Nieuwsbrief nr. 98
 
 Juli-Augustus 2018
 
Beste ,
 
Je bent een van de 400 trouwe lezer van de Op een Blaadje nieuwsbrief die, ook na de regels van AVG, zijn gebleven. Dank daarvoor.
 
Het is zomer, en hoe! Dus gaan we niet langer dan nodig is achter de computer, spoeden we ons naar huis na het werk, duiken we als het even kan de tuin in of zoeken het strand op, in de schaduw of in de zon, helemaal zoals jij dat wilt.
We eten lichter; salades, smoothies, kannen water, eventueel met munt en citroen, dat smaakt nu allemaal zo goed. 
 
Ik heb een heeeeel lekker en leuk recept, kun je lauw of koud eten, net waar je van houdt. Een toppertje tijdens dit weer. Je vindt het verderop in de nieuwsbrief.
 
 
Dit is een combi-nummer, zoals uit ervaring blijkt wordt de nieuwsbrief in augustus niet zoveel gelezen dus zien we elkaar in september weer.
 
Ik wens je een heerlijke zomer, vrij van hooikoorts, misschien met een buitenlandse trip, in elk geval wens ik je toe dat je vitamine D en energie opdoet door even lekker gas terug te nemen en je tijd op je eigen manier in te vullen.
 
Tot in september!
 
Dat went nooit
 
Vandaag las ik in de krant dat er twee honden zijn overleden na uren opgesloten te hebben gezeten in een snikhete auto. Dit is een nieuwsbrief over voeding en gezondheid en ik kan het niet laten om dit onderstaande handige tabelletje met je je delen. Ook al zal jij wel beter weten! Denk ook aan de gezondheid van je trouwe viervoeter, als je die hebt.
En denk ook niet 'ff snel, kan het wel', want dan zul je zien dat je net je enkel zwikt en achter je winkelwagentje in het gangpad van de supermarkt ligt en je hond in de auto helemaal vergeet.
 
Recept van rabarber en biet  
 
Dit is een leuk en lekker recept en omdat de rabarber nu echt wel geoogst mag worden of al in de vriezer op je ligt te wachten kun je er meteen werk van maken.
Onlangs stond een soortgelijk recept in de Volkskrant, van Yvette van Boven en toen dacht ik: 'hé, dat recept herken ik ergens van' en in mijn oude schriftje vond ik een soortgelijk recept. Twee dingen gecombineerd en zie hier het resultaat.
Doe wel wat er staat want bieten garen is geduld. Je kunt ondertussen trouwens wel heerlijk iets anders gaan doen, van zulke recepten houd ik het meeste.
 
Het is leuk om te lezen hoe zij schrijft over de biet en de rabarber, kijk maar of je de link kunt openen. Super lelijk natuurlijk, zo'n link die je zelf moet plakken en zo maar het lukt me niet op de charmante manier.
 
  
  
https://www.volkskrant.nl/de-gids/weekendrecept-rabarber-bietensalade~b956e43e/
   
Ingrediënten
750 gram rauwe rode bieten
300 g rabarber in stukjes gesneden 2-3 cm
60 gram suiker of honing
grote bos platte peterselie gehakt
paar handenvol rauwe verse spinazie of snijbiet of romeinse sla
200 gram feta in krummelige stukken
scheut citroensap
4 eetl. olijfolie
zeezout
versgemalen peper
 
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg alle bieten in een ovenschaal, dek af met aluminiumfolie en pof ze in zo'n 40 tot 50 minuten gaar. Meng de stukjes rabarber met de suiker en zet ze de laatste 13 minuten in de oven erbij.
Laat de bieten iets afkoelen en wrijf het velletje eraf. Breek ze in stukjes. Laat de rabarber uitlekken boven een kom.
Meng de rabarber voorzichtig met de bieten, peterselie, dragon, spinazieblad en feta. Klop van het rabarbersap en de olijfolie een dressing, breng op smaak met citroensap, peper en zout. Drup 'm over de salade.
 
Energie herstellen
 
Elke 1e woensdag van de maand is het mogelijk je aan te sluiten bij een kleine groep om, bij een hapje en een drankje, te praten over het Energie Herstelplan. Wat is het Energie Herstelplan, wat is de invloed hiervan op je gezondheid en welke veranderingen vraagt het in de keuken. Er wordt aan de hand van een vragenlijst vastgesteld welk type je bent, dat kan een mix zijn van  aarde, water, lucht en vuur, Vata, Pitta en Kapha. Je wordt op weg geholpen, vragen worden beantwoord en ook als je er voor het eerst mee kennismaakt ga je met bruikbare informatie naar huis.
Doe anders eerst een de test van je lichaamsconstitutie.
 


Je bent welkom bij mij thuis in Vlodrop alwaar voldoende gratis parkeergelegenheid. We beginnen om 19.30 en de avond eindigt omstreeks 21.30 uur. De kosten zijn 10 euro per persoon, dit is inclusief een hapje en een drankje. Voor aanmelden of informatie klik hier. 
 
Agenda

  • Op vrijdag 13 juli en zondag 15 juli kun je mee voor een 'Pluk en Proef'. Een wandeling door de tuin van Kasteel Aerwinkel waarbij je informatie krijgt over wilde (on-)kuiden. Ondertussen vertel ik je welke vogelgeluiden we horen, misschien leer je wel een paar , en na afloop maken we wat lekkers van hetgeen we geplukt hebben.
  • Locatie: Kasteel Aerwinkel Posterholt, aanvang: 11.30. Kosten: 22,50 per persoon.
  • Tijdens een 'Pluk en Proef' speciaal voor jou maken we een wandeling langs de Roer en plukken we enkele onkruiden in de weilanden en bossen rondom. Nu te boeken. Klik hier voor meer info. Steeds meer mensen boeken deze activiteit voor uitleg over planten en kruiden waarbij ook vogels met hun geluiden aan bod komen. Daarna wordt er gezamenlijk buiten gekookt met de kruiden de we zijn tegengekomen. Als het weer het toelaat branden de vuurkorven en is er een lekker glaasje.
  • Of je nu aan een groepswandeling meedoet of 1 op 1 loopt, je doet nieuwe informatie op.
 
De supermarktservival, kookworkshops en lezingen gaan ook onverminderd door.
Bel of MAIL en vraag naar de mogelijkheden. We maken een passend pakket voor kleine of grote groepen of voor jou alleen!
 
Uitleg over tuinieren, aanleg van een kleine of grotere moestuin, is vanaf nu weer mogelijk. Of je komt ervaring opdoen, dan steken we gezamenlijk de handen uit de mouwen. Natuurlijk is er koffie en thee en iets lekkers. Voor data klik hier.
 
 
 
 
 
 

Op een Blaadje op Facebook klik hier 
 
Foto's zijn eigendom van Marianne Janssen-Willems (tenzij anders vermeld)
Copyright - niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.