Studiekeuzetraject, 6e Jaar
 
Geachte ouders
 
Uw dochter of zoon is gestart in het zesde jaar van het secundair onderwijs en staat binnenkort voor een belangrijke keuze: de studiekeuze aan het hoger onderwijs. De school organiseert in de loop van het schooljaar een reeks activiteiten om de leerlingen te ondersteunen in hun keuzeproces. In deze brief brengen wij u graag op de hoogte van de verschillende initiatieven. Tegelijkertijd maken we, telkens in cursief, ook duidelijk waar u uw zoon/dochter of ons kan helpen en geven we u alvast enkele data mee om te noteren.
 
 
  • In de seminaries ‘Studiekeuze Hoger Onderwijs’ (zes  lesuren, verspreid over het hele schooljaar) informeren we de leerlingen over het keuzeproces, de structuur van het hoger onderwijs en de beschikbare informatiebronnen. We stimuleren de leerlingen om na te denken over hun eigen interesses, mogelijkheden en toekomstplannen.

  • In het kader van ons project Professionals aan het woord kunnen leerlingen van de derde graad op vrijwillige basis tijdens de middagpauze komen luisteren naar een aantal sprekers die al heel wat werkervaring hebben. Hier leren de leerlingen dat een diploma geen eindpunt is, maar een springplank naar een heel gevarieerde toekomst kan zijn. Als u graag eens een klein uurtje over uw ervaringen op beroepsvlak wilt komen vertellen, geef ons dan gerust een seintje (iris.caluwaerts@hdc.ksleuven.be)!

  • Op 11 januari brengen al onze leerlingen van het 6e jaar een bezoek aan de Studie-informatiedagen of kortweg SID-in (in de Brabanthal), een informatiebeurs over het hoger onderwijs.

  • Op vrijdag 15 februari organiseren wij panelgesprekken met oud-leerlingen. De laatstejaars kunnen er gesprekken voeren met studerende oud-leerlingen over hun ervaringen in het hoger onderwijs.

  • In het tweede semester kunnen de leerlingen een individueel gesprek aanvragen met hun klassenleraar en/of vakleerkracht(en).

  • Op 14 mei is er een klassenraad, waar de voorlopige keuzeplannen van iedere leerling worden besproken. De leerlingen krijgen hierover feedback van hun klassenleraar.
 
Uiteraard kunnen de leerlingen ook zelf stappen zetten:
  • Op dinsdag 13 november organiseert de Associatie KULeuven een infoavond ‘Start to Study’. Inschrijven via www.starttostudy.be.

  • Ook het internet en de infodagen van instellingen voor hoger onderwijs kunnen waardevolle informatie bieden.

  • Een aanrader zijn zeker de openlesdagen: tijdens de herfst- en de krokusvakantie kunnen de laatstejaarsleerlingen les volgen tussen de studenten. Op die manier kunnen ze een goed beeld vormen van hoe een les verloopt, en krijgen ze de kans om de studentensfeer op te snuiven. Hiervoor moet wel tijdig ingeschreven worden (meer info op de websites van de diverse instellingen).

  • De KSLeuven organiseert op 19 en 20 december ook enkele inleefmomenten, waarbij de leerlingen de kans krijgen om te proeven van de arbeidsvloer.  Leerlingen hebben de kans om in kleine groep kennis te maken met professionals en beroepen op verschillende werkplekken.  Meer informatie zal aan uw zoon of dochter bezorgd worden via Smartschool.
 
Naast de school en het CLB kunt u als ouders een belangrijke ondersteunende rol spelen in het keuzeproces:
  • U kunt hen stimuleren om werk te maken van hun keuzeproces, om informatie op te zoeken en naar informatiedagen en openlesdagen te gaan.

  • Als ouder bent u goed geplaatst om via gesprek met uw dochter of zoon hun zelfbeeld, toekomstplannen en keuzetwijfels te verwoorden en te verduidelijken.
 
Alvast enkele data om te noteren:
  • U kunt samen met uw zoon of dochter naar de infoavond ‘Start to Study’ op 13 november (zie boven)

  • Op het oudercontact van maandag 14 januari krijgt u de gelegenheid om met vakleerkrachten, klassenleraar en CLB-medewerkster de keuze van uw dochter of zoon te bespreken.

  • Op donderdag 17 januari organiseren we een infoavond voor de ouders van de laatstejaarsleerlingen. Hierin geven we informatie over de structuur van het hoger onderwijs. Eind december krijgt u een uitnodiging om hiervoor in te schrijven.
 
Wij hopen op deze manier de leerlingen te helpen bij het maken van een gemotiveerde en weloverwogen keuze.
 
Met vriendelijke groeten
 
De studiekeuzebegeleiders (I. Caluwaerts en M. Ferrant)
De directeur (F. Baeyens)
 
Voor verdere inlichtingen over deze activiteit, contacteer
iris.caluwaerts@hdc.ksleuven.be
marie.ferrant@hdc.ksleuven.be
 
 
Dit is een no-reply adres. Gelieve niet te reageren op de afzender van dit bericht.
Voor wijzigingen in contactadres, contacteer secretariaatsmedewerker nick.caron@hdc.ksleuven.be