Vorming Heemkunde West-Vlaanderen voorjaar 2022

Eerste resultaten project Getuigenissen Brugge

In mei 2019 ging een ambitieus historisch burgerwetenschapsproject van start, waarbij de Vrije Universiteit Brussel, het Rijksarchief en Histories vzw de handen in elkaar sloegen. Het doel: minstens 10.000 – maar liefst meer – getuigenverklaringen en verhoren van verdachten uit criminele procesdossiers digitaliseren en transcriberen met de hulp van het brede publiek en dit voor de periode 1700-1900.

Een eerste deelproject concentreerde zich op de stad Brugge en haar (ruime) omgeving. Meer dan 150 vrijwilligers transcribeerden meer dan 3.000 getuigenissen van de achttiende-eeuwse Brugse schepenbank en de negentiende-eeuwse correctionele rechtbank van het arrondissement Brugge (dat o.m. Blankenberge, Torhout, Tielt,… omvatte). De resultaten hiervan zijn sinds kort beschikbaar voor het brede publiek. Recent werd er nieuw materiaal online geplaatst, dat zich richt op de criminele verhoren uit het achttiende-eeuwse Brugse Vrije, de ruime plattelandsregio rond de stad Brugge.

Benieuwd naar het Getuigenissenproject en wat het voor jou en jouw onderzoek eventueel zou kunnen betekenen? Of heb je zin om jezelf onder te dompelen in de leefwereld van onze voorouders en het crimineel gedrag waaraan sommigen van hen zich bezondigden? Tijdens een digitaal infomoment in samenwerking met Heemkunde West-Vlaanderen vertelt de projectcoördinator je wat meer over het project, hoe je ermee aan de slag kan gaan en wat er in dit razend interessante bronnenmateriaal allemaal te vinden is. Nadien kan je vragen stellen.

Lesgever: Tom Bervoets (coördinator Getuigenissenproject).
Wanneer en waar? Dinsdag 15 februari 2022, 20u-21u, online via MS Teams
Meer informatie: contacteer Hendrik Vandeginste op hendrik.vandeginste@historiesvzw.be of op 0495 56 12 44.
Inschrijven
Bevestig je aanwezigheid met een mailtje naar getuigenissen@vub.be. Enkele dagen voordien sturen we je dan de link waarmee je je kan aanmelden.



West-Vlaanderen verpoppt: de kadasterkaarten van Popp als een sleutel tot je lokale geschiedenis

Al enkele jaren loopt bij Heemkunde West-Vlaanderen het project ‘West-Vlaanderen verpoppt’. Men gebruikt hiervoor de leggers bij de kadasterkaarten op perceelsniveau die Philippe Christian Popp uitgaf midden 19de eeuw. Het biedt een zicht op je gemeente in die periode.
Tijdens een online sessie wordt ingegaan op de bron en de bruikbaarheid voor het onderzoek in je eigen gemeente.
Lesgever: Hendrik Vandeginste (projectcoördinator ‘West-Vlaanderen verpoppt’).
Wanneer en waar? Woensdag 23 februari 2022, 19u, online via MS Teams
Meer informatie over het project: https://hendrikvandeginste.wixsite.com/mijnsite
Inschrijven: De sessie is gratis. Inschrijven is noodzakelijk om de link te kunnen doorsturen. Stuur een e-mail naar hendrikvandeginste@hotmail.com.



Hoe maak je digitale kaarten in Quantum GIS voor je historisch onderzoek?

Via het programma Quantum GIS (QGIS) kan je zelf aan de slag om digitale kaarten te maken van je gemeente. Je kan het programma gratis gebruiken.
Uit evaluatie van de vormingen rond Popp van Heemkunde West-Vlaanderen en Historiesvzw bleek dat de deelnemers meer willen weten hoe ze digitale kaarten kunnen maken. Ontdek in deze nieuwe vorming samen met ons hoe je het programma Quantum GIS kan inzetten voor jouw historisch onderzoek. Zo kan men vanuit de gegevens die verzameld werden in ons project ‘West-Vlaanderen verpoppt’ nieuwe digitale kaarten aanmaken. Wil jij ook graag aan de slag met digitale kaart van je gemeente? Wil je een voorstelling kunnen maken van het lokaal landgebruik, eigendomsstructuren, … ? Dan is deze vorming iets voor jou.

Tijdens de vormingsnamiddag toont Wim van Hout hoe je een digitale kaart kan maken in QGIS. Voortbouwend op zijn masterproef over het primitief kadaster ontwikkelde hij een eenvoudige manier om oude kaarten digitaal om te zetten en te koppelen aan een dataset. Met die kaart kan je allerlei analyses maken over landgebruik, eigendomsstructuren, enzovoort.
Na de sessie:
• Kan je zelf aan de slag om een digitale kaart van je gemeente te maken.
• Heb je een basisinzicht over de mogelijkheden van wat je met Quantum GIS kan doen voor je historisch onderzoek.
• Hopen we dat je uitgedaagd bent om zelf de kaart van je eigen gemeente te maken.
• Bekijken we met de deelnemers de wenselijkheid van gebruikersgroepen.
De vorming richt zich op iedereen die geen kennis heeft van QGIS, een basiskennis van de klassieke MS-Office toepassingen, maar vooral het hart op de juiste plaats om zelf digitale kaarten van de eigen gemeente te maken.

Lesgever: Wim van Hout (Historicus).
Wanneer en waar? Je kan deze vorming volgen op zaterdag 14 mei 2022, 14u-17u, in het Vlaams Centrum voor Genealogie en Heraldiek, Elflijnenlaan 3, Handzame, i.s.m. Vlaams Centrum voor Genealogie en Heraldiek
Prijs: Erfgoedvrijwilligers en studenten genieten van het kortingstarief en betalen 5 euro. Voor alle anderen bedraagt het inschrijvingsgeld 15 euro.
Meer informatie? Contacteer Hendrik Vandeginste op hendrik.vandeginste@historiesvzw.be of op telnr. 0495 56 12 44.
Inschrijven: Inschrijven is verplicht en kan tot drie dagen voor de vormingsnamiddag via het inschrijvingsformulier op de website met ook alle informatie over deze vorming.