Cuba                  
Nieuwsbrief over Cuba: 11 november 2018
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD 
 
  1. Van de redactie
  2. Nieuwe opening voor kleine ondernemers
  3. ARTE TV: Cuba: een generatie in transitie
  4. Honderd foto's uit Cuba van 1895 tot nu
  5. De wensenlijst van Putin
  6. Expositie: Voor altijd Celia
  7. Tegenvallende export drukt groei economie
  8. Foto: quinceañera 
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich hier voor een gratis abonnement aanmelden.
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven: klik hier
 
Voorgaande nummers
CubaTips als E-magazine verscheen voor het eerst in april 2002. Alle nummers vanaf 15 mei 2016 zijn hier op internet te lezen.   



Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
 
 
  Alle actuele berichten over Cuba op Facebook
BEST GEÏNFORMEERDE
WEBLOG OVER CUBA
 
 
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Deze nieuwsbrief CubaTips is de grootste wekelijkse onafhankelijke nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
VRIJWILLIGERS



Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze Nieuwsbrief niet goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken: klik hier.
 
1. Van de redactie
Over dit nummer
In deze CubaTips treft u veel economisch getint nieuws over Cuba aan. Zoals een bericht uit het Financieele Dagblad (FD) over de tegenvallende groei van de Cubaanse economie. De Cubaanse bevolking ondervindt de gevolgen aan den lijve: steeds minder én duurder dagelijks voedsel. 

Jongeren zien geen toekomst of zoeken juist naar mogelijkheden om gebruik te maken van een zekere economische vrijheid. Ze beginnen bijvoorbeeld een hondenkapsalon in Havana zoals in de reportage van ARTE TV is te zien.

En de kleine ondernemers hopen op nieuwe mogelijkheden nu zowel de Panamese als Uruguyaanse overheid een speciaal visum verstrekt voor Cubaanse beginnende kleine ondernemers.

En natuurlijk is er weer een culturele agenda en het laatste nieuws.
 
2. Nieuwe opening voor kleine ondernemers
Panama wil kortdurende visa verstrekken aan Cubaanse burgers en ook Uruguay schijnt dit te overwegen. Cubanen zouden korte tijd in deze landen kunnen doorbrengen en van de gelegenheid gebruik kunnen maken om producten in te kopen die in Cuba worden verkocht. 'Geen fundamentele verandering, maar het zou de dynamiek van het economisch leven in het land kunnen vergroten,’ zegt de website Cubaencuentro en constateert dat de regering van Diaz-Canel’s naarstig op zoek is naar elementen die we kennen vanuit China of Vietnam.
 
Opvallend is de rol van de Panamese president Juan Carlos Varela. Hij bezocht recent Cuba en zei met dit initiatief Cubaanse kleine ondernemers en hun zaken te willen steunen. Hij wordt daarbij niet gedreven door de wens de samenleving in Cuba te democratiseren. Het gaat hem vooral om de vergroting van Panamese producten naar Cuba. 

Maar er zitten positieve kanten aan de plannen. Tot nu toe reisden vooral ambtenaren, offcials van de overheid of partij naar het buitenland. Nu gaan ook Cubanen die vroeger werden uitgesloten: reizigers met geld die naar het buitenland gaan om handelswaar in te kopen. Panama biedt hen die mogelijkheid en daardoor zijn ze niet langer afhankelijk van door de Cubaanse staat geleide groothandelsbedrijven. In zekere zin ontsnappen ze zo aan de inefficiënte Cubaanse economie waar ook planning vaak ontbreekt. Het is interessant vast te stellen dat de Cubaanse autoriteiten met deze nieuwe opening hebben ingestemd hoewel de officiële media er nog geen letter over hebben gepubliceerd.
 
 
3. ARTE TV: Cuba: een generatie in transitie
Zestig jaar na de revolutie werden in Cuba honderdduizenden mensen uit de socialistische overheidsdienst ontslagen. Nu is er eigen initiatief nodig. Jonge Cubanen stellen zich in op deze verandering en proberen hun droom werkelijkheid te doen worden. ARTE TV maakte een documentaire waar deze jongeren aan het woord komen. Tot 12 november is deze alvast op de ARTE-website te zien.
 
Gilberto Valladares is al langer ondernemer en eigenaar van een van de hotste kapsalons van de stad. Hij heeft financieel succes geboekt, maar wil bovenal helpen vorm te geven aan een nieuw Cuba, een Cuba waar de gemeenschapszin niet verloren gaat. Een deel van zijn inkomsten stopt hij in sociale projecten zoals een kappersopleiding. Daar kunnen jongeren gratis een opleiding krijgen en een nieuwe start in hun leven beginnen. Een van zijn probleemleerlingen is op dit moment Yoni die een politiechef zelf hem aanleverde. Hij moet niet alleen de kappersopleiding volgen, maar ook een bedrijfsidee ontwikkelen waar hij zijn toekomst op kan baseren.
 
Woon- en werkruimte
Er zijn veel kappers in Havana, maar bijna niemand is gespecialiseerd in vierbenige klanten. Daarom opent Yoni een van de eerste hondensalons in de stad. Het grootste probleem is het vinden van een plek om zaken te doen. Dit is niet zo eenvoudig want in de vervallen binnenstad is woonruimte zeldzaam.
De musicus Albertico heeft meer succes op het terrein van het onroerend goed. Met behulp van financiële steun uit het buitenland bouwt hij een appartement in een buitenwijk van Havana. De verhuizing naar zijn eigen woning staat voor de deur, een geheel nieuwe ervaring voor jonge Cubanen: eenzaamheid in luxe in plaats van een gemeenschapsgevoel in een zeer kleine ruimte. Gilberto, Yoni, Albert, zij vormen de nieuwe generatie van Cuba, een generatie die voor verandering gaat.

Meer informatie
* Deze documentaire (43 minuten) is maandag 19 november om 17.30 uur op ARTE TV te zien en tot 12 november op de website van ARTE TV. Joanna Michna is de regisseur.
 
4. Honderd foto's uit Cuba van 1895 tot nu
Het Museum voor Schone Kunsten in Havana stelde een expositie samen met 100 foto’s van 50 Cubaanse fotografen uit de periode vanaf 1895 tot nu. De expositie, getiteld Het beeld zonder grenzen, biedt een beeld van de Cubaanse geschiedenis gezien door de ogen van fotografen. Op 25 november sluit deze expositie.

Er zijn de iconische foto’s uit de beginjaren van de revolutie van Osvaldo Salas (Fidel en Hemingway) en die van Korda met zijn eerbetoon aan Ernesto Che Guevara. Ook zien we de foto’s van Felipe Atoy met sepiafoto’s uit het dagelijks leven in het begin van de 20ste eeuw. (zie foto Wachten hiernaast) Kunstcriticus Rafael Acosta de Arriba zei bij de opening: ‘Op een speciale wijze is de evolutie van dit land herschapen: zijn historie, zijn betekenis, conflicten, aspiraties, poëzie en zijn paradoxen.’
 
Mambises
Foto’s die niet mogen worden gemist zijn die van de leden van de groep van José Gómez de la Carrera die in 1895 foto’s maakten van de mambises (Cubaanse troepen die vochten tegen Spanje tussen 1868 en 1898) of het portret van Amelia Pelaez, geschilderd door Jesse Fernández.

Linken
* Informatie 14yMedio (Spaanstalig) over de expositie
* Lonely Planet: Historical Journey of Cuban Photographers in Havana
 
5. De wensenlijst van Putin
Putin: 'Wij willen terug naar Cuba. Met drie militaire bases: één voor de inlichtingen, één voor multifunctionele nucleaire onderzeeërs en de derde voor intercontinentale raketten.'
Cuba's president Díaz Canel: 'Maar hou je de die Russische wasmachines van het merk Aurika dan thuis?'

Cartoon van Lauzan
 
6. Expositie: Voor altijd Celia
In het Museum van de Diaspora in Miami is tot 31 maart 2019 een expositie over het leven van Cuba’s legendarische zangeres Celia Cruz. De Queen of Salsa overleed in 2003. In 1960 verliet zij Cuba vanwege de communistische dictatuur.
 
Handgeschreven brieven, favoriete pruiken, twintig paar schoenen, nooit eerder gepubliceerde foto’s en haar lievelingsjurken zijn er te bewonderen. Via een tijdlijn wordt stilgestaan bij haar geboorte, haar carrière en haar begrafenis, een van de grootste ooit in de VS georganiseerd.  
De expositie bevat veel persoonlijke herinneringen zoals haar eerste paspoort toen ze Cuba verliet en naar Venezuela ging, en een klein beeldje van de Maagd van Cobre dat ze op haar reizen in het buitenland altijd mee nam. En natuurlijk zijn er haar muziek en veel videobeelden
 
Terugkeer
De samensteller van de expositie, geboren in Morón, is Pardillo-Cid die Celia leerde kennen toen hij 14 was. ‘Wij werden vrienden toen ik 16 was. We waren de enige Cubanen bij de platenmaatschappij RMM en dat bracht ons dichter tot elkaar. Ik was haar assistent, tourmanager en persoonlijk manager,’ zegt hij. Celia Cruz kreeg nooit toestemming van Havana naar Cuba terug te keren, ook niet toen haar moeder overleed. Wel trad ze op voor de Amerikaanse soldaten op de basis Guantánamo.

Lees verder
Website On Cuba met een achtergrondartikel
 
7. Tegenvallende export drukt groei economie 
De economische groei in het communistische Cuba valt dit jaar fors lager uit dan eerder voorspeld. Het bruto binnenlands product (bbp) stijgt in 2018 vermoedelijk met zo'n 1%, terwijl rekening was gehouden met een groei van 2%.
 
Dit meldt persbureau Reuters zondag op basis van berichten in Cubaanse staatsmedia. Oorzaken van de lager uitvallende economische groei zijn tegenvallende inkomsten uit toerisme en de export. Het bbp steeg vorig jaar nog met 1,8% en met een half procent in 2016. Minister Alejandro Gil Fernandez van economie en planning zei onlangs op een bijeenkomst met andere Cubaanse ministers dat tegenvallende opbrengsten uit het toerisme, de suikeroogst en de winning van nikkel de belangrijkste verklaringen zijn voor de tegenvallende groeicijfers. Dit zijn de drie belangrijkste inkomstenbronnen van Cuba.

Gratis
De Cubaanse economie is sterk afhankelijk van buitenlandse bestedingen. Daarnaast spendeert de overheid een groot deel van haar budget aan het voor burgers gratis gezondheidsstelsel en het onderwijs. Ook heeft Cuba last van Amerikaanse sancties. Die zijn onder president Trump weer verzwaard, nadat zijn voorganger Obama juist probeerde de relatie met Cuba te ontdooien.
In juli werd bekend dat Cuba privébezit in de nieuwe grondwet gaat erkennen.
 
Bron
* FD, 4 november 2018
 
8. Foto: de quinceañera
De rubriek Fotoserie De week in Beeld (Volkskrant, 8 november 2018) brengt de opmerkelijkste foto’s van de afgelopen week, geselecteerd door de fotoredactie. Met deze week de vliegramp in Indonesië, quinceañera in Cuba en de migrantenkaravaan uit Midden-Amerika.
 
Cubaanse meisjes wachten buiten voor ze hun opwachting maken op de quinceañera van een vriendin. Op een quinceañera vieren meisjes met een uitbundig feest hun 15-jarige verjaardag, om hun transitie naar de volwassenheid te markeren. De jonge vrouwen kleden zich als prinsessen en stralen op andere manieren weelde uit, iets dat in het communistische Cuba een bijzonder contrast oplevert. Voor haar project Over the Rainbow legde de fotografe Diana Markosian de moderne interpretaties van de traditie in het land vast.
 
 
9. Culturele Agenda
Muziek, exposities, lezingen enz.
* Concert Los Van Van: zondag 18 november in Amsterdam
Al decennia lang is Los Van Van een salsa-orkest van wereldklasse waar niemand bij stil kan blijven staan. De zestienkoppige formatie blijft aansluiting vinden bij deze tijd door middel van Cubaanse ritmes en Caribische passie. Vandaag de dag bestaat Los Van Van uit een selectie van de beste muzikanten van de eerste generatie én nieuwe Cubaanse talenten en vocalisten, onder leiding van Samuel Formell, zoon van de legendarische oprichter van de band, Juan Formell. Een concert voor liefhebbers van latin en salsa!
 
Meer informatie:
- Email: info@q-factory-amsterdam.nl
- Telefoon: 020-7606780        
- Locatie: Q-Factory, Atlantisplein 1, 1093 NE Amsterdam     
- Tijd: zondag 18 november, 19.30 – 22.30 uur     
- Entree: € 29,-
 
* Cubaanse affiches: tot 6 januari 2019 in Stedelijk Museum Amsterdam
Tot 6 januari 2019 is in het Stedelijk Museum in Amsterdam de expositie Amsterdam, Magisch Centrum over de jaren zestig te bezoeken. Onderdeel daarvan is een zaal vol revolutionaire affiches uit Cuba die in 1970 door conservator Ad Petersen werden verzameld. 
 
* Hitmusical Carmen La Cubana: 25 januari tot en met 10 februari 2019 in Amsterdam
De Cubaanse hitmusical Carmen La Cubana komt naar het DeLaMar Theater in Amsterdam. De musical is gebaseerd op de wereldberoemde opera van Georges Bizet en is van 25 januari tot en met 10 februari 2019 exclusief daar te zien.
Een 14 koppige live Latin band, de beste Cubaanse zangers & dansers en een prachtig decor nemen het publiek mee naar de bars en clubs van Havana. ‘De beroemde opera van Bizet heeft altijd een opzwepend en passievol karakter gehad, maar in deze Cubaanse bewerking spat dat gevoel nóg sterker van de bühne af’, zegt DeLaMar Theater directeur Margreet Wieringa.
 
- Info en kaarten: DeLaMartheater
 
10. Het laatste nieuws
Dagelijks worden actuele berichten gepubliceerd in onze Cuba-weblog
* Diaz-Canel in Rusland en Noord-Korea (5 november 2018)
De Cubaanse president Díaz-Canel is zondag in Noord-Korea aangekomen. Eerder bezocht hij drie dagen lang Rusland waar Putin hem ontving. Het was het eerste bezoek aan zijn Russische bondgenoot sinds zijn aantreden in april. Lees verder
 
* Kunstenaarsbond uitgesloten van debat over nieuwe grondwet (6 november 2018)    
De officiële kunstenaarsbond Unión de Escritores y Artistas de Cuba, UNEAC, heeft gisteren laten weten niet deel te nemen aan het landelijk debat over de komende nieuwe grondwet. Zij roept de leden op zich aan te sluiten bij de debatten in de wijken en bedrijven. Volgens de Cubaanse autoriteiten hebben 7,3 miljoen mensen aan deze debatten deelgenomen die op 15 november worden afgesloten. In de afgelopen weken hebben leden van de UNEAC geprotesteerd tegen het feit dat de organisatie geen rol mag spelen in het debat over de nieuwe grondwet. Lees verder
 
* Waarom wapens uit Rusland? (8 november 2018)    
Er wordt een wagen met bevroren kip uitgeladen bij het winkelcentrum Carlos III Plaza. De menigte werpt zich erop. Er wordt geschreeuwd, geduwd en getrokken. Twee mannen pakken verschillende dozen bevroren kip en schreeuwen: ‘Die zijn van mij’. Het is dinsdag en twee dagen geleden werd bekend dat Rusland Cuba kredieten zal verlenen voor de aankoop van wapens.
Lees verder
 
* Oproep tot respect voor elk politiek gedachtengoed (10 november 2018)
Roberto Carcassés, musicus en leider van de groep Interactivo, is woonachtig in Havana en schrijft op zijn Facebookaccount over het debat dat in Cuba plaatsvindt over de nieuwe grondwet. Roberto Carcassés: ‘Ik denk dat een van de belangrijkste elementen in de nieuwe grondwet moet zijn, dat alle vormen van politiek gedachtengoed gegarandeerd zullen zijn.’ Lees verder