Vrijdag 8 mei 2020

 

Dag lieve lezers,

Fijn dat er wat meer vrijheid aankomt.
Maar voorlopig zijn oppeppers nog wel nodig, denken we.
Er staat veel geschiedenis in deze Oppepper. Dat kwam zo uit. Over 8 mei is een hoop te vertellen.
Daarom ook extra cabaret, om het geheel een beetje op te fleuren.

Met een warme groet,
Helmi, Ineke en Henja


Wilt u vrienden of bekenden ook laten meegenieten van deze Oppeppers? We vinden dat prima. Via deze link kunnen ze zich aanmelden. U kunt ook zelf hun e-mailadres invullen.
 
 
Bijzondere filmpjes

 
Podcast Pieter Hoogenraad: 8 mei VE-day

 
8 mei is het Verenigd Koninkrijk VE-day, Victory in Europe day. De viering van de capitulatie van Duitsland in de Tweede Wereldoorlog.
Maar waarom vieren de Britten die overwinning op 8 mei?
En niet zoals wij op 5 mei? En waarom doen de Russen dat jaarlijk op 9 mei? Dat legt historicus Pieter Hoogenraad uit in deze podcast.
 
Cabaret en zo
 
 
Lievelingsgedicht
Loes Coebergh zond dit gedicht in als lievelingsgedicht. Dichter onbekend.

 
 
Zo komen de dingen en gaan,
we verzinnen ze niet,
ze gebeuren en al weten we niet waarvandaan,
ze maken ons blij of we treuren, alles is nemen en geven lief kind,
zo waait de wind.   
 
Zo komt de liefde opeens ontmoet je haar,  ze komt jouw kant op en niemand weet van waar,
als je de moed al hebt verloren komt onverwacht 'n vrind
zo waait de wind. 
 
Natuur-rubriek op vrijdag
Wist u dat je op internet 'virtueel' natuurgebieden kunt bezoeken? Dat kan op de website van Natuurmonumenten. Je kunt gewoon over de paden wandelen, bijvoorbeeld van de 's-Gravelandse Buitenplaatsen, door op je beeldscherm te klikken. 
Er staat ook een linkje op naar een nest lepelaars, je ziet ze gewoon live.

Het lijkt op Beleef de Lente
Sinds woensdagavond weten we dat wij als mensen binnenkort weer mogen gaan uitvliegen. Met kleine stapjes en met vallen en opstaan. Net als dit bosuilkuiken.
Deze zijn nog niet zover. De hongerige snaveltjes van de slechtvalkkuikens zijn prachtig om te zien. Mooi ook de zorgzaamheid van moeder en vader.
Papadag van de steenuil. Het is nog even wennen, dat kroost....
    
 
8 mei 1945 in Hilversum
In deze Oppeppers volgen we het nieuws op de voet van precies 75 jaar geleden in Hilversum.
De krant ‘Gooische Klanken’ blikte nog terug naar gisteren, maandag 7 mei 1945, toen de Engelse militairen in Hilversum arriveerden en het middelpunt werden van een grote feestvreugde. Maar er was ook veel verwoesting.

 
Het complex van de Nederlandse Seintoestellen Fabriek aan de Jan van der Heydenstraat zag er, toen de oorlog was afgelopen, wel heel treurig uit. Er was veel materiaal gestolen en vernield. De foto links toont iets van de chaos.
Intussen was deze NSF-fabriek de plek waar NSB-ers en andere collaborateurs naartoe werden gebracht en in gijzeling werden gehouden.

In het streekarchief bevinden zich tientallen foto’s die zijn gemaakt van het arresteren en opbrengen van de collaborateurs - soms van hele rijen die marcheerden naar de NSF.

Lees meer en bekijk de foto's die Willibrord Ruigrok bij elkaar zocht.
 
Kom in beweging, ook thuis
Langzamerhand, schrijft Helmi, krijgen we wat meer levensruimte Maar het advies blijft toch, zeker voor onze leeftijdsgroep: blijf zoveel mogelijk thuis. Een wandeling van 30 minuten rondom je huis is zeker een aanbeveling en je voldoet meteen aan de gezond bewegen norm. Je hoeft echt geen hardloper te zijn want  met een stevige stap kom je er ook aan toe.

Nieuwe oefeningen van Laura en Miranda
De oefeningen van Laura en Miranda, zie de foto rechts, onze Hilversums buurtsportcoaches hebben weer een nieuw oefenprogramma samengesteld. Hier vind je de link.
We kunnen nog steeds niet op vakantie, zeker niet in het buitenland. Maar visualiseren dat je op vakantie gaat is niet zo moeilijk.
Zeven minuten in een heerlijke zomertuin, wie wil dat niet? 
 
Grapje
En weer een grappig filmpje. Je hoeft deze oefening niet perse met wijn te doen, hoor. Het kan ook met een glaasje water of …….een glaasje bubbels.


 
Duitse geschiedenis, 8 mei Tag der Befreiung
Op 8 mei viert Duitsland de ‘Tag der Befreiung’ Is dat niet de wereld op z’n kop? Wij werden toch bevrijd van jullie? Of preciezer gezegd: Nederland werd, net als veel andere Europese landen, bevrijd van de Duitse bezetting. En Duitsland werd in mei 1945 door de Geallieerden verslagen, niet van een vreemde macht bevrijd.
 
Richard von Weizsäcker, destijds bondspresident, heeft met zijn toespraak in 1985 een sleutelrol gespeeld bij de manier waarop het huidige Duitsland stilstaat bij het einde van de Tweede Wereldoorlog en de verschrikkingen van de nazitijd. “Wij allemaal, schuldig of niet, oud of jong, moeten het verleden aanvaarden”, zei hij. Dat was toen een omstreden stelling.
Duitsland kan het einde van de oorlog zien als bevrijding van de nazi-dictatuur, verklaarde Von Weizsäcker, maar dan moet het ook de gruwelijke dwaalweg in de eigen geschiedenis onder ogen zien. Zo werd zijn toespraak zelf een soort bevrijding – van de bitterheid, van het zwijgen, van het gevoel verliezers te zijn.
(uit NRC 30 april ’20)

Daarom vandaag Duitstalige lied:
 
Vaste rubrieken

 
 
Wijsheid en haiku
Wijsheid van Lea Dasberg: Opvoeden is vasthouden door loslaten.

Haiku
Kleine familie
voor een lieve grootvader
uitvaart minimaal.
 
Rickeld Scheper