Cuba                  
Wekelijks E-Magazine over Cuba: 25 juni 2017
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD NIEUWSBRIEF
 
  1. Vakantie
  2. Cuba's grootste ondernemers is het leger
  3. Cartoon: Geen gebak
  4. Dias Latinos in Amersfoort
  5. Cubanen hoeven van Bouterse geen politiek asiel te verwachten
  6. Cuba, tussen twee werelden
  7. Volendamse verliefd op Cubaanse danser
  8. De Malecón, de sofa van Havana
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Voorgaande nummers
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier  



Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
 
 
  Alle actuele berichten over Cuba op Facebook
BEST GEÏNFORMEERD
OVER CUBA
 
 
‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 
(Citaat Dagblad Trouw)

KLIK HIER!
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
DONATIE


Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Vacantie
U ontvangt hierbij het laatste exemplaar van de CubaTips vóór de vakantie. In juli en augustus verschijnt CubaTips niet. Op 3 september zijn we weer terug.
Ondertussen kunt u actueel nieuws over Cuba volgen op de Cubaweblog.
Wij wensen u een prettige vakantie toe.
 
De redactie
 
2. Cuba’s grootste ondernemer is het leger
In Cuba hebben het huren van een auto, overnachten in een hotel, duiken of winkelen één ding gemeen: de bedrijven die deze diensten verzorgen, behoren tot de Grupo Empresarial Empresarial S.A. (GAESA), geleid door de Cubaanse strijdkrachten.
 
GAESA is de grootste Cubaanse holdingmaatschappij en omvat een conglomeraat van meer dan 50 bedrijven, allemaal onderworpen aan de wet van de markt en geleid door brigadegeneraal Luis Alberto Rodríguez López-Callejas, ex-schoonzoon van president Raúl Castro.
Het bekendste bedrijf is de Gaviotahotelketen met meer dan 29.000 kamers in het hele land. Veel van die bedrijven hebben een gedeeld management met buitenlandse ondernemingen zoals Melia, Iberostar en sinds kort Starwood uit de Amerikaanse Mariott-keten.

Toerisme
Kroonjuweel van GAESA is de toeristensector waar de gigant 40% van de markt beheerst, maar het conglomeraat is nog breder en beslaat bijna alle sectoren van de Cubaanse economie. GAESA heeft een eigen scheepvaartonderneming, bouwbedrijven, autozaken, banken en onroerend goed. Het onderdeel Almacenes Universales SA controleert de containerhaven en de speciale ontwikkelingszone in Mariel. De 2 tot 3 miljard dollar die door Cubaanse-Amerikanen jaarlijks worden overgemaakt, lopen via Financiera Cimex (Fincimex), ook van GAESA.
 
 
 
Marc Frank, correspondent van Reuters in Havana gaat ook in op de economische rol van het leger in Cuba via het conglomeraat GAESA, de  Armed Forces Business Enterprises Group, geleid door een ex-schoonzoon van Raúl Castro, brigadegeneraal Luis Alberto Rodriguez.
 
Hij laat Collin Laverty van Cuba Educational Travel aan het woord die zegt dat een verbod op het gebruik van faciliteiten voor Amerikaanse groepen groter dan 7 personen, dergelijke reizen onmogelijk maakt, want om ‘logistieke redenen moet je wel met de overheid samenwerken.’ Veel hotelfaciliteiten zijn eigendom van Gaviota, dat ook in handen van militairen is. De nieuwe container terminal (zie foto) in Mariel, wordt gecontroleerd door Almacenes Universales, ook een onderdeel van GAESA.Alle staatshotels, winkels en eetgelegenheden van de staat in Oud-Havana zijn eigendom van Habaguanex, recent in handen gekomen van GAESA, een bedrijf dat net als de andere staatsbedrijven in Cuba geen jaarcijfers publiceert.
 
Link
* Marc Frank, Reuters, 15 juni 2017 over ‘de militaire tentakels die diep ingrijpen in de Cubaanse economie.’
 
3. Geen gebak

Trump tegen Raúl Castro: ' Voor jou geen gebak'
 
Cartoon van Santana
 
4. Dias Latinos in Amersfoort
Volgend weekend zal de binnenstad van Amersfoort opnieuw voor drie dagen worden getransformeerd tot één groot Latijns-Amerikaans feest dankzij Dias Latinos! Met o.a. aandacht voor de muziek van Cuba's prominente zangeres Celia Cruz.
 
Op vrijdag 30 juni, zaterdag 1 juli en zondag 2 juli kun je genieten van Zuco103, dans je mee met Joris Linssen en Caramba of ga je uit je plaat op de beats van Rolf Sánchez! Stroomt Latin door je bloed en heb je zin in een gezellige avond uit? Kom langs in Amersfoort bij Dias Latinos!
 
Tribute to Celia Cruz
Op zaterdag 1 juli komt Tribute to Celia Cruz featuring Valeria Añez optreden op Dias Latinos. Celia Cruz was een van de meest populaire latin-zangeressen van de 20ste eeuw, ze genoot veel internationale populariteit en won vele prijzen.

Gouden hits
Tijdens Dias Latinos zullen Gerardo Rosales en Valeria Añez eenmalig zorgen voor een heuse herbeleving van Celia Cruz. Quimbara, La Negra Tiene Tumbao en La Via es un Carnaval, alle gouden hits zullen voorbij komen op het vrolijkste festival van Nederland! Tribute to Celia Cruz featuring Valeria Añez treden op zaterdag 1 juli op om 16.30 uur.

Nadere informatie 
 
5. Cubanen hoeven van Bouterse geen politiek asiel te verwachten
Cubanen hoeven geen politiek asiel te verwachten in Suriname. Dat is samengevat de boodschap die president Desiré Bouterse via het parlement de wereld in heeft gezonden. “Cuba is een bevriende natie. Suriname gaat geen politiek asiel verlenen aan mensen die denken spelletjes te komen spelen”, aldus Bouterse.
 
Rode Kruis
Het is het antwoord voor de demonstranten die al enkele weken protesteren bij het hoofdkwartier van het Surinaamse Rode Kruis. De groep is er niet over te spreken dat noch het Rode Kruis, noch de Surinaamse regering hen tegemoet lijkt te wille komen. Volgens de Cubanen willen ze duidelijkheid. Of het nou politiek asiel is of dat ze naar een ander land kunnen vertrekken, er wordt een reactie verwacht.
 
Terugsturen
Volgens Bouterse is het lot van de Cubanen zo goed als bezegeld. Zij zullen “teruggestuurd worden naar het land van herkomst, maar ze krijgen geen politiek asiel.” Volgens de groep zelf zijn zij politieke vluchtelingen. De groep gelooft niet dat de Paramaribo veel voor hen zal doen. “Deze regering is goed bevriend met het Castro-regime”, stond op één van hun protestborden te lezen. Het Rode Kruis zorgt voor hun onderkomen en voeding.
 
Bron: Waterkant
 
6. Cuba Tussen Twee Werelden
Johan Depoortere is tegenwoordig gepensioneerd  journalist maar werkte voor de Vlaamse VRT. Hij was vaste correspondent in Rusland en de VS. Ook deed hij vaak verslag van gebeurtenissen in Latijns-Amerika waarbij hij een kritische houding aannam tegenover de populistische regimes, inclusief Cuba. Hij was in de maand mei in Cuba en publiceerde een boeiend achterggrondverhaal over dit land, getiteld: Cuba Tussen Twee Werelden. Hier volgen twee framenten.
 
‘Wie tegenwoordig onderdak zoekt in de Cubaanse hoofdstad Havana kan voor een slordige 450 euro terecht in het onlangs geopende Kempinski hotel (zie foto  van zwembad op dak) in het historische hart van de stad. Het hotel maakt deel uit van een even luxueus shopping centrum in het Manzano de Gomez complex, voltooid in 1917 maar nu schitterend gerestaureerd. Daar kan de toerist met gevulde portefeuille, maar ook de groeiende klasse van Cubaanse nieuwe rijken terecht voor speeltjes als de nieuwste Canon Eos camera voor 7542,01 dollar of het Bulgarihorloge voor de peuleschil van 10.200. De verkoopster die “acacia eau de toilette” a rato van 95,2$ per flesje aan de man of vrouw brengt verdient zelf 12,5 dollar – 11 euro – per maand.’

China?
'Hoe het verder moet met de Cubaanse revolutie is de vraag van één miljoen. Of Donald Trump aan de andere kant van de Straat van Florida de toenaderingspolitiek van zijn voorganger zal voortzetten is alles behalve zeker al kun je ook verwachten dat de vastgoedmagnaat in de president begerig uitkijkt naar een nieuwe markt voor zijn hotels en belangen in de toeristische sector. De injectie van een dosis kapitalisme in de Cubaanse economie heeft een onstuitbare dynamiek op gang gebracht die leidt naar méér markt en méér ongelijkheid. Fidel Castro is dood maar de generatie van de historicos die nog samen met Fidel in de Sierra Maestra heeft gevochten klampt zich vast aan de macht. De 85-jarige Raúl Castro heeft beloofd in 2018 af te treden, maar hij blijft secretaris van de Communistische partij die alle macht in handen houdt. Pessimisten vrezen een evolutie naar Chinees model: economisch liberalisme in het kader van een autoritaire staatsstructuur onder leiding van de Communistische partij en met een economische bovenlaag die haar privileges met hand en tand zal verdedigen. Maar dat is tot dusver koffiedikkijken.’
 
 
7. Volendamse verliefd op Cubaanse danser
Elaine Runderkamp in Volendam gaat voor de derde keer terug naar Cuba om een wel heel bijzondere reden. Het verhaal van Elaine leent zich voor een heerlijke romantische film, aldus Nieuw Volendam van 6 juni jl.
 
De 25-jarige Volendamse reisde een half jaar geleden naar Havana om de Spaanse taal beter onder de knie te krijgen en salsalessen te volgen. En daar, in die fascinerende hoofdstad van Cuba, ontmoette ze de liefde van haar leven: Yohan, een professioneel danser. Over anderhalve week gaat ze voor de derde keer terug naar het Caribische gebied om hem weer in de armen te sluiten. 'Ik volg mijn hart. En daar vertrouw ik volledig op.'
 
Dansen
De kroniek begon ruim anderhalf jaar geleden. Na haar reis door Australië en Nieuw-Zeeland werkte Elaine zo’n vier jaar als recruitment consultant in Amsterdam. Ze verdiende goed geld, maar de drang om meer van de wereld te zien, bleef opspelen. Toen op een gegeven moment haar destijdse relatie tot een eind kwam, hakte ze de knoop door. Ze boekte een ticket naar Goa en reisde maandenlang door India, waar ze onder meer een cursus tot yogalerares en een massageopleiding volgde. Aansluitend was ze nog een paar weken in Nepal, om daarna weer terug te gaan naar Nederland. Haar zus Corine ging trouwen en daar wilde ze graag bij zijn. 'Die trip naar Azië bleek erg waardevol', vertelt Elaine op de dijk in Volendam. ,,Ik zat voorheen jarenlang in de dansgroep Wanna Funk!?, maar een paar maanden voor die reis waren we daarmee gestopt. Diep in mijn hart vond ik dat heel jammer en toen ik in India meer tijd voor mezelf nam, herontdekte ik mijn liefde voor dans. Grappig was ook dat willekeurige mensen daar tegen me zeiden: als jij praat, ben je aan het dansen. Dat voelt ook echt zo.' Lees verder (Nieuw Volendam van 9 juni 2017) 
 
8. De Malecón, de sofa van Havana
Ernesto González Díaz maakte in 2014 al eens een reportage over de Malecón van Havana, de sofa van alle Habaneros. Drie jaar later keerde de fotograaf terug naar deze mooie en karakteristieke boulevard van Havana.

Er is geen enkele Cubaan die zich Havana kan indenken zonder deze Malecón. Een plek die zich onderscheidt, waar bewoners en bezoeken uren kunnen doorbrengen terwijl ze verliefd zijn, converseren, studeren, zingen of simpel genieten van de mooie dingen van het leven waar geen kosten aan zijn verbonden, aldus de fotograaf.

Link
* Bekijk de 16 foto’s in totaal op de website van Havana Times
 
9. Culturele Agenda
* Carnaval Santiaguero: 21-27 juli 2017 in Santiago de Cuba
Het carnaval van Santiago de Cuba staat bekend als het beste carnaval van Cuba. Het carnaval kent een rijke historie die teruggaat tot de 17e eeuw. Typerend voor Carnaval Santiaguero zijn de Afrikaanse invloeden. Periode: 21 - 27 juli 2017.
 
* Festival Latino Americano Rotterdam: 23 tot 27 augustus 2017
LantarenVenster presenteert de tweede editie van het Festival Latino Americano Rotterdam. Opnieuw vijf dagen lang Latijns-Amerika. Met ruim dertig filmvertoningen, drie concerten en een doorlopend randprogramma met feesten, diverse talkshows, dans, dj’s en vele interessante gasten brengen ze de  Latijns-Amerikaanse sfeer naar de Wilhelminapier. Meer informatie op de website
 
* Singer Laren: Cuban Art Now: 23 mei tot 24 september 2017
In Cuban Art Now toont Singer Laren tot 24 september een particuliere kunstcollectie van een Nederlands echtpaar dat lange tijd op Cuba heeft gewoond. De collectie is grotendeels opgebouwd uit kunst die in Cuba werd gemaakt sinds het eind van de jaren negentig. De collectie wordt nu voor het eerst samen tentoongesteld en is daarmee het grootste overzicht van hedendaagse Cubaanse kunst ooit.
De verzameling bevat werken van internationaal gevestigde kunstenaars als Raúl Cordero, Alejandro Campins, Michel Pérez (Pollo), Flavio Garcandio, José Emilio Fuentes Fonseca (JEFF), José Eduardo Yaque en Kcho. Ook de beroemde fotografen Alberto Korda en José Alberto Figueroa zijn in de collectie opgenomen. Meer informatie op de website
 
10. Het laatste nieuws
* Reacties en verwachtingen Cubabeleid Trump
De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens een bezoek aan de Cubaanse wijk Little Havana in Miami aangekondigd de versoepeling van de maatregelen tegen Cuba, die tot stand kwamen onder zijn voorganger Barack Obama, deels terug te draaien. ‘Het heeft de Cubaanse bevolking niet geholpen maar alleen het Castro-regime en het Cubaanse leger machtiger en rijker gemaakt. Met Gods hulp zal Cuba een vrij land worden’, aldus Trump in een bomvolle theaterzaal waar hij voor een enthousiast en voornamelijk ouder publiek van Cubaanse ballingen zijn speech hield. Diverse direct betrokkenen en specialisten reageerden op de koerswijziging. Lees verder
 
* Politieke activist Jorge Cervantes 1 maand in hongerstaking
Jorge Cervantes, activist van de Patriottische Unie van Cuba / Unión Patriótica de Cuba, is morgen precies één maand in hongerstaking in de gevangenis van Potosí (provincie Las Tunas). Hij protesteert hiermee tegen zijn aanhouding wegens ‘belediging’. Zijn vrouw Grechent Alfonso spreekt van een ‘wraakactie’ van de zijde van de autoriteiten. Die sloten Jorge op in een strafcel. Lees verder
 
 
 
* Suriname weigert asiel aan 16 Cubaanse migranten
President Desi Bouterse van Suriname weigert 16 Cubaanse migranten asiel te verlenen. De Cubanen raakten in Suriname nadat president Obama op 7 januari jl. een einde maakte aan het ‘droge voeten-natte voeten’ beleid.
 
suriname-damas-de-blanco
Enkele Cubanen met in het midden Ivoiny Moralobo Melo van de Damas de Blanco
 
‘Cuba is een bevriende natie. Wij verlenen geen politiek asiel aan hen die denken hier te kunnen spelen,’ aldus Bouterse die er op wees dat de groep Cubanen naar hun land zullen worden teruggestuurd. Lees verder
 
 
* Universele mensenrechten zijn geen ‘concessies aan de vijand’
De Cubaanse regimecriticus Eliecer Ávila van de beweging Somos+ reageerde op de goedkeuring vorige week door de buitenlandcommissie van het Europees Parlement van het akkoord dat Cuba en de EU eind 2016 sloten. Die goedkeuring ging gepaard met een resolutie waarin erbij Cuba op werd aangedrongen de internationale verdragen van de mensenrechten te respecteren. Ávila las diverse reacties op internationale websites afkomstig van verdedigers van de Cubaanse regering die spraken over ‘bemoeienis van buitenaf’. Hier volgt zijn enigszins ingekorte reactie. Lees verder
  
* Alex Castro op zoek naar zonnebril van Mango
De fotograaf Alex Castro, een van de zonen van  de overleden Cubaanse leider Fidel Castro bezocht onlangs het luxe hotel en het shoppingcenter Manzana Kempinski. En in Miami dook een dame op die zegt Carmela Batista te zijn, dochter van de eerdere Cubaanse dictator Fulgencio Batista. Lees verder