Nyhetsbrev #1 2020
 
Att ett nytt år startar börjar bli lite av en vana, men hur förhåller en sig till att ännu ett nytt DECENNIUM just gått av stapeln? Jag vet inte. Särskilt när sägningen "det glada 20-talet" mer känns som en svårsmält ironi än realistisk målbild.
 
2020 började som 2019 slutade - med omskakande bilder från ett Australien i lågor. 2020 är året då det måste vända, utsläppskurvorna böja nedåt, världsledare slutligen ta sitt ansvar för att dirigera om världen mot fossilt oberoende. Och det nya decenniet talas det om i liknande termer.
 
Jo, jag vet. Detta är inte ett nyhetsbrev för en miljöorganisation. Men för mig, i alla fall, och jag tror att jag delar det med de allra flesta, så är oron för vår värld aldrig längre än en tanke bort. Balansen i eko- och klimatsystem är i grunden hotad och vår egna existens med den.
 
Vi som arbetar med och för scenkonst för barn och unga hade redan ett djupt viktigt uppdrag: att tolka tiden och omvärlden och existensens villkor och representera det på ett relevant och vackert vis för en ung publik. I en tid där det enda vi vet är att framtid och trygghet är osäkrade, har det uppdraget laddats ytterligare: 
 
Vilka berättelser ska scenkonst för barn och unga berätta? Vad ska den förmedla om världen? Vad är viktigt? Vad måste sägas? Vad ska inte sägas? Hur ska vi representera Människan? Hur ser vi till att freda de unga rätt till sin framtidstro? Var finns hoppet?
 
Som sagt, frågor vi alltid ställer oss, men som nu äger extra tyngd och ställer oss inför extra stora utmaningar.
 
-------------------------------------------------------------

Barnteaterakademins vår 2020:
 
Det finns en ökande känsla av osäkerhet i utövarled inom scenkonsten, att vi hotas inte bara av krympande budgetutrymme (som exempelvis här i Göteborg) utan också av en (upplevd) minskad frihet för konsten. Under de senaste åren har relationen mellan kulturpolitik och just konstens frihet hamnat på agendan. Upprop har skrivits om att den fria kulturen borde grundlagsskyddas; regeringen har gett myndigheten för kulturanalys uppdrag att utreda principen om armlängds avstånd; m.m.
 
Barnteaterakademin konstaterar att det finns ett stort behov både av att peppa branschen till mod och självförtroende, och av debatt och fördjupning. Om vi ska kunna försvara konsten behöver vi rusta oss med kunskap och komma bortom förenklade bilder av vad svensk kulturpolitik är och dito föreställningar om konstens autonomi.
 
Därför blir detta vårens tema. Vi laddar för ett större arrangemang i cirka slutet mars eller april. Programläggningen är under process men frågor som dessa ska vi ta avstamp i:
  • Vad är konstens värde; vad är poängen med (offentligt finansierad) konst?
  • Hur styrs kulturen? / Vad är kulturpolitik: Finns det någon kulturpolitik som inte vill något? Vad är politik, vad är förvaltning?
  • Konstens autonomi: Hur fri är konsten? Och hur fri vill vi att den ska vara? När vill vi ha politisk styrning och när inte.
  • Vilka är de största hoten mot en på riktigt fri konst: New Public management? Klåfingriga politiker? Ekonomisk osäkerhet? Ängslighet?
-------------------------------------------------------------
 
I år blir FN:s Barnkonvention svensk lag. Detta uppmärksammade vi, i samarbete med Göteborgs Stad Kulturförvaltningen, under hösten genom två dubbelseminarier. Vi gjorde också sammanställningar av de fyra föreläsningarna. Här kan pdf:erna laddas ner.
 
Jag vill också pusha en extra gång för de tre fina nya texterna för barn i de yngre åldrarna, som vi hade glädjen att presentera förra våren. Längre ner i detta nyhetsbrev ligger en länk till vår hemsida, där pjäser och mer information finns!

Ett år har nyss slutat, ett nytt startat. För egen del när jag summerade mitt 2019, kunde jag konstatera att jag gått med i två rörelser under året. I den ena gör jag allt vad jag kan för att rädda klimatet, i den andra tränar jag min kropp svettig och - förhoppningsvis - frisk.
 
Nånstans där hittar i alla fall jag en avgörande kraft och motivation: I rörelser i alla dess bemärkelser - globala, nationella, mellan människor, inom oss själva - och i det vi gör tillsammans, i det vi hämtar hos och ger den andre. Och är det kanske det som allt kokar ner till? Jag tror det.
 
Hur framtiden än gestaltar sig kommer vi behöva varandra. Vi får hjälpas åt.
 
Till höger har jag listat en lång rad tips. Ett nytt år har börjat också på våra scener. Och tusentals barn och unga kommer uppleva små och stora moment av stor dramatik, innerliga känslor, överraskande tankar och bilder. De kommer kort sagt bli satta i rörelse. Och vi vuxna med dem.
 
Kristina Ros
Projektledare
 
 
Tre nya texter för de yngsta

Efter en offentlig presentation och reading i Göteborg, och dito vid Scenkonstbiennalen i Sundsvall, kan vi stolt presentera tre sprillans nya texter. Jamennej av Åsa Björklund, Grönsakslandet av Talajeh Nasiri och Det stora regnet av Erika Wachenfeldt. Det fina resultatet av vår dramatikertävling med inriktning på målgruppen 2-5 år.

Det rör sig om tre stycken, mycket långt gångna, grovmanus som nu finns tillgängliga för branschen och under begränsad tid kan beställas till ett subventionerat pjäsarvode. Klicka på denna länk så finner ni såväl pjästexter som presentationer av dramatikerna.

God läsning!
 
 
Barnteaterakademins styrgrupp

Ledamöter från teatrar:
Dimen Abdulla - Regionteater Väst, dramaturg
Erika Isaksson - Backa Teater, informatör
Johanna Larsson - Angereds Teater, konstnärlig ledare o regissör
Kristina Ros - Masthuggsteatern, dramaturg
Rebecca Alverfors - Kurage, skådespelare o konstnärlig ledare
Sara Klingvall - Hagateatern, skådespelare, regissör
Stefan Åkesson - Backa Teater, dramaturg
Torben Sigelius Kulin - Teater Jaguar, skådespelare, konstnärlig ledare
 
Valbara ledamoter:
Anna Berg - styrelseledamot i ASSITEJ och Bibu. Samt dramaturg.
Ylva Ågren - barnkulturvetare, lektor i barn-och ungdomsvetenskap vid Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande
 
Valbar, adjungerad, ledamot
Ida Kaivola – Kulturförvaltningen, barnteaterkonsulent 
 
Projektledare
Kristina Ros
 
 
Barnteaterakademins publikationer

Samtal om devising, Makt och maktlöshet, Kultur -nytta eller mening, Nio röster - nio pjäser
 
Kan efter överenskommelse hämtas på en rad teatrar - Angereds Teater, Andra Stället, Backa Teater (biljettkassan, öppen vid föreställning), Folkteaterns biljettkassa, Hagateatern, Masthuggsteatern, Regionteater Väst (Uddevalla), Teater Jaguar och Teater Sesam.
 
Det går också att få våra publikationer per post. Man står då för portokostnaden; själva böckerna är gratis. Maila info@barnteaterakademin.se för vidare information!
 
 
Barnteaterakademin startades 2005 och verkar på uppdrag av Göteborgs Stads Kulturnämnd.

I Barnteaterakademin uppdrag ligger att stimulera produktion av ny dramatik för barn och ungdom, att med olika medel bidra till en kvalitetsmässig utveckling av barn- och ungdomsteatern samt att främja samarbetsmöjligheter och kontakter mellan olika teatrar, dramatiker, arrangörsled och skola.
 
Sedan 2008 är Angereds Teater huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp, i huvudsak bestående av representanter från barn- och ungdomsteaterfältet i Göteborg och Västra Götalandsregionen.
 

Tips och notiser 
 
 
Drömlek
Dansarna rör sig längs golvet, de kämpar mot gravitationen och dras över scenen. Men om du lyfter blicken möts du av en annan värld – en
drömvärld där dansarna svävar fram, möts och skiljs. I drömmen kan du bestämma att tyngdkraften helt slutar fungera och du kan flyga genom rummet. Och du väljer själv vilken värld du vill se och uppleva. Dans och videoprojektioner ger en magisk, drömsk och lekfull upplevelse.
Årskurs 4-6
Premiär 4 feb, Regionteater Väst, Borås

 
Djungelfeber
Ett desillusionerat gäng djur möts i en gruppterapi. De är trötta på att snåla med känslor. Och börjar man väl känna efter går det ju inte att sluta. De är avundsjuka, missunnsamma, förvirrade, rasande, hjälplösa och gräset är alltid grönare någon annanstans. Evolutionen verkar ha utrustat dem med en uppsättning odugliga egenskaper.
En klassrumsföreställning som undersöker begrepp som ursprunglighet och naturlighet. Är djuren mer naturliga än människorna? Är naturen mer äkta än kulturen? Den rör frågor om identitet, kön, sexualitet och kommer in på existentiella dimensioner som om vi egentligen kan ”begripa” något eller någon fullt ut. Och om det ens är viktigt?
För årskurs 7–9
Premiär 5 feb, Regionteater Väst Uddevalla
 
 
Välkommen
”Välkommen” sa någon. Var det till mig? Vill vi gå in? Vågar vi? Får vi?
En interaktiv, varm, musikalisk och lite läskig föreställning: Hur känns det att vara den som välkomnar, eller den som blir välkomnad, eller att vara den som inte blir det? Vem får välkomna vem? När känns det bra och när blir det en klump i magen? Vi får både vara med om överdådiga välkomnanden och gräva i det som är svårt. Vi möter vår urtidsrädsla att hamna utanför gruppen och provar oss fram till tillhörighet och gemenskap. Vi bygger ett berg av känslor som inte fått komma fram och klättrar upp på toppen. Däruppifrån kan vi se allt.
För årskurs F-2
Premiär 5 feb
 
 
Avatarer
En dag får Simon en konstig friend request i sitt favoritspel. Någon som skriver på dålig engelska. Som byter namn hit och dit, vill bli vän och spela med Simon och som inte ger sig. Det känns som ett gubbcreep förföljer honom, så Simon gör sig av med sin spelkaraktär. Samtidigt är det något konstigt med hans pappa, Rikard. Han slutar gå till jobbet och hemmet börjar förfalla. Avatarer är ett lika underhållande som innerligt virrvarr av möten och missförstånd där handlingen ömsom utspelar sig i spelvärld och chattar ömsom i det vi kallar verkligheten.
För högstadie och gymnasium
Premiär 18 februari, Masthuggsteatern
 
 
De vågade
En collageföreställning om fenomenala idéer, briljanta upptäckter och superhjältar nu och då.
 En hyllning till de människor vars styrka sitter i idén och som vet att det som krävs för att uppnå hjältedåd inte är muskler, utan mod. Vi får möta en rad historiska och nutida människor som skapar förändring genom handling. Som Rosa Parks på bussen, Marie Curie i sitt laboratorium och Amelia Earhart över Atlanten.
 
Hur långt kan ditt mod ta dig?
 Vad är din superkraft? Kan alla förändra världen?
För mellanstadiet
Prmiäe 22 feb, teater Jaguar
 
Varför kan Norge, men inte vi?
Under ASSITEJs rådslag i Stockholm och Göteborg under hösten refererade flera personer till Den kulturelle skolesekken i Norge och hur alla barn och unga nås av scenkonst under skoltid. Ådne Sekkelsten, verksamhetsledare på Scenekunstbruket i Oslo, är nu inbjuden att berätta om hur skolesekken, om hur Scenekunstbruket är den största aktören av förmedling av scenkonstföreställningar i Norge och om hur scenkonstlivet för barn och unga i Norge ser ut.
När: 5 feb 17:00 - 18:30
Var: ASSITEJs kansli, Kaplanbacken 2, Stockholm.
Mer info om Den kulturelle skolesekken finns här!
Anmälan: info@assitej.se senast 4 feb.
 
 
Folk och kultur
Den tredje upplagan av Folk och Kultur, den nationella samlingsplatsen för kulturpolitik i Sverige och Norden. Med över 130 programpunkter under fyra dagar och en tematik som spänner från demokrati, miljö och jämställdhet till integration och kulturpolitik skapas en mötesplats för konstens och kulturens betydelse i demokrati- och samhällsutvecklingen.
När 5-8 februari
Var: Muncktellarenan med flera platser, Eskilstuna
 
 
Bruk och återbruk inom barnkulturen
2020 års barnkultursymposium om berättelsens vindlande vägar genom konstformer och mediesystem. Versioner och adaptioner, transformationer och kulturekologi – samt barnens bruk av dem i olika miljöer. Forskares och kreatörers perspektiv på sådant som paddor på förskolan,
Lennart Hellsing som allkonstnär och Pippi Långstrump i apptappning, tech-cirkus, babyboxar och tioåriga influencers. Och – såklart – läsfrämjande trampoliner, flyttbara flickscouter och livgivande fanfiction!
Bland föreläsarna: Jørgen Bruhn, Jonas Linderoth, Lena Kåreland, Linda Sternö m. fl.
När: 11 mars 2020 10:00 - 13 mars 2020 14:00
Var: Centrum för barnkulturforskning, Stockholms Universitet
Läs mer här
Kontakta Barnteaterakademin
 
Kristina Ros, projektledare
0734-347275

Adress:
Barnteaterakademin
Angereds Teater
Triörgatan 1, 424 65 Angered
 
Hemsida: