NIEUWSBRIEF
december 2020
 
 
 
   8e jaargang, nummer 4
 
 
Beste mede-Hilversummers,
Ben je het ook zo zat om thuis te zitten en nauwelijks mensen te ontmoeten? In deze nieuwsbrief meerdere initiatieven waarmee je met inachtneming van de RIVM-regels toch mensen kunt ontmoeten, soms online, soms echt ontmoeten.
 
In deze 4e en laatste nieuwsbrief van 2020 onder andere informatie over duurzame kerstbomen, de levende adventskalender, wormenhotels, digitale bijeenkomsten van de Hilversum100, informatie over de collectieve inkoopactie van isolatiemaatregelen en de aankondiging van een heuse Gooise Klimaatmars.
 
Heb je ook een activiteit voor onze website en/of nieuwsbrief of een idee hoe we meer vorm kunnen geven aan de verbondenheid in Hilversum, neem dan svp contact met ons op via info@hilversumverbonden.nl of 06-1250.5498?
 
Tenslotte wil ik jullie allemaal een gezellige decembermaand toewensen, tot in 2021
Aernoud Olde, coördinator Hilversum Verbonden     
   
 

Duurzame Kerstbomen bij Lokaal en Vonk

Gun uw boom een leven na de feestdagen
Tijdens de Kerstdagen zorgt een kerstboom voor sfeer en gezelligheid in menige huiskamer. Veel mensen vinden het een ideale plek om cadeautjes onder te leggen. Een boom is een levend organisme. En dan is het jammer, vinden wij, dat een kerstboom na bewezen diensten, bij het afval belandt. Of erger nog, op een vuurstapel. Uw kerstboom krijgt bij ons een nieuw leven na de feestdagen. In Hilversum zijn 2 uitgifte-punten voor de kerstbomen:
 
Lokaal (Stationsplein). Meer info en bestellen.
Vonk (Larenseweg). Meer info en bestellen.
 

t/m Kerstavond: Levende Adventskalender

Gedurende de adventstijd is er overdag, en vaak ook 's avonds altijd een plek waar je een open deur vindt. Waar klop jij aan?
 
Op initiatief van de Bethlehemkerk gaat de Levende Adventskalender dit jaar in Hilversum en Nieuw Loosdrecht op reis langs 23 locaties.
Tussen 30 november en 24 december is er dagelijks op een andere locatie een open huis waar buurtbewoners van harte welkom zijn voor een warme ontmoeting in een ontspannen sfeer. Naast kerken en buurtorganisaties zet ook het Raadhuis de deuren open. Deelname is gratis. Aanmelden niet nodig.
 
Kijk hier voor de actuele deelnemerslijst en de laatste informatie omtrent de openstellingen en coronamaatregelen. Reacties zijn welkom via: adventskalender@bethlehemkerk.nl
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Online Hilversum100-café: 8, 10, 15 dec

< energietransitie >  Stap voor stap onderweg in de energietransitie- wat kunnen we leren van de Amersfoortse oplossingen? Op dinsdag 8 december vanaf 20uur organiseren we een Online Hilversum100 café over de energietransitie en de Amersfoortse oplossingen.
We zoomen in op de Gebiedscoöperatie Eemland en andere Amersfoortse initiatieven. Wat kunnen we van elkaar leren? < aanmelden en informatie >

< groene mobiliteit > Donderdag 10 december van 13.00 tot 14.30 uur volgt een gesprek over Groene Mobiliteit in Hilversum. Iedereen heeft een mening over de doorstroming binnen Hilversum. Maar hoe we het anders kunnen regelen - sneller, duurzamer, minder hinder en uitstoot - daar zijn we nog niet over uit. < aanmelden en informatie >
 
< interactieve boodschappenkaart > Waar koop je jouw boodschappen voor kerstmis met zo min mogelijk impact? Onder meer de eerlijke winkelroute en de “support your locals”-actie komen voorbij, en de vraag hoe zet je een verantwoord kerstdiner met lokale producten op tafel? Ynske van Smart Waste en Hester van Eerlijk Eten zijn jouw gastvrouwen deze avond. < aanmelden en informatie >
__________________________________________
 
Dinsdagavond 1 december was er al een avond over de VN-Ontwikkelingsdoelen in Hilversums perspectief. Een interessant gesprek over wat de 17 'Sustainable Development Goals', de 17 ontwikkelingsdoelen van de VN vooor Hilversum en de Hilversummers betekent. Meer info: rigo@hilversum100.nl
Meer informatie: Agenda Hilversum100
 
Net zo druk als in 020?

Vooraankondiging:

Gooise Klimaatmars - 14 maart 2021, 14.00 uur

Details zijn nog niet bekend, de deelnemerswerving start ook pas in 2021, maar zet de datum alvast in je agenda.
Wil je mee helpen organiseren of gewoon meer info ontvangen: mail aernoud@hilversum100.nl of bel 06-1250.5498
 
 

Wormenhotels voor Hilversum

Vorige maand is in Hilversum aan de Korte Noorderweg een tweede wormenhotel geopend. Een wormenhotel is een composthoop die je deelt met je buren; zie wormenhotel.nl. Gelijktijdig is er hernieuwd enthousiasme om op korte termijn op meerdere plaatsen in Hilversum wormenhotels te beginnen.
 
Op facebook hebben 40 Hilversummers zich verzameld in de facebookgroep ‘Wormenhotels voor Hilversum’. Het idee is dat je minimaal 5 huishoudens uit je straat verzamelt en dan je straat aanmeldt bij de facebookgroep en bij je buurtcoordinator, zie Meedoen in Uw Wijk.
Verder lezen/meer informatie: < wormenhotels voor hilversum >
 

 

Gevraagd: werkende smartphones en tablets

Gevraagd: werkende smartphones en tablets van maximaal 4 jaar oud (technologisch niet afgeschreven) voor kwetsbare mensen zodat zij kunnen beeldbellen, Whatsappen en internetten met hun naasten.
Door het coronavirus kunnen veel mensen niet makkelijk de deur uit. Gelukkig kunnen zij via internet contacten hebben of een virtueel uitstapje maken. Maakt u dat mogelijk? Lever dan nu uw apparaat in! En wij zorgen er samen met Versa Welzijn voor dat het apparaat terecht komt bij de mensen die het nodig hebben. Wij helpen de mensen graag online op weg met het gebruiken van het apparaat. Alvast hartelijk dank.
Neem contact op met Inge van Dommelen, inge@hilversumbonden.nl, 06-3830.2925
 
De vrijwilligers van het Repair Café-Hilversum staan na de corona-crisis weer voor u klaar in Wijkcentrum De Zoutkeet.
 
Repair Café Hilversum  -  Weggooien? Mooi niet!
Repair Café Hilversum  < website >
 
 
 
 

Nieuws van HilverZon

* Collectieve inkoopactie zonnepanelen en isolatie.
Zonnepanelen op je eigen dak? Of een warm en comfortabel huis? Betrouwbaar en tegen een scherpe prijs? Dat kan nu, dankzij de collectieve inkoop van zonnepanelen en isolatie. Deze inkoopacties zijn een initiatief van de lokale energiecoöperaties in het Gooi, waaronder HilverZon. Lees verder...
 
* Woon je in een flat of een appartementencomplex? HilverZon begeleidt Verenigingen van Eigenaren (VvE) van A tot Z bij het plaatsen en beheren van zonnepanelen. Lees verder...
 
* Meld je aan voor de HilverZon-nieuwsbrief: Zonneberichten (=nieuwsbrief)
______________________________________________________________________
* HilverZon | om is voor het 6de jaar op rij uitgeroepen als de groenste energieleverancier door de Consumentenbond, Greenpeace, WISE en Natuur & Milieu. Lees verder...
 
* Maak een afspraak met onze Energiecoach voor kosteloos en onafhankelijk advies! Nu inclusief een tegoedbon ter waarde van 65 euro! Een slimmere thermostaat? Of denk je aan zonnepanelen? Kom langs bij het Energieloket, elke woensdag vanaf 15 uur in bibliotheek Hilversum of maak een afspraak met een van de Energiecoaches.
 

Sint-actie Stichting Present

Een paar weken geleden ontstond het plan 'Wees een hulpSint voor een kind'. Een samenwerking tussen Present en Versa Welzijn. Een actie voor kinderen die het thuis niet breed hebben. Op 21/22 november waren er al 170 kinderen door de gemeente Hilversum en Versa Welzijn uitgenodigd voor een gratis bezoek aan de bioscoop. Het plan was dat Sinterklaas in elke bioscoopzaal langs zou komen. We bedachten: wat zou het geweldig zijn als elk kind een cadeautje van de Sint kan ontvangen!
Stichting Present besloot om een inzamelingsactie te houden. Via allerlei wegen (mail, social media, onze website) werd de vraag door Present uitgezet. En er werd massaal gehoor aan gegeven. Bij elkaar werden 310 cadeaus verzameld!
 
Present slaat een brug tussen mensen die iets hebben te bieden en mensen die daarmee geholpen kunnen worden. Als makelaar in vrijwilligerswerk bieden wij de mogelijkheid voor vrijwilligers om zich in de eigen woonplaats in te zetten voor mensen die te maken hebben met armoede, een slechte gezondheid of een sociaal isolement.  
Meer informatie over Stichting Present Hilversum: < link >
 
 
 
 
 
_____________________________________ 
Hilversum Verbonden is een vrijwilligers-initiatief. Vanuit een kleine kerngroep ondersteunen wij tal van burger-initiatieven zoals Repair Cafe Hilversum, Fietsen alle Jaren Hilversum, Hilversum100, de beursvloer, HilverZon en diverse wijkgroepen.
Onze belangrijkste activiteit is echter communicatie; twitter (@hsumverb), de website, de LinkedIn-groep en deze nieuwsbrief.
 
Zin om mee te denken en/of doen? Of wil je helpen bij de communicatie of bij het ondersteunen van initiatieven? Laat het ons weten: info@hilversumverbonden.nl