Nieuwsbrief nr. 99
 
 September 2018
 
Beste ,
 
Binnenkort gaat er om technische reden op de website en de nieuwsbrief van alles veranderen. Over een paar maanden is er op de achtergrond van alles gebeurd en mogelijk gemaakt om de komende jaren te blijven groeien en mee te gaan met de moderne technieken. 
De vraag is of déze vorm van nieuws delen gehandhaafd blijft. Dus geniet nog even van de oude vertrouwde vorm van de, bijna 100ste uitgave van de, nieuwsbrief van "Op een Blaadje, Pluk en Proef".
 
De tuin van Truus
 
In deze column neem ik je mee naar de Snijbiet (Beta vulgaris var. Cycla) . In de 13e eeuw was warmoes het woord voor (groen) groenten. Nu wordt snijbiet nog weleens warmoes genoemd, maar volgens sommigen is warmoes een grovere variant.
Ik ben erg blij een aantal jaren geleden snijbiet te hebben ontdekt, want ze heeft heel veel positieve eigenschappen: mals eetbaar blad, ze lijkt een beetje op een kruising tussen spinazie en andijvie, bijna het mals en zachte van spinazie met het kleine bittertje van andijvie.
Op internet kun je van alles ontdekken over de gunstige werking van snijbiet  op je gezondheid.
Een reden temeer om volgend jaar zelf snijbiet te gaan telen want de teelt kan bijna niet mislukken. Ze is niet erg ziektegevoelig en ze levert van de late lente tot ver in de herfst constant een goede opbrengst. Hierbij worden de buitenste stelen afgesneden, terwijl de plant daarna weer doorgroeit. Heb je geen tuin probeer het dan in een grote bloempot.
Je komt snijbiet eigenlijk nooit in de supermarkt of bij de groenteman tegen. Geen idee waarom eigenlijk  (ouderwets, niet lang houdbaar?). Je kunt snijbiet koken (als spinazie en andijvie?, maar ook stoven, roerbakken, in salades, pasta’s, hartige taarten, etc. Kortom een veelzijdige groente dus.
In Nederland telen we vooral rassen die niet te dikke bladribben geven en we eten dus vooral het malse blad. Ik heb gehoord dat in België en Frankrijk juist rassen geteeld worden waarbij de nadruk ligt op de dikke witte bladribben. De dikke bladribben worden dan gestoofd en dan lijken ze wel op asperges.
Er zijn veel recepten met snijbiet te vinden. Maar onderstaand recept is echt heel erg lekker. Kan ook gemaakt worden met spinazie. Het recept kan, als je dat wilt, ook prima zonder de zalm bereid worden.  Het recept is voor 4 personen.
 
Lasagne van snijbiet   
Ingrediënten:
 1 ui
2 teentjes knoflook
2 el olijfolie
1000 gram snijbiet
250 gram ricotta
100 gram geraspte oude Goudse kaas  (Parmezaanse kaas mag natuurlijk ook)
1 tl gedroogde nootmuskaat
4 gerookte zalmmoten
 12 lasagnebladen, bij voorkeur vers of voorgekookt
100 ml halfvolle melk
2 tomaten
zout en peper
  
Bereiden:
Snipper de ui en de knoflook. Verhit de olie in een wok en fruit de ui en de knoflook 2-3 min. zachtjes. Schep de snijbiet er in delen door en laat op hoog vuur slinken. Laat het snijbiet-ui mengsel in een vergiet even uitlekken. Snijd dan de snijbiet in kleinere stukjes en doe de snijbiet terug in het vergiet. Druk de snijbiet met een spatel tegen de wand om het overtollige vocht zoveel mogelijk te verwijderen. Doe de snijbiet nu in een schaal en schep de helft van de ricotta en de helft van de geraspte kaas door de snijbiet. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Verdeel de zalm in stukjes.
 
Maak in de ovenschaal lagen van 3-4 lasagnebladen, snijbiet en zalm. Eindig met lasagne. Klop de rest van de ricotta los met de melk, peper, zout en nootmuskaat en strijk dit mengsel over de laatste lasagnelaag uit.
 
Snijd de tomaten in plakjes, leg op de lasagne en bestrooien met peper. Strooi de rest van de kaas over de schotel.  Verwarm 30 min. van tevoren de oven voor op 175 °C en zet de ovenschaal op een rooster in het midden van de oven en bak de lasagne in ca. 30 min. goudbruin en gaar.
Eet smakelijk!
 
Energie herstellen
 
Elke 1e woensdagavond van de maand is het mogelijk je aan te sluiten bij een kleine groep om, bij een hapje en een drankje, te praten over het Energie Herstelplan. Wat is het Energie Herstelplan, wat is de invloed hiervan op je gezondheid en welke veranderingen vraagt het in de keuken. Er wordt aan de hand van een vragenlijst vastgesteld welk type je bent, dat kan een mix zijn van  aarde, water, lucht en vuur, Vata, Pitta en Kapha. Je wordt op weg geholpen, vragen worden beantwoord en ook als je er voor het eerst mee kennismaakt ga je met bruikbare informatie naar huis.
Doe anders eerst een de test van je lichaamsconstitutie.
 


Je bent welkom bij mij thuis in Vlodrop alwaar voldoende gratis parkeergelegenheid. We beginnen om 19.30 en de avond eindigt omstreeks 21.30 uur. De kosten zijn 10 euro per persoon, dit is inclusief een hapje en een drankje. Voorkom een teleurstelling en meld je vooraf aan klik hier.  Bij onvoldoende aanmeldingen gaat het niet door.
 
Agenda
  • Elke eerste dinsdagochtend van de maand kun je mee voor een 'Pluk en Proef'. Een wandeling door de tuin van Kasteel Aerwinkel waarbij je informatie krijgt over wilde (on-)kuiden. Ondertussen vertel ik je welke vogelgeluiden we horen, misschien leer je wel een paar , en na afloop maken we wat lekkers van hetgeen we geplukt hebben. Start om 10 uur, we lopen ca 1,5 uur. Locatie: Kasteel Aerwinkel Posterholt
  • Ga mee met de Geluksexpres op de verborgen tuinen route en laat je verrassen door al het moois dat achter heggen verborgen ligt. Van 10-13 uur.  Je komt dan bij Op een Blaadje op de koffie. Hier kun je je aanmelden.

  • Tijdens een privé-'Pluk en Proef' maken we een wandeling langs de Roer en plukken we enkele onkruiden in de weilanden en bossen rondom. Steeds meer mensen boeken deze activiteit voor uitleg over planten en kruiden waarbij ook vogels met hun geluiden aan bod komen. Voor wie dat wil wordt er na afloop gezamenlijk buiten gekookt met de kruiden de we zijn tegengekomen. Als het weer het toelaat branden de vuurkorven en is er een lekker glaasje. Mail mij voor meer informatie.
  • De supermarktservival, kookworkshops en lezingen gaan ook onverminderd door. Bel of MAIL en vraag naar de mogelijkheden. We maken een passend pakket voor kleine of grote groepen of voor jou alleen!
  • Uitleg over tuinieren, aanleg van een kleine of grotere moestuin, is vanaf nu weer mogelijk. Je kunt ook ervaring opdoen, dan steken we gezamenlijk de handen uit de mouwen. Natuurlijk is er koffie en thee en iets lekkers. Dat in overleg, klik hier.
 
 
 
 
 
 

Op een Blaadje op Facebook klik hier 
 
Foto's zijn eigendom van Marianne Janssen-Willems (tenzij anders vermeld)
Copyright - niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.