Nr 5 - 2018   
Den 20 november presenterade Keychange ett manifest för EU parlamentet (vi skriver mer om detta senare i nyhetsmailet). Detta är finalen på den första delen av Keychange. Det startade som talangutvecklings- och nätverksprojekt men har idag även blivit ett globalt nätverk av festivaler över hela världen med ambition att inom fem år ha ett jämställt scenprogram.
 
Mira Aasma, ny medlem i Musikcentrum Öst
 
MCÖ driver Keychange från svensk sida (i partnerskap med Way Out West, och under Musikcentrum RIks paraply).
 
Även om samtliga Musikcentrum (Öst, Väst och Syd) har ett grund-läggande uppdrag att genom förmedling, mentorskap, utbild-ning och stöd skapa förutsättnin-gar för att medlemmarna skall kunna leva på sin musik så har musikpolitiska frågor varit en viktig del av verksamheten sedan starten i början av sjuttiotalet.
 
Vi fortsätter därför att även arbeta musikpolitiskt och det är tillfredsställande när vi i genom Keychange kan medverka till ett så stort genomslag. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det är dock viktigt säga att detta sker parallellt med en rad organisationer som har arbetat med frågan under många år och därför valde vi t ex ge Keychanges "Inspiration Award" till Popkollo som varit en av inspirationkällorna när vi utvecklade projektet.
 
Om musiklivet skall utvecklas måste talangerna lyftas, oavsett ursprung, kön eller andra egenskaper som fortfarande uppfattas som normbrytande. Vi möter ofta musiker som av många olika anledningar inte hittar in i musiklivet.

Därför jobbar vi nu på att hitta finansiering till projektet Musicians Welcome!, som sätter utanförskap i ett brett perspektiv och som vill skapa metoder för hela musikindustrin att använda de resurser som finns för att välkomna och ta tillvara på talang som av olika slag har svårt att hitta in i musiklivet.
 
Vi hoppas innerligt att vi kommer att kunna skriva mer om detta och med inställnigen att där de goda idéerna finns, dit kommer också så småningom resurserna så ser vi på dett med tillförsikt. En rad tongivande musikorganisationer och bolag har uttryckt en absolut vilja att vara med så håll ögonen öppna.

MEN självklart bjuder vi som vanligt på ett matigt nyhetsmail med ett litet uns av det som våra underbara medlemmar har för sig just nu. Dessutom kan vi hälsa ovanligt många nya artister välkomna till föreningen så håll koll på hemsidan där vi kontinuerligt lägger upp både artister och andra nyheter. Vi kommer att avvakta med julhälsningar en stund men framt till nästa mail, ha en skön december!
 
 
 
NYA MEDLEMMAR: 
 
Vi är otroligt glada att i slutspur-ten av det intressanta året 2018 hälsa en skara nya medlemmar välkomna i Musikcentrum Öst. 
 
Fredrik Gran är en av Sveriges mest erkända tonsättare som alltid hittar innovativa musikaliska vägar. Ensemble Flatterie väljer bland den senaste 1000 årens hitar och skapar något helt nytt utifrån en stadig barockgrund.
 
John Edwin bottnar i blues, country och bluegrass i en briljant soloakt för sång, gitarr, banjo fiol och cloggdans.

Ur föreställningen Shape of Sounds
 
Shape of Sounds är musikern och tonsättaren Alexandra Nilsson som tillsammans med tecknaren Jenny Soep improviserar fram bild- och ljudlandskap i en enastående föreställning. 
 
 

Sångerskan Katarina Jältfors är en efterfårgad artist som arbetar i en högkvalitativ jazztradition medan unga supertalangen Mira Aasma bygger en sofistikerad elektronisk pop med ett avskalat personligt sound, där man anar både folkmusik och konstmusik, och med djupt personliga texter. 
 
Björn Meyer är redan medlem i supergruppen Bazaar Blå men hälsas nu välkommen i egenskap en av Europas mest unika solobasister med en alledels egen musikalisk röst.
 
Vi är också enormt glada att hälsa ett av landets starkaste funkband, The Neon Romeoz välkomna tillsammans ytterligare den mycket lovande dj:n producenten och artisten, Besa Krasniqi som toppade P3:s osignat i våras.
 
 
Vi ser enormt mycket fram emot att jobba med dessa artister.
Läs mer på
 
 
KONSERT/KOMPOSITIONSFORUM: Stockholms Saxofonkvartett i gränslöst Iransamarbete.
 
 
Sedan 2015 har Stockholms Saxofonkvartett samarbetat med organisationen Spectro Centre for New Music samt med tonsättare från Iran. 2016 spelade kvartetten som första västerländska ensemble på Teheran Contemporary Music Festival. Det resulterade i fyra nyskrivna verk för kvartetten.
 
 
Nu har stockholmspubliken möjlighet att uppleva musiken live på Musikaliska den 4:e december i konserten "Iran möter Sverige". 
 
Då uruppförs ockås "Hidden Dream" av tonsättare Aftab Darvishi som de jobbat med under 2018. Missa inte detta!
 
Biljetter och info hittar du här: eller på Facebook här:

Den 5 december hålls även ett öppet kompositionsforum på Kungliga Musikhögskolan med iranska organisationen Spectro Centre For New Music kl: 16.30.
 
Under 2019 kommer Stockholms Saxofonkvartett återigen att åka till Iran för konserter, seminarier och workshops.
 
Stockholms Saxofonkvartett är en av Europas främsta ensem-bler för ny musik.
 
Med sitt engagemang och kunnande har kvartettmed-lemmarna dessutom en alldeles
särskild förmåga att presentera vår tids musik på ett sätt som ökar förståelsen och skapar
nyfikenhet kring den nutida musikens mångskiftande estetik.
 
Stockholms Saxofonkvartett har även ett stort pedagogiskt arbete och gör unika workshops för olika åldrar i sin studio i Vasastan i Stockholm.
 
 
Läs mer om Stockholms Saxofonkvartett på vår hemsida.
 
KEYCHANGE: Grande Finale på IAW och i EU- parlamentet
 
Strax efter att den sista Keychangefestivalen ägt rum — Iceland Airwaves i Reykjavik, där svenska VAZ gjorde ett bejublat showcase inför bokare bransch-personer från hela världen — presenterade Keychange ett manifest med rekommendationer för en mer jämställd musikindustri i EU-parlamentet. Manifestet består av inspel från projektets partners samt de 60 kvinnliga musikskapare och branschinnovatörer i projektet. 

 
Cecilia och Jenny Vaz
 
Fyra viktiga delar i förslagen:
 
1. Arbetsmiljö och brist på erfarna kvinnliga förebilder: Musikindustrin behöver stärka/förändra rekrytering och skapa en större balans mellan män och kvinnor. Man behöver stärka karriärutveckling för kvinnliga medarbetare och skapa en tydlig policy mot sexuellt utnyttjande i manligt dominerade miljöer.
 
2. Investeringar: Fler fonder och bidrag bör öronmärkas till jämställdhetsarbete, både från musikindustri och offentlig sektor på nationell och europeisk nivå.
 
3. Forskning: Det bör skapas kontinuerliga strukturer för en oberoende analys av obalans mellan könen i musiksektorn samt konsekvensanalyser kring hur ökad jämställdhet i företag påverkar det ekonomiska utfallet.
 
4. Utbildning: Främja kvinnliga förebilder och skapa satsningar på karriärutveckling redan under utbildningen.  
 
— Läs hela manifestet här:
— Lyssna på P1 Kulturs reportage med där keychanges svenska projektledare intervjuas här:
— Läs DN:s artikel här:

Michel Magnier berättar om hur Keychange direkt har påverkat arbetet med Creative Europes kommande stöd. I bakgrunden Alex Schültz, Reeperbahn Festivalen.

På en politisk nivå verkar Keychange för att skapa en mer inkluderande musikindustri för dagens och framtidens musikutövare. 
 
Alex Schülz, grundare och ledare av Reeperbahn Festival:
— As a Keychange partner, it's been great to see how quickly awareness has spread amongst festivals across the world who've joined in with our collective pledge towards gender equality. As many of our events are at the same time market-places for talents, this pledge will definitely change the gender balance among the next generation of headliners. The manifesto gives us a chance to reflect on challenges across other parts of the music industry which impact on the female artists and industry pros we're supporting.
 
Tyska artisten Kat Franke om berättar om sina erfarenheter av Keychange i EU-parlamentet.
 
Vad händer nu?
Inför en kommande EU-ansökan arbetar alla de organisaitoner som grundade Keychange tillsammans med nya partnerländer för att skapa en större och längre fortsättning. Vi siktar på ett fyraårigt projekt och drygt 10 länder, och att inleda rekrytering av artister och branschpersoner under sommaren 2019.
 
Men fram till dess kommer vi att presenter nyheter kring det som händer i projektet och göra nedslag på ett antal internatio-nella festivaler för att fortsätta att driva arbetet för jämställdhet. Det kommer att kommer att finnas information i god tid när det är dags att ansöka.
 
Vilka ligger bakom Keychange?
Internationellt leds projektet av PRS for Music Foundation. I Sverige leds projektet av Musikcentrum Öst/Sweden i partnerskap med Way Out West. I övriga länder drivs projektet av Reeperbahn Festival (Hamburg), Iceland Airwaves, BIME (Bilbao), Tallinn Music Week, Liverpool Sound City (UK)/PRS samt i Kanada av MUTEK (Montréal).
 
 
Finansiering:
Keychange finansieras av Kreativa Europa, nationella fonder samt sponsorer och upphovsrättsorgani-sationer. Svenska delen av Keychange finansieras av Musikverket och Kulturbryggan.
 
STOCKHOLM & LONDON: Regionala samtal hos Landstinget och JAZZ ALLOY igång i London!
 
Trots viss politisk röra i stor-staden kallade Stockholms Läns Landsting till ett möte mellan kulturaktörer och beslutsfattare och presentera-de intressanta visioner för framtiden. Musikcentrum Öst var deltog med liv och lust.

Sedan 2017 har Musikcentrum Öst verksamhetsstöd även av Stockholms läns landsting vilket gör att vi kan jobba mycket mer långsiktigt och kontinuerligt med musik för barn i länets 26 kommuner. Vi har tidigare både skrivit och lämnat remissvar till kulturstrategin som kan läsas här: men nu börjar också processen för att göra verkstad av detta och MCÖ är en av parterna. I det första mötet fanns större aktörer på kultur-området och kulturchefer, några centrumbildningar och andra vikiga parter för att föra utveck-lingen framåt. Inspirerande och framåtsyftande men också en del historik och prognoser kring hur regionen växt och beräknas växa fram till 2050.
 
Vi har sagt det tidigare och säger det igen. Stockholms-regionen har alla möjligheter att bli en av Europas bästa platser för att både skapa musik och uppleva den. Men det krävs politisk vilja och handlingskraft. Här upplevde vi att den faktiskt fanns och MCÖ kommer att fortsätta från vårt gräsrotshåll skapa konkretion och förståelse för musikens villkor. Nästa möte äger rum efter årsskiftet. Vi är laddade!
 
 
 
 
 
 
 
JAZZ ALLOY — Swedish & UK Music Mixer
 
En stad som alltid varit viktig för att nå in i den brittiska marknaden är London. Men det är också en stad som i sig har en mycket spännande och dynamisk musikscen och en hel del av våra medlemmar har spelat där genom åren. Vårt eget projekt Hear, here! gjorde också ett nedslag där våren 2015.
 
För att skapa mer långsiktiga kontakter har vi nu dragit igång projektet Jazz Alloy — Swedish & UK Music Mixer.
 
Den 18 november var det dags för premiär under London Jazz Festival och med 'kompis-klubben' Vortex som varit med från början i utvecklingen av projektet.
 
Jazz Alloy leds på plats av Londonbaserade artisten Emilia Mårtensson som premiärkvällen tog plats på scenen tillsammans med Filip Jers, Sam Lasserson, Luca Boscagin och Adriano Adewale. 
 
 



Emilia Amper, Steve Williamson & Marque Gilmore
 
Det blev en fullsatt och magisk kväll och vi kommer att lägga upp filmklipp på sidan (alla konserter kommer att filmas och streamas), men här är också den teaser som gjordes inför projektet. 
 
Tanken är att skapa en mötesplats mellan svenska och brittiska musiker där ny musik både skapas och framförs. All info om konser-ter och datum kommer att finnas här:
 
Projektet är planerat fram till maj 2019 men vi hoppas att både skapa en kontinuitet och att även ta över de nya konstellationerna till Sverige. Diskussioner pågår med flera olika arrangörer kring detta.
 
Först ut den 28 januari 2019 är den explosiva trion Emilia Amper (nyckelharpa & sång), Marque Gilmore (slagverk) & legendariska londonsaxofonisten Steve Williamson (nyckelperson i bl a Jazz Warrior). The Vortex Jazz Club för den som har vägarna förbi Dalston i norra London.
 
Projektet har planerats under lång tid men självklart har Brexit ökat angelägenhetsgraden ytterligare och vi hoppas att detta skall motverka både politiska och kulturella gränser. Projektet stöds av Musikverket och Svenska Ambassaden i London och sker i samarbete med Emilia Mårtensson, London Jazz Festival och Svensk Jazz.
 
LIVE, NYTT & PÅ GÅNG: 
 
 
Här följer ett litet axplock av allt det som våra medlemmar har på gång eller just avslutat men som vi av olika skäl vill uppmärksam-ma. NI hittar mycket mer om artisterna på vår hemsida och vi kan verkligen rekommendera er att botanisera, låta er inspireras och att ni gärna hör av er till oss för att bolla idéer.

 
 
KRILJA & SALAMANDER:
Med en nyss avslutad bejublad novemberturné i Stockholms-området så vet alla de som sett de två triorna att man får en högkvalitativ mix av musik från olika traditioner, tider och temprament.
 
MEN att det också är något så ovanligt som två olika ensembler, med olika repertoar men med samma musiker så det är naturligtvis ett drömläge för alla arrangörer med nyfikenhet och öppet sinne.
 
Krilja spelar romsk folkmusik från Ryssland och Östeuropa med inslag av bland annat flamenco och jazz.
 
Salamander spelar judisk folkmusik ur mestadels sefardisk tradition blandat med tidig musik från medeltid, renässans och barock i folkmusikalisk tappning. 
 
Bägge grupperna grundades år 2010 och har sedan dess uppträtt i såväl Sverige som utomlands. Salamanders andra album Como La Rosa (länk) som släpptes i maj har fått entusiastiska recensioner och har spalat på radio i bl a USA, Latinamerika och Tyskland.
   
 
CURE-A-PHOBIA — 2 nya singlar:
Lika svåra att plocka in I fack som ett hjärnvidgande och visuellt fullständigt genomfört liveband. Vi är hursomhelst nöjda över att att allt fler börjar upptäcka denna enastående 'Kate Bush och cabaret-doftande' kvartett från Malmö, inte minst genom den genialt mörka och märkligt nog politiska tolkningen av Barbie Girl.
 
Kurera dina fobier genom att ratta in lämplig strömningstjänst och kolla in vad dom kan göra med Aquas nittiotalshit. Johnny Essing från Bob Hund är gästgitarrist. 
 
Framtiden är ljus och positiva omdömen i Hymn och ETC lär hjälpa till. Läs här:


 
JAZZKATTEN 2018
Vi är glada och stolta men inte förvånade att det även i år blev flera Jazzkatter till våra medlemmar. 3 av fem möjlgia närmare bestämt.

Att upplevas som ung och nyfiken och ändå vara veteran kan tyckas vara en motsägelse men när det gäller Rigmor Gustafsson som knep Guldkatten är det definitivt sant. Guldkatten går till artister som "en längre tid har fyllt publikens härtan med musikaliska upplevelser". Grattis Rigmor!

Årets kompositör gick till den gränsöverksridande pianisten, tonsättaren, improvisatören och innovatören Lisa Ullen som vi hade spotligt på för några nummer sedan och som även spelar i stjärngänget GAHLMM.
 
Årets grupp landade i musikstaden Malmö hos We Float. Heja säger vi och hänvisar till just släppta albumet What's really real? Drömsk pop med jazzinfluenser tyckte Hymn, avgör själva här:
 
Priset säger något om bredden och vitaliteten i den svenska jazzen men vi hoppas också att det skall leda både till ny publik och en ännu större uppmärksamhet för dessa fantastiska artister och musiker.
 
 
 
 
 
 
 
ANNA FÄLT — Efterlängtad solodebut — 'Ite':
Röstakrobaten, sångpedagogen, folkmusikern, och scenkonstartis-ten Anna Fält, känd t.ex från föreställningar Finnskogarnas magi och ¡RÅ!, har släppt sin allra första solo skiva, som är en hyllning till människoröst. Ite, som på finska betyder "själv", är en solo skiva helt a cappella. 
 
Låtarna är egenkomponerade till gamla finska texter och inspirerade av röstens olika klang, kropp som instrument, besvärjelser från Finnskogarna och de urgamla sångtraditionerna kombinerade med modern nytida musik.
 
Detta är ett underbart soloalbum där Anna använder hela sitt enorma register av uttryck så vi måste kanske ändå säga; 'liknar inget annat'. Lyssna här:
 

 
Kraja på Södra Teatern 6-7 dec:
Kraja är en av Sveriges främsta vokalgrupper och gästar nu Södra Teatern i Stockholm med två julkonserter med julklassiker blandat med äldre folkliga julsånger såväl som egenskrivna vintersånger. Gästartist är Iris Viljanen.

Kraja har sjungit tillsammans i 17 år, blivit Grammisnominerade och turnerat flitigt i Sverige, Japan och Tyskland, liksom i många andra europeiska länder. Info och biljetter här:
 

 
SKAP:s barnmusikpris till Emma & K-J:
Alla som upplevt Emma (Nordenstam) & K-J (Karl-Jonas Winqvist) live vet att det är en sällsamma bladning av smart hitmusik för barn och ett fullständigt naturligt uttryck. 

Såhär lyder SKAP:s motivering: "Det här är ett par som har lyckats med konststycket att göra barnmusik som är allt annat än barnslig. Med humor, sväng och respekt tar de sitt skapande och sina lyssnare på största allvar."

Mycket välformulerad motivering låter Emma & KJ häsa. Tack SKAP!

 
Anna Svensdotter
 
GAHLMM — Ny supergrupp inom konstmusik på turné:
I år står en helt ny ensemble på den svenska konstmusikscenen! I samarbete med Samspels Turnéfest i november och med anledning av att Föreningen Svenska Tonsättare fyller 100 år vill Riksförbundet Arrangörer av Nutida Konstmusik bjuda på högaktuella toner från den svenska konstmusikens frontlinjen i en av den skandinaviska vinterkylans stora händelser!
 
Eftersom majoriteten av musikerna medlemmar i MCÖ ser vi storligen fram emot att jobba med detta: Anna Svensdotter — flöjt, Lisa 'katten'  Ullén — piano, George Kentros — violin, My Hellgren — cello — Mattias Petersson — elektronik och Henrik Olsson — slagverk.
 
 
 
SOCIALA MEDIER: Musiktips på Facebook & #Instatake
 
 
Facebook
Varje vecka ger vi tips på en bra låt och en aktuell konsert med våra medlemmar på Facebook
 
#Instatake varje vecka
På vårt Instagramkonto följer vi artisterna bakom kulisserna - Musikcentrumost
 
 
 
 
OM MUSIKCENTRUM ÖST: 
 
 
Musikcentrum Öst är till för dig som är arrangör lika mycket som för musiker. Vill du ses för att bolla programidéer eller diskutera livemusiken i Sverige?

Maila oss på: info@musikcentrum.se  
och boka ett möte.
 
 
 
 
 
Musikcentrum Öst är musikernas egen agentur och drivs utan vinstsyfte. Vi kan alltid hjälpa dig att hitta rätt akt till rätt tillfälle! Vårt kontor ligger centralt i STIM-huset på Hornsgatan i Stockholm. Kontaktuppgifter till oss och alla våra artister hittar du på vår hemsida
 
Vår hemsida innehåller mycket information men vi står också till tjänst med tips och råd kring hur du kan använda våra medlemmars musik på olika sätt. Ring eller maila oss!
 
Musikcentrum Öst finansieras huvudsakligen av medel från Statens Kulturråd & Stockholms Läns Landsting
 
hemsida: www.musikcentrumost.se mail: info@musikcentrum.se tel: 08-651 01 42