Nieuws 
September 2018
28ste Jaargang - Nr 07
Agenda...
21-09-2018
Radio Recorder
BitMappers Online
 
 
Rekeningnummer:
001-2267551-58
 
Adres:
VOC, A. Rodenbachstraat 18, 3500 Hasselt
 
Aanvang:
20h15
 
Handige links
 

 


Bronnen
 
Tweakers, ZDNet, ClickX, Webwereld, Chip, CM, CT, Tomshardware, PCMag, Hardware Info, 9Lives.
Agenda...
Thema voor 21-09-18

September is de maand dat de jeugd terug naar school gaat, hetzelfde geldt ook voor de BitMappers. Na onze zomervakantie zijn we er weer helemaal klaar voor.
 
Vanavond komt Frank Vandersmissen zijn radio recorder voorstellen, wat dat is wordt die avond duidelijk.
 
Breng gerust jullie laptops en/of mobiele apparaten mee. Na de pauze is het aan jullie en bieden wij een helpende hand aan wie dat wenst.
 
IT Nieuws...
Seagate gaat voor 14TB

 
Seagate heeft verschillende 3,5"-hdd's met een capaciteit van 14TB toegevoegd aan zijn assortiment. Het gaat onder andere om de BarraCuda Pro-uitvoering voor desktop-pc's en twee IronWolf-varianten, die bedoeld zijn voor in nassystemen.

Seagate BarraCuda Pro 14TBDe Seagate BarraCuda Pro 14TB heeft een toerental van 7200rpm en is voorzien van 256MB-cache. De sata-hdd haalt volgens de fabrikant snelheden tot 250MB/s.

Seagate komt ook met IronWolf- en IronWolf Pro-uitvoeringen met een capaciteit van 14TB. Deze 3,5"-hdd's bedoeld voor in nassystemen waren voorheen met een opslagcapaciteit van maximaal 12TB verkrijgbaar. De IronWolf-uitvoeringen zijn voorzien van aangepaste firmware voor gebruik in raid. De Pro-uitvoering heeft vijf jaar garantie, bij de reguliere uitvoering is dat drie jaar. Het IronWolf 14TB-model staat in de Pricewatch voor ongeveer 491 euro.

Naast de consumenten-hdd's introduceert Seagate een 14TB-hdd in de SkyHawk-serie die gericht is op videobewaking en de Exos X14 voor datacenters.
 
YouTube test AV1-codec 

YouTube heeft de eerste met AV1 getranscodeerde video's op zijn platform gezet. Het gaat om een test waarvoor een browser met ondersteuning nodig is en die alleen AV1 toont bij een resolutie lager dan 480p.

Het gaat vooralsnog om een AV1-afspeellijst met veertien video's, maar er zijn meer video's op komst, belooft YouTube. Ondersteuning voor de AV1-codec in MP4-containers is aanwezig in Chrome 70 en de nightly builds van Firefox 63, waarbij media.av1.enabled en media.mediasource.experimental.enabled ingeschakeld moeten zijn.

Deelnemers aan TestTube moeten daarnaast 'Prefer AV1 for SD' activeren bij de instellingen en alsnog krijgen ze vervolgens alleen AV1 voorgeschoteld als ze op een resolutie lager dan 480p kijken, bij hogere resoluties toont YouTube dan nog steeds VP9. De video's zijn met hoge bitrate gecodeerd om de prestaties van de decoder te testen.

AV1 is een videocodec die met name minder bandbreedte moet kosten dan bestaande videocodecs. Een ander voordeel is dat de techniek royaltyvrij te gebruiken is. De drijvende kracht achter AV1 is de Alliance for Open Media, waar onder andere Google, Netflix, Apple, Facebook, Amazon en Microsoft lid van zijn. 

Roaming na de Brexit
 
Als er een zogenoemde no-deal brexit komt, bestaat de kans dat roamingkosten terugkeren voor Britten, aldus de Britse regering. Enkele providers in het land hebben echter al toegezegd dat ze niet stoppen met gratis roaming.

Als er geen overeenkomst over de brexit komt, zijn de kosten die Europese mobiele aanbieders in rekening kunnen brengen bij aanbieders in het Verenigd Koninkrijk niet langer gereguleerd, aldus de Britse overheid in een mededeling. Dat zou kunnen betekenen dat Britten na maart 2019 weer met extra kosten voor roamen geconfronteerd worden, als ze bellen en data verbruiken in een Europees land. Omgekeerd geldt hetzelfde: Britse providers kunnen Europese telecombedrijven weer meer in rekening brengen als Europeanen in het VK roamen en die providers kunnen die kosten weer doorberekenen aan klanten die bijvoorbeeld op vakantie zijn.

De Britse overheid belooft wel een maximum bedrag in te stellen die Britten gefactureerd kunnen krijgen voor hun mobiele dataverbruik in de EU. Die limiet zou op 45 pond per maand liggen, waar die op basis van de Europese regels 50 euro is. Daarnaast hoopt de overheid waarschuwingen verplicht te kunnen stellen als gebruikers op 80 of 100 procent van hun dataverbruik zitten.

Onder andere EE, O2 en Vodafone hebben aangegeven momenteel geen plannen te hebben om hun beleid met betrekking tot roamen te wijzigen als het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat en Three en Vodafone hebben al beloofd roamingkosten niet opnieuw in te voeren
 
België investeert in ICT-beveiliging

Het Strategisch Comité van België heeft een investeringsplan naar buiten gebracht voor de ict-beveiliging van de overheid, bedrijven en burgers. Hiervoor wordt 15 miljard euro aan investeringsgeld opzijgezet, waarvan een derde uit de private sector komt.

Het plan heet het Nationaal Pact Voor Strategische Investeringen. Er staan vijf domeinen in het plan die betrekking hebben op ict-beveiliging. Op de lange termijn, tussen 2019 en 2030, moet het plan zorgen voor extra beveiligingsexperts en middelen om computerveiligheid beter te waarborgen. Daarnaast wil het comité dat de wetgeving rond beveiliging moderniseert, online infrastructuur beter beveiligd wordt en dat bedrijven een niet-verplicht certificaat kunnen halen voor digitale 'weerbaarheid'.

De regering wil vijftienhonderd ict-beveiligingsexperts inhuren, onder andere voor Defensie. Er zal ongeveer 2,8 miljard euro besteed worden om de experts in dienst te kunnen nemen. Daarnaast gaat 1,1 miljard euro naar het uitbreiden van opleidingen in computerveiligheid. Er zijn namelijk nog te weinig afgestudeerden om de functies te bekleden. In het plan wordt ook het opzetten van een centrum voor het testen van nieuwe technologie op het gebied van ict-beveiliging genoemd.

Te koop
 
2x DellTM  UltraSharp U2913WM aan 100 Euro/stuk
 
ITX systeem te koop:
 
Corsair Carbide Air 240
Asus Z97I-Plus
Intel Core i5-4670K
Corsair Hydro H60
G.Skill 2x4GB PC3-12800
Corsair CX 450M
1x Samsung SSD 850 Pro - 256GB
1x 4TB WD40EZRZ-00GXCB0
1x 4TB WD40EZRZ-00GXCB0
1x Samsung Syncmaster S24C750P Aluminium
 
Prijs voor dit systeem op navraag
 
Bij interesse een mailtje sturen naar Bart
Software...
EMET 4.0


 
Shotcut is een uitgebreid gratis, opensource en crossplatform videobewerkingsprogramma voor Windows, Linux en macOS. Het maakt gebruik van FFmpeg en heeft daardoor ondersteuning voor de meest gangbare formaten audio en video.
 
De bestanden worden niet geïmporteerd, maar worden in hun originele formaat bewerkt. Het kan overweg met meerdere sporen en binnen een project kan er een mix van formaten en resoluties worden gebruikt.
 
Versie 18.09 van Shotcut is kort geleden uitgekomen en de release notes voor deze uitgave kunnen hieronder worden gevonden.

 
VeraCrypt is een fork van TrueCrypt, dat er een tijdje geleden mee is opgehouden. Met dit opensource-encryptieprogramma kunnen complete harde schijven of partities en virtuele volumes, zoals een bestand dat als partitie wordt benaderd, worden versleuteld.
 
VeraCrypt gebruikt de originele broncode van TrueCrypt, maar bevat diverse verbeteringen met betrekking tot de beveiliging. Volumes die met TrueCrypt zijn aangemaakt kunnen vanaf deze versie wel geopend en geconverteerd worden. De Fransman Mounir Idrassi is al sinds de zomer van 2013 met dit project bezig
Voordelen...
Maandelijkse nieuwsbrief met de laatste IT-nieuwtjes en de daarbij horende links;
Verantwoordelijke uitgever: Fabian Haest Winkeldonkstraat 12 3980 Tessenderlo