Nieuwsbrief mei 2008

In de afgelopen weken heb ik diverse organisatieopstellingen begeleid en voor verschillende bedrijven readingen gedaan. Het is interessant om te zien hoe wij mensen persoonlijke thema's, die ontstaan zijn in het familiesysteem, in een zakelijke context verder uitwerken. Het begint al met de keuze voor een werkkring, die een weerspiegeling blijkt te zijn van ons gezin van herkomst.
De daaruit voortkomende systeemverwarring, levert soms "spetterende" dynamieken op. De processen in de organisatie bieden mogelijkheden om het pad van persoonlijke ontwikkeling verder te bewandelen. De individuele medewerker trekt dìe ervaringen aan, waarin het "oude" familiepatroon nog eens herbeleefd wordt. Soms lijken we ons patroon eindeloos te moeten herhalen, alvorens inzicht verkregen wordt. Voor de één moet daarvoor de druk van buitenaf voldoende opgevoerd worden. De ander krijgt een hekel aan zichzelf. Pas dan lukt het om zelf verantwoordelijkheid te nemen en het probleem op te lossen. Ondertussen kan in de organisatie een ongrijpbaar slagveld ontstaan zijn. Waarom overkomt dat deze organisatie? Omdat uit de energie vaak blijkt, dat deze organisatie in zijn of haar geschiedenis een vergelijkbaar thema heeft ontwikkeld. Ook kan het zijn dat zij deze gebeurtenissen als leerobject nodig had om te gaan voldoen aan de systeemvoorwaarden, die zorgen voor het herstel van het evenwicht.
Zo heb ik een aantal jaar geleden onbewust mijn eigen ontslag gecreëerd, omdat ik het te moeilijk vond om op eigen kracht afscheid te nemen van deze "organisatiefamilie". Mijn trouw aan deze familie maakte, dat ik het conflict opzocht met de bestuurders van het moederconcern, die in deze periode moeite hadden om respect te tonen voor de succesfactoren van het oorspronkelijke familiebedrijf . Een bijzonder gegeven hoe mens en organisatie elkaar aantrekken en afstoten.

UITDAGEN TOT NIEUWE CREATIES Creëeren is mijn passie. Zoals je op mijn website en in de nieuwsbrieven kunt lezen ontstaan op die manier regelmatig nieuwe producten en diensten. Meestal steek ik zelf de lont aan, maar ik laat me hierin ook graag uitdagen. Dus heb je een speciale wens voor een workshop, training of opleiding op het gebied van coaching, familieopstellingen, organisatieopstellingen, energiemanagement of intuïtief waarnemen, laat het me dan weten. Ik kijk dan of ik het in een passende vorm kan gieten.

NIEUW: CD BEDRIJFSENERGIE WAARNEMEN
In het kader van de succesvolle workshop "Waarnemen-Inn-Bedrijfsenergie", die op 16 april plaatsvond heb ik na de CD "Energiemanagement in de dagelijkse praktijk" een nieuwe CD opgenomen. Op deze CD staan 11 visualisaties, die je kunt gebruiken om bedrijfsenergie waar te nemen. Als je je inschrijft voor de volgende workshop die plaatsvindt op 27 juni a.s., dan krijg je een gratis exemplaar. Je kunt hem ook los bij mij bestellen. De kosten zijn € 20 (incl. BTW en verzendkosten). Vanaf 15 mei zullen de CD's uitgeleverd worden.

TRAINING SYSTEMEN IN BEWEGING, ENERGIE IN BEELD (ITALIE)
Ook voor mensen die individuele zakelijke vraagstukken uit willen werken, is de training Systemen in beweging, energie in beeld. een aanrader. Van 12 tot en met 15 oktober zijn we hiervoor op een landgoed in Selci (Italië) op ongeveer 50 km van Rome.

ORGANISATIEOPSTELLING OF BEDRIJFSREADING Werk je in of voor een bedrijf en krijg je als manager, teamcoach, adviseur of staffunctionaris maar geen grip op de dagelijkse gang van zaken dan is het wellicht tijd voor een organisatieopstelling of een bedrijfsreading. In een ca. twee uur durend consult wordt ingezoomd op de problematiek van de organisatie, de energiestromen die in de boven- en onderstroom invloed uitoefenen en de interventies die nodig zijn om de balans te herstellen. Voor meer informatie of een afspraak maken, kun je contact met me opnemen.

VERVOLGOPLEIDING: SPECIALIST-INN-ORGANISATIEOPSTELLINGEN Heb je een basisopleiding voor het zelf begeleiden van opstellingen gevolgd en ben je toe aan een verdiepingsslag in organisatieopstellingen, dan kun je vanaf 21 mei a.s. de vervolgopleiding "Specialist-Inn-Organisatieopstellingen" volgen. Gedurende 5 dagen worden de mogelijke dynamieken in familiebedrijven, profit- en not-for-profitorganisaties verkend en uitgewerkt. Past deze training niet in je programma, maar zou je wel graag een keer als representant een organisatieopstelling bij willen wonen of een organisatievraag willen inbrengen, dan zijn hiervoor mogelijkheden. Neem hiervoor contact op met mij via 033-4451480 of info@coach-inn.nl

BOEKENTIPS VAN DE MAAND
Gré Honingh, de schrijfster van het boek Natuurwetten, heeft weer een nieuw werk op de markt gebracht met de titel "Dynamiek in Familiebedrijven". In het makkelijk leesbare boek worden veel aspecten belicht van het werken in familiebedrijven. Hierbij komen verborgen hiërarchieën en relationele processen aan de orde. Het boek is verkrijgbaar via www.het-familiebedrijf.nl.

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Coach-Inn. Voor meer info www.coach-inn.nl. Een weblog wordt bijgehouden op coach-inn.blogspot.com. Gun je deze informatie aan iemand anders: stuur deze mail door of zend mij het e-mailadres.