BitMappers Computerclub
Nieuwsbrief

22ste Jaargang - Nr 10 - 2013

 
 
Het bestuur wenst iedere Bitmapper en hun familie een voorspoedig 2014
 
Nieuws:
Canonical brengt dual-boot naar Android
 
Canonical heeft een zogenaamde developer preview losgelaten van de mobiele versie van Ubuntu, zodat fanatieke ontwikkelaars zichzelf met de feestdagen bezig kunnen houden. Met de preview kan deze Linux-distributie op een select groepje toestellen naast Android geïnstalleerd worden, op een manier dat beide besturingssystemen te benaderen blijven. 
 
Het wordt overigens afgeraden om als beginner met deze software aan de slag te gaan, want er is een bepaalde hoeveelheid kennis en expertise voor nodig. Om het geheel werkende te krijgen, moet de Android recovery-partitie namelijk overschreven worden. Het is dus van belang dat je weet hoe je handmatig terug kunt keren naar de fabrieksinstellingen, mocht er iets verkeerd gaan. Eenmaal geïnstalleerd kan van besturingssysteem gewisseld worden aan de hand van een applicatie. De Android-app verzorgt trouwens ook de eigenlijke installatie van Ubuntu en eventuele updates.
 
De installatie is momenteel op vier apparaten relatief eenvoudig: de Galaxy Nexus, Nexus 4, Nexus 7 en Nexus 10. Er zijn echter ook nog ongeveer 50 toestellen waarmee Ubuntu werkt, maar waar er eventueel extra werk voor nodig is. Welke apparaten precies ondersteund worden, is in deze lijst terug te vinden. Een algemene handleiding voor het installeren is op de website van Ubuntu terug te vinden.
 
Disclaimer: Het gebruik is volledig op eigen risico.
 
FBI en Tor, goede maatjes?
 
Een leerzaam voorbeeld hoe het gebruik van Tor iemand juist verdacht maakt. Een niet al te snuggere student die geen zin had in zijn tentamen en daarom de Harvard universiteit mailde met een bomdreiging, is tegen de lamp gelopen. Niet ondanks het gebruik van Tor, maar juist dankzij.
 
Om onder zijn tentamen uit te komen stuurde Edo Kim vanaf een anoniem mailaccount, via Tor, dreigmails naar Harvard dat er granaatscherfbommen zouden ontploffen op de campus, meldt NBC.
 
Kim had echter één ding over het hoofd gezien: hij stuurde zijn bericht vanaf de campus zelf, via WiFi. Niet bijzonder slim, omdat de systeembeheerders en de FBI zo naderhand eenvoudig konden vaststellen wie er op het tijdstip van de dreigmail Tor gebruikten op het netwerk van de universiteit. En dat lijstje was heel kort.
 
Wijze woorden van securitygoeroe Bruce Schneier: “Dit is één van de problemen met een weinig gebruikte securitytool. Precies het middel dat plausibele ontkenning mogelijk maakt, maakt je ook tot meest waarschijnlijke verdachte. De FBI hoefde Tor helemaal niet te kraken, ze gebruikten gewoon conventionele politiemethoden om Kim te laten bekennen.”
 
Hardware:
Einde PATA schijven
 
Inmiddels is de Parallel ATA (PATA) standaard, beter bekend als IDE, al 27 jaar oud. Zeker in de computerwereld is dat een eeuwigheid en het mag dus geen verrassing zijn dat Western Digital heeft besloten om de verkoop van dergelijke schijven te staken.
 
Parallel ATA heeft veel verschillende versies gehad, met snelheden van 16 MB/s, 33 MB/s, 66 MB/s, 100 MB/s en uiteindelijk ook 133 MB/s. Zeker de laatstgenoemde bandbreedte is tegenwoordig nog genoeg om de meeste harde schijven op volle snelheid te laten werken, maar met de komst van SSD's was de standaard echt aan vervanging toe. Ook paste de grote IDE-connector met zijn brede, platte kabel niet meer in de ontwikkeling van steeds maar kleiner wordende PC's.
 
Western Digital zal op 29 december 2013 dus stoppen met de verkoop van de WD800AAJB, WD1600AAJB, WD2500AAJB, WD3200AAJB, WD4000AAJB en WD5000AAJB.
 
Samsung smart-tv's met betere 'vingerbediening'
 
De serie smart-tv's die Samsung in 2014 gaat uitbrengen krijgt ondersteuning voor bediening met de vingers. De besturing via beweging is daar in huidige tv's nog niet nauwkeurig genoeg voor, maar in de nieuwe modellen zal dat wel het geval zijn.
 
De bewegingsbediening zou zo geoptimaliseerd zijn dat bedienen met vingers mogelijk wordt. Gebruikers kunnen van kanaal wisselen, het volume aanpassen en selecteren wat ze willen kijken door vingers te gebruiken. Door een vinger een cirkelbeweging tegen de klok in te laten maken, kunnen ze bijvoorbeeld teruggaan naar het vorige scherm of een video stopzetten, claimt Samsung.
 
Veel details geeft Samsung verder nog niet over de 2014-lijn van zijn smart-tv's: die worden pas op de CES-beurs begin januari in Las Vegas onthuld. Wel maakt het concern bekend het aantal landen waar Voice Interaction, oftewel stembediening, beschikbaar is, uitgebreid zal worden van 11 naar 23. Welke landen of talen toegevoegd worden is niet bekend. Nieuwe tv's van Samsung kunnen vanaf de tweede helft van 2013 al bediend worden met Nederlandstalige stemcommando's. Daarnaast worden onder andere Engels, Spaans, Frans, Duits en Italiaans ondersteund.
 
Samsung claimt de meest gebruikte stemcommando's gebruiksvriendelijker te hebben gemaakt.  Zo kunnen gebruikers van de komende tv's van kanaal wisselen door het kanaalnummer te noemen, waar daar bij de huidige lijn twee stappen voor nodig zijn. Ook kunnen gebruikers straks websites en apps openen via shortcuts voor spraakbediening. Bij zoeken met Voice Interaction verschijnt bij komende tv's een pop-up onderin het scherm met zoekresultaten, terwijl de gebruiker tv kan blijven kijken.

Hardware te koop
 
Asus A8N32-SLI Deluxe  + I/O Shield
AMD Athlon 64 X2 4600+ + Zalman Cooler
4x1GB DDR PC3200
 
Toshiba Satellite L300D-10A (AMD Turion 64 X2 TK-57, 15,4", 1280x800 (WXGA), Radeon Mobility X1200, 4GB RAM, 160GB, Vista Home Premium)
 
Vertoont de gewone gebruikssporen en komt met een universele stroomadapter.
 
DELL Optiplex 755 All in One Intel Pentium Dual Core Desktop
 
Prijs voor allen te bevragen
 
Contact via email.
 
Software:
Oplossingen voor betalende software
 
De meeste mensen kennen het probleem wel, om met een pc te kunnen werken heb je software nodig. Die software kost dan in sommige gevallen handenvol geld, wat sommige niet weten is dat voor de meeste betalende software gratis alternatieven te vinden zijn.
 
 
LibreOffice is de opvolger van het ten ziele gegane OpenOffice in 2011, een mooi gratis office pakket dat nog altijd zijn mannetje staat 
tegenover zijn concurrent. Er ontbreken in LibreOffice heel wat items die we gewoon zijn bij office maar middels plug-ins gesimuleerd kunnen worden
 
 
Thunderbird, het e-mailprogramma van de Mozilla-organisatie (die ook achter de Firefox-browser zit), kwijt zich van heel wat taken even voorbeeldig als het betalende Microsoft-pakket.
 
Outlook is echt gericht op gebruikers die niet genoeg hebben aan webmaildiensten als Outlook.com of Gmail. Thunderbird zit daar een beetje tussenin: het is een e-mailclient voor de massa, gericht op gebruikers die een iets krachtiger e-mailpakket nodig hebben. Zo heb je bijvoorbeeld tabs in Thunderbird. Wat de e-mailclient dan weer niét heeft, zijn een volwaardige agenda en takenplanner, maar die dingen vallen te downloaden als plug-in.
 
7-Zip i.p.v. WinZip
 
Bestanden archiveren is een gebruik dat nog stamt uit de tijd dat we met floppydisks werkten. WinZip heeft daar lange tijd een quasi-monopolie op gehad, maar werd inmiddels bijgebeend door de gratis concurrent 7-Zip. Die kan bestanden in- en uitpakken in een twintigtal formaten, waaronder dus het WinZip-formaat.
 
Waarom zou je dan blijven betalen voor WinZip? Misschien wel voor de nieuwe social media- en cloudfeatures die in de recentste versie zitten. Voor klassieke zip-bestanden, die vooral voor het doorsturen van bestanden een belangrijke standaard vormen, pakt WinZip de gegevens ook nog altijd een beetje dichter op elkaar.
 
 
Als je heel af en toe een paar foto's moet bewerken, hoef je echt geen geld uit te geven aan Photoshop Elements. Gimp doet het helemaal niet onaardig voor het simpele retoucheren of bijknippen van beelden, maar voor het betere hobbywerk laat het gratis alternatief toch iets te veel 'artefacten' achter. Hier speelt dus, misschien meer dan bij de andere programma's in dit overzicht, mee hoe vaak je het gebruikt. Als je echt vaak met foto's zit te spelen, is Photoshop Elements die honderd euro misschien wel waard.
 
 
Voor het opmaken van thuisdrukwerk is Microsoft Publisher een standaard geworden: rijk aan features, maar toch toegankelijker dan professionele pakketten als InDesign en Quark. Ook gratis concurrent Scribus doet dat echter lang niet slecht: het laat je pagina's bewerken in een gebruiksvriendelijke interface en beschikt over een aantal bijzonder krachtige features, zoals het importeren en exporteren van pdf- documenten en het binnenhalen van designelementen via drag-and-drop.
 
 
De meest ingrijpende tweespalt heb ik voor het laatst gehouden: hoe nodig is het om nog geld neer te tellen voor het besturingssysteem, het digitale chassis van je pc zeg maar? Als je bij relatief eenvoudige handelingen blijft, zoals surfen op het web of je e-mails lezen, heb je eigenlijk meer dan genoeg aan het volledig gratis te downloaden Linux.
 
Dat werd lange tijd doodgeknuffeld door rigide computernerds en zag er ook niet echt bijzonder vlot uit, maar de Ubuntu-variant weet toch al een iets breder publiek aan te porren. Niet toevallig werkt Ubuntu perfect samen met het merendeel van de alternatieve software uit dit overzicht.
 
Gebruikte bronnen: Webwereld, ClickX, ZDNet, Tweakers, Hardware Info
Agenda:
 
(18h30 - 22h00)

17 Januari 2014
DJ Sampling
 
21 Februari 2014
Werken met Ubuntu
Voordelen:
Een fikse korting bij aankoop van computerliteratuur bij Boek & Soft;
 
Een korting van bijna 30% op de abonnementsprijs van het Belgische PC Magazine (elk jaar, in de maand december, is er instapmogelijkheid);
 
Maandelijkse nieuwsbrief met de laatste IT-nieuwtjes en de daarbij horende links;
 
Een korting van 50% op je ticket voor de computerbeurzen in de Grenslandhallen Hasselt en de Limburghal Genk.
Verantwoordelijke uitgever: Fabian Haest Winkeldonkstraat 12 3980 Tessenderlo