Jip's venster op de wereld
30 november 2014


 
Het best bewaarde geheim van Harfsen ....



Sinterklaas slaapt bij ons in het dorp!
 

 
 
 
Zoeken en vinden

Google is geen zoekmachine.
 
De telefoongids, je weet wel, dat dikke boek dat jaar na jaar huis aan huis bezorgd werd en op een bepaald moment niet meer door de brievenbus paste, is verdwenen. Ook digitaal is er vrijwel niets over van de aller-saaiste boeken die - handig hangend - ooit telefooncellen tot detectiveoorden maakten.
 
In de tijd dat ieder zichzelf respecterend huishouden een vaste telefoonaansluiting had, stond je als vanzelfsprekend in de database van PTT en daarmee in de regionale telefoongids. Ook was je bekend bij het inlichtingennummer van deze dienstverlener. Een enkeling had een 'geheim nummer',  waar vervolgens volop mee werd gestrooid onder vrienden en bekenden, het geheime ervan benadrukkend. Want ooit lastiggevallen door een hijger of ander leed. Die telefoongids was er als service-instrument en een piepklein beetje om het bellen te stimuleren.
Met de versnippering van de telefoonmarkt zijn we alle overzicht kwijt, iedereen. Een of andere vorm van dienstverlening om eens een telefoonnummer na te zoeken of om een inlichting te bellen, is kennelijk niet van deze tijd. Google kwam ervoor in de plaats.
 
Naast de telefoongids, die nog een zweem van onafhankelijkheid had - al waren er wel profileringsmogelijkheden voor advocaten en aannemers - had je de gouden gids. Daarin kreeg eenieder die zijn bedrijf inschreef bij de Kamer van Koophandel een vermelding. Gratis. Je werd jaarlijks gebeld om de vermelding 'te controleren' door iemand die ruimte in de gids verkocht. Hoe het mij verging met de gouden gids, beschreef ik al eens in Tien jaar Schoolvoorbeeld in tien lessen (Les 1!). Voor iedereen is duidelijk dat de gouden gids en de digitale variant daarvan een advertentieplatform is voor bedrijven. Je zoekt een bedrijf en raadpleegt daarvoor de gouden gids. Dan kan het wel gebeuren dat je terecht komt bij een loodgieter die 'voor elk lekkie een plekkie' heeft en van het dichten van een gresbuis een dagenlang project voor de gehele interne riolering maakt, maar dat zijn we inmiddels - nieuwe fouten makend - bijna vergeten. De gouden gids is het werk van DTG [De TelefoonGids, maar dat mag je niet zeggen natuurlijk, het bedrijf heet DTG] en leidt een digitaal bestaan in de schaduw van .... google.
 
Google is zo groot in Europa dat het Europees Parlement hoewel het niet tot haar jurisdictie behoort, splitsing van google wil afdwingen. Nou ben ik geen googlefan, maar de gedachte van een splitsing vind ik echt een heel vreemd idee. Ik begrijp dat wij Europeanen in een extreem goede framingval zijn gelopen, die doet alsof google een zoekmachine is, die 'zoekresultaten' van eigen diensten bevoordeelt boven andere dienstverleners.
 
Google is een marktpartij die advertenties verkoopt, 'op maat' omdat wij daar nog steeds geen 'ho' tegen hebben geroepen. Er is een hele industrie die je als ondernemer aan goede resultaten schijnt te kunnen helpen; dat heet zoekmachine optimalisatie of SEO, maar uiteindelijk beslist google de rangorde. En dan zal ik al die andere nadelen van google waar ik al jaren bij tijd en wijle pijn in mijn buik van krijg, dit keer niet benoemen. Dat kunnen we als burgers proberen te blokkeren via de hiervoor niet-bevoegde overheden tot aan de Europese Commissie aan toe.
Veel effectiever doe je dat als consument. Maar kennelijk zien we google ook na alle privacyschendingen als zoekmachine, in plaats van als advertentieboer. Kijk bijvoorbeeld eens als je het webadres www .google .nl intikt of er niet www.google .nl/klua3iuwqgfo5gfoerwtg verschijnt (of iets dergelijks, fijn gekoppeld aan de machine achter de machine, die weet wat je doet op internet met deze 'zoekmachine').
 
Kun je je voorstellen dat Hema moet splitsen omdat in alle brievenbussen zonder sticker folders zijn bezorgd waarin alleen reclame voor Hemaproducten is opgenomen? Nee, ik ook niet.
Tenzij we denken dat Hema zoiets is als een dienstverlener die mantelzorgers aan de juiste producten helpt om de participatiemaatschappij vorm te geven.

 
Geen lastige vragen deze keer?

Zwarte rook, witte rook
Stoomboot, schimmel en niet bestaande kindervriend worden
lootjes, pakjesavond, plaagdichten en surprises
Wat is dan traditie?

Het land waar de bleke Marokkaan zwart heet
door Piet in de boot genomen
voert twitterend een grijs cultuurdebat.
 
 
 

 
Cartoon
 



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 



Deze nieuwsbrief is onderdeel van het schrijfproject 'Jip's venster op de wereld' en verschijnt op onregelmatige basis (maximaal twee keer per week). Klik hier voor het archief (met beeld)
Afmelden kan met de link onderaan de pagina.