande teater för alla åldrar.
 
 
Sommarlovstips
Det finns mycket att upptäcka för den som botaniserar i utbudet på stadens kulturhus och bibliotek. Den som kollar in Blå Ställets program, finner till exempel Teater Pero och Dockteater Tittut.
Och här samlar Göteborgs Stad sina sommarlovsaktiviteter:
 
 
Jämlika barn lyckas bäst - Hur ger vi alla barn jämlika förutsättningar till ett gott liv?
I BiG:s sjätte höstsymposium diskuteras dessa frågor:
Hur ska samhället erbjuda alla barn jämlika möjligheter för att leva ett gott liv? Vi vet att familjens socioekonomiska bakgrund, utbildningsnivå samt var barn växer upp påverkar deras möjligheter att lyckas både under skoltiden och senare i livet. Vad kan vi som aktörer på regional och kommunala nivå göra för att skapa mer jämlika förutsättningar för alla barn? 
Konferensen arrangeras i samarbete med Forskningsrådet för interkulturell dialog. Med medverkan av regionala aktörer och internationella gäster.
När: 28 nov. 9.00-16.00
Var: Hotel Riverton, Stora Badhusgatan 26, Göteborg.
Kontakta Barnteaterakademin
 
Kristina Ros, projektledare
0734-347275

Adress:
Barnteaterakademin
Angereds Teater
Triörgatan 1, 424 65 Angered
 
Hemsida: