Eigentijds EcoZeN Netwerk
Nieuwsbrief september 2018 - Ecolonie & Eigentijds Festival
Beste belangstellende,
 
Vorige maand heb je geen nieuwsbrief gehad maar wel twee keer de aankondiging van de voorinschrijving voor het Eigentijds Festival 2019 in Vierhouten. Je zult wel enorm benieuwd zijn hoe die voorinschrijving is verlopen. We beginnen deze nieuwsbrief dan ook met het vermelden van de stand van zaken per 21 september. Je leest daar ook hoe de ‘verdere gang van zaken‘ zal zijn voor degenen die zich hebben ingeschreven.
Verder komen de volgende onderwerpen in deze nieuwsbrief aan de orde:
  • Activiteiten in de maand oktober op Ecolonie
  • Twee weken bomen zagen; wie helpt mee?
  • Het Eigentijds Kinderfestival
  • EcoZeN week voor Oosterse levenskunst 
  • Terugblik op het afgelopen zomerseizoen 
Veel leesplezier.
 
Met vriendelijke groet,
Bewoners en participanten

Eigentijds Festival 2019

Van 7 t/m 10 juni in Vierhouten
 
Zou het om de Elfstedentocht gaan dan schreven we ’it sil heve’ of ‘it giet oan’. Wie de Friese taal (overigens onze tweede officiële landstaal) niet meester is: het gaat door!
 
Met grote verbazing zagen we dat na 10 dagen er al 300 voorinschrijvingen binnen waren. Nu, 21 september zijn dat er al bijna 550!!! Het EF 2019 leeft. Het doel van de voorinschrijving was om na te gaan of we voldoende inschrijvingen zouden kunnen verwachten, om het EF in 2019 verantwoord door te kunnen laten gaan. Het moge duidelijk zijn; dat doel is bereikt en daarom stoppen we nu met de voorinschrijving om later in januari 2019 de inschrijving weer open te stellen voor diegenen die ook nog graag willen deelnemen, tot we het maximaal aantal van 800 volwassen deelnemers (vanaf 16 jaar) hebben bereikt.
 
Wat is de verdere gang van zaken?
In de maand december willen we iedereen die zich heeft ingeschreven via de voorinschrijving de mogelijkheid bieden om zijn of haar inschrijving af te ronden, in die zin dat je dan:
  • de aard van je verblijf kunt aangeven (tent, camper, caravan, bed in blokhut of kamer - zie toelichting bij de voorinschrijving);   
  • kind(eren) kunt opgeven (we gaan tot max. 100);
  • kunt aangeven of je gebruik wilt maken van de maaltijdvoorziening van de Eigentijdse Keuken.
Nogmaals: je krijgt daarvan dus bericht als je je via de voorinschrijving hebt opgegeven.
 
Verder: we hopen vanaf half januari alle deelnemende medewerkers (=workshopleiders en lezinggevers) die wij in december hebben geselecteerd te vermelden op onze website, zoals dat ook de laatste 4 jaren het geval was met het EF op Ecolonie. 
Informatie over de wijze van inschrijving voor de workshops (net als vroeger op de eerste ochtend van het EF of door middel van een online inschrijving vooraf) volgt later in het voorjaar. We willen de gewenste werkwijze namelijk nog nader onderzoeken.
 
Workshopleiders en lezinggevers
Workshopleiders en lezinggevers (= medewerkers)  krijgen in de loop van de maand oktober/begin november een uitnodiging om mee te werken. In een bijlage zijn bij die brief de voorwaarden vermeld. De workshopleiders/lezinggevers geven wij in de loop van de maand december bericht of zij al dan niet kunnen deelnemen.
 
Vrijwilligers
In de loop van de maand januari zullen wij de inschrijving voor vrijwilligers voor het EF in Vierhouten starten. Vrijwilligers zijn er nodig voor de organisatie, catering, schoonmaak, binnenkomst en op- en afbouw. In onze nieuwsbrief en op de website van het EF maken we de mogelijkheid om je daarvoor in te schrijven bekend. 
Vragen en/of opmerkingen kun je sturen naar: info@eigentijdsfestival.nl

Activiteiten in de maand oktober op Ecolonie

Er zijn een aantal speciale cursussen in de maand oktober. Daarnaast zijn er tijdens de herfstvakantieweken (van 13 oktober tot 28 oktober) ook nog begeleide wandelingen, kampvuuravonden, informatieavonden over Ecolonie, workshop tiffany (glaskunst) en is ons kunstatelier open.
Voor je verblijf kun je, naast onze vertrouwde accommodaties, ook ons speciale herfstarrangement boeken met een mooi prijsvoordeel!
 
Speciale cursussen

 
van 2 tot en met 6 oktober
 
Voor iedereen die zijn intuïtieve en healing- en readingtalenten wil ontdekken en verdiepen. 5 dagen intensief trainen met heel veel oefeningen. 
 
Wandelen & Yoga Caroline Kluijtmans
van 14 tot en met 20 oktober 

De heerlijke vegetarische keuken, de mooie wandelingen in de nabije natuur en het energieke en ontspannende yoga-programma zullen je vitaliteit en innerlijke rust brengen. Je voelt je als hernieuwd.
 
Stembevrijding 'The Hero Within' – Jan-Hendrik Veenkamp

van 21 tot en met 26 oktober
Er wordt een combinatie van stemwerk en archetypen aangeboden, krachtige energieën die zowel in als buiten ons werkzaam zijn. Je hoeft geen zangervaring te hebben. Het gaat over expressie geven aan jouw (binnen)wereld via jouw klank en stem.
 
Twee weken bomen zagen; wie helpt mee?
Tijdens de laatste week van oktober en de eerste week van november willen we op een deel van ons bosperceel de struiken en kleine bomen rooien.  Dit is nodig om de grond geschikt te maken als weiland. Het hout gebruiken we voor onze kachels.  Wie zin heeft om heel doelgericht aan dit pittige buitenwerk mee te helpen kan een mailtje sturen naar: henkjan@ecolonie.eu

Eigentijds kinderfestival 2019

Het Eigentijds Kinderfestival gaat volgend jaar gewoon door op Ecolonie.
De volgende data zijn gepland: maandag 12 t/m vrijdag 16 augustus 2019.

EcoZeN week voor Oosterse Levenskunst

Omdat het Eigentijds Festival volgend jaar niet gehouden wordt op de terreinen van Ecolonie overwegen we nu om begin juli een Week voor Oosterse Levenskunst te organiseren. Dat is al een oud plan. Denk daarbij aan Yoga, T’ai Chi, Feng Shui, meditatie, I Tjing, maken van keramiek, thee ceremonieën, Reiki, Shiatsu, Thaise massage, Ayurvedisch koken etc.
Grote groepen mensen in de Westerse samenleving begrijpen  in toenemende mate dat het ontwikkelen van een andere levenshouding noodzakelijk is en dat juist werkvormen en wijsheden uit de Oosterse levensschool daarbij dienstbaar kunnen zijn. Met deze EcoZeN week  willen wij aansluiten bij deze ontwikkeling. Later in het voorjaar informeren we je verder over deze week. Als je als workshopleider belangstelling hebt om je diensten in die week aan te bieden dan horen we dat graag. Mails kun je sturen naar: johan@ecolonie.eu 

Terugblik op het afgelopen zomerseizoen

Er waren weer veel gasten en er was voldoende hulp van de tijdelijke participanten. Tenslotte is dat elk jaar maar afwachten. Voor het receptieteam was het een verademing te werken in de nieuwe ruime receptieruimte. De nieuwe receptie(zie foto)
De tuinen (groenten, kruiden en bloemen) zagen er weer verzorgd uit, ondanks de extreme droogte en zorgden voor een mooie aanvoer naar de keuken en de winkel van verse producten. We telden 270 ‘wenslintjes’ onder de berkenboom. Mooi om te zien hoeveel mensen iets moois voor zichzelf, hun directe omgeving of de wereld wensen.
Hierbij een paar voorbeelden: vrede en lichtheid – heling foar Heit – ik weer naar het mottemallen kan – een leven vol zijn – later genoeg geld hebben voor een huisje en telefoon te kopen – ik wens een vrouw als maatje - verbinding met mijzelf heb – vergeven, accepteren en loslaten met liefde – ik wens een leuk bakkerijtje – rust in mijzelf – goed slapen – meer creativiteit en liefde – dat mijn hart andere harten ontmoet – dat het niet zo droog blijft – ik wens een kougumballenboom. 
 
Op de kaasmakerij werd er onzichtbaar voor het oog keihard gewerkt, zoals elders op het terrein, om aan de vraag van de keuken en de winkel te voldoen naar de overheerlijke zuivelproducten, waaronder ons zelfgemaakte ijs. In het kader van onze samenwerking met een aantal collega geiten- en schapenboeren, en de biozuivelfabriek Biodeal, kon de kaasmakerij beschikken over een nieuwe kaastobbe. Deze is aangesloten op de warmwatervaten, waarvan het water verwarmd wordt door de zonnecollectoren. Laatst genoemde zijn jaren geleden aangeschaft met behulp van onze crowdfunding aktie. Kortom, stap voor stap komen we ook daar richting gewenste werksituatie. Komend najaar en winter wordt er bij de boerderij ook een riet/zandfilter gemaakt en zullen we onze kaasmakerij verder uitbreiden.
 
De geitenboerderij zelf had na een moeilijke tijd de zaken weer helemaal op orde. Een mooi team van geitenhouders verzorgden de geiten met veel aandacht en liefde, wat o.a. te merken was aan de opbrengst van de melk en de gezondheid van de geiten. Het experiment om de jonge geitjes de eerste maanden bij de moeders te houden is helemaal geslaagd. 
 
Voor de koks dit jaar ook niets dan lof. Zij hielden en houden tot op de dag van vandaag onze reputatie hoog dat wij overheerlijke vegetarische maaltijden verzorgen. Aansluitend daarop kan de bakkerij genoemd worden. Zij verzorgden het brood in de eetzaal; de bakker in het dorp leverde het brood voor de campinggasten. 
 
In de kookstudio werden dit jaar overuren gedraaid. Duizenden weckpotten met jam, groentes, tomaten, augurken, gingen richting de wintervoorraad. De komende weken gaan we daarnaast een vijftal grote potten met zuurkool maken.
 
Het team van de winkel mag volgend jaar terug komen! Het is geen sinecure om als leken in het hoogseizoen zo’n winkel te runnen. Het begint al ‘s morgens vroeg met de broodverkoop voor de gasten van de camping en eindigt ’s avonds laat. Pet af voor de dames en heren!
 
Hetzelfde geldt voor de Orangerie. We hoorden alleen maar positieve geluiden van de gasten. Tenslotte was het een hele klus om naast het gewone aanbod twee keer per week gemiddeld 160 zakken patat en 80 pizza’s te verzorgen. Het theehuis op Forge Neuve werd een vast uitstapje voor de gasten; niet alleen om te zwemmen en te zonnebaden, maar we verdenken veel gasten ervan dat het hen vooral ging om de heerlijke taart.
 
Het Kinderfestival was weer een groot succes. Voorbereiding en uitvoering waren tot in de puntjes verzorgd. De workshopleiders en de begeleiders waren met grote liefde dienstbaar aan de 120 kinderen, die zichtbaar genoten. Gelukkig werkte ook hier het weer mee. 
 
En dan niet te vergeten degenen die voor de schoonmaak van de (compost)toiletten en douches zorgden. Ondankbaar werk omdat je voor een deel afhankelijk bent van de zorg waarmee de toiletten worden gebruikt.
 
Last but not least willen we het werk van de talrijke cursus- en workshopleiders en masseurs noemen die met liefde en grote inzet hun bijdrage leverden. En nog zullen leveren in de oktobermaand.

…momenteel

Momenteel zijn er veel bewoners, permanente participanten en langdurige tijdelijke participanten (we tellen er ongeveer 30!) die zich dienstbaar maken aan de instandhouding en ontwikkeling van deze bijzondere plek. We zagen hout voor de kachels, maken de tuinen winterklaar, schilderen muren en kozijnen, rapen appels en peren voor de appelsap, snoeien de wilgenstruiken en heggen, maken zuurkool, wecken, verzorgen de geiten (de bokken lopen er weer bij), maken kaas en houden de gastenkamers en de algemene verblijfsruimtes schoon. En niet te vergeten verzorgt een nieuwe groep participanten de maaltijden onder leiding van enkele ervaren bewoners.
     
Eigentijds EcoZeN Netwerk
Deze e-mail werd verstuurd aan:
 
Stel je geen prijs meer op post van ons, klik dan op de link onder deze e-mail om je uit te schrijven.
Vind ons op Facebook