Producentbyrån Nyhetsbrev 16 september 2021

En producents jobb handlar till 99% om att inte synas. Har vi gjort ett bra jobb så ska det inte ens märkas att vi har varit där. Publiken ska inte tänka på det maskineri och allt det slit som ligger bakom en föreställning. Det är det som är hela grejen med producentskapet. Och det passar oss ganska bra att stå vid sidan av och se publikens reaktioner. Och veta att vi haft ett finger med i den upplevelse som de bär med sig från en föreställning.
 
Men. Nu tänkte vi faktiskt vända alla strålkastare mot oss själva för en liten stund. För vi har goda nyheter. Från den 1 september är världens bästa Hanko Zell en del av Producentbyrån! Hanko har tidigare bl.a. arbetat som samordnare inom kultur och skola och med Skapande skola inom Varbergs kommun och var mellan 2016-2018 producent på Hagateatern i Göteborg. Hanko kommer att ta över projektledningen av dansfestivalen Step, samt även arbeta med lite andra uppdrag här på kontoret. Från och med oktober så kommer också Hedda Gullander, som började jobba på Producentbyrån redan i våras, att gå upp i tjänst i takt med att arbetet med Step intensifieras allt mer. Det känns så otroligt fint att gå in i hösten med två så fina och fenomenala personer här på kontoret!

Vi hörs igen i oktober!

Hälsningar
 
Producentbyrån
 

GRUPPER & KONSTNÄRER
Danskompaniet Spinn
För ett par veckor sedan rivstartade Spinn hösten med Spark Lab Vara och med samtalet So far, so good? på Vara Konserthus! Under veckan arbetade Rani Nair och Nadia Adame med dansare från sju länder, där de flesta deltog på plats med några som var med digitalt. Den här hybriden hade inte varit möjlig utan Vara Konserthus fantastiska personal. Vi vill också passa på att gratulera Nadia Adame som nyligen tillträdde som konstnärlig ledare för AXIS Dance Company i Oakland, Kalifornien!
 
I helgen som gick var det premiär på den inspelade syntolkningen av Spinns föreställning Miramos på Världskulturmuseet i Göteborg. Föreställningen kommer nu alltid att kunna erbjudas med syntolkning, vilket känns väldigt kul tycker vi.

Moby Dick av italienska koreografen Chiara Bersani fick så äntligen sin efterlängtade premiär i Rovereto på anrika Oriente Occidente Dance Festival den 5 september. Spinns dansare bidrog med otroligt stark scennärvaro och Emily Lavebäck skapade ett magiskt ljus till Auditorium Mellotti där premiären ägde rum. I november blir det Sverigepremiär av Moby Dick och mer information om detta kommer inom kort.
 
Det känns också väldigt kul att Hannah Felicia av Lára Stefánsdóttir kommer att spelas på Teater Sláva/Tonsalen i Huddinge lördagen den 25 september. Här kan du läsa mer om och boka dina biljetter!
 
Bild från Spark Lab Vara. Foto: Polina Ulianova
 
 
PROJEKT
Step
Vi har nu den stora glädjen att meddela att Steps branschprogram 2022 äger rum i Göteborg torsdag till lördag den 3-5 mars! Tematiken för branschprogrammet 2022 är inte helt satt ännu. Men frågor som just nu studsar runt här på kontoret är hållbarhet, representation, inkludering, tillgänglighet och så det där eviga: varför ska det vara så svårt att prata med barn och unga om dans? Klart är i alla fall att det kommer att ges tillfälle att ta del av frågor som rör dans för barn och unga, träffa kollegor från både Sverige och förhoppningsvis andra delar av världen samt uppleva ett antal av festivalens föreställningar, både i Göteborg och i regionen. Vi återkommer med mer om programmet och anmälan under hösten, men skriv redan nu ner datumen 3-5 mars 2022!

Nytt för hösten är även att vi nu har fått in en ny projektledare för den kommande festivalen! Som ni kunde läsa redan i ingressen så har Hanko tidigare bl.a. arbetat som samordnare inom kultur och skola och med Skapande skola inom Varbergs kommun och var mellan 2016-2018 producent på Hagateatern i Göteborg. Det känns fantastiskt bra att en så klok och bra och skön person nu tar över det här viktiga arbetet.

Sist men inte minst vill vi passa på att tipsa om den kommande utlysningen av Open Stage! Med Open Stage bjuder Dansakademin i samarbete med bl.a. Step in till en inspirerande heldag där korta utdrag av föreställningar under produktion varvas med samtal och feedback från coacher med stor erfarenhet av scenkonst för barn och unga. Vi bjuder dessutom in en publik av producenter, arrangörer, danskonstnärer och andra intresserade inom branschen. Open Stage äger rum den 9 december på Frölunda Kulturhus, och utlysningen öppnar den 8 oktober! Mer information kommer inom kort.

www.stepfestival.se
 
Foto: Lina Ikse
   

Dansakademin
Dansrummet är ett nystartat forum där Dansakademin bjuder in till konstnärliga samtal. Under det första Dansrummet har man bjudit in dansaren och koreografen Minna Krook. Under de senaste 30 åren har Minna Krook dansat, koreograferat, dramatiserat, producerat och marknadsfört dans- och teaterföreställningar för barn och vuxna. Hon var även 2020-års mottagare av Cullbergpriset. Minna ska prata om vad vi egentligen visar på scen för barn och unga. Vad saknas? Vad får vi visa? Kvällen inleds med en utblick som följs av rundabordssamtal i mindre grupper och mot slutet av kvällen samlar trådarna ihop. Samtalet äger rum måndag den 27 september kl 18:00-20:00 och sker via Zoom. Anmälan görs senast 24 september till: luisa.denward@regionteatervast.se.

www.regionteatervast.se

 
JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med scenkonstkollektivet mold vad gäller administration. Vi arbetar även vidare med processledningen av projekten På Turné och Gör plats!, med dansaren och koreografen Liza Penkova, blåsorkestern GWO och dansaren och koreografen Karolin Kent. Just nu arbetar vi också med projektet InDiiD och har precis inlett ett samarbete med MOA Kompani.

Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se