Nieuwsbrief Sensomotorische integratie
 
November 2023
 
Zoals gebruikelijk in november een nieuwsbrief vol cadeautips voor de komende feestdagen. Niet alleen voor de komende tijd maar ook als mogelijkheid om de prikkelverwerking van kinderen en volwassenen beter te laten verlopen. In deze tijd met een overvloed van prikkels en voortdurende afleiding, kan iedereen wel wat extra rust, ontspanning en concentratie gebruiken. Van verschillende leveranciers heb ik producten toegestuurd gekregen en waarvan ik heb beschreven wat hun invloed daarop is. Dit jaar was ik bijzonder verrast door de mogelijkheden van verschillende producten.  
 
 Verder zijn er op de website ook veel cadeau-ideeën te vinden in het bijzonder bij speelgoedtips en speelgoedblogs. Ook kunt u scrollen door het aanbod van de verschillende leveranciers. Waarschijnlijk zult u verbaast van het enorme aanbod aan speelgoed en ander materiaal geschikt voor kinderen en volwassenen met prikkelverwerkingsproblemen - en voor wie op zoek is naar een niet-alledaags cadeau voor wie dan ook, slaagt daar zeker. Ook de nieuwsbrieven van november 2022 en november 2021 met vol met cadeautips zijn zeker het herlezen waard. Meestal zijn de beschreven cadeaus ook nog verkrijgbaar. aar
Laat je vooral verrassen ook door de beschreven boeken- en cadeau-tips. Alvast prettige feestdagen en de beste wensen voor 2024.
 
Veel lees- en speelplezier.
 
Els
 
In deze nieuwsbrief:
 
 
Boekentip:
 
 
Wat zeg je?
 
De taal van de aanraking in het contact met kinderen.
 
 
Wat zeg je?
 
 
 
Auteur: Inga Mol. Derde herziene druk, paperback, 96 pagina's, U2pi, Den Haag, 2023.
 
Een herziene druk van het door Inga Mol geschreven boek Wat zeg je? In 2011 heb ik in deze nieuwsbrief over de eerste druk geschreven: "Een mooi uitgegeven boekje over 'de taal' van het aanraken. Hoewel we ons er vaak niet bewust van zijn, lokt de manier waarop we onze kinderen aanraken, bepaalde reacties of 'antwoorden' uit. Door de manier van aanraken te veranderen, kunnen we ook de reactie van het kind veranderen en daardoor de communicatie verbeteren. Hiervoor staan in dit boekje eenvoudige, maar zeer waardevolle tips. De vele tekeningen maken dat nog extra duidelijk."
 
Wat maakt dit boekje zo bijzonder dat ik er toen, en misschien nu nog meer, zo enthousiast over ben? Inga Mol heeft het geschreven vanuit het gedachtegoed van de Haptonomie met de nadruk op de tastzin, de wederkerigheid van aanraken en het samen bewegen. Ik denk zelf vooral vanuit de sensomotorische integratie waarbij sensorische prikkels - met de nadruk op de tast, het houdingsgevoel en bewegingsprikkels - worden gebruikt om tot doelgericht handelen te komen. Bij lezing van dit boekje blijkt dat naadloos bij elkaar aan te sluiten. Er wordt mij vaak gevraagd: "Hoe weet je of je de juiste prikkels geeft aan een kind; of het effect heeft?" Mijn antwoord is dan: "Kijk altijd naar de reactie van het kind op de prikkels die je aanbiedt. Kijk wat een kind met de prikkels doet. Kan hij de prikkels gebruiken in zijn dagelijks functioneren of in het spel dat je met hem doet? Kan hij de 'prikkeltaal' verstaan en erop reageren?" Als dat zo is, dan worden de juiste prikkels aangeboden. En dat is precies wat Inga Mol op een eenvoudige manier beschrijft en door de tekeningen laat zien. De reactie van het kind is altijd leidend om het contact en de handeling voortgang te doen vinden. Het geeft het kind de mogelijkheid om actief betrokken te zijn bij zijn dagelijkse bezigheden. 
 
Een voorbeeld uit mijn eigen ervaring bij het opstellen van een sensorisch dieet voor een 10-jarig meisje met ernstige gedragsproblemen. Dit meisje werd intensief begeleid. Er was een hele waslijst met activiteiten die met dit meisje werden gedaan maar als ze verschoond moest worden of haar jas aangedaan om buiten te wandelen, werd dit in een snel tempo met haar gedaan. Het werd niet als een activiteit gezien waarbij ze een actieve inbreng kon hebben, het werd niet samen met haar gedaan. Vooral door dit soort verzorgende handelingen te vertragen, steeds even op haar reactie te wachten en die zo mogelijk uit te lokken, verliepen  deze activiteiten zowel voor het meisje als de begeleider veel plezieriger. Voor het meisje werd het mogelijk om bij deze activiteiten haar eigen inbreng te hebben. Hierdoor werden haar mogelijkheden gezien, zij werd gehoord of beter verstaan. Uiteindelijk was men bij alle activiteiten die met haar werden gedaan meer gericht op haar beleving en haar reacties. Het waren niet meer een aantal verplichte activiteiten uit het sensorisch dieet die met haar door de begeleiding werden gedaan maar een gedeelde activiteiten van de begeleiding met dit meisje. Hierdoor ontstond er beter contact en een prettiger situatie zowel voor dit meisje als voor haar begeleiders. 
 
 
Het boekje lijkt vooral geschreven voor ouders van verzorgers van jonge kinderen maar biedt handvaten voor iedereen die te maken heeft met kinderen en volwassenen die (nog) niet of niet meer zelfstandig zijn wat betreft hun dagelijkse verzorging en daarvoor door anderen moeten worden aangeraakt. 
 
Kopen dus dit boek. 
 
 
Het is voor € 18,95 bestellen via de pagina Nederlanse boeken van mijn website of via de boekhandelaar.
 
 
 
 
Sensorische blokken
 
Op verzoek van Jan Willem van EelkeVerschuur heb ik de Sensorische blokken van het merk TickIT uitgeprobeerd.
 
Bij het uitpakken van de doos was ik verrast hoe mooi de blokken er uit zien. Ik kon de neiging niet onderdrukken om ze meteen op te pakken en met mijn handen langs de houten rand te voelen. De volgende verrassing was dat een aantal blokken bij het oppakken geluid maakten. En ook de verschillende kleuren maakten de blokken aantrekkelijk om naar te kijken. Bijna als geen ander speelgoed lokken deze blokken uit om nader te onderzoeken en spelenderwijs de mogelijkheden uit te proberen. Bovendien kun je er gemakkelijk mee stapelen of ze als een soort collage in de ruimte opstellen.     
 
De set sensorische blokken bestaat uit 16 verschillende blokken met een houten rand. De blokken hebben vier verschillende vormen - driehoek, vierkant, rechthoek en halve cirkel. Het middenstuk van de blokken heeft vier verschillende kleuren - rood, blauw, geel en groen. De afmetingen van de blokken zijn 140 x 70 x 40 mm. 
  • Vier blokken zijn gevuld met kralen en maken daardoor geluid als je de blokken beweegt. Doordat deze vier blokken alle vier een andere vorm hebben is het geluid dat ze maken steeds iets anders. Ook hebben de kralen steeds een andere kleur.
  • Vier blokken zijn gevuld met gekleurd water en glitters. Dat lokt uit tot langzaam tussen je handen bewegen zodat je het water en de glitters van de ene kant naar de andere kant ziet lopen, of juist snel bewegen waardoor je het water hoort klotsen en de schittering van glitters toeneemt. Het water in deze vier blokken heeft steeds een andere kleur. 
  • Vier blokken zijn gevuld met glimmend zand in verschillende kleuren. De blokken zijn voor ongeveer de helft gevuld met het zand zodat het leuk is om de blokken tussen je handen te bewegen waardoor je het zand ziet, hoort en zelfs voelt bewegen. Je voelt de gewichtsverplaatsing van je ene naar je andere hand. 
  • Vier blokken hebben een transparant gekleurd acryl venster waardoor het leuk om door dat venster naar dingen te kijken. 

Ieder blok heeft net iets andere mogelijkheden. Het is leuk om ze apart te onderzoeken maar natuurlijk kunnen je ze ook sorteren op vorm, kleur of geluid. De blokken hebben eigenlijk geen aparte instructie nodig want ze nodigen op zich al uit om ze op te pakken en iets mee te gaan doen.
Ik vond het bijvoorbeeld prettig om de rechthoekige blokken met twee handen vast te pakken en tussen mijn handen te bewegen, of tegen mijn kin aan te duwen als ik even wilde nadenken. Vooral de druk van de houten rand die ik dan als het ware automatisch ging variëren tussen mijn handen en tegen mijn kin vond ik prettig. Het hielp me om niet af te dwalen met mijn gedachten. Op die manier kunnen ze bijvoorbeeld behulpzaam om minder afgeleid te zijn bij een kringgesprek in de groep, het maken van huiswerk of het wachten op een activiteit. Zie hiervoor ook concentratie.
De blokken zijn geschikt voor kinderen en volwassenen vanaf ongeveer 18 maanden. De blokken zijn voor iedereen leuk. Maar ze hebben zeker een meerwaarde voor kinderen en volwassenen met sensomotorische of SI problemen, een verstandelijke of zintuiglijke handicap zoals niet goed kunnen horen of zien. En ook voor ouderen met dementie kunnen ze een verrijking van hun mogelijkheden betekenen doordat ze aan de blokken plezier kunnen beleven. In iedere praktijk, school of verblijf voor mensen met sensorische problemen mogen ze eigenlijk niet ontbreken 
 
De sensorische blokken zijn voor €54,95 verkrijgbaar bij EelkeVerschuur  
 
 
 
 
Magic Puzzel
 
 
 
 
 
Van Bianca van TenZie heb ik de Magic puzzel van Clown Games toegestuurd gekregen. 
 
De magic puzzel is verkrijgbaar in de kleuren geel, groen, rood en blauw en bestaat uit 48 draaibare stukjes. Door twee stukjes van de puzzel ten opzichte van elkaar met lichte druk te draaien, schiet het bewegende stukje in een nieuwe positie. Hierdoor is het mogelijk eindeloos verschillende vormen te creëren. Ik vond het vooral verrassend om te zien wat er gebeurde als de twee stukje een andere positie ten opzichte van elkaar kregen. Vaak veranderde de hele puzzel dan van vorm. In eerste instantie was ik vooral gericht op het steeds veranderde visuele aspect van de puzzel. Ik had niet zo zeer de neiging om een bepaalde vorm te maken. Dat is trouwens ook nog niet zo eenvoudig.
 
 
 
Concentratie en ontspanning
Ik merkte dat door het bezig zijn met de puzzel mijn concentratie toenam. Allereerst door het verrassende effect van de steeds veranderde vorm. Dat komt doordat het lastig is om van te voren voor te stellen welke vorm de puzzel precies aanneemt als je de stukjes ten opzichte van elkaar beweegt. En, om de stukjes ten opzichte van elkaar te draaien is het nodig om met iedere hand een stukje stevig vast te houden tussen je duim en je wijs- en middelvinger, en daarbij de handen ten opzichte van elkaar te draaien. Deze activiteit van de handen zorgt er nog extra voor dat je je aandacht niet verliest met name door de proprioceptieve input van de druk op stukjes, de samenwerking van de beide handen en de samenwerking tussen je duim en je vingers in iedere hand afzonderlijk. Deze uitgekiende motorische handeling zorgt er als achtergrondinformatie voor - als een soort dam - dat je je aandacht bij de puzzel kan houden. Zie ook concentratie. Het is niet zo dat het spelen met de puzzel op zich als achtergrond informatie voor een andere activiteit kan dienen. Wel merkte ik dat het bezig zijn met de puzzel een ontspannen gevoel gaf en mijn aandacht zich verdiepte. Dat hield nog zeker een half uur nadat ik met de activiteit gestopt was en iets anders aan het doen was. Dit was een effect dat ik niet verwacht had. De puzzel is op meerdere fronten verrassend te noemen.
 
Toepassing
Het is leuk om met deze puzzel bezig te zijn. Dit zorgde bij mij voor een ontspannen gevoel in mijn hele lichaam en een toename van mijn concentratie. Dat ook aanhield nadat ik al met deze activiteit gestopt was. Bij kinderen en volwassenen die snel hun aandacht verliezen bij bepaalde activiteiten of snel te veel spanning of stress opbouwen, kan het bezig zijn met deze puzzel voor meer ontspanning zorgen en hun aandacht ten goede komen. Ik denk dat het spelen met deze puzzel het beste voorafgaand aan bepaalde activiteiten kan worden gedaan, bijvoorbeeld sommen maken op school, deelnemen aan een vergadering of moeilijk gesprek in een werksituatie of welke lastige situatie dan ook, en niet tegelijk. Wel kan het natuurlijk als een soort pauze-activiteit worden gebruikt. Het is zeker de moeite waard om met de mogelijkheden van deze puzzel te experimenteren. 
 
Volgens de leverancier is de Magic puzzel geschikt vanaf 5 jaar. Ik denk dat het vooral geschikt is voor iets oudere kinderen vanaf een jaar of 8. En ook voor pubers en volwassenen als regulatie van spanning en aandacht, of gewoon omdat het een leuk spel is. Laat je vooral verrassen door dit spel - zeker ook met zijn therapeutische mogelijkheden. 

De Magic puzzel is voor €12,99 verkrijgbaar bij TenZie
 
 
 
Koosh bal classic
 
 
 
 
Op verzoek van Tanja van Toys42hands heb ik de Koosh bal classic uitgeprobeerd. Die bestaat uit heel veel dunne rubberen elastiekjes die in het midden bij elkaar worden gehouden. De doorsnee is 8 cm. De koosh bal is geschikt voor kinderen en volwassenen vanaf 3 jaar. 
 
De koosh bal is geen onbekend product maar zeker waard om te analyseren wat de koosh bal zo aantrekkelijk maakt: 
  • Het bewegen van de elastiekjes. Bij het aanraken van de koosh bal bewegen een groot deel van de elastiekjes en die blijven nog even natrillen. Het zien van die beweging houdt de aandacht vast. Als experiment probeerde om na het aanraken meteen naar iets anders te kijken maar dat lukte bijna niet. Dat bewegen van de elastiekjes lokt uit om de koosh bal weer aan te raken, met je vinger een zetje te geven, op te pakken, weer los te laten, van je ene hand in je andere hand te laten rollen enzovoort. Hierdoor houdt de koosh bal langere tijd de aandacht vast. Het is moeilijk om hem weg te leggen.
  • Het voelen van de elastiekjes. Bij het oppakken van de koosh bal, het in je hand houden en het rollen van de bal van je ene naar je andere hand, wordt je door de vele elastiekjes op veel punten van je huid tegelijk aangeraakt. Dat maakt het 'aangeraakt worden' een monotone prikkel. Daarbij is het moeilijk te onderdrukken om met de bal in je handen te rollen, te schudden of op welke manier dan ook te bewegen. Hierdoor verplaats je voortdurend de monotone aanrakingsprikkels. Dat geeft een prettig gevoel aan je handen waardoor je er langer mee door wilt gaan. Hierbij speelt het gewicht van de bal en het materiaal van de elastiekjes - rubber - ook een belangrijke rol. 
  • Het geluid van de bal. Door de bal op te pakken, op de tafel te laten vallen, weer op te pakken enzovoort, maakt de bal een zacht ploffend geluid dat ook om herhaling vraagt. Dat geluid is door de bedenker van de bal als "Koosh" omschreven. Vandaar de naam van de bal. 
  • De bal is gemakkelijk te hanteren. De bal is gemakkelijk op te pakken, te vangen en rolt niet weg maar blijft liggen op de plek waar hij terecht komt. 
De koosh bal classic geeft precies die zintuiglijke informatie waardoor het je concentratie vasthoudt en je er vanzelf langer mee bezig blijft. Het voorkomt dat je gedachten afdwalen naar andere zaken die er op dat moment niet toedoen. Daardoor is het ontspannend om met de koosh bal bezig te zijn.
De koosh bal kan ook gebruikt worden - door ermee te friemelen, in je handen te bewegen enzovoort - als achtergrond stimulatie bij een andere activiteit zoals luisteren naar een verhaal, opletten op school, het leren van je huiswerk of over iets nadenken. Het voorkomt dat je gedachten teveel wegwalen van de taak waarmee je bezig bent. Zie concentratie  
Naast dat het leuk is, kan de koosh bal worden ingezet voor ontspanning, ter voorkoming van stressvolle situaties en om de aandacht gericht te houden. De toepassing daarvan is veelvuldig zowel voor kinderen als volwassenen. Het is niet geschikt voor kinderen en volwassenen die de koosh bal in hun mond stoppen. 

De koosh bal classic is voor €9,95 verkrijgbaar bij Toys42hands.  
 
 
 
 
 Balans Vingervogel groot

 
 
 
Op verzoek van Tanja van Toys42hands heb ik ook de Balans Vingervogel groot uitgeprobeerd. Dit was voor mij een onbekend maar wel verrassend product. Met zijn snavel kun je de vogel op de binnenkant van het laatste kootje van een vinger of je pink zetten. Dat was gemakkelijker dan ik aanvankelijk dacht. Door de vorm van de vogel rust zijn hele gewicht precies op het uiteinde van zijn snavel. Hierdoor deukt je vinger iets in. Ook de twee vleugels houden de vogel mooi in evenwicht. Door je hand met de vogel erop te bewegen kun je de vogel laten draaien, zijwaarts, voorwaarts en achterwaarts laten bewegen. Door het gewicht van de vogel krijg je de ervaring alsof je vinger extra lang is, alsof die doorloopt tot aan het einde van zijn staart. Ook het gevoel dat de vogel een deel van je hand is. Hierdoor kun je de vogel gemakkelijk sturen.
 
 
balans vingervogel
 
Er wordt een piramidestandaard bijgeleverd waarop de vogel met zijn snavel kan steunen. Je kunt de piramide ook oppakken en met vogel en al bewegen. Dat is iets lastiger dan de vogel rechtstreeks via je vingers en je hand bewegen. De balans vingervogel is volgens de website van toys42hands geschikt kinderen vanaf drie jaar. Ik denk dat het vooral vanaf een jaar of vijf heel geschikt is. Mogelijk is voor jongere kinderen de balans vingervogel middel een beter formaat. De balans vingervogel groot is samen met de piramidestandaard 16x13x8 cm. 
 
Wat maakt de balans vingervogel leuk: 
  • Verrassend. De mogelijkheid om de vogel op je vingers te bewegen is verrassend.  
  • Het lokt uit tot bewegen. Met de vogel op je hand ga je automatisch bewegen. Eerst met je hand, je arm en je hele lichaam. Het lokt ook uit om rond te gaan lopen. Je probeert de bewegingsmogelijkheden uit terwijl je met je hand de vogel in evenwicht houdt. Terwijl je beweegt moet je voortdurend de vogel in de gaten houden. Dat zorgt ervoor dat je gecontroleerd blijft bewegen.
  • Voelen van je vingers en ontspannen. Doordat het gewicht van de vogel op één punt op je vinger rust, deukt je vinger in en voel je je vinger duidelijk. Dat blijft nog enige tijd nadat je de vogel van je vinger afgezet hebt. Het is leuk om uit te proberen wat het verschil is als je de vogel op verschillende vingers van je handen zet. Waarschijnlijk gaat het met je wijs- of middelvinger gemakkelijk dan met je ringvinger of je pink. Ook kun je ervaren of er verschil is tussen links en rechts. Het extra gevoel in mijn vingers door te spelen met de vogel veroorzaakte bij mij een gevoel van ontspanning - het was leuk om te doen - dat nog aanhield nadat ik met de activiteit was gestopt.   
  • Voorbereiding voor het schrijven. Doordat de vogel op je vinger te zetten en ermee te bewegen wordt de vogel als het ware een deel van je hand. Dit haptonomisch principe - bekend vanuit de haptonomie - is belangrijk bij het hanteren van alle materiaal en gereedschap. Zoals je bij het schrijven of kleuren niet bezig bent met het vasthouden van het potlood maar met hetgeen dat op papier verschijnt. Het spelen met de vogel kan zeker gezien worden als een leuke manier van voorbereiding op het hanteren van een pen of potlood of welk 'gereedschap' dan ook. 
Kortom: de balans vingervogel is verrassend, lokt uit tot gecontroleerd bewegen, geeft plezier en ontspanning. Daarnaast is het spelen met de vogel een ideale manier om kinderen voor te bereiden op het schrijven en het hanteren van 'gereedschap' in het algemeen. Ook kan de vogel als ontspanning worden ingezet voorafgaand, tussen of na stressvolle activiteiten. Bij dit laatste is het wel belangrijk dat het 'laten vliegen' van de vogel op je vinger niet al teveel moeite kost. Ik denk dat vogel geschikt is voor kinderen - en mogelijk ook volwassenen - vanaf vijf jaar. 
 
De Balans vingervogel groot is voor €3.95 verkrijgbaar bij Toys42hands. Er is ook een balans vingervogel middel en een metalen uitvoering verkrijgbaar.
 
 
 
Sensorische puzzelmatten
 
 
 
 
Van Suzanne van Educadora heb ik de Muffik sensorische puzzelmatten (8 stuks) toegestuurd gekregen. Deze basis set bevat 8 sensorische speelmatten. Iedere mat is ongeveer 30 x 30 cm groot. De matten kunnen als puzzelstukjes in allerlei vormen aan elkaar worden gelegd. Door sommige matten om te draaien - met de achterkant naar boven - kun je de matten ten opzichte van elkaar laten verspringen. Op die manier ontstaan er nog meer mogelijkheden om de matten aan elkaar vast te maken.
 
 
 
Verschillende vormen 
 
Maar je kunt ze ook als stapstenen verspreid door de kamer neerleggen. Door het materiaal en het reliëf aan de achterkant liggen de matten stevig op de vloer - ze glijden niet gauw weg. Op vaste vloerbedekking is het zelfs moeilijk om ze over de vloer te schuiven. Je kunt ze beter niet omkeren als je ze gebruikt om op te lopen. 
 
 
 
Verspreid door de ruimte
 
Met de puzzelmatten maak je eenvoudig een blote voeten pad thuis, op school of in de therapie. Als je voeten te gevoelig zijn om op de matten te gaan staan, kun je het eerst met sokken aan proberen. Nadat je voeten gewend zijn, is het beter om je sokken uit te trekken. De matten zijn gemaakt van flexibel PVC. Daardoor zijn gemakkelijk afwasbaar en zowel binnen als buiten te gebruiken.
 
Wat maakt deze matten zo leuk en verrassend?
  • Rust en ontspanning door voelen met je handen. Ze zien er heel mooi uit met de verschillende kleuren. Daarbij kon ik de neiging niet onderdrukken om met mijn handen de verschillen te voelen. Het is een prettig en rustgevend gevoel om met je handen over de matten gaan. Ik had hiervoor drie puzzelmatten op een tafel voor mij in de lengte aan elkaar vastgemaakt. Ik deed dat automatisch met twee handen. Het is leuk om op die manier de verschillen tussen de matten te onderzoeken. Ik merkte dat het met beide handen voelen een heel ontspannen gevoel en rust in mijn hoofd teweeg bracht - een beetje te vergelijken met je handen door een bak met rijst bewegen. Zonder er verder bij te denken Of naar mijn handen te kijken ging ik daar automatisch mee door. Ik bleef met mijn handen over de matten gaan. Het hielp ook om niet af te dwalen met mijn gedachten als ik even na wilde denken.
  • Alertheid regulatie door op de matten te lopen of te staan. Met blote voeten op de matten staan geeft een andere sensatie dan het voelen met je handen. Dat komt doordat je met je hele gewicht op de verschillende structuren van de matten rust. Ik had de matten verspreid door de ruimte en stapte behoedzaam van de ene mat op de andere. Vooral de hardere structuren en de matten met meer reliëf vond ik in eerste instantie minder prettig of zelfs pijnlijk. Langzaam wenden mijn voeten er aan - ik had inmiddels wel sokken aangetrokken - en kon ik de neiging niet onderdrukken om steeds van de ene op de andere mat te stappen. Daardoor voelde ik mijn voeten maar ook mijn benen steeds beter. Hierdoor ging ik stabieler en meer ontspannen staan. Dat hield nog lang aan nadat ik met het staan op de matjes was opgehouden. Het meest verrassende effect ontstond de volgende ochtend - ik ben totaal geen ochtendmens en moet 's morgens altijd langzaam op gang komen. Door nog wat slaapdronken op de matjes te gaan staan voelde ik me alerter en actiever worden. Ik werd meteen klaar wakker en dat bleef ook zo. Waar ik anders minstens een uur en een kopje koffie voor nodig heb, gebeurde nu binnen enkele minuten. Mijn ochtend-dip was bijna meteen verdwenen. 
Toepassing:
 
De Muffik sensorische voelmatten zijn op veel verschillende manieren te gebruiken. Je kunt er met je handen mee voelen, met je voeten op staan, ze in de ruimte verdelen, verschillende vormen of een blote voeten pad meemaken en er op nog veel meer andere manieren meespelen.
 
Belangrijke therapeutische toepassingen zijn:
  • Ontspannen door te voelen met je handen aan één of meerdere van de matten. Die ontspanning treedt al binnen een minuut of vijf op. Te gebruiken voorafgaand, tussendoor of na een stressvolle activiteit.
  • Beter geconcentreerd zijn door met je handen de matten te voelen terwijl je een andere activiteit doet zoals luisteren, nadenken, huiswerk leren of wachten tot iets anders begint. Dit kun je doen tijdens de hele periode dat je met die andere activiteit bezig bent. 
  • Alertheid regulatie door op de matten te staan en van de ene op de andere mat te stappen. Dit kan helpen om mensen 's morgens op gang te brengen of hun alertheid te reguleren gedurende de dag of bij een bepaalde activiteit. Deze alertheidsregulering treedt meestal al binnen enkele minuten op. Zodra iemand stevig met zijn voeten op de matten gaat staan. 
Dit kan worden toegepast zowel bij kinderen op school of thuis als bij volwassenen met teveel stress, concentratieproblemen of schommelingen in de alertheid. Maar ook kinderen of volwassenen met prikkelverwerkingsproblemen, mensen met autisme, een verstandelijke handicap of dementie kunnen profijt hebben van het gebruik van de Muffik sensorische puzzelmatten.
 
Er is een hele collectie Miffik speelmatten verkrijgbaar bij EducadoraDe beschreven sensorische puzzelmatten kosten €69,95.  
 
 
Happy Senso Passion
 
 
 
 
Op verzoek van Tessa van Happy Senso heb ik de nieuwe variant Passion uitgeprobeerd. Deze variant is zowel aan de serie Original als aan de serie Artist toegevoegd. Beide series bestaan nu uit vijf varianten. De geur van de nieuwe variant is een beetje ondefinieerbaar zoetig - in ieder geval niet overheersend. Aan de Artist serie is met deze nieuwe variant Passion de kleur oranje toegevoegd. 
 
Happy Senso is een multi-sensorische gel om mee te spelen. Ik had de Original Passion gel eerst in mijn hand en daarna op een placemat gespoten. Ik vond het prettig om met twee handen door de gel te glijden op de place-mat. Dat gaf een ontspannen gevoel. Het grote voordeel is dat Happy Senso niet zo gauw vervliegt. En ook als Happy Senso bijna niet meer zichtbaar kun je nog steeds met je handen blijven glijden. Daarna heb ik de Happy senso Artist Passion erbij gespoten. Leuk om in de oranje kleur iets te tekenen. Door weer met twee handen door de gel te glijden, had ik het gevoel dat de Artist variant iets meer weerstand bood. Door andere kleuren bij te voegen, kun je ze mengen tot nieuwe kleuren. De kleuren komen het beste tot hun recht op een witte ondergrond. De kleuren zijn op 30 graden prima uit kleding te wassen en de kleurstoffen zijn niet giftig.
 
Happy Senso Passion en ook de andere varianten staan garant voor veel spelplezier. Het grote voordeel is dat het niet fout kan gaan. Wel is het zaak de gel gedoseerd aan te bieden. Bijvoorbeeld eerst een beetje in je handpalm of op een afgebakend oppervlak zoals een place-mat of een theeblad. Op die manier kun je wennen aan de verrassende structuur van de gel. Spelideeën zijn ook te vinden bij spelen met scheerschuim.
 
De verschillende variaties van Happy Senso zijn vanaf €9,99 allemaal apart verkrijgbaar maar ook in sets van 5 of 10 via de webshop en ook bij een aantal andere leveranciers. 
 
 
CalmDesign tas 
 
 
 
 
 
Van An van Sam Sensory & More heb ik de CalmDesign tas toegestuurd gekregen. Dat is een stijlvolle en praktische heuptas die door de extra verzwaring rustgevend is, kan helpen om te ontspannen en overprikkeling te voorkomen. De tas is stevig en mooi gemaakt van 100 % katoenen canvas. De tas meet 60x10x3 cm. Aan de langwerpige tas is verstelbare riem bevestigd. Daardoor is de tas is op verschillende manieren te gebruiken - als riem voor of achter op je heup, over je schouder, op je bovenbenen of welke manier je ook maar prettig vindt.
 
 
 
 
Verzwaring
In de tas passen precies de vier bijgeleverde verzwaringszakjes. Het totale gewicht van die zakjes is ongeveer 2.2 kg. Je kunt zelf variëren met welk gewicht je prettig vindt. In de tas zit een binnenvak waarin drie eenheden van de verzwaringszakjes passen. Er wordt aangeraden om dat binnenvak te gebruiken als je niet alle verzwaringszakjes gebruikt en wil voorkomen dat de zakjes gaan glijden. Dit is vooral belangrijk als je de tas schuin over je schouder draagt. 
 
Gebruik
De tas is op veel verschillende manieren te gebruiken:
  • Op je bovenbenen. Ik vond het heel prettig om aan deze nieuwsbrief te werken met de tas dwars op mijn bovenbenen helemaal tegen mijn liezen aan. Het gaf rust in mijn hoofd en merkte dat ik beter door kon werken. Ik had de tas gevuld met alle verzwaringszakjes. Door de langwerpige, wat ronde vorm van de tas bleef hij op die manier goed liggen. Ook kun je - als je even na wilt denken - met je handen op uiteinden van de tas steunen en wat met je bovenlichaam wiebelen. Dat was eigenlijk precies wat ik nodig had om door te werken. Indien nodig kun je ook nog je hand in het zakje aan de buitenkant van de tas doen of iets te friemelen aan het lusje van de tas  hangen. Voor mij was niet nodig, het was voldoende om af en toe een beetje te kunnen wiebelen. De gaf mij een zodanige stabiliteit dat ik merkte dat ik sneller ging typen. Die stabiliteit kwam mijn handfunctie ten goede. 
  • Op je heupen. Dat kan zowel met de tas aan de voorkant van je lichaam of aan de achterkant. Met de tas aan de voorkant vond ik alle gewichten er in teveel. Voor mij voelde het prettig om aan beide uiteinden van de tas 1 gewichtseenheid en te plaatsen. Het gewicht rust dan op je heupen. Dat is ook zo als je aan beide uiteinden 2 gewichtseenheden plaatst. Op deze manier gaf de tas mijn extra stabiliteit bij het zitten en bij het lopen stond ik steviger op mijn voeten. Dat gaf een extra veilig gevoel. Met de tas aan de achterkant was het prettig om de tas wat strakker om mijn middel te doen. Ook nu was 1 gewichtseenheid aan beide uiteinden van de tas voldoende. De gewichten leken op deze manier nog wat beter op mijn heupen te rusten dan met de tas aan de voorkant waardoor dit uiteindelijk mijn voorkeur had.  
  • Schuin over je schouder zoals op de bovenste foto. Hierbij is het belangrijk dat het gewicht van de tas op je schouder rust en het gewicht niet aan je nek hangt. Bij mij lukte dat het beste met alle verzwaringseenheden in de tas. Op deze manier heb je - als vrouw - ook geen last dat je borst in de weg zit. Ik vond het prettig om een korte tijd met de tas om mijn schouders te zitten of te lopen. Vijf minuten was eigenlijk al genoeg. Daarna legde ik de tas weer op mijn bovenbenen. Ik bleef het effect nog lang voelen - net of de tas nog over mijn schouder hing en voor een toename van mijn concentratie zorgde. Zelfs de volgende ochtend was mijn lichaamsgevoel nog steeds sterker dan gewoonlijk.  
De CalmDesign bag zorgt voor extra druk op je lichaam waardoor je je lichaam meer of duidelijker voelt. Ik vond dat een prettig gevoel. Het helpt om je beter te concentreren. Ik werd minder in beslag genomen door allerlei afleidende gedachten en prikkels vanuit de omgeving. Simpel gezegd: door de verzwaring voel je je lichaam beter, je versterkt je lichaamsgevoel, waardoor je aandacht minder gauw afdwaalt naar wat dan ook. Je blijft letterlijk en figuurlijk beter bij je zelf. Dat geeft extra rust.
 
In een wereld vol prikkels en afleidende informatie kan de CalmDesign bag helpen om beter bij jezelf te blijven. Dat geldt eigenlijk voor iedereen. Het effect van de tas is al na een korte tijd merkbaar. Het is belangrijk om de tijd te nemen om aan de tas te wennen en goed uit te zoeken wat voor jou lichaam prettig is - welke manier van dragen, tijdsduur en hoeveel gewicht.
 
De tas is geschikt voor kinderen van 10 jaar en volwassenen met een gewicht tot ongeveer 75 kg en een heupomvang tussen de 60 en 100 cm. Bij het gebruik van alle verzwaring blijft er niet zoveel ruimte over om nog andere dingen in de tas te stoppen.
 
Therapeutisch gebruik
De tas helpt om de prikkels van je eigen lichaam te versterken en die van je omgeving te verminderen. Daardoor kunnen kinderen en volwassenen die gauw overprikkeld of overweldigd worden door hun omgeving baat hebben bij de tas. Ik denk specifiek aan mensen met prikkelverwerkingsproblemen, die gauw afgeleid zijn of kenmerken van autisme hebben. Het gebruik van de tas kan voor wat meer rust zorgen. Zeker is de tas ook toe te passen bij mensen met een verstandelijke of andere beperking en in de ouderen zorg - het kan daar mogelijk onrust voorkomen. Zelf denk ik dat het ook kan bijdrage aan een vermindering van slaapproblemen. Voor iedereen geldt wel het gebruik langzaam opgebouwd moet worden en zorgvuldig uitgezocht moet worden op welke manier de tas het beste gebruikt kan worden - tijdsduur, gewicht en manier van dragen.
 
Kortom de tas lijkt zijn investering meer dan waard voor een grote  groep mensen.
 
De CalmDesign bag is voor €135,- verkrijgbaar bij Sam Sensory & More
                                    
 
En ook nog:
 
 
Schommels zijn leuk voor ieder kind. Van EE Buitenspeelgoed heeft een grote collectie schommelzitjes en ook verantwoorde schommelhaken om ze op te hangen.
 
En ook een jaarabonnement op De Beweegliedjes van Jitske Draijer is een leuk cadeau. De Beweegliedjes zijn korte en eenvoudige liedjes die de zintuigen prikkelen en beleving stimuleren. De Beweegliedjes kunnen als muziekactiviteit in de kring of met één kind worden toegepast. Het gaat om samen de liedjes zingen en daarbij behorende zintuiginformatie ervaren. De Beweegliedjes is geschikt voor kinderen en volwassenen met een ontwikkelingsleeftijd van 6 maanden tot 4 jaar. 
 
 
 
 
 
Nieuwsbrief:
 
 
U krijgt deze nieuwsbrief omdat u in mijn adressenbestand voorkomt.
 
Iedereen die belangsteling heeft voor sensomotorische integratie, sensorische integratie, sensorische informatieverwerking of sensory processing kan zich voor de nieuwsbrief aanmelden via de website sensomotorische integratie.  Aanmelden.
 
Heeft u geen behoefte aan deze informatie dan kunt u zich voor deze nieuwsbrief afmelden. Uw kunt ook uw gegevens veranderen. Uitschrijven / Gegevens wijzigen
 
U kunt de nieuwsbrief ook naar andere belangstellende doorsturen.  Stuur deze email door naar een vriend
 
Deze nieuwsbrief is gemaakt met het YMLP your mailinglist provider.
 
Deze nieuwsbrief zal afhankelijk van de beschikbare wetenswaardigheden verschijnen. U kunt ook informatie voor deze nieuwsbrief insturen.  
 
 
Met vriendelijke groet
 
Els Rengenhart