BARNTEATERAKADEMIN
Nyhetsbrev nr 2
Februari 2017
Vintern som aldrig riktigt blev någon vinter är på väg att tippa över i vår. Ljuset kommer varje dag tidigare och stannar längre. Marspremiärer och ett jubileum värmer salongerna. Och manustävlingen avgjord. Vi firar allt detta med ett kort men kärnfullt nyhetsbrev.
 
Hela 66 bidrag fick vi in till vår manustävling. Så många var det som lockades att skicka in pjäsidé på temat vatten för en ung publik. 
 
Läsning och urval skedde anonymt och vägde in olika formmässiga och tematiska kvaliteter. En tiohövdad jury (från Barnteaterakademins styrgrupp) fick ett roligt men inte alldeles lätt arbete med att sålla fram tre vinnare ur denna rika skörd. Inte lätt eftersom det fanns så många intressanta bidrag!

Men efter ett antal jurysessioner har vi nu ett resultat och de vinnande bidragen är skrivna av: Emma Palmkvist, Johan Franzon och Paula Helander.
 
I nästa nyhetsbrev följer en presentation av de tre skribenterna och deras pjäsidéer som nu under våren med stöttning från dramaturger, regissörer och skådespelare ska utvecklas till grovmanus. Varmt grattis till er, Emma, Johan och Paula!
 
Till höger kan du ta del av kommande premiärer. Mycket kul där också! Dessutom firar en av stadens äldsta fria grupper jämnt. Grattis, Teater Sesam! Läs även om 2017 års symposium på Centrum för barnkulturforskning.
 
God vintervår,
 
Kristina Ros
Projektledare
 
 
 
Barnteaterakademins publikationer Samtal om devisingMakt och maktlöshet och Kultur - nytta eller mening, Nio röster - nio pjäser finns att hämta på följande teatrar:
 
Angereds Teater, Andra Stället, Backa Teater (biljettkassan, öppen vid föreställning), Folkteaterns biljettkassa, Hagateatern, Konserthuset (se info nedan), Masthuggsteatern, Regionteater Väst (Uddevalla), Teater Jaguar, Teater Sesam och Teater Uno.
 
Det finns ingen garanti för att det alltid finns exemplar av samtliga publikationer på alla uthämtningsställen. (Och Makt och maktlöshet finns endast kvar i mycket få exemplar.) Så för säkerhets skull: maila eller ring i förväg till respektive ställe!
 
På Konserthuset sker avhämtning efter kontakt med Mats Kjelbye: mats@gso.se
 
Det går också att få våra publikationer per post. Man står då för portokostnaden; själva böckerna är gratis. Maila info@barnteaterakademin.se för vidare information!
 
 
Barnteaterakademin arbetar med att stimulera produktionen av nyskriven dramatik för barn och unga, för att utveckla barn- och ungdomsteatern samt för att öka utbudet och kvalitén på barn- och ungdomsdramatiken. Genom att beställa manus av nya och spännande dramatiker vill Barnteaterakademin ge dem möjlighet att utforska och pröva nya idéer.

Barnteaterakademin verkar också för att vitalisera och stimulera debatt och diskussioner som fokuserar på barn- och ungdomsteatern som konstform samt för att utveckla lokala samarbeten mellan institutioner, fria grupper och representanter inom skola och kultur. Angereds Teater är sedan 2008 huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp bestående av representanter från barn- och ungdomsteatrar i Göteborg och Västra Götalandsregionen. Barnteaterakademin verkar på uppdrag av Göteborgs Stads kulturnämnd med stöd från Västra Götalandsregionen.
 
Tips & notiser!
 
 
 
De andra
Om en mamma och en dotter och om att ha två hemländer, eller inget hemland alls. Om att vara på flykt genom ett framtida land i ruiner. De andra är ett undersökande av migration och identitet i ett postapokalyptiskt Sverige.
Premiär 10 mars, Angereds Teater, Blå Stället
Från 15 år
 
 
Kurage roastar vuxenvärlden
En humorshow för högstadiet där ingen vuxen går säker. Föräldrar, lärare, studievägledare, idrottsledare, läkare, skådespelare ska hämningslöst plockas isär, hängas ut och grillas.  Föreställningen utarbetas i samarbete med Pernilla Hammargren från den feministiska humorklubben Stand Up Yours. 
Premiär 15 mars, Kulturhuset Kåken
För högstadiet
 
 
5114 dagar
14 år. Paradoxernas ålder då allt krockar. För tredje gången fördjupar sig Backa Teater i en ålder genom skådespelarnas egna minnen. Hur är det att ha levt 5114 dagar?
(Tidigare delar var 4018 dagar och 2556 dagar om att vara 11 respektive 7 år gammal.)
Premiär 17 mars, Backa Teater
Från 13 år
 
 
Barnkultursymposium 2017: Barnkulturens gränsland
Finns det några konstnärliga gränser inom barnkulturen vad gäller form och innehåll? Vad innebär de rent åldersmässiga skiljelinjerna mellan barn, ungdom och vuxen? Hur gestaltas geografiskt och nationellt betingade gränser? Medverkande Alice Bah Kunke, Johan Fornäs, Lotta Olsson, Minna Krook m fl.
15 mars  - 17 mars, Stockholms universitet, Södra husen
 
 
Teater Sesam 30 år
Under en jubileumsvecka med konstformen Puppetry Art i centrum, bjuds på föreställningar, workshops, gästspel, föredrag och musik. Tre decennier av föreställningar och konsthantverk, kostym och rekvisita, filmarkiv och fotografier visas upp i en utställning uppbyggd i teaterns lokaler.
18-25 mars, Teater Sesam
 
Barnteaterakademins nyhetsbrev presenterar information om aktuella händelser och arrangemang inom barnkulturområdet. 
Anmäl dig till nyhetsbrevet genom att maila
info@barnteaterakademin.se.
 
Kontakta
Barnteaterakademin
 
Kristina Ros, projektledare
0734-347275
info@barnteaterakademin.se

Adress:
Barnteaterakademin
Angereds Teater
Triörgatan 1, 424 65 Angered
 
Hemsida:
www.barnteaterakademin.se

BARNTEATERAKADEMIN  I   www.barnteaterakademin.se