Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl
"Een kwekerij met vakantie gevoel."
Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.
Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.
Onze potgrond is 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.
openingstijden
De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.
Komend weekeinde, zaterdag en zondag 28 en 29 maart 2015 van 10:00 tot 17:00 uur.
Hoog voorjaar lijkt het dit keer niet te willen worden, vorig jaar was het prachtig.
Deze dagen plannen is altijd een grote uitdaging omdat het weer grote invloed heeft op de bloeitijd van longkruid. Het ging een tijdje de goede kant op maar inmddels vinden we het toch wel weer erg koud en guur.
Het longkruid in onze tuin begint nu ondanks dat toch best lekker te groeien en te bloeien. Maar normaal was het nu verder. We zitten eigenlijk nog midden in het hoogtepunt van de Helleborus en dat is natuurlijk ook prachtig.
Vreemd eigenlijk dat ondanks de zachte winter alles toch wat later lijkt uit te lopen dan normaal. Voordeel daarvan is dat er nog bijzonder veel voorjaar in de pijplijn zit.
We hebben misschien meer verschillende soorten Pulmonaria dan ooit en bovendien zijn er ook nog heel veel bijzondere Helleborusplanten in volle bloei.
Deze dagen staan in het teken van onze favoriete bodembedekker voor de vochtige schaduw en een van de beste indicatoren voor de nog prille staat waar het voorjaar in verkeert; longkruid.
Meer lezen over longkruid kan hier: Pulmonaria
Je kunt ze natuurlijk ook opzoeken in onze webwinkel.
De actuele voorraad winterrozen vind je hier: Helleborus.
We hebben de borders geknipt, het is nu, laten we het netjes opgeruimd noemen, alles prima onder controle. Binnenkort komt de groei er weer in en hopen we op niet te nat weer om alles ook goed bij te kunnen houden. Ik vind het eigenlijk wel fijn dat we nu heel zachtjes redelijk voorbereid het voorjaar in rollen.
De meeste groentenplanten voor onze onvergetelijke groentedagen 9 en 10 mei zijn inmiddels gezaaid en deels ook al verspeend. Wat we tot nu toe hebben en nog hopen te maken is veel meer dan ooit. We verwachten een grote zadenwinkel als deelnemer voor deze dagen en doen ons best ook biologisch pootgoed van alle meest gangbare groentesoorten te organiseren.
Lavendel snoeien we pas als het wat warmer wordt en ze echt aan de groei gaan. Dat moment ligt meestal tussen half en eind april. We worden nu veel gebeld en ge-e-maild met vragen over het snoeien van lavendel. Zelfs met welke schaar dat moet wordt gevraagd.
(Die super geweldige snoeischaren zijn geloof ik net binnengekomen, nog niet uitgepakt en staan waarschijnlijk ook nog niet in onze webwinkel, maar meestal red je het voor een paar planten ook prima met een goede keukenschaar.)
Ik raad dus aan de snoei van lavendel nog even uit te stellen. Ze vinden het fijner als ze vervolgens meteen aan de groei kunnen en dat vergt warmer weer.
Meer over de snoei en verzorging van lavendel kun je hier lezen: lavendel snoeien.
We zijn weer helemaal compleet. Onze acht trouwe medewerkers hebben hun werk begin maart hervat. We hebben het nu vooral druk met online bestellingen. Het oppotten van zaailingen en stekken komt daar, zodra het weer wat groeizamer wordt bij.
Komend weekeinde verwachten we daarnaast Elaine voor haar 6 maanden zomerstage. Ze is onze eerste stagiere van de Warmonderhof waar we (Linda en ik) 25 jaar geleden samen onze opleiding tot biologisch dynamisch tuinder genoten.
Warmonderhof is een landbouwschool met inmiddels bijna 70 jaar dezelfde sfeer en traditie.
De 'wereldbrand' heeft ons intussen ook bereikt. De gemeente heeft ons gevraagd een inburgeringsplek te bieden aan een Yezidische vluchteling uit de streek van Aleppo, Syrie.
Adel komt uit een familie wvan groentetelers uit een van de meest vruchtbare en waarschijnlijk meest prachtige, historische oorden ter wereld. Hij komt uit het gebied tussen de Tigris en de Eufraat, de vruchtbare halve maan. Dit is waar we uiteindelijk allemaal vandaan komen, 'moeder aarde'. Er komen behalve belangrijke gewassen zoals tarwe, ook een hoop interessante planten uit dit gebied die het hier prima doen.
Adel heeft nog veel inburgering voor de boeg. We spreken voornamelijk lichaaamstaal. Maar het mooie is dat zijn lichaam over een royaal vocabulaire blijkt te beschikken als het op de verzorging van planten aankomt. Het is een universele taal, we lezen als we hem in de tuin aan het werk zien dat hij planten begrijpt. Ik verheug me er op met hem wat meer dan dit te kunnen bespreken zoals de teelt van rozenblaadjes en Aleppo-zeep.
De oude vestingwerken, hoge fronten in Maastricht waar ik af en toe kom heb ik niet alleen genoten van de groenten en kruiden die van nature in de kalkrijke voegen van deze oude stadwal groeien zoals veldsla, rucola, marjolein, bieslook, muurpeper en pimpernel.
Bijzonder was het ook er de muurslamander uit zijn winterlsaap te zien ontwaken.
Dit rijke stukje natuur ligt dicht bij het centrum van Maastricht en is de meest noordelijke natuurlijke habitat van de muursalamander.
Tijdens onze themadagen is de kwekerij ook op zondag en soms op maandag open. In 2015 zijn dat verder:
28 en 29 maart Pulmonaria in de gloria, longkruid, onze favoriete bodembedekker voor de schaduw
maandag 6 april extra open op tweede paasdag
9 en 10 mei de onvergetelijke groentedagen, groenteplanten, eenjarige kruiden, markt met zaden en boeken.
“Die vergeten groenten zijn niet voor niets vergeten.”
14 mei gewoon open met Hemelvaart
maandag 25 mei extra open op tweede pinksterdag
13 en 14 juni Mediterrane plantendagen, vakantiegevoel met winterharde zuidelijke planten en kruiden in de hoofdrol, arisanale markt
11 en 12 juli Lavendeldagen, grote markt , terras en muziek.
29 en 30 augustus Salvia en prairieplantendagen, Indian Summer, langbloeiende planten en siergrassen
26 en 27 september Pompoen Parade, verschillende pompoenkwekers met vele tientallen verschillende pompoensoorten, pompoensoep, pompoenbrood en pompoenmarkt
Klik hier om overzicht op te halen, geschikt om af te drukken: BastinProgramma.pdf
downloads en links
Een uitvoeriger overzicht van alle activiteiten in 2015: BastinProgramma.pdf
Nieuwtjes en helpdesk voor tuinvragen via twitter: @aalbeek of @kwekerij_bastin
Powered by YMLP.com | ||