Nieuws 
Oktober 2019
29ste Jaargang - Nr 8
Agenda...
18-10-19
Videomontage
BitMappers Online
 
 
Rekeningnummer:
001-2267551-58
 
Adres:
VOC, A. Rodenbachstraat 18, 3500 Hasselt
 
Aanvang:
20h15
 
Inschrijven Nieuwsbrief:
 
Handige links
 

 

Bronnen
 
Tweakers, ZDNet, ClickX, Webwereld, Chip, CM, CT, Tomshardware, PCMag, Hardware Info, 9Lives.
Agenda...
Thema voor 18-10-19

Onze spreker voor vanavond is Josy Claes. Hij heeft in het verleden reeds voor ons gesproken.
 
Vanavond gaat ie verder in op videomontage.
 
Videomontage bestaat uit selecteren (weglaten van mislukte en overbodige gedeelten, en bij meerdere opnames van hetzelfde het kiezen van de beste), ordenen, toevoegen of vervangen van geluid, zonodig nog synchroniseren van beeld en geluid, soms het versnellen (om een langdurige gebeurtenis kort weer te geven), vertragen (om een snel verlopende gebeurtenis goed te laten zien) of herhaling (idem) van een deel van de beelden, en diverse andere speciale effecten en bewerkingen.
 
Hier altijd al wat meer over willen weten, kom die avond dan zeker langs.

Breng gerust jullie laptops en/of mobiele apparaten mee, er kan zonder problemen getest worden. Na de pauze is het aan jullie en bieden wij een helpende hand aan wie dat wenst.
IT Nieuws...
Facebook Libra
 
Zowel eBay, Stripe, Visa als Mastercard hebben te kennen gegeven dat zij hun ondersteuning aan de cryptocurrency Libra intrekken. De digitale munt van Facebook raakte eerder al de ondersteuning van Paypal kwijt, nadat er in de afgelopen tijd veel kritiek op het project kwam.

In een verklaring tegenover de Financial Times liet eBay weten dat het zijn aandacht gaat verleggen naar een eigen betalingssysteem. Stripe, een Amerikaans betalingsbedrijf, stelt juist dat het van mening is dat Libra veel potentieel kent, maar dat het pas in een later stadium wil beslissen of het ook daadwerkelijk meedoet. Vervolgens liet een woordvoerder aan The Verge weten dat Visa eruit stapt. Ook Mastercard is uit de Libra Association, de organisatie die verantwoordelijk is voor de digitale munt, gestapt.

Vorige week liet Paypal al weten dat het zijn steun aan Libra intrekt, nadat er kort daarvoor al geruchten ontstonden. Alhoewel Paypal dit niet met zoveel woorden zei, menen bronnen van The Financial Times dat het bedrijf zich zorgen maakt over de witwasmogelijkheden en de algehele weerstand die is ontstaan tegen Libra.

Facebook kondigde zijn digitale munt Libra in juni aan, maar sindsdien is er constant kritiek geweest op het project. Politici in zowel de Verenigde Staten als de Europese Unie kondigden aan onderzoek te zullen doen naar de plannen. Dat lijkt dus vervolgens vele bedrijven te hebben afgeschrikt om mee te doen..
 
NASA
 
NASA verwacht dat de Demo-2-testmissie van SpaceX in het eerste kwartaal van 2020 kan plaatsvinden. Bij die missie brengt de Crew Dragon-capsule van SpaceX twee Amerikaanse astronauten naar het International Space Station.

NASA-topman Jim Bridenstine en de oprichter van SpaceX, Elon Musk, maakten de verwachting donderdag bekend bij een evenement in Hawthorne, waar het hoofdkantoor van SpaceX is gevestigd. "We zijn erg dichtbij en vol overtuiging dat we in het eerste deel van volgend jaar we klaar zijn om Amerikaanse astronauten met Amerikaanse raketten kunnen lanceren", vertelde Bridenstine. Daarna verduidelijkte hij dat het eerste kwartaal van 2020 voor de lancering een realistisch scenario is, mits de ontwikkeling van de Crew Dragon voorspoedig verloopt, schrijft Space.com.

De Crew Dragon is de capsule die SpaceX ontwikkelt voor bemande ruimtemissies. In maart voerde het bedrijf een succesvolle onbemande vlucht uit naar het ISS. De Russische Sojoez-capsule is al jaren de enige manier om het ISS te bereiken met personeel en vracht, wat de NASA flink op kosten jaagt. De ontwikkeling van de Crew Dragon verloopt echter niet vlekkeloos: in april explodeerde de capsule bij een grondtest.

Sindsdien is het noodaandrijvingsmechanisme, bedoeld om de capsule weg te manoeuvreren bij noodgevallen, aangepast en is het parachute-ontwerp gewijzigd met sterkere kabels en naden. In de komende weken test SpaceX de aanpassingen, meldde Musk. Alleen de uitkomsten van deze testen zouden het lanceerschema nog in gevaar kunnen brengen.
 
W10 November update

Microsoft maakt de Windows 10 November 2019 Update gereed voor release. De actuele testbuild is de uiteindelijke versie zoals die naar eindgebruikers komt, meldt het bedrijf. Het moment van release zou niet lang meer op zich laten wachten.

Buildversie 18363.418 van Windows 10 is de final build van de Windows 10 November 2019 Update, meldt Brandon LeBlanc van het Windows Insider Program, die daarmee meteen de naam onthult waaronder het besturingssysteem zal verschijnen. Testgebruikers die in de Release Preview-ring zitten, draaien deze 19H2-versie al. Microsoft zet gebruikers in de Slow-ring ergens in de komende tijd over naar Windows 10 20H1, de versie die gebruikers in de Fast-ring al maanden hebben.

De Windows 10 November 2019 Update, oftewel versie 1909 die bij het Insider Program als 19H2 bekendstaat, volgt na de May 2019 Update, oftewel version 1903. Het is een van de twee omvangrijke Windows-updates die Microsoft jaarlijks uitbrengt, maar het gaat dit keer om een bescheiden update met vooral bugfixes en optimalisaties.

Nieuwe functies zijn dat gebruikers direct vanuit de kalender op de taakbalk afspraken kunnen invoeren door een datum en tijd te selecteren. Ook draait de zoekfunctie van de verkenner voortaan op Windows Search, waardoor ook OneDrive-items bij zoekacties worden meegenomen.
 
Toyota Mirai

Toyota komt met een nieuwe versie van zijn Mirai-waterstofauto. Het uiterlijk van de nieuwe versie is flink aangepast en volgens de fabrikant is de actieradius dertig procent groter. Toyota verwacht dat de auto in de eerste helft van 2021 in Nederland beschikbaar is.

Toyota gaat de nieuwe Mirai presenteren op de Tokyo Motor Show, die op 23 oktober van start gaat. De fabrikant heeft daaraan voorafgaand al foto's en details online gezet. De getoonde Fuel Cell Mirai Concept lijkt nauwelijks op zijn voorganger, die uiterlijk veel weg had van de Prius. Toyota bouwt de nieuwe Mirai op zijn vorig jaar geïntroduceerde TNGA-platform.

Technische details geeft Toyota nog niet. Wel zegt de fabrikant dat de actieradius van de met de achterwielen aangedreven auto dertig procent groter is dan die van zijn voorganger. Dat komt door het gebruik van een verbeterd brandstofcelsysteem en grotere waterstoftanks. Het huidige model heeft een actieradius van zo'n vijfhonderd kilometer.

De nieuwe Mirai is ongeveer 5 meter lang, 1,9 meter breed en 1,5 meter hoog. Er zijn vijf zitplaatsen en het interieur is voorzien van een dashboard met daarin een 12,3"-scherm. Toyota gaat de nieuwe Mirai vanaf 2020 uitbrengen in Japan en de VS. Een Nederlandse introductie volgt een jaar later.

Van de huidige Mirai, die in 2015 uitkwam, zijn er volgens Toyota 10.000 gemaakt. In Nederland kost die auto 81.000 euro en worden er jaarlijks enkele tientallen verkocht. De gemeente Den Haag zet sinds dit jaar 35 exemplaren van de Mirai in als regiotaxi.

Momenteel zijn de Toyota Mirai en de Hyundai Nexo de enige waterstofauto's in Nederland. Locaties waar waterstof getankt kan worden, zijn nog schaars.
Software...
EMET 4.0


Keuze 1: Ashampoo HDD Control
 
We vertrouwen onze kostbare data toe aan harde schijven, maar die hebben helaas niet het eeuwige leven. Het is dan ook een goed idee om aan de hand van SMART-parameters een oogje in het zeil te houden. Bekijk die gegevens met een programma dat ze ook kan interpreteren zodat je de diagnose ook snapt, tenzij je een enorme techneut bent natuurlijk. Ashampoo HDD Control 2017 is hét programma hiervoor. Want naast de controle van de harde schijven, kun je ook bestanden terughalen die je per ongeluk verwijderd hebt of bestanden juist definitief wissen. Tijdens de installatie van Ashampoo kun je gratis de registratiesleutel aanvragen die per omgaande wordt gemaild.
 
Sleutel werkt en wordt dan wel een account aangemaakt en reclame gemaakt voor extra software of om een upgrade te doen naar de premium versie maar het is en blijft gratis.
Voordelen...
Maandelijkse nieuwsbrief met de laatste IT-nieuwtjes en de daarbij horende links;
Verantwoordelijke uitgever: Fabian Haest Winkeldonkstraat 12 3980 Tessenderlo