Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Van kruimeldief tot moordenaar, van wanbetaler tot vechtjas...   

Je komt ze allemaal tegen in onze gevangenisregisters. Na het succesvolle ‘boevenproject’ vorig jaar, start het BHIC nu met een nieuw boevenproject om digitaal toegankelijk te maken: de inschrijvingsregisters van de Brabantse Huizen van Bewaring. Iedereen kan hieraan mee doen! lees meer

Helemaal ‘herfst-proof’ 

Vele scholieren peinzen er tegenwoordig niet over om zich goed te beschermen tegen het gure herfstweer. Wat dat betreft kunnen we nog heel veel van oude kranten leren; van modieuze regenkapjes tot prima fietsmantels! lees meer

135 Jaar werken in de tuin van Beekvliet

Niet zo lang geleden zetten wij heel veel foto’s van Beekvliet uit Sint-Michielsgestel online. Achter die foto’s gaan vele verhalen schuil. Zoals dat van de twee broers Van den Broek die samen met het werk van hun vader Frans goed waren voor 135 jaar keihard werk verzetten. lees meer
BHIC Nieuwsbrief

Beste verhalen deze maand

Een tragische moord in Haps
Het is vroeg in de ochtend van vrijdag 11 juni 1875 als in een keuterboerderijtje aan de Aalsvoort in Haps een pasgeborene om het leven wordt gebracht. (bijdrage: Geurt Franzen)
Hou je keurig aan de regels!
Tijdens de Oostenrijkse Successie-oorlog wemelde het in ’s-Hertogenbosch van de militairen. In de hele Zuidelijke Nederlanden is toen hard gevochten en zijn duizenden gewonden vanaf het slagveld naar diverse hospitalen gebracht, waarvan ’s-Hertogenbosch er ook een had. (bijdrage: Henk Beijers)
Schenkingen voor het Raadhuis
Toen in 1880 het oude raadhuis van Sint-Oedenrode, dat midden op het Markveld stond, te klein begon te worden, ging het gemeentebestuur op zoek naar een ander pand. Dokter Raup liet weten dat hij zijn huis wel wilde verkopen. (bijdrage: Willie Damen van de Mosselaer)
’n Potje met vet
Uit hoeveel kelen zou “Ik heb een potje met vet, al op de tafel gezet” inmiddels al hebben geklonken? Bij ons thuis stond dat potje in de kelder en werd het bij de broodmaaltijd op tafel gezet. (bijdrage: Rini de Groot)
Waar laat je 300 Franse krijgsgevangenen?
Tijdens de Oostenrijkse Successieoorlog (1740-1748) wisten de Franse troepen de Brabantse vestingstad Bergen op Zoom te belegeren. Een flink aantal Franse militairen wordt krijgsgevangen genomen, maar wat dan?
Lang haar: ook voor mannen!
De pas geslaagde Udense modinettes kregen niet alleen een bosje bloemen bij hun diploma, maar werden ook getrakteerd op een 'mieters plaatje'. Uiteraard  ontbreken de Beatles niet op dit verlanglijstje uit 1969.
Koffer voor je laatste reis
Vakantie is je koffers pakken en eropuit gaan, sterven is alles afzeggen en je koffers laten staan.” De koffer voor je laatste reis was het werk van de dorpstimmerman, vader maakte deze voor familieleden uit zijn klantenkring. (bijdrage: Rini de Groot)
Vrouw met de bijl en negen andere moordenaressen
Stel: je ligt tien nachten achter elkaar in bed naast je man, die je vergiftigd hebt - en die maar niet doodgaat. Het gebeurde Adriaantje Roza, in 1901. (bijdrage: Steffie van den Oord)

BHIC Nieuwsbrief

 
Wil jij meer weten over dit ‘boevenproject’? Klik dan op de pijl. lees meer

Vragen over Vroeger?
Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen
Volg ons in de online media
Volg ons in de online media
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen