Bekijk deze nieuwsbrief online Nieuwsbrief - 21/07/2021
Fijne vakantie!

Inhoud nieuwsbrief
 
Een woord vooraf door Arjan van der Wart, directeur onderwijs
Beste leerling en ouder(s)/verzorger(s),
 
Welkom op het Minkema College!
Hierbij ontvang je het Minkema Nieuws. Dit is onze nieuwsbrief voor leerlingen en ouders waarin wij jullie regelmatig informeren over ons onderwijs, bijzondere activiteiten en praktische zaken. Deze nieuwsbrief ontvang je elke 6 weken. Dit nummer is een speciale zomereditie in verband met de zomervakantie!
 
De afgelopen twee schooljaren waren uitzonderlijk. De coronapandemie heeft veel impact op de samenleving en op ons. Het leek af en toe alsof we in een film meespeelden over het einde van de wereld. Dergelijke films gaan vaak over een groep mensen die de hoop niet opgeeft en over voldoende veerkracht beschikt om verder te gaan. Ik denk dat we de afgelopen jaren hebben laten zien dat we over veerkracht beschikken.
 
Net als jullie hoop ik dat we het komende schooljaar zo normaal mogelijk kunnen starten. Op dit moment weten we nog niet of er vanuit de overheid nieuwe richtlijnen zullen komen. We weten wel dat er medio augustus een persconferentie zal zijn over de start van het nieuwe schooljaar. In de laatste week van de zomervakantie zullen wij jullie informeren.
 
Ik wens jullie een heel mooie zomervakantie!
 
Start nieuwe schooljaar
Op dit moment ziet het ernaar uit dat we het nieuwe schooljaar ‘normaal’ kunnen beginnen. En normaal wil zeggen: alle leerlingen en docenten komen naar school en er kunnen weer (buitenles)activiteiten worden georganiseerd. Daar kijken we natuurlijk enorm naar uit!
 
Uiteraard houden we de richtlijnen in de gaten. Mochten er toch nog beperkingen nodig zijn, dan hoor je dat vóór het begin van het nieuwe schooljaar. Hou daarom de berichtgeving van school in de gaten!
 
Schoolgids 2021-2022
Veel praktische informatie vinden jij en je ouders in de schoolgids. Hierin kunnen jullie uitgebreid lezen over de uitgangspunten van de school, het onderwijs, de schoolregels, contactpersonen etc. De schoolgids is online beschikbaar op de website.
 
 
Website en Magister
Daarnaast verwijzen wij jou en je ouders graag naar de schoolwebsite www.minkema.nl, waar een schat aan informatie te vinden is. Op de homepage kun je via een inlog in Magister komen, waar jullie jouw resultaten kunnen volgen.
Je ouders ontvangen aan het begin van het schooljaar inloggegevens voor Magister. Deze sturen we op naar ‘adres 1’, het adres dat bij ons bekend is als jouw hoofdadres.
 
 
 
Heb je al (een) broer(s) en/of zus(sen) op het Minkema College? Dan kunnen jouw ouders de bekende inloggegevens blijven gebruiken. Ze hebben daarmee nl. ook toegang tot jouw gegevens. Mochten je ouders elk over een eigen inlogcode willen beschikken, dan kunnen zij een tweede code aanvragen bij magister@minkema.nl.
 
 
Bereikbaarheid in de zomer
Van week 29 tot en met week 34 is de school gesloten. Uitsluitend voor noodgevallen is onze vakantietelefoon bereikbaar: 0348-484100. Wij kunnen echter alleen ingaan op daadwerkelijke noodgevallen van persoonlijke aard. Wij vragen dan ook vriendelijk maar dringend dit telefoonnummer uitsluitend in zo’n situatie te gebruiken.
 
Vragen en opmerkingen over bijvoorbeeld roosters en klassenindelingen kunnen tegen het einde van de zomervakantie aan de betrokken coördinator leerlingzaken of afdelingsleider gesteld worden.
 
Vanaf donderdag 26 augustus zijn zij zowel telefonisch als per mail weer bereikbaar en zullen ze dit soort berichten beantwoorden.
 
Voor vragen kunnen jij en je ouders ook kijken bij de FAQ Nieuw Schooljaar. FAQ Nieuw schooljaar.
 
Lestijden
Vanaf komend schooljaar hebben we op het Minkema College een 70 minutenrooster voor alle leerjaren.
 
Lestijden locatie Minkemalaan
De eerste bel gaat 5 minuten voor aanvang van het eerste lesuur. Dit geldt ook voor de lesuren die na een pauze vallen.
 
Het lesrooster op de Minkemalaan ziet er als volgt uit:
 
1e uur    08.20 - 09.30 uur  
2e uur  09.30 - 10.40 uur
pauze  10.40 - 11.00 uur
3e uur  11.00 - 12.10 uur
4e uur  12.10 - 13.20 uur
pauze  13.20 - 13.50 uur
5e uur  13.50 - 15.00 uur
6e uur  15.00 - 16.10 uur

Lestijden locatie Steinhagensweg
Zit je in een O&O-klas, dan krijg je op de dagen dat je dit vak in je lesrooster hebt staan les op onze locatie aan de Steinhagenseweg. Het vak O&O volg je nl. in de MakerSpace. In de zomervakantie wordt deze ruimte (verder) verbouwd en opnieuw ingericht tot een ‘state of the art’ werkplaats.
 
Wegens ruimtegebrek aan de Minkemalaan zullen ook andere klassen van leerjaar 2 en 3 één of twee dagen per week les krijgen aan de Steinhagenseweg. Daar hanteren we andere lestijden.


 
   
Het lesrooster op de Steinhagenseweg is als volgt:
1e uur    08.20 - 09.30 uur  
pauze  09.30 - 09.50 uur
2e uur  09.50 - 11.00 uur
3e uur  11.00 - 12.10 uur
pauze  12.10 - 12.35 uur
4e uur  12.35 - 13.45 uur
5e uur  13.45 - 14.55 uur
pauze  14.55 - 15.05 uur
6e uur  15.05 - 16.15 uur
 
 
Organisatie: wie is wie?
Het Minkema College heeft afdelingsleiders die zich hoofdzakelijk richten op de inhoud en organisatie van het onderwijs. Zij krijgen ondersteuning waar het gaat om leerlingzaken. Hieronder ziet u de indeling voor schooljaar 2021-2022.
 
Opleiding Afdelingsleider Ondersteuning
Havo leerjaar 1-3
mevr. Petra Timmermans
mevr. Paulien Kamphuis
(leerjaar 1)
mevr. Ilse Pijnacker
(leerjaar 2 en 3)
Havo leerjaar 4 en 5
mevr. Claudia Oosterveld
dhr. Frank den Oudsten
Atheneum & Gymnasium
leerjaar 1 - 3
mevr. Annet van de Wouw
mevr. Paulien Kamphuis
(leerjaar 1)
dhr. Niels Bosboom
(leerjaar 2 en 3)
Atheneum & Gymnasium
leerjaar 4 - 6
dhr. Edu van Rijn
dhr. Joris Scholts
 
NIEUW: Kuario-app
Met ingang van het nieuwe schooljaar gaat het Minkema College werken met de KUARIO-app. Met deze app betaal je bij de printers, in de kantine en bij de automaten.
 
Betalen zonder contant geld
Met KUARIO kun je dus betalen zonder contant geld. Dit zorgt er niet alleen voor dat transacties sneller kunnen worden uitgevoerd, maar het verhoogt ook de veiligheid en maakt betalingen inzichtelijk.
 
Opwaarderen via jouw account
Jij of je ouders kan/kunnen via KUARIO je saldo opwaarderen en zien wat er met het tegoed, wat alleen op school te gebruiken is, gekocht is. Je maakt een account via de KUARIO-app of kuario.com.
 
In de video zie je hoe je via de PC een account en een wallet kunt aanmaken en het saldo opwaardeert.
 
 
Digitale agenda
We willen leerlingen niet verplichten tot de aanschaf van een papieren agenda. Tijdens de Minkemalessen zal de (gratis) Google Agenda gebruikt worden als het plannen van huiswerk & toetsen ter sprake komt. Deze is aan Magister gekoppeld en tegenwoordig wordt zelfs het huiswerk hiernaartoe overgezet. Dat maakt het plannen in de Google Agenda een stuk eenvoudiger.
 
Boeken volgend schooljaar
Wat moet je doen om volgend schooljaar met de goede boeken in de klas te zitten? We hebben even alles helder voor je op een rijtje gezet!

Lees verder
 
LET OP: Bestellingen die vóór 23 juli zijn geplaatst, worden vóór de eerste schooldag op het woonadres geleverd
 
 
 
 
Mentorlessen
Op dinsdagmiddag 31 augustus word je om 13.00 uur verwelkomd in de aula. Daarna ga je met je klas en mentor naar het lokaal voor een verdere kennismaking en om je voor te bereiden op de eerste schoolweken.
 
Het is handig om een pen mee te nemen en je papieren agenda, als je die hebt aangeschaft. Wie geen chromebook bij The Rent Company heeft besteld, neemt een eigen device mee. Deze Minkemales duurt tot ongeveer 15.30 uur.
 
Chromebooks
Op dinsdagmiddag 31 augustus krijg je uit handen van The Rent Company jouw bestelde chromebook op naam uitgereikt. Heb je geen chromebook besteld bij The Rent Company, neem dan op 31 augustus je eigen device mee naar school. Je hebt deze middag een introductieles met je mentor waarin je je chromebook in gebruik neemt door o.a. een persoonlijk wachtwoord aan te maken.
 
Brugklaskamp
We zijn heel blij dat we (vooralsnog) weer op kamp mogen met klas 1! Dit zal zich afspelen in de 3e week van het schooljaar. Op maandag 13 september zijn er activiteiten in en om de school; dinsdag 14 t/m vrijdag 17 september bevinden we ons midden in het bos op de Leusderhei, bij het YMCA-kampeercentrum.
 
In de eerste muziekles krijg je een boekje waarin alle benodigde informatie over deze bijzondere week is verzameld. De mentor bespreekt alles uitvoerig voor met jouw klas. Als jouw ouders informatie hebben die deze week voor de mentor van belang is, bijvoorbeeld omdat jij een dieet volgt of een allergie hebt, is het handig dat zij dat direct bij aanvang van het schooljaar met de mentor delen.
 
Ouderavonden
Jouw ouders ontvangen per e-mail een uitnodiging om zich voor de ouderavond van donderdag 30 september op te geven. De mentor zal veel vertellen over de gang van zaken in het eerste jaar. De andere docenten stellen zich op deze avond ook voor en vertellen wat hun vak inhoudt, hoe je het huiswerk goed kunt aanpakken en hoe jouw ouders daar thuis het beste bij kunnen helpen.
 
Kennismaking nieuwe bruggers
 
Op woensdagmiddag 30 juni hebben we jou samen met 359 andere nieuwe brugklasleerlingen welkom geheten op onze school. Je hebt met je nieuwe klas en mentor kennisgemaakt. Een spannend moment voor iedereen! De tijd op de basisschool zit erop en een nieuwe stap wordt gezet: de stap naar de middelbare school.
 
We hopen dat je een bijzonder mooie tijd op onze school tegemoetgaat! Het programma van de middag was gericht op kennismaken met elkaar en de school en natuurlijk kreeg je informatie over wat je allemaal te wachten staat na de vakantie.
 
We hopen dat je een goede start op de het Minkema College zult maken. Je hebt een informatieboekje mee naar huis gekregen met achterin een boodschappenlijstje. Overige informatie is op 1 juli naar jullie ouders gemaild: over boeken bestellen, de ouderbijdrage & voorzieningen, het aanschaffen van een chromebook, Google & privacy, Scheepstra’s rekenmachine.
 
Diploma-uitreiking
Op 2,5 & 15 juli kregen de geslaagde havo- & vwo-leerlingen van het Minkema College hun welverdiende diploma uitgereikt. 
 
De directeur Onderwijs, Arjan van der Wart, en vele medewerkers hadden een speciale boodschap voor de geslaagde leerlingen!
 
 
Examenresultaten
Op onze vmbo-locatie zijn alle leerlingen geslaagd (100% voor zowel basis, kader als mavo). Op onze havo/vwo-locatie is 97% van de leerlingen geslaagd op de havo, 97% op het atheneum en 100% op het gymnasium.
 
AVG-privacymodule in Magister
Wij laten jou en je ouders met beeldmateriaal (foto’s en video’s) graag zien waar we mee bezig zijn. Opnames worden gemaakt tijdens verschillende gelegenheden. Bijvoorbeeld tijdens feestelijke gebeurtenissen (zoals diploma-uitreiking en het gala), sportactiviteiten, excursies (werkweken in binnen- en buitenland), schoolreizen en in lessen. Ook maken wij elk schooljaar klassenfoto's.

Wij gaan uiteraard zorgvuldig om met deze foto’s en video’s. Vanuit de privacywetgeving zijn wij verplicht om toestemming te vragen aan de ouders voor het gebruik van beeldmateriaal van leerlingen als hij/zij jonger is dan 16 jaar. Leerlingen van 16 jaar en ouder mogen zelf toestemming geven.

Toestemming kenbaar maken in Magister
Nieuwe ouders (die nog geen kind op het Minkema College hebben) krijgen eind augustus de inloggegevens toegestuurd voor Magister. Het verzoek is om zo spoedig mogelijk toestemming kenbaar te maken.
 
Magister biedt een module waarin ouders zelf de toestemming kunnen doorgeven en wijzigen. Zodra er wordt ingelogd in Magister worden ouders verwezen naar deze module.
 
Google
Zoals we je eerder lieten weten, is eerder dit schooljaar door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vastgesteld dat Google niet voldoet aan de privacywetgeving.
 
Inmiddels heeft SIVON (dat is één van de partijen die namens het onderwijs aan tafel zit) laten weten dat er goede afspraken gemaakt zijn met Google. Deze afspraken bestaan uit een uitgebreide set contractuele, organisatorische en technische maatregelen. Daarmee worden de door de AP geconstateerde privacyrisico’s in voldoende mate afgedekt.
 
Zonder te diep in te gaan op de technische details is de crux van de oplossing dat Google zichzelf niet langer beschouwt als verwerkingsverantwoordelijke, maar als verwerker van de gegevens. Dit gewijzigde standpunt maakte de weg vrij om sluitende afspraken te maken.
 
 
Vakantie naar rode en oranje landen
 
Op de website www.wijsopreis.nl kun je de geldende maatregelen vinden per land. Ook buitenlandse zaken biedt een reisapp met informatie. Check deze aub voordat je op vakantie gaat. Quarantaine na een vakantie is geen geldige reden voor verzuim. We zullen in dat geval leerplicht moeten inschakelen en zijn niet verplicht deze leerlingen afstandsonderwijs aan te bieden.
 
Ouders die in quarantaine zitten mogen uiteraard ook niet op school of op het schoolplein komen. Vanzelfsprekend gelden deze voorschriften ook voor onze werknemers; we hebben hen hierop gewezen.
 
 
31/08: Eerste schooldag

De volledige nieuwe jaaragenda staat op de website.
 
Nieuwsbrief, juli 2021 © Het Minkema College. Alle rechten voorbehouden.
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u staat geregistreerd als ouder/voogd van één van onze leerlingen. 

Wij maken u erop attent dat u uw inloggegevens nodig heeft om in Magister de gegevens en resultaten van uw kind(eren) te volgen. Ook het intekenen voor oudergesprekken gebeurt in deze digitale omgeving. Zonder gebruikersnaam en code kunt u niet in Magister. Mocht u de inloggegevens kwijt zijn, vraagt u dan z.s.m. nieuwe aan via magister@minkema.nl. Ouders ontvangen de inloggegevens éénmaal. Hiermee kunnen zij ook het dossier inzien van een eventueel volgend kind.

Contact adres: Minkemalaan 1, 3446 GL Woerden.
Vragen? Neem contact met ons op.