oktober 2016 
Doorbraak VN-Verdrag gehandicapten in 2017?
"Het jaar 2016 is van groot belang geworden voor Nederland in relatie tot het VN-Verdrag voor de rechten van personen met een handicap. Na bijna 10 jaar heeft Nederland als één van de laatste westerse landen het VN-Verdrag eindelijk geratificeerd. Nu zal er aan de uitvoering gewerkt moeten worden. In 2017 is er dus werk aan de winkel!"
Dit schrijft Wim Peters, Adviseur Stimulansz, in een artikel over dit belangrijke verdrag. Dit artikel kunt u hier helemaal lezen.
 
Schouwdag bestuur Groen&Handicap in de Boswachterij Dorst
Op een van de warmste dagen van dit jaar heeft het bestuur van Groen & Handicap de boswachterij Dorst bezocht. Boswachter Eveline Jansen verwelkomde de groep op het mooie terras van Restaurant Beum, dat aan de rand van de boswachterij gelegen is. Een gezellig restaurant met een ruim rolstoeltoegankelijk toilet, waar ook mensen met een verstandelijke beperking werkzaam zijn. Na een toelichting van Eveline over de binnenkort startende werkzaamheden in de boswachterij om meer ruimte voor de natuur te maken, werd een wandeling door het gebied gemaakt. Hierbij werd genoten van de prachtige lanen en paden met uitzicht op de mooie vennen. Maar ook kwamen we enkele voor een rolstoelgebruiker onneembare veeroosters tegen. Boswachter Eveline kreeg advies over een zijdoorgang, waarvoor zij zich gaat inzetten om aldaar te realiseren. Het hele verslag van deze dag vindt u hier.
 
Nederlander gek op natuur (maar graag wel met bushalte en openbaar toilet)
Nederlanders zijn gek op natuur, vooral op bossen. Meer dan de helft van alle Nederlanders bezoekt weleens een natuurgebied, blijkt uit een enquête. Wel vinden de ondervraagden dat de natuurgebieden beter bereikbaar moeten zijn en dat er betere voorzieningen moeten komen, zoals toiletten.
Het onderzoek is gedaan in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, in aanloop naar de verkiezing van het 'mooiste natuurgebied van Nederland'. 20 Natuurgebieden dingen mee naar die titel. Wij hopen dat er dan ook aan een rolstoeltoegankelijk toilet wordt gedacht!
 
 
Oproep Provincie Noord-Brabant aan alle ondernemers in het groen: investeer in toegankelijkheid
Vanuit de beleidsnota "Brabant: uitnodigend groen", die in 2012 werd vastgesteld, is aandacht besteed aan
de toegankelijkheid van de natuur voor bijvoorbeeld rolstoelgebruikers, blinden, slecht-zienden of mensen met een verstandelijke beperking. In de onlangs uitgebrachte folder 'Uitnodigend groen in Brabant', wordt gesteld dat die toegankelijkheid stukken beter kan. Een inclusieve samenleving, waarin iedereen kan meedoen, staat hoog op de Brabantse agenda. Daarbij wordt ook een link gelegd naar het recent door Nederland geratificeerde VN-verdrag. Vanuit deze overwegingen doet het provinciebestuur een oproep aan alle ondernemers om aan de slag te gaan met de toegankelijkheid van de natuur bij hun bedrijf.
In de folder worden twee goede voorbeelden gegeven: De Steengroeve, pannenkoekenhuis en dagrecreatie aan de rand van het Chaamse bos, waar Staatsbosbeheer en Zet Brabant samen met de eigenaar van het pannenkoekenhuis twee rolstoelpaden heeft aangelegd. En als tweede het door Staatsbosbeheer aangelegde vlonderpad in het Bredase Mastbos.
 
"REVALIDATIE IN 7 WERKWOORDEN" door Aalt van de Glind
Die 7 werkwoorden zijn: samenwerken, glimlachen, bewegen, pauzeren, relativeren, doorzetten en aanvaarden. Een boek dat gaat over jarenlang revalideren na een beroerte. Een openhartig verhaal met ervaringen, gedachten en citaten van 'goeie raadgevers' maar ook van 'averechtsadviseurs'. Meer informatie is te vinden op de website van de schrijver.
 
Wonderpad wandelroute voor mensen met een visuele beperking
Gidsen van IVN West-Friesland verzorgen zondag 16 oktober een rondleiding op het nieuwe Wonderpad voor mensen met een visuele beperking. Maar de bedenkers benadrukken, dat het een aanrader is voor zienden die eens op een andere manier (geblindeerd) de natuur willen beleven. De route is gemarkeerd met genummerde paaltjes in braille met een witte bovenkant. De rondleiding begint om 14.00 uur bij het IVN vanuit het Streekbos Paviljoen, Veilingweg 21a te Bovenkarspel. Meer informatie vindt u hier.
Aanspreekpunt voor informatie en opgave is Irene Eekhout, 06 15614849.
 
Facebook
Sinds enige tijd is Kennscentrum Groen & Handicap ook te vinden op facebook, zie hier.  
Andere interessante facebookpagina: Nederland Toegankelijker.
 
 
Deze nieuwsbrief is een uitgave van:  Kenniscentrum Groen & Handicap
aanmelden voor de nieuwsbrief: tonkwakkel@natuurzonderdrempels.nl
Gesteund door: