mei/juni 2019
Nieuw natuurgebied in de gemeente Westervoort
In oktober 2018 zijn twee terreinen in de gemeente Westervoort overgedragen aan Natuurmonumenten. Zij vormen samen één aaneengesloten natuurgebied van zo’n 25 hectare. Eén van de terreinen bestaat uit een markante heuvel, een voormalige vuilstort, die 25 jaar geleden werd gesaneerd en beplant.
Bezoekers en omwonenden kunnen in de toekomst een gevarieerde wandeling maken met als letterlijk hoogtepunt een schitterend uitzicht over de wijde omgeving. Op verzoek van omwonenden onderzoekt Natuurmonumenten samen met Groen & Handicap of er in dit nieuwe natuurgebied een rolstoeltoegankelijk pad kan worden aangebracht. Op 1 mei heeft een schouw plaatsgevonden met een vertegenwoordiger van de gehandicaptenraad Westervoort.
 
 
Opening rolstoelpad in Heumensoord
Op 29 mei jl. werd een nieuw rolstoelvriendelijk wandelpad geopend in natuurgebied Heumensoord bij Nijmegen. Voorzitter Kees Kuijken van Kenniscentrum Groen & Handicap stelde in zijn korte voordracht dat ook gehandicapte mensen zoveel mogelijk willen genieten van de natuur. Hiervoor zijn paden zonder belemmeringen van groot belang. Een obstakelloos pad is ook nog eens goed berijdbaar voor mensen met een wandel- of kinderwagen, voor jong en oud dus.
 
 
Visitaties in de maanden april en mei 2019
In de voorbije maanden heeft de visitatiecommissie van Groen & Handicap weer een tweetal natuurgebieden van Natuurmonumenten gevisiteerd. Dit gebeurde in het kader van het project “Natuur toegankelijk voor iedereen” waaraan de Nationale Postcode Loterij een forse financiële bijdrage heeft verleend. Meestal vond dit plaats met ondersteuning door lokale of regionale ervaringsdeskundigen in een rolstoel of door iemand die blind of slechtziend was. Het gaat om de volgende gebieden: het Leuvenemse Bos bij Ermelo en het landgoed Hackfort bij Vorden.
Tevens werden Ruygeborg II aan de Nieuwkoopse Plassen en het rolstoelpad Leersumse Veld bezocht. Beide gebieden behoren tot de Provincie Zuid-Holland en zijn in beheer bij Staatsbosbeheer.
Meer informatie over deze gebieden vindt u hier.
 
 
Rolstoelwandeling met de boswachter door het Sonsbeekpark
Op 15 juni a.s. wordt een rolstoelwandeling georganiseerd door het Sonsbeekpark bij Arnhem. De wandeling begint om 13:00 uur bij het Sonsbeek paviljoen aan de Zijpendaalseweg 30 en duurt ongeveer anderhalf uur. Er zijn geen kosten aan dit evenement verbonden. De wandeling is bedoeld voor mensen met een rolstoel, rollator of scootmobiel. Kilk hier voor verdere informatie.
 
 
 
Rolstoelroutes in het Leudal
In de buurt van Bezoekerscentrum Leudal in Haelen (Limburg) zijn onlangs drie goed begaanbare routes gerealiseerd:
- Het Elisabeth pad, ca. 1 km
- Route over de Koebrug, aangegeven met gele paaltjes, ca. 1,5 km
- Route naar de Leumolen, aangegeven met rode paaltjes, ca. 2,5 km
Tijdens de openingstijden van Bezoekerscentrum Leudal worden ook twee off-road rolstoelen ter beschikking gesteld. Deze kunnen na reservering gratis gebruikt worden.
 
 
 
'Koffietijd' besteedde aandacht aan "Natuur voor iedereen"
Het programma 'Koffietijd' besteedde in april aandacht aan het project 'Natuur voor iedereen'. Zij lieten een filmpje zien waarin Els van der Made de Van Tienhovenroute bewandelt in haar rolstoel en haar ervaringen vertelt.
 
 
 
Deze nieuwsbrief is een uitgave van:  Kenniscentrum Groen & Handicap
Aanmelden voor de nieuwsbrief: tonkwakkel@natuurzonderdrempels.nl