Nyhetsbrev #2 2022
 
2022 är ett nytt bävande jordeår, inledde jag förra nyhetsbrevet med. 
 
Sedan dess har ett brutalt krig brutit ut i vår närhet, som snabbt har engagerat en stor del av världens länder och tagit plats i våra tankar och sinnen och farhågor. Människor har från en dag till en annan fått sin tillvaro sönderslagen, förlorat en kär, tvingats på flykt. Det är fruktansvärt och vansinnigt tungt. Det är ju inte där vi ska vara med mänskligheten. Kan vi inte bättre? Är vi inte bättre? Hur ska det gå?
 
Jag tänker att den enda trösten som finns är att kriget i Ukraina har visat oss våra stora känslighet och förmåga till inlevelse. Jag vet inte vad det är värt egentligen, men det är något så påtagligt och sant med ledsnaden jag ser i allas ögon just nu.
 
-------------------------------------------------------------
 
Skriva dramatik 2022, vårt nya skrivprojekt för unga i Västra Götaland, har kickats igång. Åtta skrivsugna unga personer har hunnit träffas två gånger och påbörjar nu arbetet med att skriva varsin dramatisk text. 

Deltagarnas namn är: Anna Axelsson, Emil Bendix, Tuva Bergstad, Edvin Eriksson, Alva Hagström, Alva Lindwall, Othilia Pantesi och Isak Wenerklang. Handledare under skrivprocessen är Sara Wadell och Rebecca Alverfors och deltagarna kommer också bland annat möta ett konstnärligt team på Regionteater Väst då texterna ska läsas och undersökas på golvet.
 
Projektet finansieras med extra medel från Västra Götalandsregionen och har haft god och stor hjälp av Kulturskolan och Ung Kultur/Timjan och andra aktörer i Vänersborgs kommun. Träffarna under projektets gång kommer äga rum på Vänersborgs konsthall och Lyckans fritidsgård i Vänersborg.
 
Politiken och konsten 20 april! Nu går det bra att anmäla sig till vårt seminarium om  kulturpolitikens idé och praktik. Missa inte detta, det vankas fördjupning och soppa. 20 april är det, och på Blå Stället. Anmälan senast 11 april. Läs mer nedan!
 
Bokningen till Bibu pågår som fullt och jag hoppas ni har lagt märke till vårt panelsamtal. Torsdagen 19 maj är vi medarrangör till ett samtal om barnteaterns plats i skådespelarutbildningarna i en rad olika länder. Till höger ligger länk till programpunkten!
 
Fjolårets tre nya grovmanus! Vill jag också påminna om. Ni har väl läst dem? Ännu så länge finns tid kvar att beställa färdig pjäs utifrån något av detta texter till subventionerat pjäsarvode. Se mer nedan!
 
I vår styrgrupp har vi tyvärr fått ta farväl från Malin Aghed, som har lämnat sin tjänst på Skapa, GöteborgsOperan. Tråkigt! Men vi önskar henne lycka till med nya viktiga arbetsuppgifter som utvecklingledare vid Kulturskolerådet, och ser fram emot olika slags synergier och samarbeten framöver.
 
Ett par sista tips från mig: På fredag denna vecka är det global klimatstrejk för klimaträttvisa, anordnad av Fridays For Future. Här i Göteborg utgår manifestationen från Götaplatsen kl 15, går sedan ner till Gustav Adolfs Torg där det blir tal och scenprogram. På lördag är det ännu en manifestation mot Rysslands krig i Ukraina, samling på Göteplatsen kl 15.
 
Vi får hjälpas åt att ta hand om världen, så gott vi bara kan,
 
Kristina Ros
Projektledare
 
Politiken och konsten
 
En kväll om kulturpolitik, armlängder och konstens frihet. Onsdag 20 april 17:30-21:00, Angereds Teater, Blå Stället.
 
På programmet:

Välkommen och intro till kvällen

Tre kortare föreläsningar:

Vad är kulturpolitik, med Sofia Sol Lindström Om vad kulturpolitik är och har varit i Sverige samt en utblick över andra länders praxis. 
Armlängds avstånd - vad är det?, med Susanna Dahlberg Om relationen mellan politiken och konsten/kulturen, i teori och praktik. 
Varför stöder staten konsten?, med Mikael Löfgren 6 svar på en underlig fråga och 2 politiska fadäser. 

Paus med soppa!

Avslutande panelsamtal - med publikfrågor och diskussion.
..........................................................
 
Sofia Sol Lindström – Universitetslektor Akademin för bibliotek, information, pedagogik och IT, Högskolan i Borås. Bl a delaktig i Deltagardrivna processer i offentlig verksamhet (forskningsprojekt om kulturförvaltningens i Göteborg tillämpning av delaktighet).
Susanna Dahlberg - VD Regionteater Väst. Författare till WHAT IS THE LENGTH OF AN ARM? How “arm’s length distance” is used in art and cultural politics in Sweden today, masteruppsats vid Handelshögskolan i Göteborg, 2019.
Mikael Löfgren – Kritiker, kulturjournalist och författare, delvis verksam som lärare m m vid Nätverkstan/ Kulturverkstan i Göteborg. Kom nyligen ut med boken: ”Kulturstrider & statskonst. Historiska perspektiv och kulturpolitiska utmaningar”  (Daidalos).
 
Moderator: Monika Wade - Kulturproducent. Publikutvecklare på Folkteatern Göteborg. Marknadsförare på event- och kulturproduktionsbolaget Possibilitas.

ANMÄLAN: Barnteaterakademin bjuder på allt men föranmälan krävs. Det kommer serveras vegetarisk soppa. Vid anmälan uppge gärna ev allergier! 

Maila din anmälan till info@barnteaterakademin.se, senast 11 april.
 
Varmt välkommen!


 
Barnteaterakademin podden
 
Sveriges, Nordens, Europas första och enda podcast om scenkonst för barn & unga. Kanske även världens (research gav dock gett vid handen att det ska finnas en i USA...).

I de två första avsnitten möter ni Andreas Ferrada-Noli, frilansande skådespelare just nu på Backa Teater; Farnaz Arbabi, regissör och konstnärlig ledare på Unga Klara i Stockholm; Sandra Grehn redaktör och utvecklare av podden och Sara Klingvall, medredaktör. 
 
 
Tre nya röster för scenen
 
Den 26 april 2021 ägde regisserade läsningar rum på Backa Teater, av tre nya grovmanus. Av pandemiskäl kunde detta inte ske inför offentlig publik. Men det hela filmades och här finns länkarna (varje läsning följs av ett samtal mellan personer från respektive team):

Om du vill av Hanna Rajs Lara. Se läsningen här!
 
Teorier om människan, del 1 av Bereket Hailemariam Se läsningen här!
 
Orisia av Khashayar Naderehvandi. Se läsningen här!
 
Den som vill läsa texterna hittar dem här på vår hemsida. Här ligger också dokumentet BtA Grovmanus 2021 med presentationer av dramatikerna. Samt information om subventionen som gäller för den teater som vill beställa färdig pjäs (om det sker senast 7 maj 2022).
 
Under scenkonstbiennalen ägde ett (direktsänt) samtal rum. Denna gång med två av dramatikerna, Bereket och Khashayar (Hanna hade tyvärr förhinder): 
Tre nya röster för scenen -  klicka här för att se samtalet!

 
 
Tre texter för de yngsta

2019 års grovmanus: Jamennej av Åsa Björklund, Grönsakslandet av Talajeh Nasiri och Det stora regnet av Erika Wachenfeldt. Det fina resultatet av vår dramatikertävling med inriktning på målgruppen 2-5 år.

God läsning!

 
 
Barnteaterakademins styrgrupp

Ledamöter från teatrar:
Erika Isaksson - Backa Teater, informatör
Johanna Larsson - Angereds Teater, konstnärlig ledare o regissör
Kristina Ros - Masthuggsteatern, dramaturg
Lisa Gröön - Regionteater Väst, producent
Manda Stenström - Regionteater Väst, dramaturg
Sara Klingvall - Hagateatern, skådespelare, regissör
Stefan Åkesson - Backa Teater, dramaturg
Torben Sigelius Kulin - Teater Jaguar, skådespelare, konstnärlig ledare
 
Valbara ledamoter:
Sandra Grehn - fil. dr. i litteraturvetenskap med inriktning mot teaterstudier, Göteborgs Universitet
 
Valbar, adjungerad, ledamot
Ida Kaivola – Kulturförvaltningen, barnteaterkonsulent 
 
Projektledare
Kristina Ros

 
 
Barnteaterakademins publikationer

Samtal om devising, Makt och maktlöshet, Kultur -nytta eller mening, Nio röster - nio pjäser
 
Kan efter överenskommelse hämtas på en rad teatrar - Angereds Teater, Andra Stället, Backa Teater (biljettkassan, öppen vid föreställning), Folkteaterns biljettkassa, Hagateatern, Masthuggsteatern, Regionteater Väst (Uddevalla), Teater Jaguar och Teater Sesam.
 
Det går också att få våra publikationer per post. Man står då för portokostnaden; själva böckerna är gratis. Maila info@barnteaterakademin.se för vidare information!
 
 
Barnteaterakademin startades 2005 och verkar på uppdrag av Göteborgs Stads Kulturnämnd.

I Barnteaterakademin uppdrag ligger att stimulera produktion av ny dramatik för barn och ungdom, att med olika medel bidra till en kvalitetsmässig utveckling av barn- och ungdomsteatern samt att främja samarbetsmöjligheter och kontakter mellan olika teatrar, dramatiker, arrangörsled och skola.
 
Sedan 2008 är Angereds Teater huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp, i huvudsak bestående av representanter från barn- och ungdomsteaterfältet i Göteborg och Västra Götalandsregionen.
 

Tips och nyheter
 
 
Backa Teater:
Slottet Valentins mysterier
Det enda Enya vet om världen bortom bergen är det hennes mamma har berättat: där finns ett stort svart hav med människoätande monster oh den blodröda himmeln brinner av en fruktansvärd eld. Men en natt sänker sig ett oväder över dalen...
Ett mörkt, romantiskt fantasyäventyr om att lämna barndomen bakom sig.
Målgrupp: Från 13 år
Premiär: 25 mars
 
 
Masthuggsteatern
Kråkan
Det stora körsbärsträdet dignar av mogna bär. Allt är vackert och härligt och tryggt. Det vill säga innan kråkan kom. Innan kråkan kom och åt av körsbären. Innan Cilla sa: ”Vi ska skrämma bort kråkan.” Innan Uffe sa: “Dumma Kråkan!” Innan allt spårade ur. Kråkan är teaterlek och stora känslor i det lilla formatet när teatern möter en älskad barnboksförfattare. 
Målgrupp: 4-7 år
Premiär: 1 april
 
 
BtA och annat på Bibu
17-22 maj äger årets Bibu rum i Helsingborg. I det osedvanligt fullspäckade och lockande programmet bidrar vi med panelsamtalet c/o Ung Teater - an international perspective on acting traning arrangerat i samarbete med Högskolan för scen och musik och Svenska ASSITEJ, det hålls på engelska och äger rum den 19 maj kl 14:30
 
 
Frölunda Kulturhus
Spana in programmet för barn och ni finner bl a Astons Stenar med teater Pero (27-29 mars) och Claire Parsons Gul (4-6 april).
Kontakta Barnteaterakademin
 
Kristina Ros, projektledare

Postdress:
Barnteaterakademin
Angereds Teater
Kulturhuset Blå Stället
Angereds Torg 13
424 65 Angered
 
Mail:
info@barnteaterakademin.se

Hemsida: