Maart 2020
Nieuwsbrief 122a
Pastoraal woord door Pastoor H. Ten Have
voor de parochie Z. Titus Brandsma  
naar aanleiding van  het opschorten van de vieringen in het weekeinde
n.a.v. het Corona-virus
Beste parochianen,
of zal ik zeggen, zoals bij de preek, “broeders en zusters”?  Want juist in deze tijd ervaren we hoezeer we met elkaar verbonden zijn in een wereldwijde broeder- en zusterschap, helaas  in negatieve zin door het besmettingsgevaar, maar ook in positieve zin, op verschillende manieren.  Juist door het gemis aan de kerkdiensten, de gezamenlijke koffie erna, zullen velen ervaren hoe dierbaar de gemeenschappelijke ontmoeting is. Dit gemis kan maken dat we meer waarderen wat gewoon is.
Een van onze medeparochianen zei mij: eigenlijk is dit ook een soort vasten, afzien van de manier van je geloof belijden zoals we dat gewend zijn.  Tijdens het gewone vasten zien we af van dingen die we  fijn vinden, en door het gemis beseffen we  dat vanzelfsprekende dingen eigenlijk bijzonder zijn. Zo worden we ons door deze situatie ook bewust hoe kostbaar eigenlijk de kerkvieringen en gemeenschap erom heen zijn, die we anders als vanzelfsprekend ervaren.
De eucharistieviering op TV op zondagmorgen zal voor u misschien enigszins een compensatie voor u zijn, we delen dan broederlijk en zusterlijk in de situatie waarin veel ouderen en zieken vaak verkeren, die (bijna) nooit meer naar de kerk meer kunnen gaan. We gaan kijken of wij ook als parochie kleinschalige vieringen zullen opnemen om op de website van onze parochie te publiceren.  We delen als broeders en zusters in de situatie van onze medegelovigen in Italië en andere landen, waar mensen al sinds enige tijd niet meer naar de kerk kunnen.
Bovenal worden we ons allemaal bewust dat iedereen getroffen kan worden door het virus. Dat kan ons enerzijds angstig maken, aan de andere kant kan het ons ook brengen tot daden van broederlijke en zusterlijke solidariteit, en tot gebed voor al onze broeders en zusters.  Gisteren zei een psycholoog op de radio dat een crisis als deze het beste èn het slechtste in mensen naar boven kan halen.
Bij het slechtste kunnen we denken aan ruzies in de supermarkt bij het hamsteren. We kunnen ook denken aan spanningen in gezinnen, doordat we door het gedwongen thuisblijven meer ‘op elkaars lip zitten’.  En aan de ouderen en zieken die nu meer geïsoleerd kunnen raken. Maar aan de andere kant kan deze moeilijke situatie ook iets positiefs bewerken, meer tijd en aandacht voor elkaar, voor gebed en bezinning, en voor wat werkelijk van belang is in het leven. En in plaats van hamsteren kunnen we ook aanbieden om boodschappen te doen voor mensen die wegens ouderdom of ziekte niet meer naar de winkel kunnen of durven. Ik werd gisteren aangenaam getroffen door studenten die mij vroegen of ik misschien oudere of zieke mensen kende voor wie zij boodschappen zouden willen doen. Los van dit speciale aanbod, weet ik dat veel parochianen zich ook nu al  als broeders en zusters opstellen voor hun medemensen. Laten wij, zoals de bisschop schrijft, in zijn pastoraal woord, ook speciaal bidden voor de zieken en voor hen die zieken verplegen en behandelen.               
In  het Oude Testament zien wij ook dat het volk van God door grote crises gaat, uitbuiting, hongersnood, ziekte, vooral ten tijde van hun veertig jaar in de woestijn. In het Evangelie zien wij dat de leerlingen van Jezus Hem vaak niet begrijpen, en niet kunnen accepteren dat Hij moet lijden en sterven. Hoe dan ook, de boodschap van ons geloof is telkens, dat God uit de meest onbegrijpelijke en negatieve situaties steeds weer iets goeds, zelfs iets beters kan scheppen. Dat is de hoop die  ons geloof ons biedt. Laten we daaraan vasthouden, en elkaar ondertussen in woord, daad en gebed ondersteunen.  
Mede namens het pastoraal team, wens ik u veel sterkte, pastoor Henri ten Have
Een pastoraal woord van kardinaal Eijk,
aartsbisschop van Utrecht,
aan de gelovigen in het Aartsbisdom Utrecht
Utrecht,13 maart ’
Broeders en zusters, 
Nu in ons land het coronavirus zich meer en meer heeft verspreid met alle gevolgen van dien voor mensen persoonlijk alsook voor de hele samenleving, inclusief onze parochies en instellingen, wil ik u allen graag een woord ter bemoediging doen toekomen.
Als bisschoppen hebben wij tot en met 31 maart a.s. de zondagsvieringen (waar de zaterdagavond deel van uitmaakt) moeten laten vervallen wegens de maatregelen die de Nederlandse regering heeft getroffen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Andere bijeenkomsten in onze parochies hebben wij moeten ontraden. Hoe lang deze situatie uiteindelijk gaat duren, valt op dit moment niet te voorzien.
Ik raad u aan de vieringen van de Eucharistie te volgen die door de televisie en in diverse parochies via internet worden uitgezonden. Daarbij roep ik in herinnering wat de Nederlandse bisschoppen vandaag in hun verklaring hebben geschreven over de waarde van de geestelijke communie: “door het verlangen om Christus te ontvangen, schenkt Hij ons ook door deze ‘geestelijke communie’ zijn genade.” Ook druk ik u op het hart thuis de nodige tijd te nemen voor het gebed, vooral het rozenkransgebed, en het biddend overwegen van Gods Woord. Laten we tevens bidden voor hen die met het coronavirus zijn besmet en daarbij als gevolg van hun lichamelijke conditie extra risico’s lopen, en ook voor degenen die voor deze patiënten zorgen.
De genomen besluiten zijn zeer ingrijpend, zowel voor ons geloofsleven als voor de onderlinge contacten tussen u als leden van onze geloofsgemeenschappen. Er zijn veel mensen die zich in deze weken daardoor eenzamer of onzeker voelen of zullen gaan voelen. We zien dat in en vanuit onze geloofsgemeenschappen er door leden van pastorale teams en vrijwilligers veel gedaan is en wordt om voor hen speciale aandacht te hebben en sowieso de parochianen die dat nodig hebben, thuis te bezoeken.
Zeker wordt er deze weken ook veel extra aandacht en zorg gevraagd van diverse mensen met uiteenlopende verantwoordelijkheden: onder meer artsen, verpleegkundigen, leerkrachten, verzorgers en schoonmakers. Mijn gedachten gaan ook uit naar al degenen die bezorgd zijn om de economische gevolgen die het coronavirus misschien zal hebben voor hun bedrijf of baan. We kunnen de gevolgen op korte en langere termijn in dit stadium niet overzien.
 
Ik wens en bid ons allen veel sterkte en wijsheid toe, zeker ook bij de belangrijke keuzes die gemaakt moeten worden. Graag spreek ik mijn grote waardering uit voor allen in onze parochies, in instellingen en in de samenleving die hun verantwoordelijkheid nemen.
Tot besluit van dit pastoraal woord wil ik hieronder het gebed onder uw aandacht brengen dat de Nederlandse bisschoppen hebben aanbevolen in verband met de coronaviruspandemie die ook ons land treft.
 
God, toevlucht in onze nood,
kracht in onze vertwijfeling en angst,
vertroosting in ziekte en lijden.
Wees ons, uw volk, nabij en genadig
nu wij allen de gevolgen ondervinden
van het uitgebroken corona-virus.
Wees een Beschermer voor hen
die dit virus hebben opgelopen,
Wij bidden voor hen om hoop en genezing.
Wij bidden voor hen die aan de gevolgen van dit virus
zijn overleden, dat zij bij U geborgen mogen zijn.
Wij bidden voor allen die werkzaam zijn
in de gezondheidszorg en het openbaar bestuur,
dat zij uw nabijheid en zegen mogen ervaren in hun werk
ten dienste van heel de samenleving.
Doe ons beseffen hoe groot uw liefde is voor ieder van ons
en dat Gij met ons zijt nu wij de kwetsbaarheid van ons
bestaan ervaren.
Versterk ons geloof en onze hoop
zodat wij ons altijd zonder aarzelen overgeven
aan uw vaderlijke voorzienigheid.
Door Christus onze Heer.
Amen.
Mede namens de andere leden van de bisdomstaf,
 
 

+ Willem Jacobus kardinaal Eijk, aartsbisschop van Utrecht
R.K. geloofsgemeenschap voor
Rhenen - Achterberg - Elst (U) - Kesteren - Ochten - Lienden