Cuba                  
13 maart 2016               Wekelijks E-Magazine over Cuba
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD NIEUWSBRIEF
 
  1. Obama's programma tot nu toe
  2. EU en Cuba eens over normalisering relatie
  3. Bezoek Obama duwt toeristen naar verboden strand
  4. Krakkemikkig Cuba
  5. Major Lazer schrijft geschiedenis in Cuba
  6. Algemene tips voor Cuba
  7. Racisme in Cuba?
  8. Breda: lezing over Cuba
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws
TIP
 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Voorgaande nummers
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier  
CUBA OP TWITTER

Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
CUBA OP FACEBOOK
  Alle actuele berichten op Facebook
BEST GEÏNFORMEERD
OVER CUBA
 
 
‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 
(Citaat Dagblad Trouw)

KLIK HIER!
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
DONATIE


Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Obama's programma tot nu toe
Hoewel het officiële programma van het bezoek van president Obama aan Cuba nog strikt geheim is, zijn er elementen die uitlekken of zijn er duidelijke aanwijzingen die iets verraden van het programma van zijn bezoek dat volgende week zondagmiddag begint met de landing op vliegveld José Marti in Havana, door sommigen inmiddels omgedoopt tot José Obamartí.
 

Opknapbeurten
In sneltreinvaart worden op plekken in Havana gebouwen, wegen en monumenten opgeknapt. Zo is het monument Maine, symbool van de historische confrontatie tussen Cuba  en de VS, gerepareerd en heeft de hele omgeving van het Capitool in Havana, waar binnenkort het éénpartijparlement bijeenkomt, een opknapbeurt gekregen.

Radio en televisie
Medewerkers van de Cubaanse media melden dat Obama de Cubaanse luisteraars en televisiekijkers live zal toespreken.Voor maandag is de ontmoeting met president Raúl Castro gepland; het Witte Huis heeft afgelopen week laten weten dat een ontmoeting van Obama en Fidel Castro er niet inzit. Op dinsdag is Obama aanwezig bij een honkbalwedstrijd in het Stadion Latijns-Amerika - waar nu wifi wordt aangelegd - en waar een Cubaanse selectie speelt tegen een ploeg uit de Major League van de VS. Bronnen zeggen dat deze wedstrijd rechtstreeks door de staatstelevisie wordt uitgezonden.

Residentie
Barack en Michelle Obama logeren in de residentie van Jeffrey DeLaurentis, de pasbenoemde ambassadeur van de VS in Cuba. Voor zondag staat een ontmoeting gepland tussen president Obama en de politieke oppositie op het eiland.

Perszaal
 De vele honderden journalisten moeten zich tot de perszaal in Hotel Habana Libre wenden voor vergunningen, (gratis) internetfaciliteiten en details over het programma.
 
2. EU en Cuba eens over normalisering relatie
De Europese Unie en Cuba zijn het eens geworden over het normaliseren van hun relatie. In aanwezigheid van EU-buitenlandchef Mogherini en de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Rodriguez is vrijdag tijdens een korte ceremonie in Havana een akkoord ondertekend.
 
In dat akkoord staat dat de politieke dialoog wordt voortgezet en dat er zal worden toegewerkt naar volledig herstel van de economische samenwerking en de hulp aan Cuba. ‘Het is een historische dag voor onze relatie’, zei Mogherini. Het nieuwe beleid komt in de plaats van de koele verhouding die Europa en Cuba de afgelopen 20 jaar hadden. Die werd vooral gekenmerkt door onenigheid over mensenrechten en de communistische koers van Cuba.
 
Invloed VS
Het akkoord is het resultaat van twee jaar diplomatiek en ambtelijk overleg. Nadat de Verenigde Staten de relatie met Cuba vorig jaar hadden hersteld, kwamen de onderhandelingen in een stroomversnelling. Volgens EU-chef Mogherini wordt al op veel terreinen samengewerkt met Cuba. In een interview met CNN zei ze dat er nog veel meer samenwerking mogelijk is: ‘We hebben besloten om meer samen te doen, van economische investeringen tot politieke dialoog.’
 
Bron: NOS, 11 maart 2016
 
3. Bezoek Obama duwt toeristen naar verboden strand
President Obama bezoekt later deze maand Cuba. Het historische bezoek heeft zoals elk staatsbezoek heel wat praktische gevolgen, maar dit keer brengt het Amerikaanse toeristen in verleiding om hun wet te overtreden.
 
Varadero
Om dat bezoek in goede banen te leiden, worden Amerikaanse toeristen geweerd uit Havana terwijl Obama er is. Alle hotels in de Cubaanse hoofdstad moeten hun Amerikaanse bezoekers onderbrengen in het Varadero Resort, op een uurtje rijden. Het resort is een populaire toeristische bestemming, met hemelblauw water, parelwitte stranden en luxueuze hotels. Maar net daar wringt het schoentje.
De Amerikaanse wet verbiedt zijn burgers immers om Cuba te bezoeken voor toeristische doeleinden. Zelfs na de versoepelingen van de embargo’s tegen Cuba, mogen Amerikanen in principe enkel afreizen naar de eilandstaat voor educatieve of culturele redenen. In Havana, waar er geen gebrek is aan culturele activiteiten is dat in principe geen probleem. Luieren in een resort aan een prachtig strand valt toch eerder onder de noemer toerisme.
 
Moeilijk
“Het zal moeilijk worden voor de Amerikaanse bezoekers om toerisme te vermijden terwijl ze omringd zijn door witte stranden, turquoise water en all-you-can-eatbuffetten en -bars. Maar we gaan ons best doen”, vertrouwt Collin Laverty, voorzitter van Cuban Educational Travel toe aan Reuters.
 
Bron : Metro
 
4. Krakkemikkig Cuba
Carl De Keyzer legt vast wat een regime met een land doet. In Havana stort elke dag wel een huis in, dat zegt alles over Cuba.
 
Rusteloos
‘Ik werd bijzonder rusteloos toen president Obama eind 2014 aankondigde dat Cuba en de VS hun betrekkingen zouden gaan herstellen. Ik wilde er meteen naartoe, maar moest nog wachten op mijn visum.”
 
Verval
De onrust van de Belgische Magnumfotograaf Carl De Keyzer is verklaarbaar. Al jaren fotografeert hij het verval van politieke systemen in verschillende landen. In 1989 kwam hij met Homo Sovieticus, een fotoboek over de Sovjet-Unie in de jaren voor perestrojka. Voor zijn ambitieuze fotoproject Trinity (2008) reisde hij zestien jaar de wereld rond, op zoek naar de invloed van politiek op de mens. In het fotoboek Congo (2009) toonde hij de overblijfselen van het Belgische koloniale verleden in het hedendaagse Congo.

Expositie
De expositie is van 18 maart tot 15 mei bij de Roberto Polo Gallery in Brussel.Eind dit jaar op fotofestival BredaPhoto.
 
Boek
Cuba, la lucha door Carl De Keyzer,
Uitgeverij Lannoo, blz. 176; Prijs: €49,99
 
 
5. Major Lazer schrijft geschiedenis in Cuba
Amerika en Cuba: twee landen die allesbehalve goede vrienden zijn, maar waartussen de relatie wel steeds beter wordt. Genoeg reden voor de mannen van Major Lazer om juist hun 'Peace is the Mission'- show naar het land te brengen en er op 6 maart j.l. één groot feest van te maken, een feest dat met gemak de geschiedenisboeken in kan.
 
Historische show
De heren van het trio zijn een groot publiek gewend, zeker nadat ze in de afgelopen jaren ontzettend hard gegroeid zijn. Met heerlijke tracks en toffe performances weet de groep er elke keer weer een feest van te maken, maar wanneer de grootte van het publiek richting een half miljoen mensen gaat, kun je spreken van een historische show. Major Lazer bracht hun Peace Is The Mission­-show naar Havana en performde daar als eerste dance-act ooit. De show was gratis en de Cubanen gingen helemaal los.
 
 
6. Algemene tips voor Cuba
Het Columbus Magazine publiceert tips voor het verblijf op Cuba van de hand van C. van Steenhoven. We citeren er enkele.

Geld wisselen
Wissel op het vliegveld 50-100 euro om naar CUC, dan kun je de eerste dagen vooruit. Wissel daarna gewoon bij een bank. Elk stadje waar toeristen komen hebben ze een bank. Daar ontvang je de geldende wisselkoers. Neem wel altijd de naam van de casa mee en je paspoort anders krijg je niks mee.
 
Staatsrestaurants
Probeer deze te vermijden. Ze zijn saai, sfeerloos, eten smaakt niet, personeel is niet vriendelijk (logisch fooi moeten ze inleveren).
Hoe herken je ze? Terras is leeg, wil je bestellen moet je naar binnen toe, je kunt vanuit buiten niet naar binnen kijken of andersom.
Tafelkleden zijn vies, je ziet er bijna alleen maar locals (die er voor een prikkie kunnen eten). De keuze is maar saai, TL verlichting en personeel is chagrijnig.
Mensen hebben liever niet dat reizigers hier eten. Ze sturen je eerder naar een casa of paladar (soort casa maar waar je alleen kunt eten). Daarmee help je de lokale bevolking en gaat de opbrengst niet naar de staat.
 
Boodschappen
Tref je een winkel die lijkt op een juwelier maar die heeft geen sieraden maar wat koekjes etc in de vitrine liggen? Dan heb je een supermarkt gevonden.
De eerste dagen konden wij er geen vinden totdat we doorhadden waar we eigenlijk echt moesten zijn. Je kunt meestal geen producten uit een rek pakken. Cubanen kopen als ze koekjes kopen geen pak maar vaak 1 los koekje. Dus wil je een groot pak wijs dan de pakken achter de toonbank aan of geen aan “grande”.
Alle prijzen in Cuba zijn vastgelegd door de staat, 1,5 liter water kost 70 cent, maar ze vragen in de winkel zonder blikken of blozen 2 CUC per fles. Geef dan aan dat dit niet kan kloppen. Het is voor een Cubaan een makkelijke manier om de niet wetende reiziger wat CUC afhandig te maken.
 
Kreeft/krab
De meeste kreeft en krab zijn niet vers vers. Maar worden doodgevroren in de vriezer en bereidt wanneer het besteld wordt. Wil je echte verse vraag het dan bij je casa, bestel het dan een dag van te voren. Dan kunnen ze voor je gaan shoppen. Dit doen ze met veel liefde voor je.
 
Toiletten
Neem altijd toiletpapier mee! En wen er maar aan dat de deur (als je staat) tot aan je middenrif komt.
 
 
7. Racisme in Cuba?
Vorige week ging blogger Petrus in drie artikelen in op het boek Cuba before the World, dat hij op de tweedehands boekenmarkt in Havana opdook. Het boek dateert van 1915, het jaar waarin het Panamakanaal werd geopend. In twee volgende artikelen gaat hij in op de sterfte en de verstedelijking op Cuba en stelt hij zich de vraag: ‘Is er racisme op Cuba?’
 
Citaat:
Zou Obama zich voor zijn bezoek aan Cuba laten informeren over de situatie van de zwarte bevolking (Afrocubanen) op Cuba? Ik denk wel dat hij daar een persoonlijke interesse in heeft. In het al eerder door ons besproken boek 'Cuba before the world' (1915) komt het thema  racisme -zij het in bedekte termen - verrassend genoeg ook aan de orde.
(Foto van Saturnino Escoto-Carrión, een zwart liberaal senaatslid)
 
“In the daily pursuits of life it is unusual to hear of any friction beween the coloured and the white. A wide difference exists between the race sentiment in Cuba and the United States, which few people take in consideration. In the States the greatest war of modern history was waged over de colored element of the country, race antagonism was responsible for deep hatreds and sorrows, for countless years, great poverty and intense suffering. In Cuba there was no such conflict, but, instead, the colored and the white fought together for the liberty of their country, and having been through the hardships of persecution and campaigning together they regard each other in a friendly light, and live in harmony. As far as social equality is concerned the same prejudices exist in Cuba as are customarily found in any other country.” (blz. 27)
 
Verhoudingen nu
Petrus komt tot een voorlopige conclusie als hij de situatie van toen met nu vergelijkt en constateert o.a. dat meer onderzoek nodig is. ‘Ik tel op de website van Granma, de officiële communistische partijkrant, 54 Afrocubaanse parlementsleden op een totaal van 591 leden. Dat is nog geen 10%. Er zouden dus nu naar verhouding nu minder gekleurden in het parlement zitten dan in 1915. Of dat ook zo is, zou nader onderzocht moeten worden. Wel kun je vaststellen dat de gekleurde bevolking zeker niet oververtegenwoordigd is in het Volksparlement.’ 
 
 
8. Breda: lezing over Cuba
Evert-Jan van de Kaa geeft a.s. maandagavond in Breda een lezing over Cuba dat als toeristische bestemming de laatste jaren steeds meer in zwang komt. De titel van de lezing luidt: Cuba: revolutie met onbekende bestemming.

Cuba is een tropisch land met een interessante geologie en levende natuur. Het heeft, sinds het in 1492 door Columbus werd ontdekt, een boeiende geschiedenis meegemaakt, met misschien wel de meest aansprekende revolutie van de laatste eeuw. Dat heeft geleid tot een maatschappij die uniek is in de wereld, een mix van Latijnse passie en Oost-Europese soberheid. Een land met Cubaanse muziek – Rumba of Salsa - op iedere straathoek, waar een reis van A naar B nog een hele onderneming is en je bijna niemand “online” zult treffen. 

Historie
Na een korte intro over het natuurlijk milieu duiken we de geschiedenis in: de 16de eeuwse kolonisatie door de Spanjaarden, de enorme aanvoer van slaven uit Afrika, het Amerikaanse neokolonialisme in de 20ste eeuw en de Cubaanse revolutie met Che Guevara en Fidel Castro. Deze perioden uit de geschiedenis worden steeds geïllustreerd met de sporen die we daarvan nog in het hedendaagse Cuba aantreffen. 

Meer informatie
Datum : maandag, 14 maart 2016
Tijd
: 20.00 – 22.15 uur
Plaats
: Concertzaal v/d Nieuwe Veste Breda
Toegang
: € 7,50 voor niet leden a/d zaal
Informatie
: Website
 
9. Culturele Agenda
* Film Fresa y Chocolate: 17 maart in Leiden 
Zin om na de tentamens lekker tot rust te komen? Kom dan donderdag 17 maart naar de Filmmiddag van Interlatina voor de Cubaanse film Fresa y Chocolate.
Het is een Cubaanse film over de relatie tussen twee sterk verschillende mannen: een idealistische student die al zijn denkbeelden van de staat heeft meegekregen en een homosexuele kunstenaar die nog voor zichzelf denkt. Tolerantie en de noodzaak van het sluiten van compromissen vormen de kern van deze levensechte film van Tomas Gutierrez Alea.
Voordat de film begint, geeft Nanne Timmer een korte introductie. Snacks en drankjes zullen aanwezig zijn. Aanvang: 14:15 uur.
Plaats: Lipsiusgebouw, Leiden.
 
* Rolling Stones: 25 maart in Havana
De Rolling Stones zullen op 25 maart gratis optreden in de Cubaanse hoofdstad Havana. Granma, de partijkrant van de communistische partij op Cuba, noemt het komende concert historisch. De komst van Los Rolling Stones zal deuren openen voor andere wereldberoemde bands, hoopt de krant. De Engelse rockband treedt op in de Ciudad Deportiva, een complex dat al in 1957 werd gebouwd.
 
* Tango Extremo: Los Maestros de La Habana: in verschillende plaatsen t/m 13 mei
Tango Extremo ook dit jaar in verschillende plaatsen in Nederland met een bijzonder programma: Los Maestros de La Habana. Klik hier voor een overzicht van alle komende voorstellingen.
 
10. Het laatste nieuws
Overheid erkent ‘tekortkomingen’ bij campagne tegen Zika
Partijkrant Granma meldde maandag dat in de tweede week van de campagne in de strijd tegen de Aedesmug 12.737 woningen niet konden worden ontsmet. De autoriteiten erkennen dat de planning te wensen overlaat en dat de communicatie met de bewoners van de woningen te kort schiet. Lees verder
 
Yoani Sánchez: bezoek Obama is meer symboliek dan politiek
Ter voorbereiding van het bezoek op 21 en 22 maart aanstaande van president Obama aan Cuba, treft u de komende dagen artikelen aan waarin dit historische bezoek aan het Caribisch eiland vanuit diverse gezichtspunten wordt belicht. De eerste bijdrage is van de blogger en kritische internetjournalist Yoani Sánchez.
'
Het bezoek van Barack Obama aan het eiland zal voor elke Cubaan een nieuwe ervaring zijn.' Lees verder 

* Pedro Campos: ‘Wij willen allemaal meer’
Vandaag formuleert Pedro Campos, publicist en voormalig Cubaans diplomaat en pleitbezorger van een democratisch socialisme in dit land, zijn belangrijkste verwachtingen van een succesvolle reis van Obama.  Campos: 'Zal hij wel of niet met dissidenten spreken, met de civil society en met Fidel Castro? Zal hij oproepen tot verkiezingen, zal hij het Stadion Latijns-Amerika bezoeken en ingepakt worden door het traditionele kinderkoor met de rode sjaaltjes en bekende liedjes?…(...) Tot het noodzakelijke protocol behoren de ontvangst in het presidentiële paleis, de gesprekken achter gesloten deuren tussen beide presidenten en hun gevolg, en het gesprek onder vier ogen van de twee staatshoofden en natuurlijk het fotomoment van deze gelegenheid. Al het andere behoort tot de mogelijkheden en speculatie.' Lees verder
 
* Granma: 'Cubanen geven revolutionaire idealen niet op'  
Het commentaar dat de Cubaanse partijkrant Granma maandag publiceerde met de titel Het bezoek aan Cuba van president Barack Obama, spreekt met waardering over dit eerste bezoek sinds bijna 90 jaar van een Amerikaanse president aan het eiland, maar dringt bij Washington ook aan op een wijziging van haar politiek tegenover Cuba. De tekst kondigt de aankomst van Obama aan op 20 maart als onderdeel van een normalisatieproces van de relaties dat op 17 december 2014 werd aangekondigd en dat op 20 juli 2015 leidde tot de heropening van de wederzijds ambassades. Lees verder
 
* Cuba: pretpark waar iedereen naar toe wil
De bekende Cubaanse schrijver Leonardo Padura. auteur van (politie)romans, zegt over het bezoek van Obama: 'Elke bijdrage aan het wegnemen van spanningen positief'en hij denkt dat het voor de relatie tussen beide landen, die altijd ‘erg traumatisch’ is geweest, een ‘keerpunt’  betekent. ‘We maken een heel bijzonder moment mee: Obama komt, de Rolling Stones komen, er komt een honkbalteam, Chanel komt…  Het is hier veranderd in een soort pretpark waar iedereen naar toe wil’, zegt Padura schertsend. Lees verder
    
* Worden delen van Maine-monument weer verenigd?
Obama zal wellicht tijdens zijn bezoek aan Cuba ook het monument voor de slachtoffers van de explosie aan boord van het Amerikaanse marineschip The Maine passeren, dat in 1926 aan de Malecónboulevard werd geplaatst. In 1898 stierven 266 Amerikaanse mariniers bij een explosie aan boord van de USS Maine. De explosie was reden voor de Amerikanen om de Spanjaarden de oorlog te verklaren waardoor de Spaans-Amerikaanse oorlog was begonnen. Het monument werd na 1959 het symbool van de harde confrontaties die zich tussen  het Cuba van Castro en de VS voordeden. Lees verder
  
* Omara Portuondo: ‘De politiek is voor politici, ik ben musicus’
De Cubaanse zangeres Omara Portuondo (85), geliefd bij de leiders van Cuba, zegt in een interview met het persbureau AFP in Hong Kong niet te willen spreken over politiek. Portuondo neemt deel aan de afscheidstournee van de Buena Vista Social Club die ‘om politieke redenen’ in Taiwan werd afgelast na ingrijpen van het Cubaanse Ministerie van Cultuur. Lees verder
 
 
* Worden delen van Maine-monument weer verenigd?
Obama zal wellicht tijdens zijn bezoek aan Cuba ook het monument voor de slachtoffers van de explosie aan boord van het Amerikaanse marineschip The Maine passeren dat in 1926 aan de Malecónboulevard werd geplaatst. In 1898 stierven 266 Amerikaanse mariniers bij een explosie aan boord van de US The Maine. De explosie was reden voor de Amerikanen om de Spanjaarden de oorlog te verklaren waardoor de Spaans-Amerikaanse oorlog was begonnen. Het monument werd na 1959 het symbool van de harde confrontaties die zich tussen het Cuba van Castro en de VS voordeden. In de afgelopen eeuw veranderde het uiterlijk van het Mainemonument enkele malen. Lees verder