Leapp, een in Amsterdam gevestigd bedrijf dat refurbished Apple-producten verkoopt, is vrijdag failliet verklaard. Het lukte de organisatie niet om nieuwe financiering te krijgen. De winkels gaan tijdelijk dicht.
Leapp-oprichter Rogier van Camp zegt tegen RetailNews dat het bedrijf failliet is verklaard. Hij zegt dat het de afgelopen jaren een 'explosieve groei' heeft doorgemaakt, maar dat het in de afgelopen maanden niet gelukt is om nieuwe financiering te verkrijgen. Van Camp zegt dat het er tot voor kort op leek dat die er wel zou komen.
"Maar door een te kort tijdsbestek is het ons helaas niet tijdig gelukt om met alle betrokken partijen overeenstemming te bereiken", voegt hij daaraan toe. Er zou worden gekeken of het mogelijk is om nog een doorstart voor elkaar te krijgen.
Volgens de website van Leapp, die op het moment van schrijven niet meer bereikbaar is, had het bedrijf meer dan 200 werknemers en 24 winkels, waarvan de laatste in april in Delft werd geopend.
Microsoft neemt GitHub over.
The Linux Foundation vindt dat de opensourcegemeenschap iets te vieren heeft nu GitHub is overgenomen door Microsoft. Volgens de stichting heeft Microsoft de middelen om het platform te verbeteren.
Jim Zemlin van The Linux Foundation verwacht over het algemeen goede dingen van de overname van GitHub door Microsoft en volgens hem hoeft de opensourcewereld waarschijnlijk niet bezorgd te zijn: "Het kopen van GitHub betekent niet dat Microsoft in een sinister plot verwikkeld is om de meer dan 70 miljoen opensourceprojecten op GitHub in handen te krijgen."
Hij wijst er op dat Microsoft inmiddels zelf belangrijke bijdragen levert aan Linux en Kubernetes, een project van The Linux Foundation. "Ze ontwikkelen en distribueren op Linux gebaseerde producten, hebben .NET opensource gemaakt en ze ondersteunen The Linux Foundation, de Apache Software Foundation, het Open Source Initiative en veel vergelijkbare initiatieven."
Verder verwijst hij naar de verklaring van de komende ceo van GitHub, de oprichter van Xamarin, Nat Friedman. Die zei: "Ik vraag niet om jullie vertrouwen, maar leg me er op toe dat ik deze ga verdienen." Volgens Zemlin heeft Microsoft onder de leiding van Satya Nadella de verschuiving van een tegenstander van open source naar een modelburger gemaakt.
Intels 28-koppig monster
Voor zijn Computex-demonstratie van een systeem met een 28-coreprocessor op een snelheid van 5GHz gebruikte Intel extreme koeling en een 1600W-voeding. De koeler is een waterchiller met een vermogen van 1pk die water tot net boven het vriespunt kan koelen.
Zowel AnandTech als Tom's Hardware heeft na de presentatie van Intel zicht gekregen op het gebruikte systeem. Uit de omschrijvingen van de websites blijkt dat het demosysteem was uitgerust met een Corsair AX1600i-voeding en dat de koeling werd verzorgd door een Hailea HC-1000B-systeem.
Het systeem bestaat uit een moederbord met een lga3647-socket. Dat is de voet die ook de Xeon-processors van Intel met veel cores gebruiken. Waarschijnlijk is de chip die Intel liet zien een aangepaste Xeon Platinum 8180, die ook 28 cores heeft en ruim tienduizend euro kost. Dat model loopt standaard op 2,5GHz, heeft een maximale turbo van 3,8GHz en kan alle cores tegelijk op maximaal 3,2GHz klokken.
Details over de gebruikte koeling en de chip verschenen nadat Intel de presentatie had gegeven. De fabrikant zelf liet tijdens het presenteren niets los over de koelmethode en was ook zuinig met andere details over de chip. Intel zei enkel dat er dit jaar een processor met 28 cores komt en dat deze op 5GHz kan draaien. De fabrikant vertelde daar niet bij dat het om een overklok ging.
Uit de extreme koeling en stroomtoevoer die nodig zijn om de chip korte tijd op deze snelheid te laten draaien, is op te maken dat Intel de chip niet zelf zal uitbrengen met een dergelijke hoge kloksnelheid. Misschien is de kloksnelheid wel hoger dan die van de Xeon Platinum 8180. Dat is een serverprocessor en die is wellicht conservatiever afgesteld dan wat mogelijk is.
Intel Optane 905P
Intel gaat Optane 905P als m2-ssd voor consumenten uitbrengen
Intel komt met m2-modules van zijn Optane 905P-ssd voor consumenten, in aanvulling op de pci-e-kaarten en u2-varianten. De Optane 905P met m2-formfactor heeft een opslagcapaciteit van 380GB.
Volgens Gegory Bryant, de vice-president van Intels Client Computing Group, kunnen vier Optane 905P-ssd's in raid voor 1,5TB aan opslag zorgen. Intel toonde pci-e-kaarten van Gigabyte en ASRock die dit mogelijk maken. Of er ook modellen komen met meer of minder dan 380GB is niet duidelijk en de prijs is ook nog onbekend.
Intel kondigde de Optane 905P een maand geleden aan, zonder er veel ruchtbaarheid aan te geven. De 905P-lijn is de opvolger van de 900P en bestaat momenteel uit een pci-e-kaart van 960GB en een u2-model van 480GB. Geruchten over de komst van de m2-variant waren er al eind april. De 905P-lijn is relatief snel na de 900P-lijn verschenen: die kondigde Intel in oktober vorig jaar aan.
De drives zijn gebaseerd op Intels 3D Xpoint-geheugen. Dit is phasechangegeheugen dat zich niet zozeer met zijn sequentiële lees- en schrijfsnelheid, maar vooral met zijn lage latency, goede prestaties op gebied van random 4k i/o's en zijn uithoudingsvermogen moet onderscheiden.
Sharp neemt Toshiba's pc-divisie over
Sharp neemt Toshiba Client Solutions over, de pc-divisie van het Japanse concern. Vanaf 1 oktober verkoopt Toshiba 80,1 procent van zijn resterende belang in de pc-divisie. Sharp krijgt een licentie op de Toshiba-naam voor pc's.
Met de overname is een bedrag van omgerekend 31 miljoen euro gemoeid. Met de verkoop van zijn belang van 80,1 procent aan Sharp denkt Toshiba dat de waarde van Toshiba Client Solutions kan stijgen, dat de concurrentiepositie zal verbeteren en dat de verdere ontwikkeling van de divisie is verzekerd.
Sharp is een dochterbedrijf van Hon Hai, dat onder de naam Foxconn opereert en in opdracht van andere fabrikanten grote hoeveelheden elektronica maakt, waaronder pc's. Sharp neemt een licentie op de Toshiba-merknaam om desktopcomputers en laptops onder de naam van het Japanse bedrijf uit te kunnen blijven brengen.
Toshiba bracht zijn pc-productie op 1 april 2016 onder in een aparte divisie met de naam Toshiba Client Solutions, als onderdeel van een grote reorganisatie bij het concern. Die divisie ging zich richten op de zakelijke markt.
In 1985 bracht Toshiba zijn eerste laptop uit, de productcategorie waarmee het vooral naam maakte in de jaren erna. Zeven jaar geleden bereikten de pc-leveringen van Toshiba hun hoogtijdagen wat aantallen betreft; er gingen in 2011 17,7 miljoen pc's over de toonbank. Vorig jaar lag dat aantal op 1,4 miljoen, volgens Reuters.