Nyhetsbrev #6 2020
 
Årets sista nyhetsbrev sammanfattar och säger hejdå till ett märkligt år. Året som inte blev det det skulle.
 
Att få summera BtA-året som gått brukar vara en rätt lyxig stund: Se tillbaka på en rad arrangemang, minnas inspirerande möten och intryck. Men detta år blir det väldigt snopet. Som för alla andra i kulturfältet har BtA:s 2020 präglats av Inställt och Framskjutet, allt från det där samtalet om kulturpolitik till Bibu i Helsingborg. För att inte tala om alla föreställningar som vi skulle ha sett!
 
Men. Det blev i alla fall ett (1) arrangemang! Och ett som vi är desto gladare för. Det länge varmt emotsedda dubbelseminariet om dansteater gick till slut av stapeln i digital form, den 16 november. Det hela arrangerades i samarbete med Dansakademin och Masthuggsteatern. Med Kulturakademins bistånd livesändes det till en stor intresserad skara. Det blev väldigt uppskattat och ligger nu på K-play för alla som missade eller kanske vill se det igen. (Länk till höger!)
 
Och mersmak finns till fler samarbeten. Inte minst med Dansakademin så klart, vår nya systerorganisation!
 
Under året har vi också kickat igång en ny grovmanussatsning. Något som tack och lov inte berörs så mycket av Coronarestriktioner. De tre dramatikerna är i full gång med sina skrivprocesser. Vi hoppas förstås innerligt, när det drar ihop till offentlig presentation, att vi kan göra det live. Detta räknar vi med ska äga rum i slutet av april eller början av maj.
 
Även arbetet i styrgruppen har kunnat tuffa på i stort sett som vanligt. Om än betydligt mer skärmbundet än vanligt. Men det går ju också fint, och roliga framtidsplaner har smitts i vår digitala smedja. Ni ska få se!
 
Under året har vi också avtackat de ärade akademiledamöterna Rebecca Alverfors och Ylva Ågren och hälsat två nya välkomna - Lisa Gröön på Regionteater Väst och Sandra Grehn, Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion vid Göteborgs Universitet.
 
2020 skulle inte bara ha varit fyllt av scenkonst och samtal och annan mellanmänsklig aktivitet. Det var också året då det måste vända, då utsläppskurvorna måste brytas. Allt ljus på klimatkrisen. Istället blev det en helt annan kris som sopade brädet, andra kurvor som måste plattas ut och brytas nedåt. Och vi säger:
 
Hejdå, 2020!
 
Välkommen, 2021! Vi hoppas du ska vara snällare mot oss. Vi lovar att vara så snälla vi kan.
 
God Jul & Gott Nytt år önskar jag nu er alla. Till höger bjuder jag utöver vårt dubbelseminarium på lite annat digitalt julgodis. 
 
Kristina Ros
Projektledare
 
 
Grovmanus 2020/21

Vi satte sökljuset på författarskap med tydliga egna språk, som hittills uttryckt sig i andra skönlitterära format men ännu inte för scenen. Och vi fann
 
Bereket Hailemariam som precis har inlett studier i Litterär gestaltning, Akademin Valand, efter ett fördjupningsår på Biskops-Arnös författarskola. Han har tidigare studerat teologi i England och Norge och har alltid berättat berättelser i en eller annan form, för att under de senaste åren börja skriva mer på allvar. Bereket är nu skriven i Malmö men är uppväxt i Rimbo, en bit norr om Stockholm.
 
Hanna Rajs Lundström som debuterade som poet 2018 med samlingen Armarna som också nominerades till Borås debutantpris. 2019 utkom Baby och i höst kommer ännu en diktsamling - Under månen. Hanna har gått på Biskops-Arnö skrivarlinjen. Hon bor och är uppväxt i Stockholm där hon också arbetar på Judiska Församlingen med dess kulturprogram. 
 
Khashayar Naderehvandi som är författare och forskare. Han debuterade skönlitterärt 2011 med diktsamlingen Om månen alls syntes och skriver just nu på en doktorsavhandling i konstnärlig gestaltning: "Om poesins och det skönlitteräras förmåga att formulera någonting helt jävla nytt, men som ändå kan bli förstått, läst och delat". Khashayar föddes i Teheran, växte upp i Malmö och bor idag i Göteborg och Malmö.
 
Varje dramatiker förses med en dramaturg som blir  viktigaste guide och bollplank, samt ett team bestående av skådespelare, regissör och scenograf (eller annan relevant konstnärlig kraft) – även de mycket viktiga i utvecklingsarbetet med texten. Resultatet blir ett grovmanus som sedan kan erbjudas intresserade teatrar.
 
Dessa tre nya grovmanus beräknas få sin offentliga presentation i april 2021.
 
 
 
Tre texter för de yngsta

2019 års grovmanus: Jamennej av Åsa Björklund, Grönsakslandet av Talajeh Nasiri och Det stora regnet av Erika Wachenfeldt. Det fina resultatet av vår dramatikertävling med inriktning på målgruppen 2-5 år.

God läsning!


 
 
Barnteaterakademins styrgrupp

Ledamöter från teatrar:
Dimen Abdulla - Regionteater Väst, dramaturg
Erika Isaksson - Backa Teater, informatör
Johanna Larsson - Angereds Teater, konstnärlig ledare o regissör
Kristina Ros - Masthuggsteatern, dramaturg
Lisa Gröön - Regionteater Väst, producent
Sara Klingvall - Hagateatern, skådespelare, regissör
Stefan Åkesson - Backa Teater, dramaturg
Torben Sigelius Kulin - Teater Jaguar, skådespelare, konstnärlig ledare
 
Valbara ledamoter:
Anna Berg - styrelseledamot i ASSITEJ och Bibu. Samt dramaturg.
Sandra Grehn - fil. dr. i litteraturvetenskap med inriktning mot teaterstudier, Göteborgs Universitet
 
Valbar, adjungerad, ledamot
Ida Kaivola – Kulturförvaltningen, barnteaterkonsulent 
 
Projektledare
Kristina Ros
 
 
Barnteaterakademins publikationer

Samtal om devising, Makt och maktlöshet, Kultur -nytta eller mening, Nio röster - nio pjäser
 
Kan efter överenskommelse hämtas på en rad teatrar - Angereds Teater, Andra Stället, Backa Teater (biljettkassan, öppen vid föreställning), Folkteaterns biljettkassa, Hagateatern, Masthuggsteatern, Regionteater Väst (Uddevalla), Teater Jaguar och Teater Sesam.
 
Det går också att få våra publikationer per post. Man står då för portokostnaden; själva böckerna är gratis. Maila info@barnteaterakademin.se för vidare information!
 
 
Barnteaterakademin startades 2005 och verkar på uppdrag av Göteborgs Stads Kulturnämnd.

I Barnteaterakademin uppdrag ligger att stimulera produktion av ny dramatik för barn och ungdom, att med olika medel bidra till en kvalitetsmässig utveckling av barn- och ungdomsteatern samt att främja samarbetsmöjligheter och kontakter mellan olika teatrar, dramatiker, arrangörsled och skola.
 
Sedan 2008 är Angereds Teater huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp, i huvudsak bestående av representanter från barn- och ungdomsteaterfältet i Göteborg och Västra Götalandsregionen.
 

Tips och nyheter
 
Dans // Teater - ett dubbelseminarium
Om dansteater och andra gränsland mellan dans och teater.
I de två panelerna: Fia Adler Sandblad, Helena Lundqvist och Cecilia Milocco samt:
Anne Jonsson, Minna Krook och Peter Svenzon. Moderator: Monika Milocco.
I samarbete mellan Barnteaterakademin, Dansakademin och Masthuggsteatern. Samtalet genomfördes digitalt 16 november i samarbete med Kulturakademin.
Ligger nu på K-play
 
 
ANGEREDS TEATER:
I en särskilt utsatt situation
Poddversionen
 
 
REGIONTEATER VÄST:
Djungelfeber
Djur i gruppterapi.
 
Drömlek
En lekfull illusion med olika perspektiv.
 
Med andra ord
Är identitet något man väljer, eller något man inte kan komma undan?
 
Med dina ord
En dansfilm om identitet av, med och för barn och unga
 
 
VÄSTMANLANDS TEATER:
Resan hem
Vad är hemma och hur hittar du dit? Ett hisnande äventyr om vänskap, kärlek och mod.
Se den här!
 
 
UNGA KLARA / SCENKONST SÖRMLAND
Vi måste börja med barnen
Samtal med avstamp i Yllva Mårtens antologi med samma titel.
 
 
Folk & Kultur 2021
Digitalt event
Med medverkan av partiledare ministrar m fl.
10-12 februari 2021
 
Kontakta Barnteaterakademin
 
Kristina Ros, projektledare

Adress:
Barnteaterakademin
Angereds Teater
Triörgatan 1, 424 65 Angered
 
Hemsida: