Westerlo - mei 2018
Jaargang 8 - nummer 5
 
  Inhoud 
 
 
Wink@Westerlo: Anna's reis - Anne-Marie Hooyberghs

De uit Tongerlo afkomstige Anne-Marie Hooyberghs heeft weer een nieuwe familieroman op haar palmares, Anna's reis.
 
De tijd tussen de twee wereldoorlogen is voor veel mensen zwaar. Honger en armoede zijn aan de orde van de dag.
In het Vlaamse dorpje Tongerlo ziet het gezin Golien de toekomst somber in. Met vijf kinderen en een zesde op komst hebben ouders Kasper en Leine niet veel oog voor de kinderen.
Kaspers zus Evina en haar man Ed, die kinderloos zijn, willen graag een van de kinderen in huis opnemen.
 
Anna Golien is vijf jaar oud als ze bij haar oom en tante komt. Ze leeft daar elf jaar in een liefdevolle omgeving, tot het noodlot toeslaat en de dan zestienjarige Anna terug moet naar haar familie.
 
 
 
 
 
CoderDojo voor ouders/grootouders op vrijdag 25 mei


 
Bij Coderdojo kunnen meisjes en jongens van 7 tem 18 jaar leren programmeren in gratis workshops. Een Dojo wordt volledig door vrijwilligers voorbereid en gegeven. Coaches begeleiden de jongeren : ze leggen uit, doen voor, leren aan en stimuleren fantasie en creativiteit.
Cooks zorgen ervoor dat de organisatie van een Dojo, zoals de inschrijvingen en de logistiek, vlot verloopt.
De CoderDojo van Westerlo verloopt in nauwe samenwerking met de bibliotheek en vindt doorgaans elke vierde zaterdag van de maand plaats.
 
Daarnaast wordt er jaarlijks een CoderDojo voor ouders, grootouders of andere oudere kinderen georganiseerd, zodat ze stiekem zelf eens kunnen proeven van al dat programmeren.
Voor laptops wordt gezorgd en een inleiding in Scratch krijg je er gratis bij, je hebt dus geen voorkennis nodig.
 
Wil je weten hoe je je eigen kinderen kan verbazen?
Schrijf dan snel in via www.coderdojobelgium.be!
Wie weet krijg je de smaak te pakken en word je zelf coach of cook!
 
Praktisch :
Vrijdag 25 mei van 18 tot 20u. in het zaaltje van de bibliotheek.
Verplicht inschrijven via www.coderdojobelgium.be
Gratis
Meer info : westerlo@coderdojobelgium.be
 
 
 
 
 
Bibkids: Spelletjesmiddag

De Week van de Opvoeding vindt elk jaar plaats van 16 tot 23 mei.
Deze campagne maakt opvoeden en ouderschap zichtbaar en bespreekbaar.
 
'Opvoeden is samenspel' is het thema van dit jaar. En hoe kan dit beter in de kijker worden gezet dan met een spelletjesmiddag voor jong én oud op woensdag 16 mei van 14 tot 16 uur?
 
Men zegge het voort!
 
 
 
 
 
Bibkids: Voorleeskwartiertjes


Wij lezen deze maand voor in verschillende talen!
 
Spreek je Nederlands?
Tu aimes le français?

¿Te gustaría escuchar relatos en tu idioma?

мы поем песни вместе!
Come and listen to our stories…
 
Hoş gelmişsin!
Welcome!
 
 Alle luisterende oortjes tussen 2,5 en 7 jaar zijn welkom!
 
woensdag 30 mei om 14 uur
 
free entrance
vrije toegang
 
vooraf inschrijven is niet nodig
 
 
 
Digiklap

 
Digiklap?!? Digiwat??
Digiklap helpt je verder met al je vragen over smartphones, tablets en pc's!
 
 
Vragen over je smartphone of tablet? Kom eens langs op onze Digiklap. De vrijwilligers van Klik Zuiderkempen beantwoorden met veel plezier jouw vragen.

Deel je zelf graag jouw digitale kennis? Dan ben je natuurlijk ook altijd welkom op onze maandelijkse Digiklap!
 
zaterdag 19 mei van 10 tot 12 uur
 
 
 
 
Kelly STRIPt!
 
Kelly zet elke maand een graphic novel en een stripreeks in de kijker.
 
 
De man van nu - Hanco Kolk (graphic novel )
 
Deze graphic novel speelt zich af in twee verschillende tijdsdimensies: twee parallelle en gelijktijdige werelden. Alleen gaat de tijd zoveel sneller in de wereld van de Decimalen dan in die van de Chronomensen.
 
Sylvia Calvijn bevindt zich voor haar job in Sag Harbor, Long Island. Haar vinger beweegt zich naar de knop van haar laptop...
 
... En dan komt er plots een man de kamer binnen. Zijn naam is Rafael Falstaff, hij is een Decimaal mens. Decimale mensen leven onnoemelijk veel sneller dan de Chronomensen en doorlopen een heel leven in de tijd die een Chronomens nodig heeft om, bijvoorbeeld een laptop aan te zetten.
 
En toch. Hoewel zij voor hem slechts een 'stilleven' is en ze elkaar nooit zullen mogen aanraken - dit betekent de dood voor beiden - geraakt Rafael gefascineerd door Sylvia en gebeurt het ondenkbare: hij wordt verliefd op haar...
 
Een ultramoderne Romeo & Julia. De man van nu moet je Lezen. Zien. Beleven.
 
Mermaid Project - Fred Simon (strip)
 
Parijs en New York in de nabije toekomst. De wereld zoals we die nu kennen is verwoest, de machtsverhoudingen zijn veranderd. Door een reeks ingrijpende klimatologische, politieke en economische veranderingen ziet de wereld er helemaal anders uit.
 
Op een dag komt een koppel een bizarre verdwijning aangeven bij de Franse politieagente Romane Pennac: het lichaam van hun overleden dochter is verdwenen. De jonge vrouw was een werknemer van het Amerikaanse bedrijf Algapower. Vermits haar eigen broer er werkt als geneticus kent Romane het bedrijf.
Ze vertrekt op onderzoek en ondekt dat Algapower meer doet dan energie opwekken uit algen door genetische manipulatie...
 
Het begin van een straffe reeks rond de risico's van genetische manipulatie!
 
 
 
 
Net uit en al in je bib
  
   

 
een proevertje

Mattias ging dood. Zij bleven achter. Zij vertellen. Acht perspectieven, acht versies. Sommigen hadden hem lief, anderen kenden hem nauwelijks, en alle herinneringen zijn anders. In elk leven speelt hij een cruciale rol, juist door er niet te zijn. Langzaam wordt duidelijk wie Mattias was en wat er die avond gebeurde.
 
Na Mattias is een aangrijpende en spannende roman over angsten van nu, over omgaan met verlies en over de verhalen die we elkaar vertellen omdat dat het enige is wat we dan nog kunnen.
 
"Rouw is als een schaduw. Hij voegt zich naar de stand van de zon, staat 's ochtends anders dan 's avonds. Hij leunt donker en geduldig tegen de muur, strekt zich in volle lengte uit over asfalt of trekt achter je rug zijn reliëf over te lang niet gemaaid gras, sierlijk dreigend als een slang."
 
"Peter Zantingh weet de kleinheid van het verhaal met grootsheid te brengen!" DWDD-panel
Andere blikvangers:
 
 
Marcia, pas gescheiden, dwaalt door Brussel op zoek naar een nieuw territorium. Ze begint een relatie met een Amerikaanse schrijver die werkt aan de memoires over zijn verdwenen ex. David laat weinig los over zijn verleden en Marcia wordt steeds nieuwsgieriger naar de vrouw.
 
Emma, Marcia's beste vriendin, keert terug naar haar geboortedorp, waar ze poseert voor een jonge kunstenaar. Ze heeft de plek niet meer bezocht sinds ze haar ouders en zus verloor en vraagt zich af wat er nog rest van haar oude leven.
 
Verdwaaltijd is een meeslepende en sfeervolle roman die de lezer meevoert van de Brusselse straten tot in de woestijnen en redwoodwouden van Californië.
Het is een verhaal over obsessie, over het verlangen om te verdwijnen en over hoe landschappen ons vormen.
 
  
 
 
 
 
 lees hier de eerste pagina's

 
een proevertje
1938. Örnsköldsvik, Zweden. Maj is twintig jaar oud, serveerster en ontmoet tijdens een weekendje uit met een bevriend stel de vijftien jaar oudere Tomas Berglund. Tomas komt uit een rijke familie en is net gescheiden. Als blijkt dat Maj ongewenst zwanger van hem is geraakt, neemt hij zijn verantwoordelijkheid en vraagt haar ten huwelijk.
 
Zo komt Maj, van eenvoudige komaf, opeens terecht in een welgesteld milieu, met een man die ze amper kent en is ze al haar vrijheid kwijt.
Tomas is dolgelukkig met de komst van het kind, maar voor Maj is de zwangerschap beladen met schuld en schaamte. Ze kan echter niet anders dan haar nieuwe lot accepteren en probeert zich zo goed mogelijk aan te passen aan haar nieuwe levenssituatie.
 
De eerste twee delen van de Maj-trilogie werden in Zweden goed onthaald, maar het is het derde deel dat bij het grote publiek in de smaak viel en dat Kristina Sandberg de prestigieuze Augustprijs 2014 bezorgde. De internationale aandacht liet niet lang op zich wachten.
Omdat de drie delen onafhankelijk van elkaar gelezen kunnen worden, werd gekozen om eerst deel 3 en 2 naar het Nederlands te vertalen, nu is deel 1 er dus! De komst van een kind.
 
Ze heeft een diepe fascinatie voor ijs en voor de poolgebieden, voor de uitgestrektheid, de ongereptheid en het leven onder extreme omstandigheden. Maar vooral voor de legendarische ontdekkingsreizen naar deze uiterste punten van de aarde.
 
De weidse ijsvlakten doen haar denken aan thuis. Waar haar broer alleen het topje van de ijsberg laat zien, niet de bevroren diepten daaronder. Waar de familiebanden koud zijn. Waar altijd een ijzige stilte hangt.
 
Net als de oude poolreizigers gaat de verteller op expeditie, in de hoop haar familie, de liefde en zichzelf te vinden. De arctische omgeving laat zich echter niet zomaar bedwingen... Een broer van ijs.
 
"Dit boek is een ei van Columbus." *****
Dagblad van het Noorden
 
nieuwsgierig?
 

 
een trailer én fragment
 
In Waterdrinkers nieuwste, sterk autobiografische roman Tsjaikovskistraat 40 neemt hij de lezer mee op een duizelingwekkende reis door de Russische geschiedenis en door zijn eigen leven.
 
Vertrekpunt is zijn huis in Sint-Petersburg, waar de auteur woont met zijn vrouw en drie poezen, midden in de buurt die honderd jaar geleden het epicentrum was van de Russische revolutie van 1917.
 
Behalve een kroniek over deze periode, die de loop van de Europese geschiedenis van de twintigste eeuw ingrijpend zou bepalen, is de roman een verslag van het onwaarschijnlijk avontuurlijke leven van de auteur, die de afgelopen kwarteeuw in de Sovjet-Unie en Rusland doorbracht.
 
In de handen van meesterverteller Waterdrinker wordt dit een rit op een literaire achtbaan. Een ode aan de gespleten ziel van Rusland en de eeuwige interne strijd die dat oplevert. Groots ook in de wijze waarop hij zijn eigen worsteling beschrijft met het leven, zijn schrijverschap, de liefde.
De naamloze Gevangene Z wordt al jarenlang in de gaten gehouden door drie camera's (vier zou overkill zijn) en één bewaker. De enige die hem kan vrijlaten is de Generaal, maar die ligt in coma - iets wat de Gevangene niet weet.
Een aantal jaar daarvoor sloten een Palestijn en een Canadese zakenman een merkwaardig soort vriendschap in Berlijn, die op desastreuze wijze werd beëindigd toen de Canadees een Israëlisch geheim agent bleek.
 
Niets is wat het lijkt in deze politieke roman - wie vertelt de waarheid? Alles blijkt met elkaar verband te houden, met Palestina en met Israël.
 
Om te eindigen in een romantisch diner op een schuilplek in het midden van de aarde. Want zelfs in een conflictgebied bloeit liefde op.
 
Weerzien in het midden van de aarde is de langverwachte nieuwe roman van de Pulitzerprijs genomineerde Nathan Englander.
 
 
lees een fragment

  
de website van de auteur
 
Als ze naar huis terugkeert om haar moeder te bezoeken die aan kanker sterft, verhaalt de ik-persoon over een korte, intense liefdesaffaire en het verdriet en de desillusie als gevolg van het einde ervan.
 
In prachtig proza toont Josephine Klougart ons het schrille contrast tussen de herinnering van stabiliteit - je ouders, het huis van je jeugd, je liefde - en de voortdurende eindes die we tijdens het leven ervaren.
Een van ons slaapt is een roman over achterlaten en achtergelaten worden. Een verhaal over het ontvouwen van een relatie en de noodzaak van verdriet.
 
"Josefine Klougart heeft zichzelf gevestigd tot een van de meest krachtige en dwingende stemmen van haar generatie." Jens Christian Grøndahl

"Scandinavië heeft nu haar eigen Virginia Woolf. Weinigen komen zo dicht bij de menselijke geest als Klougart." de Noorse krant VG
 
  
Losbandigheid, lust en liefde, moord en doodslag, triomfen en tragedies,... De Griekse mythen en sagen zijn wilder en woester dan het leven zelf. Deze verhalen bieden alles wat een lezer zich kan wensen.
De oude Grieken inspireerden onder anderen Shakespeare, Michelangelo, James Joyce en Walt Disney.
 
In de handen van Stephen Fry komen de verhalen opnieuw tot leven. We worden verliefd op Zeus, we aanschouwen de geboorte van Athena, we zien hoe Kronos en Gaia wraak nemen op Ouranos, we huilen met koning Midas en we jagen met de even beeldschone als meedogenloze Artemis.
 
Stephen Fry haalt in Mythos deze verhalen op uit de oudheid en geeft ze hun welverdiende plek in onze moderne tijd.
 
"Bij Zeus, wat een goddelijk boek" De Morgen.
   
een inkijkje

 
het gelijknamige tv-programma
Tien jaar na De weg naar Mekka verkent Jan Leyers de islam in Europa.
Groeit er zoiets als een Europese versie van de islam? Is dat ook wat moslims zelf willen? En valt het alom heersende wantrouwen jegens de islam te overwinnen?
 
Op zoek naar antwoorden trekt Jan Leyers van Sarajevo naar Brussel. Hij gaat met Bosnische moefti's op bedevaart, maakt een moslimkamp in de Hongaarse poesta mee, wordt wegwijs gemaakt in een Parijse banlieue en gaat in Londen met de voorzitter van een shariaraad op pad.
 
De auteur luistert naar traditionele gelovigen en nieuwe bekeerlingen, naar liberalen en fundamentalisten, naar de stem van de kenner en de stem van de straat.
Met de oren van een westerling die op zijn zeventiende rotsvast geloofde dat de toekomst van Europa er een zou zijn zonder religie en vandaag verbaasd aanziet hoe het opperwezen terrein herovert.
 
Allah in Europa is het relaas van een tocht door een wereld die zich niet in cijfers of statistieken laat vatten. Een avontuur dat ontroert en ontreddert, onthutst en hoop inboezemt.
 
Mei ’68 roept vandaag duidelijk zeer tegenstrijdige gevoelens op bij de protesterende jongeren van toen. Vaak gaapt er een al even diepe kloof tussen hun herinneringen en inschattingen, en de historische feiten en de uiteindelijke impact.
 
Bij de vijftigste verjaardag van Mei ’68 gaan Geert De Vriese en Frank Van Laeken op zoek naar de gebeurtenissen en de persoonlijke verhalen achter de enige maand in de wereldgeschiedenis met hoofdletterstatus.
 
Ooggetuigen maken de balans op van hun dromen en idealen, experts toetsen ze aan feiten en doen nader onderzoek. Van 'Leuven Vlaams!' tot 'Make love not war!', van studentenleider tot toekomstig premier, van AMADA tot VMO, van de pil tot Pink Floyd en van Dolle Mina tot Hugo Claus. Maar ook van 1968 tot 2018.
 
P.S. : de dvd Leuven '68 : de studentenrevolte die het land deed daveren is ook "in the building"
 
nieuwsgierig? kijk hier het boek al eens in
 
de eerste pagina's

De jaren zestig: een cultuurgeschiedenis van Geert Buelens, dichter en hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde, gaat natuurlijk over The Beatles, Bob Dylan, Provo en de minirok. Maar om dit decennium te begrijpen zijn volgens Buelens internationale kassuccessen als West Side Story en The Sound of Music minstens zo belangrijk.
 
De auteur kantelt het bestaande beeld van dit decennium en vult het aan: artistieke en culturele ontwikkelingen in Afrika, Latijns Amerika en Azië werpen een verfrissend licht op deze tijd. Hij laat zien hoe grote geopolitieke en culturele ontwikkelingen in elkaar grepen en zorgden voor een omwenteling van waarden. Zo werd de populaire cultuur geboren die tot vandaag inspireert en controversieel is.
 
Bij dit boek hoort trouwens een website vol muziek, film, foto's en achtergronden - www.dejarenzestig.com.
 
 
Paul Cliteur en Dirk Verhofstadt gaan op zoek naar de bronnen van het theoterrorisme. Moorden in naam van God kwamen in de loop van de geschiedenis geregeld voor. Vandaag vormen ze de legitimatie voor dagelijkse aanslagen op anders- en ongelovigen.
 
Dit boek bevat enerzijds een theoretisch deel over het theoterrorisme en anderzijds een dagboek van de moordaanslagen die in 2017 quasi elke dag in naam van God werden gepleegd.
 
Op bevel van God ging Abraham zijn zoon Izaak doden. Op het laatste moment werd hij tegengehouden door een engel. Hij had immers bewezen dat hij God blindelings gehoorzaamde en werd daarvoor beloond.
Ook vandaag doden theoterroristen medemensen op bevel van God, maar er is geen engel meer die ze tegenhoudt.
 
Paul Cliteur en Dirk Verhofstadt bespreken in In naam van God: elke dag een aanslag de religieus geïnspireerde moorden op Ghandi, Rabin, Sadat, Tiller, Van Gogh en talloze anderen die het slachtoffer werden van religieus fanatisme.
 
nieuwsgierig?
 

 
een interview met de auteur
 
De pensioenen liggen onder vuur. We beleven de ene aanval na de andere. Bezorgd en kwaad zijn we: het wordt langer werken voor minder pensioen. We willen niet laten betijen. Want een goed pensioen voor iedereen is mogelijk, eerlijk en betaalbaar.
 
Kim De Witte neemt ons in De grote pensioenroof mee op een tocht langs de frontlijnen van het grote pensioengevecht. Op zoek naar de aanstichters in de wereld van het grote geld en naar de raddraaiers in de opeenvolgende regeringen.
Maar hij neemt ons ook mee naar plekken waar met succes aan het solidaire pensioen van morgen gewerkt wordt: naar Oostenrijk, naar Denemarken. Waarom kunnen ze daar wat wij niet zouden kunnen?
 
We ontmoeten de mensen van de Duitse Seniorenopstand en tal van professoren. Mensen van het weerwerk.
Het pensioenbeleid moet een radicaal andere koers uit, zeggen ze. Het beleid moet zich op de kern concentreren: het wettelijk pensioen van de sociale zekerheid.
Wat telt is de greep op de arbeidsmarkt en de verdeling van de welvaart.
 
Stof tot debat. Stof tot verandering. Stof voor een menselijke en solidaire pensioenvisie.
 
 
In 1991 kwam een einde aan de iconische televisieserie Twin Peaks.
Twee seizoenen lang bleven we gekluisterd aan de buis. Niet zoals nu "bingewatchend", maar geduldig elke week 1 aflevering op het puntje van je stoel uitkijken.
 
Nu is er season 3, en weer kruipt Kyle MacLachlan in de huid van special agent Dale Cooper. Maar ook in de huid van twee andere personages...
 
Met grootmeester David Lynch in de regiestoel en in de onnavolgbare rol van FBI agent Gordon Cole.
Nog bevreemdender dan de eerste twee reeksen...
 
 
 de trailer
 
Nóg een boekverfilming: Murder on the Orient Express.
Kenneth Branagh regisseert en speelt de hoofdrol (Hercule Poirot) maar de rest van de cast mag er ook zijn: Penelope Cruz, Judi Dench, Johnny Depp, Willem Dafoe, Michelle Pfeiffer...
 
Het is de verfilming van het gelijknamige boek van Agatha Christie, voor het eerst gepubliceerd in 1934.
In de trein wordt een moord gepleegd, er zijn dertien potentiële verdachten.
Voor één man is het een race tegen de klok om de puzzel op te lossen voordat de dader weer toeslaat...
 
 
 de trailer
 

een voorsmaakje

Na Dossier K (2009) waagt regisseur Jan Verheyen zich voor de tweede maal aan de verfilming van een boek van Jef Geeraerts.
De hoofdrollen zijn voor Koen De Bauw en Werner De Smedt, die voor de derde keer (eerste keer was de zaak Alzheimer in regie van Erik Van looy) in de rol kruipen van Erik Vincke en Freddy Verstuyft.
 
In het Tweede Gelaat (Double Face) wordt de vriendschap tussen beide heren zwaar op de proef gesteld tijdens hun onderzoek naar een reeks gruwelijke moorden.
 
 
de trailer
 
De Bridge, season 4 is meteen het laatste kunstje van de autistische Zweedse inspecteur Saga Norén. Een glansrol van Sofia Helin.
 
Margrethe Thormod, directeur van het migratiebureau van Kopenhagen wordt gestenigd gevonden bij de intussen befaamde Sontbrug (brug tussen Denemarken en Zweden).
Samen met haar Deense collega Henrik gaat Saga op onderzoek.
 
Topfictie!
Een Canadees en een Deen vormden samen het muzikale duo Rhye.
Hun debuutalbum Woman (2013) scoorde maar de samenwerking tussen beide heren kwam vorig jaar tot een einde.

Maar daarom niet getreurd. De langverwachte opvolger Blood met alweer een prominente rol voor de zwoele, androgene fluisterstem van Michael Milosh is een uitstekende sensuele popplaat.
 
P.S. : de naakte dame op de cover is zijn huidige vriendin en muze Geneviève.
 
 
 Karen in de Lotto Arena
 
Jóhann Jóhansson was een IJslands componist van vnl. minimalistische filmmuziek.
Inderdaad "was" want hij overleed onverwacht op 9 februari 2018 in zijn appartement in Berlijn.
Jóhansson werd slechts 48 jaar.
 
De naam doet misschien geen belletje rinkelen maar in het wereldje van de filmmuziek is hij een grote naam.
Zo won hij een Golden Globe, kreeg hij Oscar en Grammy nominaties en vorig jaar werd Jóhansson nog uitgeroepen tot filmcomponist van het jaar op de World Soundtrack Awards in Gent.
 
De soundtrack van de The Mercy is zijn laatste opname...
Song for you

Karen Damen heeft een cd opgenomen en dat zullen we geweten hebben.
 
Ze maakte haar grote droom waar en vulde op 16 maart de Lotto Arena.
Bovendien kwam begin maart haar debuutcd meteen binnen op nr 1 in de Ultratop Albumlijst.
Faut le faire.
 
"De rosse van K3", een straffe madam : Een ander spoor.
 
 
 
 

de website van de componist
 
 
 
 
 
  
 
Anns Aanraders
 
 
Elke maand schotelt iemand je enkele aanraders voor.
Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten,...
 
Hier de keuze van Ann.
 
 
 
 
 
 
 

de eerste pagina's
Mijn allerliefste schat - Gabriel Tallent
 
Mijn allerliefste schat draait om de veertienjarige overlever Turtle Alverston, die geïsoleerd opgroeit, met enkel haar vader als gezelschap.  Waar haar fysieke wereld zich weids rondom haar uitstrekt, is haar innerlijke wereld klein. Dan ontmoet ze Jacob, een wat oudere jongen, die in een schoon huis woont en naar haar kijkt alsof ze de zon is. Voor het eerst denkt ze eraan te ontsnappen aan haar getergde vader.
 
Dit boek ademt vanaf de eerste bladzijde een pure, beklemmende sfeer uit. De auteur weet de donkere stemming perfect op te roepen, gaandeweg in stijgende lijn op te bouwen. Als de relatie tussen vader en dochter barstjes begint te vertonen, word je als lezer heen en weer geslingerd tussen enerzijds Turtles drang om te breken met dit solitaire leven en anderzijds de totale aanhankelijkheid en loyaliteit naar haar vader toe. Angst en liefde gaan in haar jonge leven benauwend hand in hand.
 
Door de adembenemend mooie natuurbeschrijvingen komt het ruige landschap in het noorden van Californië magistraal tot leven. Deze schoonheid staat echter in schril contrast met de rauwe, grimmige taal van vader en dochter, de sinistere en vaak geweldadige scènes.
 
Een briljant, pakkend debuut dat alleszins met vaart binnenkomt en nog lang blijft kleven!
 
Niet voor gevoelige lezers...
 
 
een intervieuw met de auteur

Elmet - Fiona Mozley
 
Daniel woont met zijn zus in het huis dat vader met zijn blote handen voor hen in het bos bouwde. Veilig en voor hen alleen. Vader maakt dingen, jaagt en werkt met zijn handen. Soms verdwijnt hij, gedwongen om hard werk te doen, maar voor Daniel en Cathy is hij een zachtaardige beschermer. Als de lokale landeigenaar voor de deur verschijnt, wordt hun onzekere bestaan bedreigd. Vader en Cathy trachten zichzelf en hun buren te beschermen en zetten een reeks gebeurtenissen in gang die alleen maar kunnen eindigen met geweld.
 
"Het hele, nu schaars beboste graafschap was ooit woudrijk geweest, en de geesten van het oude woud waren voelbaar wanneer het waaide. De aarde wemelde van verhaalflarden die als een bladerstroom waren neergedaald en vergaan en die toen weer vorm hadden aangenomen en waren opgekomen in het kreupelhout en in ons leven."
 
De grote kracht van Elmet schuilt in de eerste plaats in het contrast tussen de krachtige, sterke, onrustige vader en dochter enerzijds, en de tengere, bleke, gevoelige 14-jarige verteller van het verhaal anderzijds. Het speelt zich af in de huidige tijd, maar zou evengoed eeuwen eerder kunnen plaatsvinden. Deze tijdloosheid maakt dat Robin Hood en zijn kompanen soms geloofwaardig om de hoek komen kijken.
 
De eerste helft van het boek komt heerlijk traag op gang - de auteur hanteert een zalige beeldende en lyrische taal – maar als Mr. Price, de hebzuchtige en machtige grootgrondbezitter het een en ander wil opeisen, komt alles in een nietsontziende stroomversnelling terecht. Als lezer word je, willens nillens, in een draaikolk van ontwikkelingen meegezogen. Alles wijst erop dat een vernietigende climax eraan komt, dat dit niet goed kan aflopen. De ruwe wilde natuur van het Noord-Engelse landschap wordt haast liefdevol beschreven en krijgt een belangrijke rol toebedeeld.
 
Elmet is een gewelddadig, donker verhaal waarin thema’s als armoede, klassenstrijd, familiebanden, gender, wraak en gerechtigheid tragisch en onlosmakelijk in elkaar vervlochten aan bod komen.
 
Fiona Mozley greep met dit intens duistere debuut naast de Man Booker Prize 2017, maar kwam hierdoor verdiend in de schijnwerpers te staan. Ik kijk uit naar meer!
 
"Hij was in elk geval boos zoals dat voelt wanneer het is vermengd met liefde. Als verdriet, maar met de energie voor een tussenkomst."
 
"Toen we terugliepen naar het huis, deden we dat in stilte, omdat we alle woorden voor die dag al hadden verbruikt."
 
Sien Volders, te gast bij VPRO
Noord - Sien Volders
 
In de vroege jaren tachtig trekt Sarah, een jonge zilversmid op een kantelpunt in haar leven, voor een tijd naar het noorden. Ze komt in een afgelegen goudzoekersstadje terecht en ontmoet er Mary, die de enige winkel en het postkantoor uitbaat. Het pad van beide vrouwen kruist dat van twee mannen: mannen die leven voor muziek, vrijheid en het ongetemde bestaan. Gaandeweg leert Sarah hoe Mary's leven een voorafspiegeling is geweest van het hare en wat het betekent vrij te zijn.
 
Een prachtig verhaal over keuzes maken, de rol van ambitie in een mensenleven - de kunst of het grote geld?, het zich verliezen in een ander en de zoektocht naar jezelf. Dit alles tegen het decor van de ongerepte Canadese natuur en het rauwe leven in Forty Mile, met de meeslepende noten van bluegrass als een constante op de achtergrond. De personages werden perfect genuanceerd neergezet en het mooie taalgebruik maakt van Noord een heerlijk boek.
 
"Als er niets meer is om naar terug te keren, is er geen reden meer om te vertrekken."
 
Ik ben fan van dit sterke debuut! Helemaal zin gekregen om naar het Noorden te trekken! ;-)
 
 
Bart Moeyaerts mooie woorden over
Wish you were here
Wish you were here - Evelien De Vlieger
 
Stel: je bent achttien en je hart is gebroken. Wat doe je dan? Werken, vindt Hazels moeder. En zo belandt Hazel als au pair in een Engelse badstad. Maar kan ze wel voor een baby en een eigenwijs jongetje van acht zorgen? En waar is de moeder van de kinderen eigenlijk? Hazel heeft wel wat beters te doen dan een gezin te redden. Treuren om haar Grote Liefde, vooral. Maar als de berichten op haar telefoon uitblijven en de kinderen hun moeder echt nodig blijken te hebben, gaat ze naar haar op zoek.

Met Wish you were here heeft Evelien De Vlieger de jongerenliteratuur weer een klein, kostbaar juweeltje geschonken. Al van bij het prille begin neemt de hoofdfiguur je onvermurwbaar mee op sleeptouw over het Kanaal en maakt je als lezer op treffende en herkenbare wijze deelgenoot van de wanhoop en het verdriet waarin ze op dat moment verzwelgt. De levensechte dialogen tussen Hazel en de eigenwijze kleine Isaac én een flinke dosis relativerende humor maken van haar zelfbehoudende missie een tekenend en spannend avontuur.

Slechts mondjesmaat krijgt de mysterieuze B gestalte, het liefdesverdriet wordt er alleen maar tastbaarder en waarachtiger door.
Evelien strooit met gulle – doch perfect gedoseerde - hand met haar mooie beeldspraak en zorgt dat de personages er wel degelijk levensecht staan. Naast een gebroken, maar vastbesloten Hazel is er de eigengereide Isaac - steeds onverbiddelijk met God in zijn kielzog, de dromende Claudio, de vertederende Lizzie, de afwezige – maar tegelijkertijd o zo aanwezige - B en Jo, de schijnbaar onbeholpen William, en last but not least: de eeuwige Frank in een meesterlijke glansrol!
 
De breekbare blik van het meisje op de cover lag al enkele dagen op mijn overdeelde aandacht te wachten. En in de tussentijd nestelde er zich heel spontaan een song in mijn hoofd…
 
How I wish, how I wish you were here
We're just two lost souls
Swimming in a fish bowl
Year after year
Running over the same old ground
What have we found?
The same old fears
Wish you were here
 
En ja, hoor, ook dit nummer kreeg een rol in de overigens mooie soundtrack van het boek.
Een fonkelende, gevoelige en pakkende jeugdroman over loslaten – of toch maar niet?, over schrijnend gemis, over allesverterende schuldgevoelens, over blauwgeglazuurde, mierzoete toekomstdromen en nog zoveel meer. Een hartverwarmend blijvertje!

I definitely want more, Evelien!
 
 
 
 
Een man staat op en gaat. Een ogenblik aarzelt Thomas nog, dan verlaat hij het huis, zijn vrouw en zijn kinderen. Met een beduusde glimlach loopt hij verder en verdwijnt. Astrid, zijn vrouw, vraagt zich eerst af waar hij naartoe gegaan is, daarna wanneer hij weer terugkomt en uiteindelijk of hij nog leeft.
 
Iedereen kent het: de wens om te vluchten, de gedachte het oude leven af te werpen, iemand anders te kunnen zijn.
 
De auteur neemt je met Thomas mee op zijn tocht maar laat je dan afwisselend ervaren hoe Astrid vertwijfeld achterblijft en met de hele situatie en de onzekerheid worstelt. Beeldende beschrijvingen van de voorbijglijdende landschappen geven de ruige, Zwitserse natuur een prominente plaats. Tussen de regels door word je als lezer aan het denken gezet naar wat een mens in het leven zoekt en of je iemand écht kan kennen. De auteur neemt waar, vanop een afstand, zonder echter een oordeel te vellen. Schitterend.
 
"Hij voelde zich ongekend aanwezig, het was alsof hij geen verleden en geen toekomst had. Er was alleen deze dag, dit pad waarover hij langzaam bergopwaarts liep."
 
Een intrigerende roadtrip!

Na Mattias - Peter Zantingh
 
“Wat ik al die jaren bedoeld had als ik zei dat ik goed alleen kon zijn, was dat ik goed alleen kon zijn zolang er een comfortabele eindigheid aan zat.”

Op een dag liep Mattias de deur uit en kwam nooit meer terug.

Na Mattias is het relaas van acht mensen die op een of andere manier met hem verbonden waren. Sommigen omdat ze nauw deel uitmaakten van zijn leven, en ook na zijn dood tot in hun eeuwige herinneringen met hem verenigd zullen zijn. Anderen omdat ze juist subtiel, of heel zijdeling met zijn bestaan verweven waren. In elk van de hoofdstukken komt een ander personage aan het woord, elk met zijn/haar eigen stemgeluid – mooi weergegeven doordat de auteur telkens een licht andere schrijfstijl bezigt. Enkel Amber komt een tweede maal aan bod, dat maakt de cirkel juist zo volmaakt, en ontroerend hoopvol rond.

Op een indirecte manier krijg je als lezer inzage in het jonge leven van Mattias, kom je er mondjesmaat achter wie hij werkelijk was. Maar belangrijker en imponerender is de impact van de schaduw die zijn plotse heengaan werpt op elk van hen. Hoe sommigen krampachtig trachten om te gaan met het effect van schuldgevoelens, de opslorpende leegte die hij achterlaat, of met de verwoestende pijn die het verlies losweekt. Rouw valt immers niet in een allesomvattende definitie te vangen, en dat weet Peter Zantingh door deze sublieme constructie groots in de verf te zetten. Naarmate het verhaal vordert, wordt de link met Mattias of juist de samenhang tussen sommige personages onderling duidelijk, komen de verhaallijnen pas écht samen. Ondanks deze heerlijk zwarte randjes blijft het boek evenwel hoopvol, biedt uitzicht – naast de pijn – op een leven ná Mattias.

“Ik was soms bang voor dat hoekje van zijn gedachten, waar hij altijd wel weer uit terugkeerde, maar met een ander gemoed, met andere woorden voor dezelfde dingen.”

De auteur hanteert een taalgebruik dat bijzonder poëtisch en hemels beeldend is, dat enerzijds de dingen o zo raak beschrijft, anderzijds juist enkel aanstipt, en helemaal niet benoemt, wat dan weer ruimte schept in het hoofd en de verbeelding van de lezer. De precieze omstandigheden van Mattias’ dood worden pas op het laatst uit de doeken gedaan, en dit aspect houdt de spanningsboog de ganse tijd strak. Doch dit is uiteindelijk een nevengeschikt element in dit mooi geconstrueerde verhaal, zorgvuldig uitgesponnen na de bewuste feiten.

Naast deze emotionele componenten krijg je bovendien een aantal eigentijdse, maatschappelijke factoren aangereikt, die je eveneens aan het denken zetten. Tenslotte is er nog het niet te verwaarlozen ingrediënt waarmee de auteur zijn boek gul gekruid heeft: muziek. Niet alleen loopt deze als een rode draad doorheen het verhaal, na afloop krijg je nog een Spotify-playlist, met één song per hoofdstuk, als toemaatje. Bijna een postuum cadeautje, over de dood heen, van Mattias zelf…

De leidraad van dit boek is zonder twijfel “Als je er niet meer bent, wat blijft er dan van je over?”. Peter Zantingh weet dit pakkend schoon te ontrafelen. Meer nog, zelfs als het boek helemaal uit is, blijft er – buiten spijt – heel wat achter, dat ongetwijfeld nog geruime tijd nazindert… Na Mattias verdient het zeker en vast om meermaals herlezen te worden, waardoor er onomstotelijk nóg meer moois aan de oppervlakte komt drijven.

“Omdat ik met de daad van het herinneren het zwarte waas van het heden eroverheen leg. En dat blijft: de volgende keer is het al een herinnering aan die herinnering, een kopie van een kopie. Totdat op een dag alle vormen en kleuren weg zijn."

 
Drie eenzame mensen wonen in hetzelfde appartementsgebouw in Stockholm: de depressieve Elisabeth, die zich voor alles en iedereen afsluit; Elias, een getalenteerd illustrator die een geheim met zich meedraagt; en Otto, weduwnaar en voormalig eigenaar van een boekhandel.
Een verkeerd bezorgd pakketje vormt het begin van een voorzichtige vriendschap, waarin hun gedeelde liefde voor verhalen en literatuur hen ertoe brengt zich voor elkaar open te stellen.
 
Een ingetogen, ontroerend verhaal over eenzaamheid, kwetsbaarheid en diepmenselijke relaties, binnen een bijzonder intieme setting.
 
"We denken dat we liefhebben, terwijl we willen dat er van ons wordt gehouden."
 
 
Eenvoudig mooi!
 
 
 
 
Voor je agenda!
 
 
 
Tentoonstelling Olense Kartoenale
(juni -juli)
 
 
           
 
 
Sluitingsdagen
 

 
De bib is gesloten op
dinsdag 1 mei
 (Dag van de Arbeid)
 
donderdag 10 mei (Hemelvaart)
&
maandag 21 mei (Pinkstermaandag).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wist je dat...?
 
 
... als je onze herinneringsmail niet meer aankrijgt, je in dat geval heel eenvoudig het mailadres noreply@geapbib003.cipal.be aan jouw contactpersonen kan toevoegen? Wellicht is dit probleem dan opgelost!
 
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: