Nieuwsbrief 9
Utrecht, 9 november 2011

Beste lezer, zie hier een nieuwe nieuwsbrief van de Kracht van Utrecht.

Onderwerpen
+ Introductie KvU
+ Website vernieuwd
+ Consultatie plannen Ring Utrecht: schijnvertoning
+ Naar een Roetreductieplan voor Utrecht
+ Provincie luidt noodklok voor slechte luchtkwaliteit
+ Het geluid van de A27: Rijkswaterstaat weet het al
+ Nieuwe geluidswetgeving uitgekleed
+ KvU-initiatief groeit
+ Agenda zie onze website
 
 
 

 
Kracht van Utrecht
De ‘Kracht van Utrecht’ is het rapport waarmee een aantal betrokken en deskundige Utrechters in het voorjaar van 2009 een pleidooi onderbouwden om te breken met alsmaar meer asfalt als oplossing voor de verkeersproblemen in de Utrechtse regio. Het rapport werd door veel partijen omarmd en leidde tot een motie in de 2e kamer om het rapport mee te nemen in de 2e fase van de MilieuEffectRapportage (MER) Ring Utrecht. En tot nadere onderbouwing in rapporten en adviezen voor een gezonder, goedkoper en duurzamer alternatief in 2010 en 2011.


Website Kracht van Utrecht vernieuwd!
Onze website www.krachtvanutrecht-initiatief.nl hebben wij inmiddels in een nieuw jasje gestoken. De website biedt informatie over de stand van zaken met betrekking tot plannen van Rijk, provincie, BRU en de gemeente Utrecht op het gebied van verkeer en leefomgeving, en in het bijzonder de plannen voor de Ring Utrecht. Maar ook alternatieve oplossingen voor de verkeersproblematiek, die uitzicht bieden op een verbetering van de gezondheid en leefkwaliteit van de bewoners van stad en regio, komen aan bod. Bekijk onze website en reageer! Wil je meedoen met ons initiatief? Mail ons rechtstreeks info@krachtvanutrecht-initiatief.nl


Consultatie Ring Utrecht: schijnvertoning !  
De consultatie over de plannen van het Rijk over de aanpak van de A27 dreigt een klucht te worden. Tegen alle beloften in over het betrekken van bewoners en meenemen van milieueisen lijkt het er op dat het ministerie & Rijkswaterstaat alleen varianten verder wil onderzoeken die van hun kijk op het verkeer = meer asfalt uitgaan. Dit trechteren van varianten wordt dan een fuik, waarin de voor de regio alternatieve / meer wenselijke varianten al vroeg sneuvelen.

Wat is er precies aan de hand?
Het Rijk heeft plannen om eerst de A27 en later de A12 aan de zuidkant van de stad te verbreden. Hoe, en onder welke voorwaarden, wordt bepaald in de Milieu Effectrapportage (MER), die nu de 2e fase ingaat. In Utrecht sloten de collegepartijen GroenLinks, PvdA en D66 in 2010 een akkoord, waarin zij aangaven de ideeën uit de ‘Kracht van Utrecht’ zoveel mogelijk over te willen nemen. In provinciale collegeprogramma van VVD, CDA, D66 en GroenLinks wordt bepleit een ‘Meest Milieuvriendelijk Alternatief’ (MMA) op te nemen, dat kansen biedt in de afweging van varianten in de besluitvorming komend jaar. 

Inzet regionale bestuurders onzichtbaar
De resultaten van die nobele inzet zijn tot nu toe helaas onzichtbaar. In september organiseerde Rijkswaterstaat twee avonden, waarin het verdere proces werd toegelicht, waarop zij liet weten dat er eerst een verkeerstechnische afweging gemaakt wordt. De consultatie met bewoners is dan beperkt tot uitwerking van de varianten die van het Rijk de trechter in mogen. Voorwaarden op het gebied van inpasbaarheid, lucht en geluid lopen weer een ander parcours. Zie hiervoor ook http://www.ikgaverder.nl

Ongerust
Met de vele betrokken bewoners uit Lunetten, Rijnsweerd en Voordorp zijn wij niet gerust op een goede uitkomst van deze opzet. Wat ons betreft moet een meest milieuvriendelijke variant, of een minst asfaltvariant, van meet af aan en volwaardig worden meegenomen in alle afwegingen. Wij roepen provincie en de gemeente Utrecht op, om zich in de lijn van hun eigen programma’s en akkoorden maximaal in te zetten voor de belangen op het gebied van gezondheid, leefbaarheid en omgevingskwaliteit. Daarnaast moet de koppeling aan ambities op gebied van fiets en openbaar vervoer worden versterkt. In al onze rapporten van de ‘Kracht van Utrecht’ hebben wij al onderbouwd dat alleen die weg perspectief biedt om met het beschikbare geld leefbaarheid en bereikbaarheid van stad en regio te verbeteren. Zie de informatie op onze website


Naar een Roetreductieplan voor Utrecht 
Vanuit de Kracht van Utrecht hebben we bijgedragen aan een landelijke conferentie met luchtdeskundigen over de schadelijke gevolgen van roet. Op die dag hebben we een de noodzaak voor een landelijk Roetreductieplan onderstreept en het initiatief genomen voor een Utrechtse Roetconferentie.

Fijnstof geen juist maat voor de volksgezondheid
Daar is alle reden toe: Het blijkt dat de overheid nu nog beleid maakt op normen die eigenlijk niet meer de juiste maat zijn om de volksgezondheid te bevorderen. Die EU luchtnormen voor fijnstof en NOx hebben weliswaar bijgedragen aan een schonere lucht, ze zijn nu slechts een juridisch sturingselement zonder dat onze lucht er schoner van wordt. Er is behoefte aan een gerichter luchtbeleid waarbij de bevordering van gezondheid centraal staat. Dat kan met een roetnorm.

Fijnstof = zandkorrel + roet
Net zoals het bij bier eigenlijk gaat om de alcohol (en niet om het water) gaat het bij fijnstof om roet en niet om de zandkorrel.

Minder auto's, minder roet
Nu blijken roetconcentraties heel dicht het verloop van het aantal auto's te volgen, wat minder het geval is bij fijnstof en NO2 (zie het artikel op onze website). Nog belangrijker is dat nu uit onderzoek blijkt dat hoe meer roet des te groter de gezondheidsschade is, die bij mensen optreedt.
Iedere gezondheidskundige wist dit eigenlijk al, maar nu is het wetenschappelijk aangetoond.
Daarom roepen we ook de Utrechtse stadsregio op een RoetReductiePlan te gaan maken. Dit is een plan waarin verkeersmaatregelen worden uitgewerkt om de roetconcentraties elk jaar met 10% terug te brengen. 
 
 
Provincie luidt ook noodklok luchtkwaliteit 
Een recent ambtelijk advies aan Provinciale Staten luidde o.a. "Ondanks grote inspanningen om de luchtkwaliteit te verbeteren, toont de eerste monitoring van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) aan dat er meer en grotere knelpunten zijn dan voorheen werd verwacht. De te slechte luchtkwaliteit is verantwoordelijk voor een aanzienlijk gezondheidsverlies onder burgers. (onderstreept KvU). Ook lopen de Randstadprovincies het risico op (geldelijke) sancties vanuit Brussel indien het niet lukt om tijdig aan de Europese normen voor luchtkwaliteit te voldoen". Lees het advies, ter bespreking maandag 14 november, punt 14 van de agenda.  
Dit advies sterkt ons in de oproep aan provincie en gemeente om zich maximaal in te zetten voor verbetering van de leefomgeving en het reduceren van de roetconcentraties.
 
 
Het geluid van de A27: Rijkswaterstaat weet het al
Het Utrechtse College van B&W heeft een opvallende brief aan de gemeenteraad gestuurd, te vinden op op deze pagina van de website van de gemeente Utrecht. Daarin valt te lezen dat Rijkswaterstaat voor het berekenen van de geluidoverlast van de A27 bij verbreding voorlopig leunt op een ‘expert opinion’ met wat berekeningen op hoofdlijnen. Terwijl de gemeente zelf bij de Noordelijke Randweg veel degelijker (met rekenen en meten) aan de slag gaat. Het is een vreemd verschil, zeker gezien het belang van juist dit onderwerp. En natuurlijk het feit, dat de herrie van de A27 al jaren is onderschat en veruit onvoldoende is aangepakt.


Geluidswetgeving uitgekleed?
Van diverse kanten horen we signalen dat de nieuwe geluidswetgeving slecht zou kunnen uitpakken voor de omwonenden van wegen en rail. Als u zich wilt verdiepen in deze materie kunt u zich opgeven voor een informatieavond over de nieuwe geluidswetgeving (SWUNG) op donderdag 10 november in het Provinciehuis, Pythagoraslaan 101, aanvang 19.30 uur. Aanmelding is verplicht, via ringutrecht@milieucentrumutrecht.nl of een telefoontje naar het Milieucentrum Utrecht 030 2367240.
 
 
KvU-initiatief groeit 
Het Kracht van Utrecht-initiatief groeit, mede door de hulp van steeds meer vrijwilligers, die de website redigeren, de administratie bijhouden. als fotograaf optreden. Met de Fietsersbond hebben we een plan uitgewerkt om op Googlemaps per wijk fietsknelpunten te noteren, met een foto/tip voor een oplossing! Met het Regionaal Overlegorgaan OV ROCOV) bespraken we hoe samen de ambitie van de stadsregio voor OV konden opkrikken; zie onze reactie. Vier hoogleraren hebben ons aangeboden mee te denken hoe we een case-study kunnen maken voor een duurzame stadsregio Utrecht. Studenten Milieuwetenschappen lopen binnenkort stage bij ons. En elke vrijdagmiddag komt de kerngroep van ons initiatief bij elkaar, bekijk onze agenda

Tot zover, 

Deze nieuwsbrief kwam tot stand met medewerking van Olivier Beens, Bouwe de Boer, Jan Stam, Gerrit Jan Bakker en werd samengesteld door
 
Met vriendelijke groet, 

Jos Kloppenborg
Jan Korff de Gidts
Mobiel bereikbaar: 06 3363 0344
 
 
ps: Een vrijwillige donatie stellen wij op prijs: dat kan via de Triodosbank 390 49 23 29 t.n.v. Stichting Onderzoek en Educatie Stad en Amelisweerd. De door de Vrienden opgerichte Stichting Soesa is een ANBI-erkende instelling, waardoor giften van uw belasting aftrekbaar zijn. 

Kijk voor actuele berichten over Amelisweerd op www.vriendenvanamelisweerd