Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Verhuizen? Niet zonder borgbrief  ✉️

Driehonderd jaar geleden kon je pas verhuizen als je over een zogenaamde borgbrief beschikte, waarin je oude woonplaats zich voor je garant stelde. Het zijn schriftelijke getuigenissen die tot begin 19e eeuw worden afgegeven door de bestuurders van een dorp of stad. Daarin verklaren ze dat zij iemand zullen onderhouden als hij of zij armlastig wordt. Deze brieven staan boordevol informatie. Een interessante bron dus, daarom attendeer ik je er in deze nieuwsbrief graag op als je stamboomonderzoek doet. 
 
Heb je in de jaren '70 of '80 van de vorige eeuw gewoond of gestudeerd in Den Bosch, dan zullen de beelden bij het zien van deze (nieuwe) foto- en filmcollectie van de Bossche Actiebeweging meteen weer op je netvlies gebrand staan. Ongeveer 46 jaar geleden kraakten zo’n 100 jongeren het oude ziekenhuis St. Joan de Deo aan de Papenhulst in ’s-Hertogenbosch. Daarmee ging ‘de Bossche Kraaklente’ van start. Nog niet zolang geleden hebben een paar van deze oud-actievoerders hun ‘Kraaklente’ collectie aan ons overgedragen. Wat de beelden zo uniek maakt? Het merendeel is destijds door hen zélf gemaakt. Je kijkt dus door hun lens naar de jaren ’70 en ’80. 
 
Margot America, redactie
 

Al meer dan 38.000 borgbrieven online!

Wanneer je je voorouders in de 18e eeuw of eerder uit het oog verliest of niet weet waar zij vandaan kwamen, kun je naast de (ondertrouw)registers soms gebruik maken van borgbrieven om hen weer op het spoor te komen of om hun herkomst te achterhalen. Wist je dat wij zo’n 38.000 borgbrieven online hebben staan?

Nieuwe bronnen april online

We blikken weer graag terug op de indexen en bronnen die online zijn gekomen op onze website. Over terugblikken gesproken: het BHIC presenteerde in april het jaarverslag over 2023. Maar natuurlijk kun je dit bronnen overzicht ook gewoon gebruiken voor je eigen
stamboomonderzoek.
“Er wordt wel eens gezegd dat er een Goois matras is, maar dat ligt dan wel in een Brabants bed. Want in deze provincie is vaak televisiegeschiedenis geschreven. Van een experimentele lokale omroep tot de eerste commerciële regionale zender, van innovatieve programma formats tot dialect op je scherm.
Je hoort en ziet het voor het eerst in deze provincie.
In deze podcast komen Brabantse beeldbuispioniers aan het woord over de komst van televisie uit je buurt. En herken je dit beeld? René Bastiaanse als enthousiaste verteller in De Wandeling onthult het geheim van de kracht achter dit programma, én de ware reden waarom deze kijkcijferhit stopte... Dit en meer in deze nieuwste podcast.   
 
Foto: René Bastiaanse als enthousiaste verteller in 'De Wandeling' 

Beste verhalen deze maand

“Hulp, wij drijven op een stuk dack, helpt ons!” Het is ijzingwekkend koud, donderdag 21 februari 1799, in Lith aan de Maas. Door de dichte mist zijn de grote ijsschotsen op de rivier nauwelijks zichtbaar. Johannes Verweijde gaat poolshoogte nemen om te zien of de waterkering het houdt.
Van de ‘domestiquekamer’ en het bordes tot het provisiekamertje en de hondenhokken. Niet alleen zijn al die vertrekken keurig ingetekend maar ook nog eens prachtig ingekleurd. Wie wil weten hoe de commandantswoning in Grave eruit ziet, hoeft deze gedetailleerde bouwtekeningen er maar bij te pakken en je ziet het zo voor je. 
Het is moeilijk met zekerheid vast te stellen welke Nederlander de eerste was die een vliegtuig construeerde. Schoenmaker en Postma, twee luchtvaartgeschiedkundigen vermoeden, dat ir. J.J.J.M. (Jan) Kluytmans  de eerste was. Een Bosschenaar.
(Bijdrage: Frans van Gorkum) 
Op 22 en 23 september raakt het Havelt verzeild in de Duitse aanval op de ‘Engte van Veghel’. Operatie Market Garden mislukt. Vanuit hun schuilplaatsen zien de bewoners have en goed in vlammen opgaan. Vol ongeloof staan ze te luisteren naar de buren die hun huis binnenstormen. (Bijdrage: Rolf Vonk)  

Historisch wist-je-datje

Douze points voor Anneke! 

Als je het Songfestival een beetje hebt gevolgd, dan weet je dat het met de Friese muzikant Joost Klein niet zo goed is afgelopen. Maar laten we hier eens herinneringen ophalen aan een artiest met een Eindhovense achtergrond die in 1964 met ‘Jij Bent Mijn Leven’ hoge ogen probeerde te gooien op het Eurovisie Songfestival.
 
We hebben het over de in 2018 overleden zangeres Anneke Grönloh. Grönloh - geboren in 1942 in Indonesië - brengt een groot deel van haar jeugd door in een jappenkamp. Haar vader, een Nederlandse officier, is al voor haar geboorte geïnterneerd. Pas na de bevrijding wordt het gezin herenigd. Na de oorlog vertrekt het gezin Grönloh met het schip de Willem Ruys naar Nederland, waar het wordt opgevangen in Grave. Vanuit daar verhuist ze naar Eindhoven, waar ze begon met optredens.
 
Op het Gemeentelijk Lyceum leert ze Peter Koelewijn kennen en treedt zij samen met hem en zijn 'Rockets' op tijdens feestjes. Het nummer 'Brandend Zand' zingt ze voor het eerst op het Knokkefestival, in 1962. Al snel volgen hits als 'Paradiso' en 'Soerabaja'. Herinner je je trouwens 'Nina Bobo' nog, een ontroerend wiegenlied dat ze in het Maleis zong? 

Het geheugen van Brabant: ga naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Foto's & films
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

 

Uitschrijven