Nieuwsbrief Kracht van Utrecht & Vrienden van Amelisweerd Nieuwsbrief 35 Kracht van Utrecht & Vrienden van Amelisweerd

Nieuwsbrief 35 - 16 april 2013

VVA KvU_banner_600x191
www.vriendenvanamelisweerd.nl | www.krachtvanutrecht-initiatief.nl

 

Manifestatie Amelisweerd toont de Kracht van Utrecht

We hebben een geweldige en drukke manifestatie gehad op zondag 7 april. Vanaf de dinsdag ervoor bleef onze aankondiging en de bijbehorende Loesje poster maar rondzingen op landelijke en lokale nieuwssites, radio, twitter en facebook. En gelukkig hebben we de beelden nog, zie ons videoblog. De maandag erna was het de beurt aan de Tweede Kamer. De PvdA bleef onder het juk van de VVD zitten en wees op de veiligheidsaspecten van de binnen-de-bak oplossing, terwijl hier feitelijk nog geen onderzoek naar is verricht. De suggestie om met een lagere maximumsnelheid, 80 km/h, alle mogelijke veiligheidsproblemen op te lossen, deed de minister af met een "dat is alleen maar verwarrend voor de automobilisten". De oplossingen liggen voor het oprapen; wat ontbreekt is slechts de politieke wil. 

Verder in deze nieuwsbrief de prachtige winnaar van onze fotowedstrijd Amelisweerd in Beeld en een klusdag op zaterdag 25 mei bij "Het Vogelnest", een kinder- en dagopvang op landgoed Rhijnauwen dat de nodige klushulp kan gebruiken. 

Agenda voor de komende weken:

 

Inhoud van deze nieuwsbrief

  1. Manifestatie Asfaltplannen? De boom in! Amelisweerd in landelijke schijnwerpers
  2. Kamerdebat Ring Utrecht: PvdA gaat onder het juk, maar de strijd is nog lang niet gestreden!
  3. Klusdag op zaterdag 25 mei voor 'Het Vogelnest' op landgoed Rhijnauwen
  4. Winnaar van de fotowedstrijd Amelisweerd in Beeld 

  

1 Amelisweerd in landelijke schijnwerpers tijdens manifestatie 7 april

Manifestatie CorvanAngelen_300Zondag 7 april vond onze manifestatie "Asfaltplannen? De boom in!" plaats. Ruim 1800 mensen waren aanwezig op landgoed Oud Amelisweerd om te protesteren tegen verbreding van de A27 ten koste van bos, bewoners en onze portemonnaie. We hebben de asfaltplannen de boom in gehesen...

Het was een prachtige middag met voor- en achteraf veel aandacht van (landelijke) pers. De reacties op twitter en facebook van politici en bewoners zijn niet te tellen. Ook via e-mail ontvingen we erg veel positieve reacties. Utrechtse raadsleden waren volop aanwezig, wethouders Mirjam de Rijk en Frits Lintmeijer, maar ook Kamerleden Eshter Ouwehand (PvdD) en Paulus Jansen (SP) en vanuit het Europarlement Bas Eickhout (GL). PvdA Utrecht staat volledig achter ons.

Met dank aan...

Met veel dank aan iedereen die aan deze dag heeft bijgedragen: alle bewoners van Utrecht, Bunnik en omstreken die aanwezig waren, alle aanwezige politici voor hun steunbetuigingen, Eco-Move Houten voor de verkeersregelaars (geweldig gedaan), Milieucentrum Utrecht voor de faciliteiten en spreekstalmeester Roland Pereboom, Museum Oud Amelisweerd voor de gastvrijheid, De Veldkeuken voor de koffie en asfaltkoekjes, de boomklimmers van Groenfront, Parnassos, politie & wijkagent, boswachter Hans Storm, iedereen die we vergeten te noemen en natuurlijk al onze eigen vrijwilligers.

Lees de toespraak die Jos Kloppenborg uitsprak namens Vrienden van Amelisweerd en de Kracht van Utrecht. Op het videoblog van de Kracht van Utrecht vindt u een viertal video's met uitgebreide impressies van de manifestatie. 

 

2 Kamerdebat Ring Utrecht: PvdA gaat onder het juk, maar de strijd is nog lang niet gestreden!

Muurschildering Rob_JansenZondag 7 april was een prachtige dag in alle opzichten. Een stralende lentedag die ineens 1800 mensen naar Amelisweerd bracht voor een geïmproviseerde manifestatie tegen de plannen om de A27 te verbreden. Het was alsof iedereen uit een winterslaap was ontwaakt.

Kamerdebat MIRT op 8 april

Maandag 8 april was een andere dag. In Den Haag debatteerden Kamerleden met minister Schultz van Haegen over het Meerjarenprogramma Ruimte, Infrastructuur en Transport (MIRT), waarin opgenomen de plannen voor de Ring Utrecht. Daarbij kwam vooral het rapport van de commissie Schoof ter sprake over de besluitvorming rond verbreding van de bak bij Amelisweerd. In oktober hadden zeven woordvoerders om dat onderzoek gevraagd. Zes daarvan bleken niet overtuigd door het rapport, dat aangaf dat die besluitvorming in grote lijnen wel door de beugel kon. De enige woordvoerder van die zeven die de conclusies wel accepteerde was echter Attje Kuiken, woordvoerder van de PvdA. De truc van de minister was om dhr. Schoof als niet-deskundige te laten oordelen over de veiligheid van de 2x6 binnen-de-bak variant (ingebracht door de gemeente Utrecht). Het "hier kan ik niet over oordelen" van dhr. Schoof werd nu "veiligheid is onvoldoende aangetoond" van minister Schultz. En Attje Kuiken had zonder het rapport te hebben gelezen al laten weten dat zij de conclusies, welke dan ook, zou omarmen. En zo geschiedde. Met het motto jammer-maar-helaas ging de PvdA onder het juk.

Tijdens het debat in de Kamer brachten verschillende partijen in dat kiezen voor 80 km/uur op de A27 de problemen op het gebied van luchtkwaliteit, geluid én verkeersveiligheid oplost. Aanleiding was een rapport van Movares en Goudappel Coffeng, waarin zij aangeven dat 80 km/h alle mogelijke veiligheidsproblemen van de binnen-de-bak varianten oplost. De Kamer heeft verschillende moties ingediend over 80 km/h als oplossing, over het meenemen van 2x6 in een maatschappelijke kosten-baten-analyse en het niet uitgaan van verbreding van de bak. Dinsdag 23 april worden ze in stemming gebracht.

Is het hiermee voorbij? Nog lang niet! Er rest nog een vervolgopdracht om een maatschappelijke kosten-baten-analyse (MKBA) te maken. Bizar daarbij is dat de minister, zonder morren van de PvdA, de binnen-de-bak varianten niet mee wil nemen. Of de minister de effecten op gezondheid, natuur en milieu meeweegt is ook onzeker. Belangrijk is dat de uitvoering op zijn vroegst in 2016 kan beginnen, als de nog komende Tracéwetprocedure de plannen niet tegenhoudt. Daarvóór zitten nog enkele verkiezingen, zoals die in 2015 voor de Provinciale Staten die een nieuwe Eerste Kamer zullen opleveren. Het is zeer de vraag of dit Kabinet dat overleeft.

Ons perspectief

Onze inzet blijft: een MKBA waarin ook wordt uitgegaan van de mogelijkheid van een maximumsnelheid van 80 km/uur op de Ring en waarin varianten zonder verbreding van de bak worden meegenomen – wat al gauw 400 miljoen scheelt en vermoedelijk zelfs nog meer. Een MKBA die tevens recht doet aan de gevolgen voor milieu, gezondheid, natuurwaarde en het recreatieve belang van Amelisweerd. 

Zeker zo belangrijk is dat de tijd onze argumenten alleen maar meer kracht zal geven. Het autoverkeer groeit niet meer. Er komt een nieuwe tramlijn naar De Uithof en nieuwe stations in de regio. Het fietsnet in de stad gaat eindelijk een impuls krijgen met nieuwe fietsbruggen, fietstunnels en verbeterde routes. Daarmee zijn wij er nog lang niet, er mag nog wel een tandje bij. Maar de kans is groot, dat we over een paar jaar die verbreding van de bak en dat miljard voor de Ring gewoon een beetje dom vinden. En wellicht is de PvdA dan ook uit de winterslaap ontwaakt.

 

3 Klusdag op 25 mei voor 'Het Vogelnest' op landgoed Rhijnauwen

Vogelnest Rhijnauwen_300Wellicht heb je op een van de wandelingen over Landgoed Amelisweerd dit uniek stukje natuur en speelplek al een keer gezien: Het Vogelnest, een kinder- en dagopvang aan de Rhijnauwenselaan nr. 9 in Bunnik (t.o. Fort Rhijnauwen). Midden op het landgoed, naast de speelweide, in de bossen.

Bijna 50 jaar bestaat deze bijzondere natuur-speelplek al. Het biedt speelruimte aan basisscholen, in het bijzonder voor kleuters. Sinds ruim 30 jaar ligt het beheer ervan in handen van een bevlogen echtpaar. Jaar in jaar uit verzorgen zij al het onderhoud van deze mini-natuur-speeltuin. En daar zit heel veel werk in: de houten speeltoestellen en speelkarretjes onderhouden, het huis schilderen, ruiten repareren, het hek om het terrein herstellen, takken snoeien, de zandbak aanvullen en meer van dit soort klussen... In overleg met de beheerders is het idee ontstaan om vrijwilligers te zoeken, die het leuk vinden om een keer de handen uit de mouwen te steken. Daarom organiseren wij een klusdag!

Zaterdag 25 mei vanaf 9.00 uur staat de koffie klaar en vanaf 9.30 uur gaan we aan de slag. Graag opgeven als je mee zou willen doen. Heb je interesse, of wil je meer info: stuur een e-mail aan margreet.markerink@gmail.com

We zullen het werk op Het Vogelnest in beeld houden op de website van de Vrienden van Amelisweerd.

 

4 Winnaar van de fotowedstrijd Amelisweerd in Beeld

Huis komt_in_het_zonnetje_Ans_Stevens_300Begin van dit jaar hebben we de fotowedstrijd Amelisweerd in Beeld georganiseerd. Inzenders stuurden meer dan 200 beelden van de landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen. Begin april heeft een deskundige jury de winnaars aangewezen. Fotograaf Rob Huibers, kunstenares Heleen Schoorl en amateurfotograaf Frans Soeterbroek hebben gekeken naar de zeggingskracht en de zichtbare, voelbare relatie met het gebied Amelisweerd & Rhijnauwen.

De winnende foto van Ans Stevens

Winnares is Ans Stevens met haar foto "Huis in het zonnetje". De jury: "Op haar winnende foto zien we Kasteel Rhijnauwen (de jeugdherberg) aan de Kromme Rijn. Gebouw en rivier zijn gehuld in een sprookjesachtige ochtendnevel. Ans heeft goed begrepen dat je vroeg moet opstaan om de mooiste foto's in dit gebied te kunnen maken. Het beeld ademt de sfeer uit van een spektakelstuk waar ieder moment de spelers uit de mist kunnen opdoemen. Het licht en kleuren zijn met smaak aangezet om het beeld aan kracht te laten winnen. Een zekere winnaar vond de jury unaniem."

De prijsuitreiking vindt plaats op landgoed Amelisweerd tijdens de volgende excursie van de Vrienden van Amelisweerd. We hebben de planning nog niet helemaal rond. Hou de website dus in de gaten voor meer informatie. Uiteraard ontvangen de prijswinnaars persoonlijk een uitnodiging. 

 

Help ons met een donatie

Wilt u ons financieel ondersteunen, maak dan uw gift of donatie over op een van de volgende rekeningnummers:

Als u ons mailt dat u een bedrag heeft overgemaakt kunnen we dit mailadres benutten om u te bedanken en u op de hoogte te houden van al onze activiteiten. 

 

Denk en doe mee, juist nu

info@krachtvanutrecht-initiatief.nl & info@vriendenvanamelisweerd.nl

 

Tot weerziens,

Olivier Beens | Jos Kloppenborg | Jan Korff de Gidts

 

Interessant? Deel deze e-mail op sociale netwerken

Stuur deze email door naar een vriend