Cuba                  
3 april 2016               Wekelijks E-Magazine over Cuba
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD NIEUWSBRIEF
 
  1. Teleurstellend
  2. Cubaanse dissidenten voelen zich door Nederland in de steek gelaten
  3. Oude strijdmakker en latere criticus van Fidel Castro in ballingschap overleden
  4. In Cuba is er geen revolutie zonder evolutie
  5. Gelukkig hadden de Stones schijt aan Cubaanse overheid
  6. Nieuwe economische ontwikkelingen
  7. Obama doorbreekt racisme-taboe op Cuba 
  8. Krijgt Obama beruchte Guantánamo-gevangenis dicht?
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws
TIP
 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Voorgaande nummers
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier  
CUBA OP TWITTER

Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
CUBA OP FACEBOOK
  Alle actuele berichten op Facebook
BEST GEÏNFORMEERD
OVER CUBA
 
 
‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 
(Citaat Dagblad Trouw)

KLIK HIER!
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
DONATIE


Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Teleurstellend 
Het bezoek van president Obama kreeg na zijn vertrek uit Havana nog een staartje. Oud-president Fidel Castro schreef hem een Open Brief waarin hij de vloer aanveegde met de verzoenende woorden van de Amerikaanse president. De inhoud en toon van Fidel's schrijven bevestigen slechts hoe de oude leider behoort tot het afgedankte meubilair van de Revolutie. Jonge Cubanen en ook steeds meer teleurgestelde oudere Cubanen hechten geen waarde meer aan zulke tirades.
 
Obama kwam zijn belofte na door met iedereen in Cuba te spreken, ongeacht het oordeel van het regime. Hij zat dan ook aan tafel met uiteenlopende vertegenwoordigers van de Cubaanse politieke oppositie. Foto's van Nederlandse ministers met Cubaanse dissidenten behoren tot het verleden. De ministers Timmermans, Koenders en Ploumen negeerden de politieke oppositie tijdens hun bezoek aan Cuba en bewezen slechts lippendiensten aan de mensenrechten. De journalist Peter Rhebergen ervoer dat tijdens een recent bezoek aan Havana waar vertegenwoordigers van de oppositie hun teleurstelling uiten over deze koerswijziging in de Nederlandse politiek (zie hierna bij 2).
 
De redactie
 
2. Cubaanse dissidenten voelen zich door Nederland in de steek gelaten
Het mag weer: handel met Cuba. Sinds Obama de deur op een kier heeft gezet wordt het land overspoeld door handelsmissies. Begin dit jaar leidde minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) een forse handelsmissie in Cuba om ook de Nederlands-Cubaanse toenadering te bezegelen.

Een groot verschil met het bezoek van Obama aan Cuba deze week is echter dat de Amerikaanse president nog wel de mensenrechten publiekelijk aan de orde stelt. Natuurlijk hoopt Obama daarmee kritiek in de VS op opheffing van het handelsembargo voor te zijn, maar Reinaldo Escobar van de kritische digitale krant 14ymedio denkt dat het de VS ernst is. ‘Voor hen zijn economische en politieke vrijheid voorwaarden voor een markteconomie. Nederland ventileerde deze opvatting ook. Ik hoor er nu weinig meer over.’ Dagoberto Valdés (directeur studiecentrum Convivencia) onderhield jaren hechte banden met de Nederlandse ambassade. In 1999 ontving hij de Prins Claus Award, maar is nu teleurgesteld in ons land. ‘Begrijp me goed, de buitenlandse handel moet versterkt worden. We zitten economisch diep in het dal. Economische ontwikkeling kan niet zonder democratische rechten. We waren daarover met de Nederlandse ambassade in goed overleg, maar de laatste twee jaar horen we niets meer van hen'.

Niets vernomen
Critici van het regime hebben wel een gesprek gehad met John Kerry, maar van Ploumen hebben ze niets vernomen. Ook Elizardo Sánchez (zie foto), voorzitter Cubaanse Commissie voor de Mensenrechten en Nationale Verzoening, is teleurgesteld in Nederland. ‘Ik loop weleens binnen op de ambassade om internet te gebruiken. Een gesprek over ons werk hebben we niet meer.’ In januari telde deze Commissie 1.414 politiek gemotiveerde aanhoudingen.Handel met Cuba is trouwens geen sinecure. ‘Een stroperige bureaucratie, inefficiëntie bij de (staats)bedrijven en in feite een gesloten economie maken handel erg moeilijk’, verzucht Ton Haas, ondernemer en sinds 2000 woonachtig in Cuba. Zolang het handelsembargo van de VS en de wet Helms-Burton bestaan blijft handel met Cuba juridisch riskant. ‘Werknemers werven kan alleen via een “uitzendbureau” van de staat, is de ervaring van Haas. ‘De Cubaanse overheid met eigen spelregels is de enige handelspartner. Hoe die spelregels precies zijn weten Nederlandse bedrijven meestal niet.’ De Nederlandse overheid zorgt onvoldoende voor het voorkomen van problemen daarbij, is zijn ervaring. Voorlopig blijft er genoeg te doen voor de Nederlandse ambassade als handelspost.
 
3. Oude strijdmakker en latere criticus van Fidel Castro in ballingschap overleden
Dariel Alarcón Ramírez, een van de laatste overlevenden van de guerrilleros die zich aansloten bij de Cubaanse revolutie, overleed afgelopen week in ballingschap in Parijs op 76-jarige leeftijd. Harm Ede Botje herinnert zich hoe hij tijdens een gesprek in 2003 oog in oog stond met de geschiedenis.
 
Held van de revolutie
Ooit was Ramírez, bijgenaamd Benigno (‘de goedaardige’), een ‘held van de revolutie’. Hij voegde zich als zestienjarige jongen bij een groep van veertig bebaarde, gewapende mannen, die hij zag lopen toen hij zijn voor zijn huisje ergens in de Sierra Maestra de varkens te eten gaf. De mannen, waaronder Fidel Castro, Che Guevara en Camilo Cienfuegos, vroegen hem om eten en water. Niet veel later sloot de tiener Alarcón zich bij de revolutie aan.
 
Che: bewust de dood in
Het was het begin van een spannend leven. Alarcón was één van de strijders die in het diepste geheim met Che Guevara meetrok naar Bolivia, om ook dat land via revolutie te bevrijden. De veldtocht liep uit op een drama, Che kwam om het leven, Alarcón ontkwam.
Fidel Castro heeft altijd volgehouden dat Che Guevara door toedoen van de Amerikaanse CIA was verraden en vermoord. Maar Alarcón weet zeker dat de Cubaanse leider Che bewust de dood in heeft gestuurd. ‘Toen ik terugkwam uit Bolivia zeiden bevriende militairen tegen mij: jullie zijn verraden. Fidel had meer aan een dode held, dan aan een levende criticaster.’ Alarcón zou later in de jaren zeventig dienen als commandant van het Cubaanse leger bij de inval in Angola. Ook werd hij het hoofd van het gevangeniswezen. Daar deed hij een gruwelijke ontdekking: ‘In de gevangenissen zag ik het andere gezicht van de revolutie. De heropvoeders, zoals cipiers in Cuba worden genoemd, waren zeer bedreven in het martelen.’

Enorme vuisten
‘Alarcón was een man van staal met enorme vuisten, die je hand bij het schudden leek fijn te knijpen.’
In 2003 sprak ik Dariel Alarcón in Parijs, bijgestaan door de huidige directeur van de Flamenco Biënnale, Ernestina van der Noort, die de vertalingen deed, en met fotograaf Kadir van Lohuizen. Het was een ongelofelijk gesprek: we stonden oog in oog met de geschiedenis. Alarcón was een man van staal met enorme vuisten, die je hand bij het schudden leek fijn te knijpen. Hij had het vertrouwen in de Cubaanse revolutie verloren. ‘De revolutie waaraan ik heb meegedaan is una mierda, een bak vol stront. We zitten in een zwijnenstal. Het is een schande voor de mensheid. Ik schaam me ervoor deel te zijn van deze regering,’ bekende hij in 1995 tegenover zijn vrouw.
 
Vlucht naar Frankrijk
Niet veel later vluchtte hij met haar en hun zoon naar Frankrijk, met als voorwendsel dat hij een boek zou promoten dat hij had geschreven over zijn leven met Che Guevara. Van het relatief luxe leven dat hij op Cuba had geleid was niet veel over. Hij hield zichzelf in Parijs ten tijde van het interview in leven als huisschilder. De Franse geheime dienst beschermde hem tegen mogelijke wraakacties van de Cubaanse overheid, vertelde hij.
Alarcón kon maar moeilijk wennen aan een leven in ballingschap. In Parijs voelt hij zich niet thuis. ‘Ik blijf een man van het platteland.’ Het liefste zou hij in de Sierra Maestra zijn oude dag doorbrengen. Hij had toen nog goede hoop: ‘Ik weet zeker dat ik Cuba terugzie voordat ik doodga.’
Maar hoewel Cuba langzaam lijkt te veranderen, en er zelfs een Amerikaanse president is langs geweest, hebben de broertjes Castro hun oude strijdmakker nooit meer in de armen willen sluiten.
 
 
4. In Cuba is er geen revolutie zonder evolutie
De Amerikaanse president Barack Obama bracht een historisch bezoek aan Cuba. NOS-verslaggever Jeroen Wielaert maakte in dat kader een privéreis over het mooie eiland vol armoede en sprak een aantal Cubanen. Hierna een impressie.
 
Poco, poco
Op de weg terug naar de oude stad worden we aangesproken door een jonge man, die wandelt met zijn vrouw en hun jonge baby, een meisje. Hij wil ons een favoriet café laten zien: Bar Pedro, ‘very special’. Het is dichtbij. Naarmate de middag vordert, willen ze wel een mojito-cocktail. Zij zit in de zorg, hij is bouwvakker, het werk in het gebouw is net af. Hij kon een dag vrij nemen. Wat vindt hij van de veranderingen die gaande zijn?
Sceptisch: "Het verandert, maar het gaat langzaam. Poco, poco. We willen het graag, kunnen niet wachten. Obama komt. Dat is goed. Het embargo wordt minder. Maar het Amerikaanse congres werkt niet mee, de Republikeinen willen het niet. Wij kunnen er zelf niet meer heen. De politie kijkt streng toe."
 
Buiten de stad
Is de verandering al niet goed zichtbaar in Havana? “Ja, maar Havana is het kapitalisme. Buiten de stad ligt het ware Cuba. Ga maar kijken. Het is de derde wereld daar, heel anders. Er is overal tekort aan. Wij hebben in de stad net als iedere Cubaan te maken met de Racion, de rantsoenering. Rijst, suiker, bonen, wat kip. Een liter melk voor vijf dagen.”
Zijn vrouw geeft inmiddels de borst aan haar dochter. En de Revolutie? Hij trekt een ernstig gezicht, zegt: "Luister. In Havana wonen 3 miljoen mensen. 1 miljoen daarvan is politie. Als we met toeristen praten gaan we de bak in."
Hij maakt een gebaar van geboeide handen. Dan gaat hij door: "Het is hier wel een vrolijke boel, met veel muziek. Maar dat is bijna opgelegd, verplichte vrolijkheid. Een glimlach is gratis, dat wel, maar achter al die gezichten zit een ander verhaal…"
 
Dictators
En al die afbeeldingen dan van Fidel Castro en Che? Zijn gezicht vertrekt. "Het zijn dictators hier. De mensen houden er niet van. Je moet erover zwijgen." Hij houdt een wijsvinger voor zijn gesloten lippen. Houdt hij wel van Cuba? "O ja. Het weer is goed, de mensen zijn leuk. Het is goed dat jullie in een casa particular logeren, of naar een kleine bar als deze komen. Die bar Floridita waar Hemingway kwam is weer van de staat."
 
5. Gelukkig hadden de Stones schijt aan Cubaanse overheid
Naar schatting zagen ruim een miljoen mensen afgelopen weekend het gratis optreden van The Rolling Stones op Cuba. Onder hen ook voetbalanalist Johan Derksen. Zijn zakelijke compagnon Gregory Elias haalde de band naar Havana.

Was het concert inderdaad zo legendarisch als vooraf werd gezegd?
"Het was bijzonder, absoluut. Als je bedenkt dat de Beatles en Elvis Presley in Cuba zijn geweigerd, was dit heel speciaal. En ik moet zeggen: de Stones hebben hun uiterste best gedaan. Mick Jagger las allemaal zalvende Spaanse zinnetjes van een autocue over veranderende tijden en een mooie toekomst. Dat ging er natuurlijk in als koek. En ik begreep dat de overheid hen had verboden Sympathy for the Devil te spelen. Aan dat soort onzin hadden ze gelukkig nog steeds schijt. Die song is gewoon uitgevoerd.''
 
Uw compagnon Gregory Elias boekte de band. Met hem organiseert u ook uw bluesfestival in Grolloo op 3 en 4 juni.
"We hebben samen met Jan Lagendijk een muziekbedrijfje. Gregory opereert internationaal zelfstandig, maar opperde enige maanden terug: zullen we eens gek doen en de Stones proberen te halen? Gregory wil zaken gaan doen op Cuba, dus zag het belang van een gratis concert. Ik vond het een dapper plan, maar tot mijn verbazing had hij een week later een getekend contract.
Gregory is net als Jan financieel helemaal gevuld en zuinig met geld, maar voor de muziek kijkt hij echt niet op een paar centen.''
 
De Stones op Pinkpop kostten naar verluidt 4 miljoen euro. In Havana ook?
"We hebben afgesproken niet over geld te praten, maar daar kon je weleens gelijk in hebben.''
 
 
6. Nieuwe economische ontwikkelingen
* Voor het eerst sinds de revolutie van 1959, heeft Cuba toegestaan dat een groot Amerikaans bedrijf in het land mag investeren. De Amerikaanse hotelketen Starwood, bekend van onder andere de Sheraton-hotels, gaat drie Cubaanse hotels renoveren en exploiteren.
Pronkstuk voor de hotelketen wordt het bekende en monumentale Hotel Inglaterra in het hart van Havana. Dit hotel wordt gerenoveerd en onder het merk The Luxury Collection gebracht, het topmerk van Starwood. Het Gaviota 5th Avenue Hotel, nu nog staatseigendom, wordt eveneens opgeknapt en in de keten Four Points Sheraton ondergebracht. Het derde hotel is Santa Isabel.  
 
* In Havana, in Cuba, kiezen ze elk jaar de ‘Havanasman van het Jaar’. En dit jaar is dat ... een vrouw. En dan nog een Vlaamse ook. Deze Dominique Gyselinck, uit Gent.
Niemand weet meer over Cubaanse Havanasigaren dan zij. Het is de eerste keer dat een vrouw de prijs krijgt.
 
* Groothertogin Maria Teresa van Luxemburg droomt over een bezoek aan haar geboorteland Cuba. Het zou haar een enorm plezier doen om samen met Mohammed Yunus, winnaar van de Nobelprijs voor de vrede in 2006 en ‘bedenker van microkrediet’ naar Havana te gaan om daar ook een systeem van microkredieten op te zetten
Maria Teresa was drie jaar oud toen haar familie in 1959 uit Cuba wegtrok vanwege de revolutie door Fidel Castro en de zijnen. “Hij was noch vriend noch vijand, maar het komt door hem dat mijn familie Cuba moest verlaten. Het was een moeilijke situatie”, herinnert ze zich.
Fidel Castro was overigens de eerste die Maria Teresa in 1980 een boeket rode rozen stuurde toen haar verloving met de Luxemburgse erfgroothertog Henri bekend was gemaakt. Inmiddels heeft ze via een lid van haar familie de voormalige Cubaanse leider ook een keer in Havana ontmoet.
De normalisering van de betrekkingen tussen Cuba en de VS juicht Maria Teresa toe. “Ik ben erg blij voor de Cubaanse bevolking die vele, vele jaren veel te lijden heeft gehad.”
 
* De Deense rederij Maersk Line start de eerste  rechtstreekse wekelijkse containerdienst tussen Noord-Europa en Cuba.
De aanlegplaats is de haven van Mariel. 
 
* De Amerikaanse overheid heeft voor het eerst in een halve eeuw de bouw van een nieuwe Amerikaanse fabriek op Cubaanse bodem goedgekeurd. Ook de Cubaanse regering staat achter het project. De fabriek wordt opgericht door twee ondernemers uit de Amerikaanse staat Alabama en zal landbouwmachines voor Cubaanse boeren bouwen. Al in het voorjaar van 2017 zouden de eerste afgewerkte tractoren geleverd moeten worden.
De fabriek van Horace Clemmons en Saul Berenthal zal neergepoot worden in Mariel, de economische zone op ongeveer 30 kilometer ten westen van de Cubaanse hoofdstad Havana, die speciaal is bedoeld om buitenlandse investeerders aan te trekken.
De Oggun tractorfabriek, genoemd naar een godheid uit de Cubaanse santeriagodsdienst, zal tractoren bouwen die verkocht worden voor minder dan tienduizend dollar per stuk. De ondernemers, die enkel aan private boeren zullen verkopen, geloven dat ze jaarlijks honderden machines kunnen verkopen aan Cubaanse boeren die financiële hulp krijgen van familie uit het buitenland en van ngo's die de Cubaanse landbouw willen helpen verbeteren.
 
7. Obama doorbreekt racismetaboe op Cuba
Obama had inderdaad in Havana speciale aandacht voor het thema racisme, zoals ik al vermoedde in mijn blog ‘Is er racisme op Cuba?’. Hij besprak de kwestie in zijn half uur durende toespraak op maandagavond in een koloniale zaal vol toehoorders waaronder ook El Presidente Raúl Castro. De New York Times wijdde er een artikel aan: ‘Cuba says it has solved Racism. Obama isn’t so sure’, dat op zijn beurt werd overgenomen door de website Diario de Cuba

De krant signaleert dat ‘President Obama over zijn erfenis uit Kenia sprak. Hij sprak over hoe de VS en Cuba zijn opgebouwd over de ruggen van slaven uit Afrika. Hij vermeldde dat nog niet lang geleden, het huwelijk van zijn ouders ongeldig zou zijn geweest in de VS en hij stond er op dat de Cubanen het protest erkennen als een manier om gelijkheid te bereiken.’ Daarmee is de toespraak van Obama niet alleen verrassend persoonlijk, maar getuigde ze ook van een ongebruikelijke directe betrokkenheid bij de rassenkwestie, een moeilijk en onopgelost thema in de Cubaanse maatschappij waarvan immers verondersteld werd dat daar met “de revolutie” een einde aan was gekomen.

Lees verder
*
Weblog Petrus Nelissen

Foto Petrus Nelissen: fietstaxirijder in Havana (2008)
 
8. Krijgt Obama beruchte Guantánamo-gevangenis dicht?
Twaalf gevangenen uit het beruchte detentiekamp Guantánamo Bay zijn aan de beurt om overgeplaatst te worden. President Barack Obama van de Verenigde Staten wil de omstreden gevangenis voor terreurverdachten nog voor zijn vertrek helemaal sluiten. Hoe staan de zaken er nu voor?
 
Sinds de oprichting in 2002 heeft het detentiecentrum op Cuba ongeveer achthonderd bewoners gehad. President Obama beloofde al op de eerste dag van zijn presidentschap het kamp te sluiten, maar daar is het nooit van gekomen.Tijdens het presidentschap van Bush zaten nog rond de 650 mensen vast. Nu is dat aantal teruggelopen tot 91. Langzaam maar zeker mogen er gedetineerden vertrekken. Een kleine zestig landen, zoals Ghana, de Verenigde Arabische Emiraten en verschillende Balkanlanden namen al gevangenen op uit Guantánamo Bay. Nederland wil dat alleen doen als de beruchte bajes helemaal sluit.
 
Wat is Guantánamo Bay?
Guantánamo Bay, bijnaam Gitmo, is een ongeveer 117 km2 grote marinebasis aan de Guantánamobaai op het grondgebied van Cuba. Behalve het detentiekamp en een marinebasis bevat het twee luchthavens. Sinds 2002 brengt de Verenigde Staten er terreurverdachten onder. Het detentiekamp is omstreden omdat verdachten er zonder noemenswaardig proces zeer langdurig kunnen worden vastgehouden en er volgens het Internationale Rode Kruis sprake is van martelingen en mishandelingen. De Verenigde Staten betalen ieder jaar 4.200 dollar huur aan Cuba.

Lees verder
* BN-De Stem, 31 maart 2016
 
9. Culturele Agenda
* Première van documentaire over Castro: 30 april in Antwerpen
De première van de nieuwe documentaire Castro: World’s Most Watched Man is op 30 april in Antwerpen. De documentairemakers praten met voormalige geheim agenten van de CIA, de KGB en de Cubaanse geheime dienst en schetsen zo een interessant portret van Fidel Castro die er alles aan deed om zijn revolutie te laten slagen en zelf al die tijd aan de macht te blijven.
De première is inclusief hapjes, cocktails, een bijzondere Cubaanse goodiebag en meer. 
 
* Tango Extremo: Los Maestros de La Habana: in verschillende plaatsen t/m 13 mei
Tango Extremo treedt ook dit jaar in verschillende plaatsen in Nederland op met een bijzonder programma: Los Maestros de La Habana. Klik hier voor een overzicht van alle komende voorstellingen.
 
* Expositie Cuba La Lucha: Brussel: tot 15 mei
Magnum-fotograaf Carl De Keyzer is al heel zijn leven gefascineerd door machtsstructuren, die hij genadeloos blootlegt in zijn beelden. Voor zijn nieuwe boek en tentoonstelling ‘Cuba. La Lucha’ reisde hij door Cuba. De expositie is van 18 maart tot 15 mei bij de Roberto Polo Gallery in Brussel. Eind dit jaar op fotofestival BredaPhoto.
 
10. Het laatste nieuws
* ‘Ik ga naar Cuba voor het verpest is’
De Cubaans-Amerikaanse actrice Natalie Morales (1985) schreef een open brief aan haar Amerikaanse landgenoten die zeggen nog naar Cuba te willen gaan ‘voordat het land helemaal verpest is’. Zij vraagt haar landgenoten om een gunst: ‘Ga gerust naar Cuba als je dat wilt, maar wees bewust van wat er zich afspeelt. Probeer zoveel mogelijk bij de mensen thuis in casas particulares te verblijven en niet in hotels. Zij zullen er beter voor je zorgen, het voedsel is er beter en je stopt minder geld in de zakken van het Castro-toerisme. (…) . En in God’s naam, draag niet zo’n fucking T-shirt van Che Guevara’.Lees verder
 
* Fidel wil geen cadeautjes van Imperium
Het advies van Obama vorige week in het Gran Teatro van Havana om ‘het verleden te vergeten en te kijken naar de toekomst’ is bij Fidel Castro (89) in het verkeerde keelgat geschoten. Volgens Fidel Castro – die niet door Obama werd bezocht – zouden de Cubanen het risico lopen op ‘een hartaanval’ als ze de Amerikaanse president horen spreken over ‘vrienden, familie en buren’ en hij herinnert aan ‘de meedogenloze blokkade die 60 jaar heeft geduurd’ en aan de invasie door de VS van de Varkensbaai in 1962. De staatsmedia publiceerden overigens de integrale tekst van Obama’s toespraak niet. Lees verder
 
* Officiële journalist kritiseert ‘geheimzinnigheid’ rond komend partijcongres
Op 16 april aanstaande begint in Havana het zevende partijcongres van de Cubaanse Communistische Partij / Partido Comunista de Cuba (PCC). Een Cubaanse journalist heeft nu in een Open Brief aan Raúl Castro uitstel van het congres tot juli van dit jaar gevraagd. Francisco Rodríguez Cruz bekritiseert in de Open Brief de geheimzinnigheid rond de congresdocumenten waar hij tot nu toe niet over beschikt. Rodríguez Cruz heeft een blog, maar is ook journalist bij de officiële vakbondskrant Trabajadores. Lees verder
 
* Cubaans staatsmonopolie op personeelswerving schrikt Spaanse ondernemers af
Spaanse ondernemers hopen dat tijdens het komende partijcongres een versoepeling zal worden doorgevoerd op de Wet op de Buitenlandse Investeringen. Volgens de internetkrant 14ymedio in Havana zouden de Spaanse zakenlieden graag zien dat de staat haar monopolie op de arbeidsmarkt beëindigt en investeerders de mogelijkheid biedt zelf direct kwalitatief opgeleid personeel te contracteren. De redactie van 14ymedio meldt dat woordvoerders van Spaanse bedrijven weinig mededeelzaam zijn en nauwelijks concrete feiten melden over de stand van de Spaanse investeringen in Cuba. Lees verder 
  
 
* Geen modernisering Cubaans leger vanwege financiële situatie
De Russische deelname aan de modernisering van het Cubaanse leger wordt om financiële redenen belemmerd. Dat zegt Anatoli Punchuk, onderdirecteur-generaal van de Dienst Technische en Militaire Samenwerking in Rusland. In een interview met Sputnik / RIA Novosti zegt Punchuk dat ‘Rusland bereid is actief mee te werken aan de modernisering van het Cubaans militair industrieel complex.’en hij voegt eraan toe dat men op zoek is naar mogelijkheden. Lees verder
   
* Vlaams minister-president Geert Bourgeois vertrekt dit weekend met 26 Vlaamse en Brusselse bedrijven naar Cuba.
In een sfeer van groeiende openheid tegenover de VS en Europa gaan ze er op zoek naar investeringsmogelijkheden. De laatste economische missie naar Cuba werd in 2001 ondernomen door toenmalig minister van Economie Jaak Gabriëls. Met beperkt succes, zo blijkt. Slechts 0,016 procent van de Vlaamse export gaat op dit moment naar het Caribische land. "Voornamelijk machines, melkproducten en meststoffen", zegt Claire Tillekaerts, ceo van Flanders Investment and Trade (FIT). Lees verder