logohkwvl
 
 

Heemkunde West-Vlaanderen

Nieuwsbrief Sprokkels 2017 - nr. 38

 

1
 

 

Oproep tot deelname aan de heemdag 2017 Sint-Niklaas

 

 

Klant is koning. Handel en marktwezen in het verleden
De jaarlijkse heemkundige studie- en ontmoetingsdag vindt dit jaar plaats in Sint-Niklaas op 7 oktober 2017. Centraal staan de tussenpersonen in de vroegmoderne tijd tussen de producerende landbouwer en de consument. Verder wordt er gefocust op de negentiende eeuw waarbij de winkels mee evolueren. De stad Sint-Niklaas viert dit jaar haar 800-jarig bestaan. In dit handelscentrum kan je tijdens de namiddag nog meer vernemen over de handel.


 

lees verder

 

 

1

Landboekenproject

 

 

In zolders, kelders en verborgen kamertjes ligt nog heel wat erfgoed verborgen. Af en toe duiken in dat soort stoffige, vergeten ruimtes echte erfgoedschatten op. Zo vonden erfgoedmedewerkers te Wielsbeke op de zolder van het gemeentehuis onlangs een landboek van de’prochie’ Sint-Baafs-Vijve. Het werd op 6 mei 1763 aan de burgemeester en schepenen van Sint-Baafs-Vijve overgemaakt. Gezworen landmeter Charel Philippe Minne, die tien jaar later ook een landboek van de’prochie’ Desselgem zal opstellen, stond in voor de vervaardiging. De aanbesteding werd gedaan op 5 augustus 1761, één jaar nadat het kasselrijbestuur de opmeting bevolen had.
lees verder

 

 

 

Nieuwe kalender UiTdatabank maakt invoeren eenvoudiger.

 

De UiTdatabank Vlaanderen is nu al enkele jaren actief. Organisaties en verenigingen maken er gretig gebruik van om activiteiten aan te kondigen aan een breed publiek.
Grote voordeel is dat je deze gegevens slechts één keer hoeft in te voeren en deze nadien op verschillende kanalen verspreid worden.

lees verder

 

 


Nieuws uit onze kringen:
Uitreiking Leon Defraeyeprijs

 

 

Om de vijf jaar kent de heemkundige kring Dorp en Toren te Deerlijk een prijs toe aan een persoon of vereniging die zich op een bijzondere wijze onderscheidde voor heemkunde. Een jury selecteerde uit elf genomineerden de Trompewijk voor de heemkundige insteek in het geheel van de werking, de organisatie van een sterrestoet en de hele wijkwerking ....

 

lees verder

 

 

 

 

 

 

Nieuws van onze kringen:
Heemkring Hertsberge brengt een bierglas op de markt

 

 

Sinds enkele jaren produceren de Waardamse brouwers van Stokhove de ‘Hertsbergenaer’. Dit gebeurde op vraag van de plaatselijke heemkring, die ook de info voor het etiket leverde.lees verder

 

 

 

 

 

 

Nieuws uit onze kringen:
Heemkring Van Coppenolle krijgt een nieuw dak

 

 

De Zorge, de thuisbasis van deze kring in Sint-Kruis, krijgt een nieuw dak en isolatie. Deze werken startten op 25 juni en eind augustus moet alles af zijn. Daardoor is het lokaal tijdelijk niet toegankelijk.

lees verder


 

 

 

 

 

Nieuws uit onze kringen:
Heemkring Heyst Leeft met een Zomerse zoektocht

 

 

Nog tot 15 september kan iedereen deelnemen aan een leuke zoektocht, georganiseerd door de heemkring Heyst Leeft. Op deze manier kunnen zowel inwoners als toeristen de badplaats .....

lees verder

 

 

 

 

 

Werner Peene ereburger van Noord- en Zuid-Peene (Frans-Vlaanderen)

 

 

Gistelnaar Werner Peene, stichtend lid van de heemkring Gestella, viel eind juni volledig uit de lucht, toen hij vernam dat hij uitgeroepen was tot ereburger van de Franse gemeenten Noordpeene en Zuidpeene.

lees verder

 

 

 

 

 

 

Publicatie: Domein Banhout in Deerlijk

 

 

Bezige bij Jan Vanoverberghe en kapellenrestaurateur Erik Ver Gucht, beide lid van heemkring Dorp en Toren te Deerlijk stelden onlangs een rijk geïllustreerd werk voor met als titel ‘Banhout 1392-2017’. Het domein van 23 ha en ook het kasteel zelf, liggen eigenlijk op het grondgebied van de Zwevegemse deelgemeente Heestert, maar de bewoners hadden altijd ......

 

lees verder

 

 

 

 

 

 

Samenwerken rond vlaggenproducent Van Severen?

 

 

Vlaggenmakers produceerden heel wat mooi en interessant erfgoed. Vlaggen zijn vaak pareltjes van vakmanschap, een combinatie van kunststromingen en de boodschap die men wou meegeven.

Een vlaggenatelier met een Vlaamse werking was dat van de familie Van Severen. Jean Van Severen, geboren in Ruddervoorde, had zijn bedrijf in het midden van de 19de eeuw in Torhout.

 

lees verder

 

 

 

 

 

 

Tijdelijke tentoonstelling in Lange Max Museum Koekelare

 

 

De III. Flandernschlacht in de regio diksmuide tot lombardsijde "Diksmuide als scharnierpunt"

In 1917 mag de 3de Slag bij Ieper gezien worden als één van de belangrijkste veldslagen aan het Westfront. Mesen en Passendale staan in het collectief geheugen gegrift met een centrale rol. In de loop der jaren kwamen echter andere belangrijke militaire acties in de vergetelheid.

Niet alleen de troepen van het Britse rijk, maar ook de Fransen en de Belgen hadden een belangrijke rol in het strategisch plan van de geallieerden. Zij waren op andere plaatsen actief en het verliep hen niet altijd volgens plan. Immers de Duitsers waren goed geïnformeerd,...

lees verder

 

 

 

 

Wenst u een activiteit of een bijdrage in deze nieuwsbrief?
Stuur dit dan door op redactie@heemkunde-westvlaanderen.be. Een illustratie wordt het best, apart van de bijdrage meegestuurd.

U mag deze nieuwsbrief gerust doorsturen of vrienden uitnodigen om zich in te schrijven voor de volgende nieuwsbrieven.


oude nieuwsbrieven kunt u lezen in

ons archief

 

 

 

 

[SUBSCRIPTIONS]