thuis | webwinkel | route | nieuwsbrief | e-mail

logo kwekerij Bastin

kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl
"Een kwekerij met vakantie gevoel."

Pulmonaria longifolia subsp. cevennensis: niet alleen prachting lang smal gevlekt blad maar ook leuke bloemen.

Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

Het centrale pleintje voor onze winkel.

Kwekerij Bastin beheert de Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.

Wij kweken onze planten in samenwerking met de natuur. Er worden op onze kwekerij geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Onze potgrond is turfvrij ze is biologisch bemest en bevat geen kunstmest.


openingstijden

De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

- lavendel - vakantiegevoel - lavendeltuin - markt - muziek - lunch - terras -

Het wordt hopelijk geen traditie, maar ook onze lavendeldagen zijn dit jaar geannuleerd.

De bedoeling was komend weekeinde een van onze grootste plantenfeesten ooit te vieren.


Wij vieren dan normaal het einde van het voor ons zo drukke voorjaar met live muziek, terras met een topchef, het stoken van lavendelolie, een mediterraan marktje, alles wat we maar konden bedenken om je in onze tuin een hartverwarmend vakantiegevoel te geven. In de loop der jaren werd het steeds meer het moment waarop we het voorjaar afsluiten en onze lieve trouwe klanten bedanken.

Wij verheugen ons altijd zeer op deze dagen, niet alleen omdat we dan onze meest dierbare klanten, deelnemers, vrienden en familie weer zien, maar ook omdat de lavendels in onze tuin dan op hun hoogtepunt zijn.

Dit jaar is alles anders.

Door het warme, droge weer en op het juiste moment ook wat regen zijn de lavendels nu in onze tuin precies allemaal op hun best. Je kunt er natuurlijk tijdens reguliere openingstijden van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur van komen genieten en eventueel alvast een keuze maken om komend najaar uit te planten.

Dit voorjaar werden we zowel online als op de kwekerij als het ware geplunderd. In het najaar en vroege voorjaar hebben we bijna 100 verschillende lavendels in voorraad. We plannen strak en hopen steeds voldoende voorraad te hebben tot de volgende lichting klaar is.

Wat we dit voorjaar moesten verwerken was overweldigend omdat zo veel nieuwe klanten thuis bleven, tijd en aandacht voor hun tuin vonden en het tuinieren hebben ontdekt.

De vraag was zo groot dat we nu nog maar een klein aantal verschillende soorten en culitvars van lavendel uit voorraad kunnen leveren. Gelukkig hadden we de vraag naar een paar van onze favorieten overschat en inmiddels zijn bijna alle soorten al weer opgepot zodat we tegen het najaar, ons favoriete moment om te planten, weer al onze beste lavendels kunnen aanbieden.

Nu even geen beestjes

Eigenijk had ik nu een heel verhaal voorbereid over beestjes in de tuin. Ik heb fantastische foto's klaar staan over, een prachtige rups die een wat minder mooie nachtvlinder wordt, een witte spin in een zeer zeldzame witte bloem, over hommels die bijen helpen, over strontvliegen op de prachtigste schermbloemen en goudvinkjes die je maar zelden ziet. Maar dat moet maar even wachten tot de volgende keer. Want we hebben een moeilijke week.

Als voorproefje dan toch maar alvast die foto die ik in onze tuin maakte van waarschijnlijk een zeldzame witte spin op Phlomis purpurea subsp. almeriensis var. alba met een van haar slachtoffers:

wtte lavendel met een honingbij

Mocht iemand weten, welke spin dit is, dan verneem ik dat graag. Het is in ieder geval een verrassend geval van precies pas en misschien wel zelfs adaptatie aan de klimaatverandering.

In memoriam

Juist deze week die zo feestelijk had moeten eindigen werd voor ons een rampweek. Linda verloor haar moeder afgelopen weekeinde. De lieve moeder van Guusje, onze verkoopmedewerkster en tuinarchitecte is gisteren overleden en op dezelfde dag vernam ik ook het nieuws dat vorige week Ineke Greve is overleden.

Jeanette, de moeder van Linda, mijn schoonmoeder, genoot erg van onze tuin en was er altijd bij als er iets te vieren was op de kwekerij. Alle trouwe bezoekers van onze themadagen kennen haar. Ze heeft Linda, mijn allerliefste en vrijwel onverwoestbare bondgenoot, mede gemaakt tot een van de meest liefdevolle, rechtvaardige, zorgzame en eigenwijze wezens op deze planeet.

Via Linda inspireert Jeanette mij nog dagelijks.

Haar kleine balkonnetje stond altijd vol met onze beste planten zoals Salvia 'Royal Bumble'.

Ze onderhield contacten met klanten, onze deelnemers aan themadagen en onze buren, ook wanneer wij daar door drukte niet meer aan toe kwamen. Ze schreef zomaar spontaan kaartjes aan onze kinderen buren, vrienden en kenissen. Haar overlijden kwam plotseling. Er lag al weer een stapeltje kaartjes klaar om maandag op de bus te doen. We zijn erg van slag door dit grote verlies.

De moeder van Guusje zat op zulke dagen ook graag parmantig te genieten op het bankje bij ons bakhuis waar ze op haar heel eigen bescheiden wijze genoot van de aandacht. Ze was een zeer bijzonder, prachtig mens, altijd omgeven door een warme wolk van liefde.

Ineke Greve kennen de wat oudere tuiniers wellicht nog als de 'Grand Lady' van de Nederlandse tuinwereld. Haar tuin bij Huys de Dohm in Heerlen werd niet zelden de mooiste tuin van Nederland genoemd. Het was het Sissinghurst van de lage landen. We hadden vanaf de eertse jaren van het bestaan van onze kwekerij regelmatig contact met haar, ze deed vanaf het moment dat wij nu ruim dertig jaar geleden nog maar maar net waren begonnen haar best ons onder de aandacht te brengen in haar toen al uitgebreide tuinnetwerk. Als een soort tweede moeder claimde ze soms ons succes dat wij eigenlijk liever zelf hadden verdiend.

We herinneren ons nog hoe ze nu zeker 25 jaar geleden op ons schamele rieten bankje in onze destijds armzalige kleine woonkamer zat met Marijke Heuff, Nederlands best bekende tuinfotografe van die tijd en dingen besprak waar we nog nooit van hadden gehoord. Het ging over beeldrecht en wie precies waar foto's mocht maken. Dat je planten op tijd moest terugknippen zodat nog mooi waren wanneer de bezoekers en fotografen kwamen,

We zijn toen maar stilletjes afgedropen uit onze eigen woonkamer.

We deden jaren later een goed bedoelde, maar misklukte poging, haar witte tuin op onze kwekerij een nieuw bestaan te geven. Haar manier van tuinieren was uniek, elke individule plant kreeg haar eigen plek.

Toen het werk in de tuin haar te veel werd hebben we haar af en toe mogen assisteren bij het onderhoudsarm maken van haar tuin. Nadat ze in 2009 moest stoppen met haar open tuindagen telefoneerden we nog regelmatig. Dat werd steeds verdrietiger, soms huilde ze tijdens die gesprekken omdat het haar zo zwaar viel het tuinieren op te geven. Die laatste open dag in 2009 hebben we samen met onze lieve vrienden Ger Houben, die ik ook nog elke dag mis en Jan en Jo van de Heerenhof feestelijk gepimpeld in de keuken van Ineke. Dat was een feest.

Lees hier het verhaal over haar tuin en de sluiting in 2009: Huys de Dohm. En vanuit historisch en architectonisch perspectief: Huys de Dohm

Wat is het leven toch ingewikkeld zonder tuin die je in het gareel, bij de les en vooral bij de tijd houdt. Wat heeft het weer nog voor zin als je alleen maar voor regen wil schuilen?

Het terras van Chef Claude, de chansons, crepes, lavendelcakejes, lavendelijs, lavendelhoning, lavendelconfituur, de geur van de alambiek op stoom en de artisanale markt gaan we deerlijk missen.

Maar we verheugen ons ook op een rustige zondag samen om even bij te komen van deze hectische tijd.

wtte lavendel met een honingbij

Welke lavendelplanten op dit moment nog voorradig zijn vind je hier: lavendelplanten

De deelnemers aan onze lavendelmarkt ervaren moeilijke tijden.

We hebben lang getwijfeld over de annulering van onze lavendeldagen omdat de deelnemers die dit feest met ons zo groot maken daardoor nog meer omzet moeten missen. Misschien kun je ze helpen door online te bestellen of hun winkels te bezoeken.

Maitre cuisinier Claude Pohlig verzorgt normaal het mediterrane en tegenwoordig ook overdekte terras met ongecompliceerde culinaire hoogstandjes, kleine gerechtjes zoals aardappelkoekjes met lavendel en ricotta of rode bieten crepes met geitenkaas, lavendelhoning, aubergine en rucola. Je lavendellunch wordt gemaakt met mooie zuivere ingredienten (liefst biologisch en uit de streek of onze moestuin) en met veel liefde.
Meer over Cuisine Potager lees je hier:
www.cuisine-potager.be
(Claude heeft geen tijd voor zijn web-site, maar hij is een subliem koninklijk traiteur. Als je in Waals Brabant woont, dan heb je het geluk van zijn aan huis geleverde maaltijden te kunnen genieten. Of grote en kleine feesten te laten cateren door deze topchef.)

Trio Laroche brengt ons al jarenlang live muziek. Lopend met accordeon gitaar en viool spelen ze Franse en Italiaanse muziek, precies die liedjes die je leuk vindt. Ze zijn nu weer te boeken:
www.triolaroche.nl
Imkerij Beelicious is er altijd met honing-lavendelijs, en honingproducten en is dan bovendien te vinden bij de bijenstal op onze kwekerij waar imker Willem voorlichting geeft over het wel en wee van imkeren.

Imker Willem vertelt je dan graag over de bijen en neemt je mee naar de bijenstal op het hoogste punt van onze kwekerij. Ja, ja, dat is wel 120 meter boven de zeespiegel. Je kunt er ook workshops en cursussen over imkeren volgen. Je vind ze hier:
www.beelicious.buzz


Maarten, de pottenbakker van Camac Machi uit Roermond maakt op bevlogen ambachtelijke wijze middeleeuws gebruiksaardewerk voor huis en tuin. We zijn heel trots op zijn serieuze kunst die wordt gepresenteerd als ambachtelijk werk. Hij maakt ook speciaal voor onze kwekerijwinkel schalen, kopjes, potten en kannen. Maarten heeft een winkel in Roermond en een web-shop meer daarover lees je hier: Camac Machi


Robbert van van der Plancke richt deze dagen meestal ook een mooie winkel in in een grote tent met een breed sortiment tuinboeken, zaden van groenten en kruiden uit alle windstreken vergezeld van liefdevol en wijs advies. Gelkukkig heeft hij ook een goede web-shop: van der Plancke

Hermine, van Délice en Délicieux verwerkt de beste ingrediënten uit het zuiden in haar fantastische confitures, sausen, siropen en chutney’s. Je kunt bij haar via e-mail bestellen voor verzending, nu ze niet aanwezig kan zijn tijdens onze themadagen. Klik je hier voor haar bestellijst als PDF of hier als Word bestand. Stuur je bestelling naar dit e-mail adres: info.delicedelicieux@gmail.com


lavendel planten

Wij organiseren deze dagen zodat je de lavendel in onze tuin op hun hoogtepunt kunt ervaren. En misschien raak je wel geinspireerd.

Dat je zo'n lavendeltuin de volgende dag ook kunt uitplanten klopt.

Lavendel planten is niet hetzelfde als een bos bloemen in een vaas zetten. Om er jarenlang van te genieten moet je de plant de kans geven zich goed te ontwikkelen. Veel lavendels in onze tuin brengen ons al bijna 20 jaar plezier.

De planten die je nu in bloei koopt kun je na het planten misschien het beste terugknippen om te zorgen dat ze mooi vol en bossig worden.

Van sommige soorten hebben we al een nieuwe lichting die nog moet bloeien. Die mag je best even laten bloeien, maar knip ze ook op tijd terug als je er lang plezier van wil hebben.

We adviseren om lavendel nooit water te geven als je een beetje vochthoudende grond hebt. Dat zorgt ervoor dat ze dieper wortelen op zoek naar water.

Gebruik bij het uitplanten van lavendel in geen geval bemestte tuinaarde en ook geen turf.


planten per post

Dit jaar werden we online ernstig overvraagd, nog veel meer dan andere jaren.

In april en mei werden soms per week 5 keer zoveel bestellingen geplaats dan onze 7 medewerkers, die niets anders doen dan bestelingen verwerken, in een week kunnen verwerken. Dit zorgt voor veel chaos en heel veel e-mail over de status van bestellingen.

Onze telefoon werd onbruikbaar en ook de honderden dagelijkse e-mails kunnen we amper nog aan.

We deden ons uiterste best om alles zo snel mogelijk te verwerken. Uiteindelijk hebben we bestellingen moeten annuleren. Iedereen die tot een maand geleden heeft besteld is op de hoogte gebracht en heeft de kans gekregen opnieuw te bestellen uit de actuele voorraad. We hopen over drie weken weer de normalae levertijd van enkele dagen tot maximaal een week te bereiken.

Planten online bestellen of opzoeken welke planten op dit moment voorradig zijn kan hier: Planten in voorraad bij kwekerij Bastin.

wtte lavendel met een honingbij

Meer over de snoei en verzorging van lavendel lees je hier: snoei en verzorging van lavendel


andere themadagen in 2020


Zaterdag en zondag 22 en 23 augustus zouden onze Salvia en prairieplantendagen plaatsvinden. We hebben rond die tijd het grootste aanbod half- of volledig winterharde Salvia in bloei. De bedoeling was: Indian Summer, langbloeiende planten, siergrassen en heel veel nog bloeiende Salvia soorten.

De kwekerij is dan wel gewoon open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur. Maar dat feestje zien we nog even niet helemaal zitten.

zaterdag en zondag 26 en 27 september Pompoen Parade, verschillende pompoenkwekers met vele tientallen verschillende pompoensoorten, pompoensoep, pompoenbrood en pompoenmarkt. Als alles meezit wordt dit de grote finale van dit wat moeizaam verlopen jaar. We gaan ons best doen hier een groot feest van te maken.


Aanmelden, adres wijzigen of afmelden voor deze nieuwsbrief kan hier: nieuws van kwekerij Bastin.

met welriekende groet,

Roger Bastin