Voor woensdag 23 december 2020
 
Dag lieve lezers,

Hier weer een met liefde samengestelde Oppepper.
Afgelopen zondag was ie een beetje te laat. Meteen mailtjes: waar blijft de Oppepper. Dat doet ons goed natuurlijk.
(maar voortaan is ie er weer om 7.30 uur, hoor...)
 
Een goede woensdag gewenst.

Deze keer is de oppepper samengesteld door:
Ella, Henja, Riny, Bob, Ineke, Annelies, Freek en Claire
 
   ....   ,
Speciale felicitaties

Onze Oppepper-collega Helmi Duijvestein is vandaag jarig. Maar ze kan niet thuis zijn want in het woongebouw waar ze woont aan de Bergweg is eergister brand geweest. Dat vinden we zo sneu, daar doen we wat aan.
Schrijf iets op deze pagina.
    
Extra op eerste kerstdag
Op de ochtend van eerste kerstdag komen we met een éxtra plus kerst-oppepper. Als je wilt kun je er de hele dag zoet mee zijn. Met de kerstverhalen bijvoorbeeld die ingestuurd zijn. Wil je jouw kerstverhaal er ook nog aan toevoegen? Stuur maar in!

 
Orion - versus Jupiter en Saturnus
Claire Verlinden reageert op ons vorige verhaal over Jupiter en Saturnus:
 

Natuurlijk keek ik ook: redelijk bewolkt. De maan stond als een smal sikkeltje en waar was nou Jupiter? Heel laag tussen twee daken en door een boom zag ik met verrekijker iets wat Jupiter moest zijn. Ik kan niet zeggen dat ik iets van Saturnus erachter kon zien, maar het denken daarover was wel leuk.
's Avonds laat zag ik in het zuiden Orion staan, een sterrenbeeld als een grote H aan de hemel. Maar als je de linkerpoot van de H schuin naar beneden neemt, dan zie je Sirius en dat is mijn kerstster. Hij is helder, schittert en flikkert en valt erg op aan de hemel. Ze zeggen dat het een dubbelster is, achter Sirius zit nog een andere ster en daarom schijnt hij zo fel.

 
Meezinger van de week:
Feliz Navidad
José Feliciano, in 1945 in Puerto Rica geboren, was door glaucoom vanaf zijn geboorte blind. Vanaf zijn derde jaar wilde hij al muziek maken en hij luisterde eindeloos naar rockalbums om het zich eigen te maken.
In 1970 schreef hij Feliz Navidad, een van de meest succesvolle kerstnummers ooit gemaakt. Een ander bekend nummer is 'No dogs allowed', dit schreef hij omdat hij bij een optreden in het Verenigd Koninkrijk zijn blindegeleidehond niet mee mocht nemen.
 

 
Dans om van te genieten
Hier de laatste dansen van dit jaar die Annelies Mersel voor ons uitgekozen heeft. Weer echt om van te genieten!
 

Choreographien von Hofesh Shechter, Alexander Ekman und Goyo Montero.
Ballett Staatstheater Nürnberg - Powerhouse.
Musik u.a. von Hofesh Shechter und Mikael Karlsson

Hofesh Shechter (1975) is een Israëlische choreograaf die in Engeland werkt. Hij schrijft vaak ook zelf de muziekbij zijn choreografieën. Ik vind zijn dansen heel expressief.

 
Lucinda Childs Dance Company, op muziek van Philip Glass.
Een vrolijke wervelende dans die je volgens mij in de huiskamer makkelijk mee kunt dansen.
Luid het oude jaar er mee uit!

 
Een makkelijk recept van Henja - lekkere borrelhapjes
Voor vandaag heeft Henja wat eenvoudige, maar heerlijke borrelhapjes beschreven.  Voor de kerstdagen, Oud en Nieuw of alle dagen daartussen. Gewoon 2020 feestelijk afsluiten, ook al was het geen feestelijk jaar.
  1. Een soepje, doe een keertje gemakkelijk en koop een lekker soepje, of maak het zelf naar eigen recept. Schenk de warme soep in een glaasje. Snijdt uit een plakje bladerdeeg   zoveel sterretjes als nodig. Druk er wat kaas en/of kruiden op. Afbakken in de oven, dit kan een dag tevoren, en versier de soep. Kan ook met een gekochte kaasstengel.
  2. Indische balletjes. Kant en klaar gekocht, of zelf gemaakt. Rol door wat sojasaus en strooi er wat sesamzaad op. Kan koud of warm geserveerd worden.
 
 
Ouderwetse tekenfilms

Bob Mager heeft twee lekker-ouderwetse filmpjes uitgezocht.

 
   
 
Een versiering voor op de kerst-tafel, van juf Ella
Ella van den Bogaard, nodigt je uit om deze leuke boompjes te maken voor op de kersttafel. Lampje eronder, prachtig. Bekijk de uitleg met de foto's.
     
 
 
Feuilleton III, aflevering 7, Een Spannend Verhaal
 
      
Door Helmi Duijvestein
Ze loopt terug naar het kamertje, sluit het raam en vergrendelt het, en raapt Beer op van de grond. Er rammelt iets binnenin Beer.
Ze drukt Beer troostend tegen zich aan. O, ja, herinnert ze zich ineens. Beer kon vroeger praten, althans een grommend geluidje maken. Maar dat vond ze zo irritant dat ze blij was toen de batterij op bleek. Ze heeft het nooit laten repareren.
 
 
 
Fotopuzzel van zondag
Het is de achterzijde van de toneeltoren van de schouwburg op de hoek 's-Gravelandseweg en Melkpad, weet Winfried Gall. Het is maar van welke kant je het bekijkt.
Willibrord Ruigrok bekijkt het vanaf de andere kant, de 's-Gravelandseweg: Die puzzelfoto in de Oppepper van vandaag: dat is een AVRO-studio, niet de hoofdstudio maar de studio er vlakbij (en met een ondergrondse tunnel verbonden) die ‘de vioolkist’ wordt genoemd, die als adres ’s-Gravelandseweg 50 heeft, die dateert uit 1940, die al jaren leeg en te huur staat, en die staat in de taartpunt tussen ’s-Gravelandseweg, Melkpad en Hoge Naarderweg.
Bea Rigter en Willem Nieuwendijk noemen het: de Avro-studio.
De redactie denkt dat jullie allemaal gelijk hebben.
Wat een lelijk ding! Althans, van de achterkant....

 
 
Corona-dashboard Gooi-en Vechtstreek
Wil je weten hoe het er voorstaat met de besmettingen in onze regio?
Klik hier voor het actuele overzicht van Hilversum. Je kunt ook een andere plaats invullen.