'Op een Blaadje' 
Kook- en Voedingsadviesbureau
 
 
 
 
Nieuwsbrief nr. 29 - Februari 2012
 
Beste ,
 
Hoe vergaat het jou, begint het voorjaar al te kriebelen? Her en der bloeiende narcissen in de berm, zingende merels tijdens het ontwaken, geniet je ook?
Wilgen zijn geknot, platanen gesnoeid. Van diverse kanten hoor ik geluiden van mensen die hun zomervakantiebestemming alweer hebben besproken en ook dat maakt dat ik het idee heb dat we de winter gehad hebben, alhoewel er dan nu opeens hier en daar een dun laagje poedersneeuw ligt.
De eerste zaadjes voor langzame kiemers kunnen gelegd, moestuinieren begint vroeg. Deze nieuwsbrief weer een volle agenda, een boekrecensie, een netelig verhaal, een gek recept en de maandelijkse quizvraag. Veel leesplezier weer en je weet , reageren staat vrij. 

 
 Quizvraag 
 
Wat is het beste tijdstip om te gaan sporten?
 
Het antwoord vind je onderaan de nieuwsbrief.
 
  
Meer weten, is beter eten!
, wil je weten:
  
*        Wat voeding voor je kan betekenen, welke invloed het eigenlijk uitoefent
          op je lichaam en geest?
*        Wat een gezonde levensstijl en een natuurlijk gezond gewicht is?
*        Weten hoe je je fitter en energieker kunt voelen door beter te eten?
 
Schrijf je dan snel in voor de infocursus “Food!”.
 
In vier (tweewekelijkse) bijeenkomsten (van 20.00 – 22.00 uur) komen de volgende onderwerpen aan de orde:
 
Avond 1:       Introductie voeding, wat doet het met je?
                   Welke gewoontes en gedachten spelen een rol bij je voedingskeuze?
 
Avond 2:        Rondje supermarkt; veel gebruikte en gangbare
                    producten uit de supermarkt komen langs en worden
                    besproken. Hoe gezond zijn onze dagelijkse
                    boodschappen uit de supermarkt eigenlijk?
Een “eye-opener” van jewelste!
 
Avond 3:        Etiketten – E-nrs. Lezen. Neem het etiket van je
                    favoriete product(en) mee en we nemen deze met je
                    door (dit kan natuurlijk ook goed uitpakken!)
 
Avond 4:        Film & Food! Een gezellige avond waarbij we onder het genot
                    van lekkere drankjes EN overheerlijke hapjes een spraakmakende
                    film of documentaire over voeding gaan bekijken.
                    Veroorzaakt waarschijnlijk voldoende gespreksstof!
 
Voorafgaand aan iedere avond kun je een bodyscan uit laten voeren (je krijgt dan een overzicht met daarop je gewicht, spiermassa, vetpercentage, conditieniveau en botmassa) mee naar huis. 
De kosten voor deze avonden zijn: Euro 95. Dit betreft 4 informatieavonden en de mogelijkheid een bodyscan te laten maken. 
 
Data  infocursus “Food!”, Nieuw-Vennep: 11 april, 25 april, 9 mei en 23 mei 2012.
Data infocursus “Food”,  Velserbroek: 18 april, 2 mei, 16 mei en 30 mei 2012.
 
Voor verdere informatie of inschrijving: 
Marianne Willems, info@opeenblaadje.nl, natuurvoedingsdeskundige,
Petula de Jong, petuladejong@gmail.com, gewichtsconsulente.
 
 
Om uit te zoeken welke bloesemremedie het best bij je klacht past en om prachtige foto's te bekijken is er nu de bloesem-App voor de iPhone en iPad. Klik hier voor meer informatie. 
In datzelfde licht vind ik de App van Edwin Florès, van Casa Foresta (de paddenstoelenman bij uitstek) ook zo'n juweeltje, kosten ca. € 2,80. 
 
Euphorbia - moestuin
 
 
Dit is een fris recept voor bij een hartige maaltijd. Dat kan zijn bij spruitjes, bij lof en bij bloedworst (neem wel de scharrelkwaliteit). Het is eenvoudig te maken.

Ingrediënten:
2 goudreinetten zonder schil en klokhuis
halve knolserderij
roomboter
kaneel

Bereiding:
Maak een halve knolselderij schoon en snijd deze in dunne repen (Julienne). Schil de appels en verwijder het klokhuis, snijd ze in hele plakken overdwars, het gat in het midden. Verwarm een klontje roomboter in een koekenpan en bak hierin de reepjes knolselderij aan. Schik de appelschijven ertussen en laat dit met het deksel op de koekenpan ca. 20 minuten sudderen, keer de appels halverwege. Strooi er kaneel over. Ga het gerecht maken en je begrijpt de naam, of niet. Als het maar lekker is!

Drijfhout
 
Altijd zin in seks ... met de juiste voeding!

Een actief seksleven en een goede relatie houden elkaar gaande. Beetje kip, ei, als we het dan toch over voeding hebben. Regelmatig de liefde bedrijven is goed voor je gezondheid. Het geeft bescherming tegen griep, verkoudheid en kan zelf stress verminderen. Avocado en amandelen werken lustopwekkend door het stofje phenylethylamine, ook wel de 'the love drug' genoemd. Koffie of een handje pinda's kunnen voor wat opwinding zorgen. Ook asperges mogen niet op je boodschappen-lijstje ontbreken. Rijk aan kalium, fosfor en calcium, stoffen die een hoog (seksueel) energieniveau bevorderen.
 Asclepia - Zijdeplant moestuin
Mannen kunnen het beste regelmatig bananen eten, vol met enzymen en vitamine B die goed zijn voor hun libido. Voor de vrouwen is selderij onmisbaar, vol met andosterone, een mannelijk hormoon dat het seksuele verlangen bij vrouwen stimuleert. Natuurlijk mogen de klassiekers als oesters en chocolade niet ontbreken. Oesters zijn rijk aan zink, nodig voor de productie van het mannelijke hormoon testosteron. Chocolade bevat de stofjes fenylethylamine en theobromine, welke lust opwekkend zijn en een verliefd gevoel geven. Er is nu een boek uit geschreven door dr. Eric Braverman met tal van tips over producten die niet op je boodschappenlijstje mogen ontbreken. Lees hier verder als je nog meer wilt weten, en lees het met een knipoog.
 
 Maankalender
  
Onder invloed van de dalende maanbaan is het tot en met 15 februari een gunstige periode om te vasten. Vooral de dagen 8, 9 en 10 februari zijn het meest geschikt. Vasten houdt in dat je het snoepen achterwege laat en niet te veel eet.
 
Quiz-antwoord
 
Het beste tijdstip om te sporten is 's ochtends. Dan is je bloedsuikerspiegel vrij laag en dit is dan het beste moment om te gaan sporten. Reden hiervoor is dat dan de benodigde energie voornamelijk aan de opgeslagen vetreserves wordt onttrokken. Een wandeling maken na het eten is ook een aanrader, omdat dan voorkomen wordt dat de calorieën worden omgezet in vetten.
 
Agenda 
 
  
Elke 1e avond van de maand Workshop Energie Herstelplan in Boerderij Landzicht, Hofgeesterweg 6, Velserbroek. Donderdag 1 maart, zondag 1 april, en zo verder. We beginnen om 19.00 en de avond eindigt omstreeks 22.00 uur. De kosten zijn 52 euro per persoon. Dit is inclusief proefjes en thee, koffie en een hand-out. 
 Klik hier voor aanmelding of vragen. De Workshop van vanavond gaat door en er is vast nog wel een plekje vrij voor de late beslisser.
 
Donderdag 9 februari geef ik een lezing voor therapeuten bij Vitakruid, orthomoleculair Nederlands bedrijf gespecialiseerd in voedingssupplementen. Ken je een therapeut, stuur dit dan gerust door.

Maart, diverse avonden: lezing en proeverij over het eten van de Romeinen en het paleodieet, eten als de oermens. Onderaan deze mail kun je meer informatie opvragen. Die lag bij het 'ter perse' gaan van deze nieuwsbrief nog niet vast.

Weekend van 4-5 mei en in het Hemelvaartweekend van 26-27 mei lezing en kruidenexcursie op het prachtige landgoed Barendonk in Beers. Dat mag je niet missen. Op een mooie locatie, een landgoed met kikkerpoel, vuurplaats, speelterrein voor de kleintjes en spannende Geocache wandeling rondom het terrein.
Aantrekkelijk geprijst want bij boeking van een campingplek, hooihotel, trekkershut of appartement is het volgen van de lezing èn excursie gratis. Dat scheelt toch al gauw tientallen euro's. Voor meer informatie kun je me mailen.
 
Er staat weer een reinigingsweekend gepland in samenwerking met Prana Massage en wel van 20 t/m 23 april 2012. De week eraan voorafgaand wordt er onder mijn begeleiding vanuit je eigen huis gestart met de afbouw van de maaltijden. Hetzelfde geldt voor de opbouw, na de reinigingskuur. Voor meer info gebruik je de link onderaan.

Data  infocursus “Food!”, Nieuw-Vennep: 11 april, 25 april, 9 mei en 23 mei 2012.
Data infocursus “Food”,  Velserbroek: 18 april, 2 mei, 16 mei en 30 mei 2012. Tekst hierboven in de nieuwsbrief en als bijlage. 
 
 
De Brandnetel
Door Barbara van der Poll
 
De Brandnetel is zoveel meer dan alleen maar een lastig onkruid, het is een zeer veelzijdig kruid dat thuis hoort in een reinigende voorjaarskuur. Je kunt hem rauw eten of in een soep verwerken. Ook thee van gedroogde brandnetel isheel gezond. Brandnetel reinigt, bouwt op en geeft vitaliteit omdat er veel vitaminen en mineralen inzitten.
 
Als de mens zich niet goed kan uiten, houdt het lichaam te veel emoties en afvalstoffen vast en kan het lichaam verzuren, wat o.a. reuma tot gevolg kan hebben. Dan is de Brandnetel een probaat middel; zoals hij namelijk prikkelend van buiten werkt, werkt hij ook van binnen. Hij prikkelt als het ware het lichaam tot actie, zodat deze wordt aangezet tot reiniging. Emoties gaan weer stromen en de zure resten worden opgeruimd.
 
 
Een paardenmiddel bij spit en reuma is het direct op de huid slaan met verse Brandnetels. Ben je op zoek naar een minder heftig middel, dan is de Brandnetelzalf die ik maak een goede tweede keus. Deze zal verlichtend werken op de pijn. Daarnaast zal de tinctuur Urtica ook goede diensten bewijzen.
 
Brandnetel is verder zeer geschikt bij allerlei huidaandoeningen. Door de reinigende werking helpt het vooral bij galbulten, jeukende huiduitslag, puisten en zweren, droog eczeem (wat leidt tot ontstekingen), netelroos, acne en psoriasis. Maar ook bij vuile wonden en zweren is het een geschikte trekzalf.
 
De zalf is gemaakt op basis van vaseline. De zalf of tinctuur kun je bestellen door een e-mail  te sturen. Website: http://almamater.punt.nl/
 
Wellness
 
Wellness is je pols
en deze eens boven de 100 laten gaan.
Wellness is hart hebben voor je hart
en dat van een ander.
Wellness is ontbijten
en niet wat sommigen ontbijten noemen.
 Het is het sorteren van afval,
vrijwilligerswerk doen,
een familielid bellen. 
Wellness is op de fiets naar het werk
voor jezelf en voor de ozonlaag.
Wellness is niet moeilijk.
Het is zo simpel als vitamine A, B, C.
Het is als wandelen met de hond.
Nee, rennen met je hond.
Het is af en toe uit je dak gaan en lachen.
Wellness is lezen
en onthouden wat je gelezen hebt.
Wellness is voor iedereen.
  
Vrij vertaald en overgenomen bij Solgar.
 
 
 
Volg Praktijk 'Op een Blaadje' op Twitter
 
Copyright

Niets van deze website mag zonder toestemming worden overgenomen.
 
 
 
 
 
 
Praktijk
'Op een Blaadje'
 
J. Michaëlpad 108 1992 AV Velserbroek
 
 
 
023 - 5382874
06 - 46022065